Pressgurka

Startat av roffekock, 2007-09-30 11:36

Föregående ämne - Nästa ämne

roffekock

2007-09-30 11:36 Last Edit: 2007-10-16 18:09 by Andreas
Citat från: agnetasch skrivet 2007-09-30 11:10
Sjömansbiff, gärna med pressgurka.


Varför kallas det pressgurka? Menas det att när man pressar ur efter saltning gurksaften? ;D

[Andreas klippte in citat från Agneta innan flytt till pressgurke-tråden.]
Matforum är bäst

agnetasch

Nej, det är en gurka som bara journalister äter, företrädelsevis då från kvällspressen ;D

roffekock

 ;D ;D=på riktigt skojhumör idag
Matforum är bäst

Karin

Skämt åsido...pressgurka är faktiskt ett gott tillbehör till nötstekar, köttgrytor och fågel t. ex.
För 8-10 personer behövs:
2 medelstora färska gurkor
1 dl hackad persilja
1 ½ krm grovmalen svartpeppar
1 tsk salt
3 msk strösocker
2 ½ msk ättiksprit

Gurkan skärs i lövtunna skivor och blandas med de övriga ingredienserna i en skål. Lägg en assiett över som press ock låt gurkan stå kallt minst en timme.

Det är "färskvara", håller sig högst ett par dagar i kylskåpet.

agnetasch

Kors, jag gjorde just pressgurka innan jag satte mig vid datorn,men jag gör helt annorlunda.
Till två st osthyvlade gurkor tog jag
0,75 dl 24%-ig ättika
2,25 dl vatten
2 dl strösocker
Jag antar att det myckna sockret konserverar gurkan för den håller i evigheter.

Hasse

Nu bär det av off topic, men jag bara måste påpeka hur man gör pressgurka. Allt annat är helgerån!     ;D

En fint skuren gurka varvas med salt i en skål. En tyngd läggs över och det hela får stå i press under en halv timme. Därefter kramas gurkskivorna ur och läggs i en lag bestående av:
3 msk ättiksprit
3 msk socker
2 dl vatten
1 krm vitpeppar
hackad persilja

Andreas

Jag kände pressen och blev till sist tvungen att flytta detta till en egen pressgurketråd. Vad äter ni all denna pressgurka till förutom sjömansbiff?

Hur kramar du ur gurkskivorna Hasse?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

2007-10-16 18:41 #7 Last Edit: 2007-10-16 18:43 by agnetasch
Vi ska ha vår pressgurka till helstekt ungtupp,sås o färskpotatis. Till gåsen också o på leverpastejmackorna. Till frankfurterkorv o hemlagat potatismos, till pannbiff med lök. Till stekt fisk tillsammans med en kall currysås (blir lite som dansk remouladsås) Ja det är väl bara till efterrätter man inte kan ha pressgurka ;D
(Jag låter mina gurkskivor självrinna av, jag kramar inte ur dem; jag tror inte på våld mot gurkor)

Hasse

Pressgurka är gott! Pressgurka är viktigt! Pressgurka är den gåva till mänskligheten som jag värnar alldeles speciellt om! Pressgurka ska smaka som mormors och mammas, allt annat är fel! Så, då var det sagt.    :)

Anledningen att varva gurkskivor med salt, är att saltet drar ut en del vätska ur gurkan. Därmed blir gurkskivorna mjukare, men knapriga. Detta är svårt att förklara om man inte smakat mammas pressgurka, men jämför gärna med tråden om pizzasallad http://matforum.nu/index.php?topic=903.0 där kålen slakas för att uppnå samma resultat. Mjukare, men ändå knaprig.

När gurkan har saftat av sig kramar jag ur skivorna, helt lätt, i handen. De är då salta och knapriga, och läggs i den sötsura lagen där vitpepparsmaken kan anas och smaken av persilja är tydlig. Låt sedan detta gastronomins mästerverk dra någon timme i kylen och servera med fördel till en nötstek, precis som Karin skrev.

agnetasch

Det där lät nästan lite religiöst. Är det ledaren för pressgurkssekten som talar? ;)

Hasse

Jo då, Agnetasch. Nog är det Herr Pressgurka som talar. I nuläget är vi bara en medlem i sekten, men vi räknar med att inom endast något år ta över makten i större delen av Europa.

roffekock

Hasse för f........ glömm inte mej,,,,,,, jag är fanatisk perverst nerdrogad (gurkoman) i gurkträsket sedan länge. Ditt recept är helt riktigt enda som kan tilläggas är att saltet även neutrliserar ev beskhet som färskgurka i bland kan ha, detta bara för den fått för lite vatten under sin uppväxt. Sen är socker,salt och syra en smaksak. Och pepparn får inte vara mald på kvarn den måste vara mortlad fint, det är en viss skillnad.
Matforum är bäst

johannao

jag vill också vara med! I alla fall om ni kan stå ut med ett tillskott av senapsfrö i lagen, kanske t.om små,små,små bitar röd paprika och schalottenlök. Eller gick jag för långt nu? Självklart ska persiljeinslaget vara massivt.

roffekock

Jag undrar om man törs tala o syrade gurkor här på denna trå det är så in i ............gott!!!!!!!!!! :D
Matforum är bäst

agnetasch

Citat från: roffekock skrivet 2007-10-16 22:55
Och pepparn får inte vara mald på kvarn den måste vara mortlad fint, det är en viss skillnad

Det ska inte vara peppar i pressgurka! Nej,pressgurka ska vara likt mig; sötsur ;D

Hasse

Citat från: agnetasch skrivet 2007-10-17 13:11
Det ska inte vara peppar i pressgurka! Nej,pressgurka ska vara likt mig; sötsur ;D


Självklart ska det vara finmald vitpeppar i pressgurka!    >:(
Visst kan du vara lite pepprig ibland Agnetasch, och inte bara sötsur?    :D

Kari

Agneta: Vars köper Du 24%ig ättika? Har kikat lite då och i affärerna där jag handlar men icke.

agnetasch

Citat från: Hasse skrivet 2007-10-17 15:59
Visst kan du vara lite pepprig ibland Agnetasch

Jo det kan jag vara, men inte när jag blir pressad ;D

24%-ig Perstorps ättika köper jag på vår ICA Kvantum

roffekock

Matforum är bäst

Kari

Karin: Lövtunna, hur tunna är det? Jag brukar köra med osthyvel, då kan man få lite ovala skivor som är mer spånnande för ögat.. Har gör Du lövtunna?

Annars kokar jag en 1-2-3 lag med som får svalna bara några minuter och sen i med gurkan och ut på altanen ett par timmar med locket på. Färsk persilja, vitpeppar både hel och malen är kryddan. Serveras väl avrunnen. Håller en vecka eller mer i kylen men det brukar ta slut långt innan..  ;)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal