Termometer

Startat av Sweber, 2007-06-18 14:41

Föregående ämne - Nästa ämne

Sweber

Jaha, det här verkar ju vara ett trevligt forum. Jag tänkte sätta er på prov direkt, har någon där ute några bra tips på termometrar till grillandet?

Själv har jag två st stektermometrar av typen dosa, sladd, spett, dvs en dosa med displat som visar temp, en tempgivare i form av en spetsig stålpinne och en stålomspunnen sladd mellan dessa. Den ena kan dessutom överföra tempen trådlöst till en annan dosa så att jag kan hålla koll på tempen utan att stå vid grillen.

Dessa är smäckiga och av tvivelaktig kvalite. Jag har avverkat flera stycken de senaste åren och skulle vilja ha en lösning som håller i längden.  Det jag vill ha är en termometer att mäta tempen under locket i grillen med och en att mäta tempen i grillobjektet med. Idag använder jag mina temometrar så att en sticks ner igenom spjället i locket och mäter tempen under locket. En är instucken i köttet och mäter innertempen. Jag har funderingar om en termometer i locket liknande den som sitter på Webers Platinum. Och kanske en som man kan sticka i kötten och se direkt vilken temp man har i olika delar av tex en stor stek.

Hur gör ni andra?
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Kari

Det finns en "sekund snabb" termometer för under en hundralapp på Kjell o C/O som kanske är lösningen?

Art nr 48516 på www.kjell.com

Kari

Förresten, har Du eller någon annan koll på en termometer som kan larma både vid viss övre temp och undre temp som klarar ugn, grill och rök?

Sweber

Citat från: elka skrivet 2007-06-18 16:32
Det finns en "sekund snabb" termometer för under en hundralapp på Kjell o C/O som kanske är lösningen?

Art nr 48516 på www.kjell.com


Har du provat den eller hur vet du att den är snabb?
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Sweber

Citat från: elka skrivet 2007-06-18 16:36
Förresten, har Du eller någon annan koll på en termometer som kan larma både vid viss övre temp och undre temp som klarar ugn, grill och rök?


Nej tyvärr, jag har faktiskt haft samma fundering. Jag vill ju gärna hålla en temp på mellan 100 och 130 grader i grillen, beroende på vad som ska grillas, och man måste hålla koll och justera draget lite då och då så att tempen inte stiger eller sjukner så det börjat slockna. Den trådlösa jag har kan man välja om den ska larma för max eller min temp, men inte båda på en gång.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Kari

Jag läste på baksidan i butiken, jag vill minnas det så. Varför jag inte köpte någon? Det undrar jag med.. *ler* Ska förbi en sånn affär idag, ska dubbelkolla!

"...välja om den ska larma för max eller min temp.." Var har Du köpt den? Märke? Låter ju som en bra början, då kan man ju köra båda, en uppåt och den andra lägsta larm? Eller blir det knas med frekvenserna mellan den i vänster och höger ficka? 

Andreas

Välkommen till forumet Sweber!

Jag är tveksam till om det finns någon robust digital termometer till rimligt pris. Möjligen om man skulle hitta nån riktig amerikansk BBQ-butik på nätet..?

Jag har annars en helt analog Clas Ohlson 99-kronors rökgastermometer i min klotgrill. Den är syns på hyfsat långt håll och tål upp till 500 grader.
http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=8740501
Den som inte frågar får inga svar.

Sweber

Hej Andreas och tack för välkomnandet.

Hur har du monterat termometern från Classe? Jag har allt funderat på den med den ska visst vara 25 cm lång och jag vill inte att den ska vara ivägen för "grillobjekten".
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Kari

Köpte den på hos som finns på Kjell.com på Jula igår, testade den i kokande vatten och uppskattar tiden till 3-6 sekunder mellan krankallt vatten och kokande. Duger för mig.

Den tar -50 till +150 och sensorn verkar sitta i yttersta 10-12mm av givaren. Displayen visar en decimal och "pinnen" är 3mm tjock, längden 125mm.

Nu är jag en pryl rikare!  ::)

Sweber

3 sekunder är ok, 6 sekunder är för mycket. Ska jag köpa en ny så ska den vara snabb. Man ska kunna sticka in den i en köttbit och avläsa temeraturen i olika delar av steken. Då tror jag att 6 sekunder är för lång tid. 1-2 seunder är perfekt. Jag betalar gärna lite extra för att få tag på en sån, men då ska den hålla en bra kvalite och inte vara smäckig och gjord i billig plast.

Jag så en termometer på K-Rauta i Häggvik när jag var där och köpte briketter härom veckan. Den hade IR-avläsning och ett utfällbart metallspett på ca 10-15 cm. men den kostade över 600 kr vill jag minnas. OM den är bra och snabb och hållbar och kan mäta upp till 300 grader, kan jag tänka mej att betala det höga priset. Riktigt bra livsmedelstermometrar för restaurangbruk kostar ju från ca tusenlappen och uppåt.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Kari

Yrkesgrejer är något annat. Min matlagning är en god hobby. Kommer aldrig få Nobelpriset för det eller något annat. *ler*

Men 600 spänn + kan väl vara helt ok att lägga på en IR särskillt om den har metallmätare också, men hur tunn måste spettet vara för att mätningstiden ska tex halveras?

Tips, köp den med öppet köp och labba med kokande och kallt vatten och berätta för oss här på MatForum!

Sweber

Frågan är om man har nytta av IR eller om det bara fördyrar prylen. Jag ser min matlagning strickt som hobby, men det hindrar inte att jag vill ha redkap av hygglig kvalite. Bra verktyg gör halva jobbet, även för en amatör. jag skulle aldrig vilja skruva ihop en altan med en 99kr skruvdragare från Rusta. Å andra sidan behöver jag inte en Festool eller en Makita för 3000kr+. Fast nu tror jag det blev lite of topic... ;D
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Jonas

Jag har aldrig sett en termometer som läser tempen snabbare än 6 sek det gäller även yrkesgrejer. (Förutom laser termometrar som läser av yt-temperaturer)
Varför stressa ? Dom termometrar jag har jobbat med har tagit betydligt längre tid men funkar bra ändå.
Hemma på grillen anväder jag en vanlig kött termometer som tål ungsvärme.
Jag sticker in termometern före grillning och sen får den sitta där tills det är klart.

Sweber

Aha, jag kanske önskar mej något som inte finns. Skälet till att jag vill ha en snabb termometer är att ibland skulle jag vilja kunna mäta tempen på olika ställen i samma grillobjekt. Om jag sticker in en vanlig termometer/probe så vet jag ju inte om den träffat det ställe som tar längs tid att värma upp. Så genom att stick in en probe långt in i tex en karrestek med ben, kan man mäta tempen på olika ställen för att helt enkelt lära sig lite om hur uppvärmningen av kött fungerar. Jag tänker mej att man drar ur proben stegvis och mäter tempen i varje steg. 5-6 gånger kanske. Om det ska krävas 6-10 sekunder varje gång, tar det för lång tid och för mycket värme försvinner från grillen. Tror jag. Men jag kanske är ute och cycklar, jag är ju bara en nyfiken amatör.

Jag såg en gång på tv Jan Boris-Möller mäta tempen i en kycklingfile på detta sätt, det såg intressant ut.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Andreas

Sweber: jag borrade ett hål i sidan av klotgrillens lock och gängade fast termometern. Locket är runt så jag fick bryta lite i termometern så att plåten riktades om så att termometern sitter rakt. Det är en billig skräpgrill så det tog inte många sekunders eftertanke. :)

Som du säger är termometern ganska lång, men man kan justera utsticket. Min termometer sticker väl in en 10-15 cm i grillen, det fungerar bra om man tänker efter hur man vänder locket och det är en robust och enkel lösning.

Ang. IR-termometer, som Jonas säger mäter en sån bara yttemperatur och det är ju inte så intressant.

Sen det här med att flytta runt en termometer i köttet borde ju medföra visst vätskesvinn? Skulle du inte kunna köpa dig ett par tre vanliga ugnstermometrar som får sitta på samma ställe under hela grilltiden när du experimenterar?

(Jag skulle tro att huvudproblemet när man ska konstruera en väldigt snabb termometer inte är själva givaren men däremot skalet på givaren - själva mätsprötet som måste hinna värmas upp - det blir en rent termisk tröghet.)
Den som inte frågar får inga svar.

Sweber

Citat från: Andreas skrivet 2007-06-19 19:08
Sweber: jag borrade ett hål i sidan av klotgrillens lock och gängade fast termometern. Locket är runt så jag fick bryta lite i termometern så att plåten riktades om så att termometern sitter rakt. Det är en billig skräpgrill så det tog inte många sekunders eftertanke. :)

Som du säger är termometern ganska lång, men man kan justera utsticket. Min termometer sticker väl in en 10-15 cm i grillen, det fungerar bra om man tänker efter hur man vänder locket och det är en robust och enkel lösning.


Har du ingen bild? Är utsticket inte ivägen för det som ligger på grillen? Sitter den långt ner eller nära toppen?
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Andreas

Jag ska försöka ordna en bild imorgon och mäta lite!
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Hann inte ända fram igår, men här kommer de. Termometern sitter 5 cm ovanför gallret och insticket är 14 cm. Jag minns då jag satte dit den för flera år sen att jag tänkte att jag inte ville inte sätta den för högt då jag ville veta vilken temeratur det faktiskt är ungefär där maten är.
Den som inte frågar får inga svar.

Sweber

Det ser ju inte så tokigt ut. Är den aldrig ivägen? Den puttar inte undan köttet eller lägger sig på kycklingen så att locket inte går att stänga?
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Sweber

En fråga till Andreas, kan man böja givarpinnen? Skulle det gå att sätta den tex högt upp i locket och sedan böja den så att den delen som är inne i locket så att den ligger horisontellt? Föstår du vad jag menar? Jag skulle vilja ha den monterad tex mellan spjäller och handtaget. Men då pekar ju pinnen mot mitten av grillgallret och där ligger det ofta en hel kyckling eller stek. Det finns då en risk att pinnen tar i kycklingen, vilken ju inte är önskvärt.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal