Utbrett datumfusk hos köttföretag

Startat av Andreas, 2009-04-28 10:52

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

De flesta trodde nog att köttbranschen lärt sig läxan efter köttfärsskandalen som uppdagades i slutet av 2007, men inte då. Flera stora charktillverkare har märkt sina produkter med felaktiga tillverknings- och bäst före datum, det visar Ekots granskning av datummärkning av charkvaror. I vissa fall har kött kunnat ligga på lager 7-10 dagar för att sedan få en etikett med dagens datum vid leverans ut till butik.

¤ Lulles i Sävsjö, tillverkar korv (dackekorven), leverpastej och delikatesser - vid inspektion 1/4 2008 "Varor som legat färdigpackade på lagret i upp till tio dagar märktes som nypackade då de levererades ut till matbutiker och grossister."

¤ Bohus chark, tillverkar korvar och smörgåspålägg under varumärkena Rybergs och Roys - livsmedelsverket besökte anläggningen 15/8 efter anonymt tips "Det visade sig då att varor låg färdigmärkta med packdatum den 17 augusti och väntade på transport."

¤ Melkers chark - "Westfalisk skinka, rökt skinka och chorizo-falukorv märktes med ett förpackningsdatum som ligger en eller flera dagar senare än den verkliga paketeringsdag"

¤ Delsbo charkuteri - 11/12 2008  märkte inte sina varor (pilsnerpinne, falukorv och blodpudding) med packdatum utan istället den datum de skickades iväg från lagret.

¤ Schenker coldsped Örebro, packar åt Robertsons charkuteri Örebro - vid inspektion november 2008 hittades färdigförpackad falukorv, prinskorv och hackkorv märkta med dagens datum trots att de legat upp till 10 dagar.

¤ Lantchark i Harlösa - vid inspektion februari 2008 konstaterar livsmedelsverket oredlig märkning, när Lantchark märker sina produkter är datumet nästan alltid upp till två dagar framåt "även om de kan vara producerade upp till flera veckor innan uppgiften på etiketten."

¤ JM:s kött och chark, Ginstens slakteri i Harplinge, 29/2 2008 upptäcker livsmedelsverket ett stort parti falukorv märkt med förpackningsdag 3/3.

¤ Konsum värmland - testade sommaren 2007 egen korv och hittade för mycket bakterier, enligt reglerna skall då hållbarhetstiden kortas men det gjordes inte. Vid livsmedelsverkets revision november 2008  uppdagades fler problem; för mycket bakterier i nötfärsen samt att inte ett enda hållbarhetsprov var gjort de senaste två åren på korvar, fläskfärs och blandfärs. Klas Jonsson, livsmedelsverket: "- Det är allvarligt. Då blir det fel. Då kan man inte lite på de här hållbarhetstiderna som de har angett"

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2791326
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2797044
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Branschen kanske passar på att "fuska" under tiden alla (vi konsumenter) tror att branschen är skärpt..?

--

Vi konsumenter har ju bara näsan och smaken som vapen mot fusket.. Vad mer skulle vi kunna göra?
Handla efter en lista med bara godkända tillverkare, mao sånna som inte åkt fast?

Andreas

Jag tror inte de passar på, jag börjar snarare luta åt att det finns en extra stor slarv- och fuskerikultur i hela matbranschen. Fusk förekommer förstås inom alla områden men precis som du säger är det svårt för oss konsumenter att upptäcka felaktigheter när det gäller just mat vilket gör det enkelt att trixa/fuska/slarva.

Det som är förvånande är att inte alla som jobbar med datummärkning av mat skärpte till sig i samband med köttfärsskandalen, ingen kan ju ha missat den.

Främst tycker jag nog detta är en fråga för Livsmedelsverket, dels vore det bra med fler kontroller, dels borde alla kontroller offentliggöras direkt och dels borde man statuera exempel genom att bestraffa fusk/slarv.
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Rent allmänt tycker jag att man borde förenkla byråkratin för att underlätta för t.ex. småskaliga producenter, men utöka kontrollerna och ge kännbara straff för de företag som fuskar, medvetet eller på grund av slarv.

Blev något straff utdömt efter ICA-skandalen?

Andreas

Det sista var att åtal väcktes mot en enda butik men sen har inget mer hänt vad jag hört. Matfusk är tämligen riskfritt.

Men ang. förenkla byråkratin så har livsmedelsverket faktiskt ett förenklingsprojekt på gång http://www.slv.se/templates/SLV_ActionList.aspx?id=22053&epslanguage=SV
Den som inte frågar får inga svar.

Kapten

Detta är en gaska egendomlig diskussion, vad är det som är så magist med bästföredatumet? Vad är det som gör det bättre än de fem sinnen som vi har blivit skapt med. Eller låst mig säga som så. Vad är det som får en kostymgrå person sittande bakom ett ikea skrivbord med kunskaper närmast obefintliga när det gäller matlagning rätten att säga att en lapp med en tidsstämpel på är bättre än dina egna sinnen.
Om någon hittar en livsmedelsprodukt som är dålig, ta med kvittot gnata tillbaka till affären och visa upp det. Om inte föreståndaren kompenserar dig höj då rösten lite så att människor i din närhet börjar höra diskussionen och du vill bli kompenserad. Fast det är lättare att masa baken från tvsoffan till soptunnan och kasta bort skiten istället och låta byråkraten ha rätt.
Sen när det kommer till märkning finns det lappar som byter färg om bakteriehalten i en förpackning blir för hög. Så lösningar finns om du är villig att betala.
;)

Sofia

Visst kan man ju vara uppmärksam själv, men jag tycker ändå att man ska kunna utgå från att lagar som gäller hantering av livsmedel följs, eller? Så jag tycker absolut det ska uppmärksammas och straffas, för det verkar ju som sagt inte som att de har skärpt sig.

Däremot tycker jag att det var väldigt irriterande att de hängde ut i princip bara ICA under köttfärsskandalen, för jag har väldigt svårt att tro att just en butikskedja skulle fuska så hemskt mycket mer än andra. Men jag antar att folk kan lista ut det själva också...

Hasse

Kapten, diskussionen handlar inte om bäst föredatumet, utan om livsmedelsproducenter som bryter mot gällande regler. Att fuska är djupt oetiskt och visar på nonchalans och förakt gentemot kunderna, oavsett varan i sig är ätbar eller ej.

Kapten

Om det inte gäller lappen som sätts på förpackningen förklara då för mig varför vatten har ett bäst före datum?  ???

Kapten

Jag menar Ceasar pissade ut det och du dricker ,det bäst före datumet på vatten är i så fall förbi miljoner år sedan!!

Kapten

Och om någon får för sig att säga att vatten inte har med köttproduktion att göra så vill jag bara säga att det går åt ca 15000liter vatten för 1kilgram färdigt kött. 

Kapten

Och nu när jag ändå är uppe i varv kan jag lika väl fortsätta. En gammal styckmästare som jag praktiserade hos i unga dagar sa till mig att om jag någon gång får chansen så se till att hängmöra köttet till dess att skägget är en decimeter långt. Och för dem som är intresserad så är det absolut godaste kött jag har ätit. Prova få det med ett stressat djur och elchocksterapi.
Detta är nått som är genomgående i vårt samhälle alla försöker bota värken men det finns igen som bryr sig om orsaken. Står man och slår huvudet i en vägg är ett plåster en ringa lindring, det är bättre att flytta på väggen. :P

roffekock

Kapten MANÖVER !!!!!!!!!!!!!!

Folk inte är vana vid sånt tänk.

Det är  :o :o :o

/rolf
Matforum är bäst

roffekock

Om vi hade haft gammaldagsa köttbutiker, skulle dessa problem ej finnas men som läget é nu så ska ikke- kompetenta hästhandlare sko sej i på vår bekostnad.

Dom tänker bara på gummibandet, att det sitter tajt runt libran,dom skiter fullständigt i dej så länge du håller brösaxen stängd. Men om du börjar gapa kommer dom i underläge,tyvärr så är det enda språk dom förstår ;)

Så sitt inte hemma och känn dej blåst utan ge dom en känga,det tål dom.

/rolf
Matforum är bäst

Krista

Citat från: Kapten skrivet 2009-05-06 22:45
Om det inte gäller lappen som sätts på förpackningen förklara då för mig varför vatten har ett bäst före datum?  ???


Kolsyrat vatten har i alla fall bäst-före för att kolsyran sakta försvinner från vattnet med tiden.

Kapten

Va men Roffekock jag har inte hunnit komma till förpackningstekniken och mjölksyrebakterierna ännu vilket jag finner ännu mer underhållande.
Sen så är det kul att ta motsatta ståndpunkten mot alla andra. ::)

Kapten

 ???
Men visst det är ohederligt att bryta mot de regler som vi sätter upp för att skydda oss. För tänk om någon skulle vilja få i oss en massa bakterier. Fy så ohederligt av kött industrin. Men hur är det då med proviva dfilus och alla dessa shots som nu finns i affärerna. Det är ju bakterier som vi gladeligen sätter i oss. Varför får de då finnas på hyllan??
???

Kapten

Om kolsyran försvinner får vattnet är det då fel på vattnet eller på förpackningen?

agnetasch

Citat från: roffekock skrivet 2009-05-07 06:21
Om vi hade haft gammaldagsa köttbutiker, skulle dessa problem ej finnas
Jag minns då inte köttbutikerna som något eftersträvansvärt. På en liten ort var dom envåldshärskare o kunde sälja vad som helst. Segt kött o halvsura korvar var inte ovanligt; allt måste ju prånglas ut. I en storstad kan man välja köttbutik o då är kvaliten en annan men jag tror det beror mer på konkurrens än på yrkesstolthet. Det är pengarna som styr i alla lägen :-\

Sofia

Bakterierna som man kan bli sjuk av dåligt kött är självfallet inte samma som de som finns i pro-biotika. Det är ju skillnad på bakterier och bakterier!

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal