Rött porslin kan hjälpa mot fetma och alkoholmissbruk

Startat av Andreas, 2012-08-27 19:47

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Engelska forskare tror att rött porslin kan hjälpa mot fetma och alkoholmissbruk. Detta efter att ha gjort experiment där försökspersoner fått dricka te från olikfärgade koppar och äta bullar från olikfärgade tallrikar. De försökspersoner som fick något serverad i röd kopp eller på röd tallrik drack och åt minst.

Ursula Arens från brittiska dietistföreningen spekulerar i att förklaringen kan vara att rött förknippas med fara och att lusten att äta därför minskas.

http://swedish.ruvr.ru/2012_08_19/85544908/
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Jättekonstigt! I alla tider har man ju vetat (?) att rött framkallar hunger. ALDRIG röda väggar eller möbler i en buffématsal med fri tagning. ALDRIG ett rött kök om man är överviktig. McDonalds o de andra hamburgerkedjorna utnyttjar den här kunskapen i sina loggor:

http://www.spinz.se/2011/03/

Kan det ha något att göra med att försökspersonerna allihopa var män o rent allmänt tyckte bättre om blått ???

Andreas

Hmm jag har i alla fall inte vetat det i alla tider. Har du nån fler källa till att rött framkallar hunger? Tycker Igor Jovic i Spinz-bloggen du refererar till har lite konstiga exempel när han byter ut rött mot kallast möjliga blåfärg. Det här med rött proslin verkar ju trots allt röra sig om seriös forskning. Även om kanske inte riktigt alla detaljer stämde i det jag skrev i första inlägget baserat på Rysslands röst, vilket framgår om man läser nedan. :)

I Mail online står att röda tallrikar respektive koppar minskar ätandet och drickandet med 40%. Men tydligen var det inte engelska forskare utan tyska och schweiziska och bullarna var inte bullar utan saltkringlor. http://www.dailymail.co.uk/health/article-2086843/Use-red-plate-lose-bit-weight-People-eat-cut-food-intake-40.html

I Australien Women's Weekly står att det inte var röda eller blåa koppar utan koppar märkta med röda eller blåa etiketter. Och drycken var inte te utan "söta drycker". Här står även att forskargruppen som utfört studen kommer från psykologiska institutet vid universitetet i Basel. http://aww.ninemsn.com.au/dietandhealth/healthnews/8498269/want-to-eat-less-invest-in-red-crockery

Till sist själva studien: The color red reduces snack food and soft drink intake av Oliver Genschowa, Leonie Reutnera och Michaela Wänkeb. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666311006957

"Based on evidence that the color red elicits avoidance motivation across contexts (Mehta & Zhu, 2009), two studies investigated the effect of the color red on snack food and soft drink consumption. In line with our hypothesis, participants drank less from a red labeled cup than from a blue labeled cup (Study 1), and ate less snack food from a red plate than from a blue or white plate (Study 2). The results suggest that red functions as a subtle stop signal that works outside of focused awareness and thereby reduces incidental food and drink intake."
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2012-08-28 11:50Har du nån fler källa till att rött framkallar hunger?
Nej det har jag inte på lut o jag tänker inte använda resten av veckan att leta efter några heller :D Jag föreslår istället att du letar, det är ett väldigt intressant område som alla bör ha lite kännedom om.

Om det var snacks o sötdricka dom åt/drack från rött eller blått porslin kan ju färgerna ha påverkat på följande sätt: Rött hetsar upp,man känner ingen ro att sitta o "mysäta" medan blått lugnar ner, man slår sig gärna till ro med godiset.

Eller så var försöksmännen röd-grönfärgblinda o uppfattade aldrig vilken färg det var på hälften av faten.Men de blåa faten kände dom igen o åt mycket från dom i rena igenkänningsglädjen ;DAndreas

Citat från: agnetasch skrivet 2012-08-28 18:26
Nej det har jag inte på lut o jag tänker inte använda resten av veckan att leta efter några heller :D Jag föreslår istället att du letar, det är ett väldigt intressant område som alla bör ha lite kännedom om.


Hur kan jag säga nej när du ber så snällt?

Igor Jovic i Spinz-bloggen som du länkade till påstår alltså att "Röd färg = Mat = God mat = Jag är hungrig och vill in i McDonalds och äta något" http://www.spinz.se/2011/03/30/fargens-betydelse/

Googlar man lite är det ganska uppenbart vad Igor har för inspirationskälla: http://www.colorschemer.com/blog/2007/07/17/why-food-companies-use-red-colors/ I 8:e kommentaren frågas om någon känner till någon faktiskt studie som visar att rött stimulerar aptiten. Inget svar. Allra minst från herr/fru colorschemer själv.

Färgpsykologi verkar ha många beröringspunkter med horoskop, tomtar och troll och det okända med Malin Berghagen.  I wikipedia under color psychology http://en.wikipedia.org/wiki/Color_psychology står  "The color red is believed to increase appetite, and is thus commonly used in fast food restaurants." Alltså, folk TROR att rött ökar aptiten. Javisst då är det ju säkert så. Eller kanske inte. :)
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2012-08-31 00:01
Hur kan jag säga nej när du ber så snällt?
Inte svårt alls, jag är en elak människa 8)

Citat från: Andreas skrivet 2012-08-31 00:01Alltså, folk TROR att rött ökar aptiten. Javisst då är det ju säkert så. Eller kanske inte.
Men är det inte så att psykologin oftare lutar sig mot trons o tyckandets mjukvara än mot hårdvarufakta? Alltså lutar jag mig behagfullt mot lite mjukvara:

Eva Björkander och Ken Larsson konstaterar i http://dis.dsv.su.se/~kenlars/colorsandshapes/ff.pdf (i anslutning till en introduktionskurs i psykologi) att:
-Färg och form påverkar människan i mycket högre grad än man vid förstone skulle kunna tro.
-Antagligen är det dock få psykologer eller forskare inom psykologi som ägnar sig åt detta område då det varit svårt för oss att hitta material. Detta till trots är det ett synnerligen intressant område,meningskiljaktligheterna är stora mellan olika forskare

I en artikel av hjärnfantasten Tomas Dalström http://www.meetingsinternational.se/articles.php?id=116 kan man läsa en del intressanta saker om hur hjärnan reagerar på färger. Bl.a under rubriken Mat och hjärnan står det: "Rött stimulerar hungern och blått dämpar den" Så det så ;)


Andreas

Citat från: agnetasch skrivet 2012-08-31 10:25
I en artikel av hjärnfantasten Tomas Dalström http://www.meetingsinternational.se/articles.php?id=116 kan man läsa en del intressanta saker om hur hjärnan reagerar på färger. Bl.a under rubriken Mat och hjärnan står det: "Rött stimulerar hungern och blått dämpar den" Så det så ;)


Oj, vad kan väga tyngre än en "fantast"? Fast det är inte fantasten själv som står bakom uppgiften "Rött stimulerar hungern" utan "Hélène Bodin, akupunktör och snart färdig läkare. Före detta vd för stort medieföretag". Oj oj, nu börjar det bli riktigt tunga titlar.

Men den tyngsta källan av dem alla i hjärnfantastens artikel måste ändå vara Karl Ryberg "psykolog och arkitekt, Monocrom." som står bakom avsnittet "Färger och hjärnan". Om honom kan man läsa här: http://www.chromaviso.com/se/default.asp?pid=54&nid=8

"De senaste 10 åren har jag använt till att utveckla en speciell kupol med monokromiskt ljus, som har en unik effekt på människors vitalitet. Våra klienter märker en markant förbättring av sin fysiska och sitt känslomässiga tillstånd...

...Klienten placerar ansiktet i en sfärisk kupol utrustad med monocrome ljusprojektor som isolerar delar av färgspektra i en mycket hög upplösning. Med en fjärrkontroll väljer klienten själv den färgvåglängd som vederbörande föredrar. Insidan av kupolen Ganzfeld gör att man upplever alla proportioner som oändliga. Det färgade ljuset sprids av en reflektor till ett fullständigt homogent fällt. En tillräcklig stor mängd av rent xenon ljus utlöser reaktioner i hjärnan. Resultatet är en uppgradering av den mentala och fysiska kapaciteten."

Nu kan vi verkligen tala om tomtar och troll. :)
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Jag tar mig friheten att gå en smula utanför ämnet och berätta lite om ljus.

Ljus är det vi brukar kalla för en elektromagnetisk vågrörelse. Det är samma typ av vågrörelse som överför radio och TV, men även samma typ som t.ex. röntgen- och gammastrålning. (De två sista ska vi akta oss för i alltför stora doser.)

Det som skiljer de olika typerna åt, är hur snabbt vågorna svänger eller våglängden, dvs hur långt det är mellan två vågtoppar. Ju snabbare vågorna svänger, desto kortare är våglängden.

Radiovågor har, i runda slängar, en våglängd på en meter eller mer, medan den farliga röntgen- och gammastrålningen har en våglängd på endast en miljondels millimeter eller kortare. Ljusets våglängd är i ett område som är något kortare än en tusendels millimeter.

Dagsljus, som ju kommer från solen, är en blandning av alla våglängder som ljus kan ha. Detta ljus uppfattar vi som vitt. Men om ljuset bara innehåller någon, eller några få olika våglängder, uppfattar vi det som färger. De längsta våglängderna uppfattar vi som rött, och efterhand som våglängderna blir kortare kommer vi att uppfatta regnbågens alla färger till violett som har den kortaste våglängden.

Färgen beror alltså på våglängden hos ljuset. Om ljuset endast består av en våglängd, och alltså inte är en blandning av flera, kallar vi detta ljus för monokromatiskt (eller monokromt).

Monokromatiskt ljus har den lustiga egenskapen, att i ett rum med sådant ljus försvinner vår förmåga att uppfatta olika färger. Det närmaste monokromatiskt ljus vi stöter på i vardagen, är det som kommer från gul gatubelysning, så kallade natriumlampor. Åk ut en mörk natt till en parkeringsplats med endast sådana lampor, och upplev världen i svartvitt!    8)

agnetasch

"I skymningen är alla katter grå" Vad är det som händer med ljuset då Hasse?

Hasse

Att katterna är grå i skymningen är ett anatomiskt fenomen och inte ett fysikaliskt.

I våra ögon finns två typer av ljuskänsliga celler, tappar och stavar. Tapparna kan uppfatta olika färger, men tyvärr kräver de ganska mycket ljus för att fungera. I dunkelt ljus är det istället stavarna som ger oss information om omgivningen, men de kan inte skilja på olika färger.

Andreas

Tack Hasse. Visst är det fascinerande med ljus och färger och hur det påverkar oss.

Det jag i första hand förknippar rött och blått med att rött är varmt och blått är kallt. Och när det är kallt och man fryser behöver kroppen mer energi. Tänker man så är det logiskt att äta mer om man ser färgen blått. Å andra sidan behöver kroppen mer vätska när det är varmt. :)
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal