Påskdags !

Startat av Filippa, 2008-03-11 15:41

Föregående ämne - Nästa ämne

Filippa

Vad får man inte missa att laga till påsk ? Eller vad kommer du att laga ? Alla tips, recept och trix vill jag ha  :D

roffekock

LAMMLAMMLAMMLAMMLAMM
Marinerad getost
Massor av goda hemlagda sillsorter
Hembakat knäckebrö
Påskriset
Fyllda ägg

/rolf

GLAD PÅSK
Matforum är bäst

Cohen

Lammstek!
Köper sill i saluhallen.
Olka äggrätter.
Någon god kaka (ännu inte bestämd).

Längtar redan...

bryggens

Lammstek
Halldins lax
Kyckling
Lite jansson,köttbullar och prinskorv
Sill

crlhrv

vi äter isländskt lamm med allehanda tillbehör
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

roffekock

Var finns Isländskt lamm?

/rolf
Matforum är bäst

Filippa

Och vad är Halldins lax ? Jag vill ha recept *ropar en desperat och fantasitrött*

crlhrv

roffekock: gissningsvis på island ;).. nä men skämtåsido, man kan köpa genom isländska föreningen här i göteborg. det är det enda jag känner till.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

bryggens

Halldins lax har vi hittat i Nya Annas Mat, vi brukar äta den med laxsås från Ålsten och pressad potatis. Såsen är också från samma bok.
Här använder vi den billiga frysta "Pinklaxen" med gott resultat.

annamaria

bryggens: vilka underbara recept!! jag kollade precis i annas kokbok. Jag som är på jakt efter laxrecept - eftersom jag inte är så förtjust i det. Majonnäslax - rätt skumt egentligen men det låter lite kul! Ska prova det. Ålstenssåen låter också god. Desstuom så super-enkelt laxrecept - perfekt i sommarstugan till påsk.

crlhrv: vad är speciellt med det isländska lammet? Recept kanske? Tillbehören?

Filippa

Ja, jag ska väl kanske bidra själv;
vi färgar ägg med lökskal. Gula lökskal ( det prassliga torra) blir gulbruna ägg och röda lökar blir rödbruna. Vill man snitsa till det lite så kan man plocka lövskott och gräs och linda in ägget i innan kokning, funkar toppen med en avklippt bit nylonstrumpa. Koka tills äggen är hårdkokta, låt äggen svalna och putsa upp med en bit fett ex bacon. Det coola är att man inte vet riktigt hur äggen kommer att se ut.

Citronsill och hemgravad lax är också givet. I år tror jag det blir lammlägg med vitlök och rosmarin också.

annamaria

Jag har faktiskt inga påskmats-måsten. Det finns alltid så otroligt många recept i diverse mattidningar som jag då bara måste tetsa så det blir faktiskt olika varje år. Kokt ägg på påskafton är nog det mest traditionella.... ;) Barnen struntar nog i maten faktiskt - de jagar påskägg i sommartsugans trädgård mest....och plockar upp fjädrar och harbajs (kan vara chokladbollar) som påskharen lämnat....

crlhrv

annamaria: njae jag vet inte om tillbehören eller recepten skiljer sig så mycket. däremot, som jag skrivit här tidigare, så är smaken en HELT annan än de torra svenska/nya zeeländska/irländska lammköttet vi oftast köper här hemma. isländska lammen är mer eller vilda (så vilda lamm kan bli) och vistas utomhus hela sitt liv där de bara äter gräs och annan naturlig föda. maten och rörelsen ger ett kött så mört att det, och jag skojar inte, smälter i munnen. OT: top 5 godaste måltiderna jag ätit innefattar grillat lamm från en liten oansenlig restaurang på nord-östra Island (staden Höfn [:Hö-bn]). jag önskar att alla fick prova på detta underverk. och om ni söker på forumet hittar ni också det traditionella sättet att tillaga det på; i en jordgrop.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

annamaria

Filippa:

Du bara måste kolla in följande äggmålning då!!! Glad påsk!

http://www.alltforforaldrar.se/page/artikel/paskpyssel-med-decoupage?utm_medium=email&utm_content=annamaria-lindblom%40spray.se&utm_campaign=S_v11

annamaria

bryggens: JAG HAR LAGAT HALLDINS LAX - DEN HELT KLART GODASTE LAX JAG HAR LAGAT ! Jag som har letat och lagat recept efter recept och aldrig gillat lax. Men nu så! tack!

agnetasch. om du läser denna tråd - laga Halldins lax!

kurt

Varför inte prova den finska memman, den finska påskens motsvarighet till den svenska julens Ris à la Malta!

http://sv.wikipedia.org/wiki/Memma

Den långa tillagningstiden ger tid för intressanta maillardreaktioner.

Filippa

Ja, för mig som då saknar Annas Mat i kollektionen - hur lagar man Halldins Lax ?

agnetasch

HJÄLP mig också med Halldins lax! Ska vi inte sprida receptet offentligt kan väl någon som har det maila det till oss som är intresserade?

Här i huset har vi den sedvanliga sopplunchen på påskafton, följt av lååångt bastubadande o påskbuffé på kvällskvisten. Sill, sill, sill ska det vara med gräddfil o delikatesspotatis.  Rökt "forell" med äggroyal. Ägghalvor med stenbitsrom. Rökt fläskfilé med mimosasallad. Kycklingpaj eller pollo tonnato. Kaninpannacotta (gjord i en kaninform inte av kanin) med körsbär. Kanske....jag kan ändra mig fram till sista minuten.

annamaria

Från Nya Annas Mat: jag skriver inte exakt hela receptet för det beskriver filéa fisk osv. Ingredienser och tillagning får räcka. Eftersom jag är väldigt dålig på att följa recept exakt så skriver jag dessutom lite hur jag gjorde - inom parenteser.

Halldins lax
6p.

1 lax på ca 1,5 kg (jag tog laxfiléer)
2 tsk salt
1 paket fryst dill eller 1-2 dl färsk dill
1-2 dl majonnäs (jag tog högst 1 dl)
citronklyftor

Lägg fisken på ett lättsmort ugnsfat med skinnsidan ner (jag hade skinnfria filéer). Jag tog en bottenskyla vatten - det står det inte men ändå...salta fisken (jag tog vitpeppar också). Häll över dillen. Bred ut majonnäs i ett tunt lager över dillen. Hit går fint att förbereda om man vill. Sätt sedan in formen i mitten av ugnen 225 grader ca 15 minuter. Servera med citronklyftor.

Jag serverade kokt potatis, Hollandaisesås och kokta ärtor och broccoli till. En kall romsås hade också passat utmärkt.





bryggens

Jag använder alltid den frysta pinklaxen, delar och skär bort ryggbenet, sen tar jag en platttång och benar ur resten, men jag vet fler som använder laxfileér, blir lite dyrare dock.
Annamaria: Roligt att du gillade den.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal