Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Mickan

1
Restauranger / Smörrebröd
2017-03-17 19:26
Ok, vänner. Bästa tipset på smörrebröd i Köpenhamn. Inte Ida eller liknande med 200 olika och lång kö. Charmigt!
2
För andra året i rad blir det kalkon. Kommer att upprepa knepet att laga fyllningen (nä inte fyllning då) i form av köttfärslimpa modell mindre. Tror att det var Raymond Blanc som gjorde det i ett program. Givetvis helt logiskt att låta färs med smaksättning lagas för sig. Temperatur osv. Blandar hemmald färs av fläsk med hackade kokta kastanjer, tranbär, pancetta, persilja, timjan mm och formar två smala korvar som bakas i ugnen när kalkonen vilar. Serverar med gräddsås, potatis och brysselkål.
3
Ok. Hamnade på Netto idag och insåg att jag tycker att de gröna mermeladkulorna hör hemma på gottebordet till jul. Kan inte ens minnas när det började men anar att det har med exmaken att göra. Samtidigt vet jag att min bästa barndomsväns föräldrar alltid hade dessa. Nu är dom iaf här och jag kommer att trycka ett antal på julafton.

Har kokat en omgång fudge som blev riktigt bra.

Har bakat de som i släkten kallas Agdas kaka men som andra kallar dubbla mandelkakor. I princip en macaron men lite grövre, större och med en smörkräm i. Inte ganache. Gott och extra fina lätt frusna. Passar perfekt till Kalle Anka.
4
Vad är det som gör att jag uppfattar att nötkött, speciellt genomstekt, ofta smakar lever? Tom ytterkanten på en bit oxfilé smakade så. Händer även men relativt långkokt köttfärssås.
5
Jag skulle vilja ha ett riktigt bra recept på äppelkaka. Jag vill han en ganska tung kaka och inte sockerkakstyp. Saftig! Bakade en som jag tror hade ett recept likt vetekaka i gjutjärnspanna men hittar det inte längre.

Knäckig äppelpaj är också intressant men gärna ett steg under dödssött.
6
http://www.youtube.com/watch?v=03h5T_tiyx0

Ok, nu går köttkvarnen för fullt. Helgens malning av kött gav en suverän biff att ha i hamburgare.
7
Hej alla!

Längesedan jag var här men nu är matintresset på topp igen!

Hemma har vi ställts inför en fråga. Är det helt enkelt så att viltkött i bit smakar mer än om man gör färs av den samma?

Mickan
8
"Vänner för livet" av Per Hagman! Läs den!

Detta är en underbar bok med ett rikt persongalleri och starka karaktärer. Huvudpersonerna lever liv med ångest och glädje om vartannat. Varje dag kan vara en kamp men ändå kan man flyta ut i sus och dus. Precis som de flesta av oss strävar de bara efter att få vara lyckliga.

De kommer till nya platser och träffar nya människor, fattar bra och dåliga beslut och backar aldrig för att ta eventuella konsekvenser.

Vill ni läsa naturvetenskapligt med samhällstouch rekommenderar jag "The greatest show on earth" av Richard Dawkins.
9
På tisdag ska jag bjuda på julsmörgås på jobbet och vill gärna ta del av era bästa tips. Det ska vara en normalstor smörgås och inte landgång eller baguette. Funderar på att grunda med danskt rågbröd men om ni har andra tankar tar jag tacksamt emot dem. Jag är bra på att få det snyggt så var inte rädda att ta ut svängarna  ;)

Mina väluppfostrade kollegor är helt allergifria!

Jag kommer kanske att göra dem kvällen innan men kan också göra dem hemma på lunchen den dagen. Bor ju drygt 100 meter från arbetet så jag bär dem dit på en bricka.
10
Råvaror, halvfabrikat / Älgkött
2010-10-19 20:25
Nu är jakten i full gång och viltbutiken i mitt hus har en disk som dignar av älgkött. Köpte ett kilo färs i helgen som maken förvandlade till underbara burgare. Idag beställde jag 5 kg färs, 1 kg grytbitar och 1 kg stek. Färsen passar perfekt in i min diet och det är gott att byta ut nötfärsen. Gissar att mina trattkantareller kommer att göra färsen sällskap. Nu vill jag ha tips på en lite annorlunda men ändå svensk variant på gryta.
11
(EDIT: Hasse lyfte ut denna diskussion från Gnälltråden, och skapade en egen tråd.)

Åh, vad jag är less på många bloggar! Den tanke jag har här är inte ny utan lyftes av en radiopratare, i somras tror jag, och visst har jag funderat. Bloggande handlar så ofta om att ge sken av att vara något man inte är och även dölja det man önskar. Radioprataren i fråga tog upp det faktum att man gärna säger att man "sitter på balkongen och dricker champagne" medan man inte direkt skrävlar med det trista och ibland rent utav deppiga. Jag tror att det är samma sak med matbloggande i många lägen. När man gjort något häftigt, innovativt, dyrt, avancerat eller liknande skriver man vitt och brett om det. De dagar man ätit köpepizza eller fil är man tyst. Varma mackan kanske får vara med men då ursäktar man gärna med att "det var smidigt" eller "att man gjorde något enkelt". Nu vill jag säga att detta inte gäller alla på Matforum och visst kan man ha olika syften med sin blogg. Vill man presentera exklusiva recept är det en sak. Min slutsats är att man ändå ska vara medveten och inte känna sig halvkass för att man smäller upp falukorv på tallriken en onsdag. Den bild du får av en person på dennes blogg är inte hela sanningen.

Idag har jag ätit:
Gröt och ägg
Kesella och cashewnötter
Ris och egengjord vårrulle på nötfärs
Lax och ris

Kvar att äta har jag ajvarkyckling och ris, äpple samt en proteinpudding och en portion gröt på havregryn. Ja, jag har ju fyra timmar innan läggdags så det ordnar sig nog.




12
Nu lanseras produkten umami på tub, helt naturlig enligt tillverkaren. Skyndar ni till affären?

http://www.svd.se/mathalsa/mathalsa/naturlig-umami-pa-tub_5365141.svd
13
Jag känner att det blir allt svårare att stå emot Facebook! Det är på väg att fattas ett beslut... Vill inte men ändå! Varför jag inte vill? Har ett drag som växte fram i tonåren som gör att jag inte vill vara som alla andra. Jo. det är just därför jag tittar på fotboll, ha ha. Inser att mitt resonemang haltar men kanske kan jag hävda min rädsla att bli beroende? Jag sitter ju hyfsat fast i den engelska såpan Eastenders och det vore kul att hitta dom som kan snacka om det som hänt. Facebook vore ett sätt... Äh, nu orkar jag inte gagga med mig själv längre. Får se...

Ni kan väl hjälpa mig med argument för och emot!?
14
Allmänna diskussioner / OS
2010-02-07 10:16
Visst måste det finnas fler sportnördar här på Matforum? Jag kan väl inte vara ensam? Jag tycker att en tråd där vi gläds åt framgångar och sörjer motsatsen kan vara kul. Vi kan också tipsa varandra om hur man skapar bästa tänkbara OS-stämning hemma samt goda rätter att inta framför sin TV.

Om någon ogillar sport och att OS dominerar under en tid kan väl skriva om det i Gnälltråden och inte här?

Nu ska jag ta fram min OS-fackla! Tänder samtidigt som arenans på invigningen. Tradition!

http://www.sok.se/images/18.30389fb119845e42b680004561/fackla.jpg
15
Vi pratade i tvärtomtråden om det man alltid gör själv. Nu är det dags att fundera över vad vi alltid köper färdigt. Detta blev aktuellt för mig med tanke på surkålkstråden. Den köper jag färdig och hottar sedan upp. Kolla i den tråden om ni vil veta hur!
16
Är det någon som vet var man kan hitta en 3-litersgryta som passar på lilla plattan på spisen?
17
12 december är det fest med engelsk tema hemma hos oss. Största delen av gästerna är liksom jag älskare av det franska och italienska vilket gör att våra måltider ofta går åt det hållet.  Nu ska jag bryta mönstret och laga engelskt och tar gärna emot era synpunkter och tips.

Hittills är jag hyfsat klar över varmrätt och efterrätt medan förrätten är ett knepigare kapitel. Äter den klassiska engelska familjen ens förrätt? Fördom? Varmrätten blir nog en engelsk rostbiff, yorkshirepudding och traditionell löksås. Till efterrätt blir det antingen ångkokt fruktkaka med romsmör eller trifle.

Vissa av er är riktigt duktiga på öl och får gärna rekommendera något som passar. Tänker servera cider till oss som inte dricker öl.

Nå, vad säger ni?

18
Jag bakar massor med muffins och gissar att det är fler som tycker att det är roligt, smidigt och ett bra sätt att testa gränser. Min tanke är att de flesta har bra basrecept men vill dela med sig av sina idéer vad gäller smaksättning och glasyr mm. Både söta och salta!

Hur brukar du göra?

Mina två sista hade en vaniljsmet som bas och den ena smaksattes med klyftor av färska fikon och tunna mandelmasseskivor. Den andra fylldes helt säsongsenligt med syrliga, lokala päron och valnötter.

Ikväll ska jag baka en salt variant med päron, ädelost och valnötter.
19
Bästa sättet att enkelt och effektivt rengöra en ugn? Hur gör du? Drömmer om ett sätt som kan få den äldsta ugnen i t ex sommarstugan att bli ren utan att ens nagellacket tar skada...
20
Med anledning av att jag ska byta jobb (yessssss) ska jag bjuda på en hel del fika. Jag såg någonstans att det fanns en bok om att baka i långpanna och tänkte att det är en bra idé. Istället för att köpa boken som verkade väl präktig och halvtrist kan vi kanske länka och lägga ut favoriter här? Om ni har en extra god som ni tror passar till plommon tar jag tacksamt emot tips!
21
Medieavdelning / Surfa nytt
2009-07-02 15:20
Känner ni som jag att man ibland sitter och slösurfar på sidor man egentligen tröttnat på? Detta gäller inte matforum  ;D Jag hittade följande i en tidning:

www.stumbleupon.com

Man registrerar sig och skapar en profil. Sen är det bara att "stumbla" och man får upp sidor man aldrig skulle hittat annars. Jag tycker det är toppen!
22
Maträtter, recept, tillagning / Fil
2009-06-14 17:08
Jag tillhör de människor som äter mycket fil. Jag tycker att det är stor skillnad i smak mellan fabrikat och typer av fil. Min favorit är  Mellanfil Falköpings mejeri. Den är så len, krämig och härligt rund i smaken. Många gånger godare än Arlas. Idag har jag mailat Falköping för att få ett hum om vad det kan bero på. Är det bara filkulturen som skiljer. Tyvärr säljer inte min närmsta butik den jag vill ha utan det blir Arlas för det mesta.

Jag funderar på att göra egen fil och undrar om ni tror att jag genom att starta min egen med Falköpings i botten kommer att komma närmre den smak jag vill ha varje dag.

Gör någon av er egen fil? Hur gör ni? Mängd fil i förhållande till mjölk? Tid i rumstemperatur? Röra innan under tiden eller efter?
23
Äntligen har det hänt! Jönköping har fått en riktig finkrog! I veckan öppnade "Den småländska kolonin" i stan. Vi har en krog som heter Hemma som ni kan hitta i White Guide. Tyvärr varierar man inte menyn så ofta och det börjar kännas lite gammalt. Ett gäng köpte för ett par år sedan upp en gammal krog och skulle göra fine dining. Efter något år med skyhöga priser och mat som inte höll måttet stängde man igen. Man kan utan tvekan säga att det har varit svårt att äta riktigt gott i Jönköping. Maken har haft problem att hitta något bra när man ska bjuda schysst i jobbet. Men...

På torsdagen var det smygpremiär med speciellt inbjudna och igår, lördag, var det dags för mig och maken att fira bröllopsdag. Lokalerna har varit finkrog tidigare men stängda i några år och första pirret fick jag av att undra hur de hade tacklat inredningen. Oj, vad imponerade vi blev! Färgerna går i guld, brunt, svart, crème och vitt. Häftig blandning av mönster som funkar tack vare enhetligheten i färgskalan.

Vi började kvällen i baren där vi tog en drink och jag fick en härlig alkoholfri passionsfruktsbaserad blandning och maken en camparidrink med fin balans mellan syra, beska och sötma.

Menyn hade en 9-rätters avsmakningsmeny men vi kom ganska sent och vet ju vilken tid detta tar så det fick bli tre rätter. Jag varnar er redan nu att mina ord inte kommer att räcka till för att beskriva den underbara resa vi skulle få vara med om under tre timmar.

Vi valde en Pinot Gris från Alsace då det är en favorit hos oss och ett underbart vitt som passar utmärkt även till kraftiga kötträtter. Vi bjöds en härlig amuse bouche med råsyltad vit sparris, friterad mandelpotatis med fänkålssmak och rökta hasselnötter samt cruditéer med örtmajonnäs. Under hela måltiden bjöds vi olika bröd i miniformat och det vispade smöret var lysande gott.

Detta åt vi:

M:
Förrätt: Karamelliserad anklever med råsyltad rabarber och rabarberkompott. Kronärtskockspuré och örter till.
Varmrätt: Variation på lamm med tunga, bringa och bog. Polkabeta och créme på mannagryn och fint, fint tärnade blandade rötter. Härligt att få såsen napperad vid bordet!
Efterrätt: En mandelbotten med vaniljbavaroise och rabarber i fyra former; karamelliserade bitar, sockerflarn, sorbet och rårörda.

J:
Förrätt: Rökta pilgrimsmusslor på blandade betor med tärnat grönt äpple och kryddpeppar.
Varmrätt: Variation på oxe: Filé, svans och sky. Tryffelpuré och fina små grönsaker och örter.
Efterrätt: Tre svenska ostar med rabarberkompott och rostat maltbröd.

Smakerna var balanserade och konsistenserna klockrena. Min anklever hade en knaprig yta och under detta framträdde en lever som smalt i munnen! Underbart! Lammbringan med sin knapriga fettkant och mjälla kött gav tårar i ögonen... Uppläggningen var strålande snygg och passade smakerna i sin stil.

Extra värt att nämna: De små fina bröden, kupan över pilgrimsmusslorna som avslöjade rök när den lyftes och det fantastiska porslinet. Ett extra plus för service med ett perfekt flyt och kunnig personal. Lokala produkter är basen och det är underbart!

Gissar att ni är nyfika på priserna? Förrätt ca 140, varmrätt ca 250 och efterrätt ca 130. Fantastiskt!

Toppklass! På fullaste allvar är detta något utöver det vanliga! Världsklass?
:) :D ;D

24
Kärt barn har många namn.

Jag undrar om någon vill dela med sig av ett kanonrecept på den klassiska lilla nötkakan med en hel nöt på toppen? Jag har inte gjort dem på flera år och hittar nu massor med recept. Med äggvita eller hela ägg, med eller utan bakpulver, potatismjöl eller inte.

Hur gör ni?
25
För några år sedan gjorde jag en paj med mixade gröna ärtor. Jag vet att bacon var med men kommer inte ihåg om det låg i ärt/äggstanningen eller strösslades ovanpå efter gräddningen. Nu har jag glömt var jag hittade den och googlandet gav inte det resultat jag önskade. Jag sätter nu mitt hopp till er, kära vänner. Jag ska ha den till förrätt på mitt födelsedagskalas. Tänkte servera den i bitar med en god sallad. Praktiskt när man är många.

Till varmrätt tänkter jag ha lax och vill variera mig. Om ni har recept på någon form av gratinerad lax i portionsbit vill jag gärna ta del av det. Jag tänker mig någon typ av fiskgratäng men tänkte inte köra duchesse utan kokt potatis.
26
Jag tänker gör en påskinspirerad meny och till min a b vill jag ha friterad ansjovis som garnityr. Det ska bli en variation på Jansson. Hur lyckas jag? Någon som provat? Jag kommer att fritera i gryta.
27
Allmänna diskussioner / Boktips
2009-04-05 18:15
Klätterbaronen av Italo Calvino.

Du måste läsa denna! Ja, jag talar med dig! Just dig!

Cosimo är 12 år gammal när han en dag blir osams med sin far och vägrar äta upp sin middag. Han bestämmer sig för att leva resten av sitt liv bland träden och gör så. Han har en egen värld där uppe som genom detta författade blir fullkomligt trovärdigt. Författaren väver in den tidens stora filosofer och vackra kvinnor i Cosimos vardag. Språket är enastående!
28
Jag är sugen på att grilla trots det faktum att jag bor i lägenhet. Bor i taklägenhet och har inga balkonger nära min. Vill inte skaffa en klassisk elgrill då jag i så fall hellre grillar i ugnen. Ska jag skaffa gasol? Kol vågar jag mig inte på... Tips mottages tacksamt. Jag är så avundsjuk på er som grillar.  :P
29
Restauranger / Weekendpaket
2009-02-19 18:56
Ibland vill man komma bort från hem och vardag och är man stadd vid kassa kan man boka en weekend med hotell och mat. Det vore roligt att höra era erfarenheter av olika ställen. Startar med att recensera min senaste utflykt:

Hotell Rogge i Strängnäs.

Jag bokade på nätet och vi betalade 2080 kronor för oss båda och fick följande:

Ett jättefräscht dubbelrum med dusch. Bad gick att välja. Gott om fina flaskor med kroppsprodukter.
Frukt, mineralvatten och godisskål på rummet. Därtill vattenkokare, te och kaffe i sällskap med choklad.
Eftermiddagsfika
Frukost
En timme i utomhusbubbelpool på takterrassen
Trerätters middag i restauragen

Okej, mycket fick man men hur var det?

Eftermiddagsfikat var toppen. Valfritt kaffe eller te av god klass, nymixad bärsmoothie, mjukt bröd, croissant och kex. Ost och marmelad samt chokladkaka med vispad grädde. Ett fat med färsk, fint uppskuren frukt, bl a ananas, kiwi och druvor.

Middagen smakade fint! Bland förrätterna valde vi skaldjurssoppa med fin, lite söt smak med en touche av konjak. Därefter åt jag en fin ryggbiff, perfekt stekt med hemlagade pommes och bearnaise. Kul när en restaurang kan laga denna rätt så väl. Maken åt en strålande risotto och majskyckling. Till efterrätt valde vi ost och serverades tre fina ostar. En tryffelpecorino, en fransk kittost vars namn jag glömt samt Monte Enebro. Läcker blandning, perfekt mogna och i sällskap med en fikonmarmelad och ett gott delikatessknäcke. Allt serverades av en amibitiös servitör med god kunskap om det han levererade.

Vi gillar lite fart och fläkt och ibland kan hotellrestauranger vara lite väl stilla så det faktum att det var fullt, både med after workfolk och hotellgäster passade oss bra. Vill man ha lugn och ro blir man nog lite besviken.

Frukosten var inte överdådig men smakade riktigt bra. Äggröran var jättegod vilket är ovanligt när den blir stående. Pannkakor åts det runt oss och de såg fina ut. Gott om färsk frukt, bra urval av bröd och ett par smakrika ostar.

Sängen var skön och korridoren var tyst.

Personalen var lysande på alla positioner och det var inga problem att checka ut en timme senare.

En mycket bra upplevelse totalt sett och riktigt prisvärt. Jag rekommenderar!
30
Restauranger / After work
2009-01-16 14:46
Jag älskar after work. Ett bra sätt att gå ut en sväng med arbetskamrater men ändå hinna umgås med familjen på kvällen. Kvalitén och priset på dessa evenemang varirerar rejält hemma i Jönköping. Vissa krogar har gratis buffé och vissa satsar på käk medan andra har mer snacks. Några ställen erbjuder buffé för ca 50 kronor. Ett gäng restauranger har ett par rätter till extra bra pris. Gällande tider för after work brukar vara 16-19 eller 17-19 hos de flesta.

Jag har ätit mig runt stan i glatt sällskap och börjar faktiskt se att det är värt att betala. Slänger man in en 50-lapp får man mer och bättre mat. Då ersätter den middagen. Hur har ni det i era städer? Berätta!

Annonser

Powered by EzPortal