Matforum

Hemmalagat - laga själv => Maträtter, recept, tillagning => Allt om rökt, torkat, saltat och gravat => Ämnet startat av: Skogis skrivet 2019-01-17 13:03

Titel: Har tänkt att kallröka lite bacon
Skrivet av: Skogis skrivet 2019-01-17 13:03
Men hittar inte något sidfläsk till rimligt pris, varken färskt eller rimmat. Det börjat tryta i frysen på bacon och köpebacon är inte min favorit, så i ren desperation har jag därför börjat fundera på att använda karré istället. Resultatet borde bli liknande, får väl salta och röka köttet lite längre bara.

Agnetasch, du har gjort mycket i dina dagar. Har du lockat din man till att kallröka karré någon gång?
Titel: SV: Har tänkt att kallröka lite bacon
Skrivet av: agnetasch skrivet 2019-01-18 07:18
Vi har aldrig kallrökt karré men vi försökte oss på fläskfilé en gång. Kallrökte den 24 tim o hängde den sen för att torka. Men den blev så äcklig att den blev skatmat innan den ens hängt färdigt.
Kan du inte ta okokt julskinka o kallröka/svalröka? Då får du ju en fläskrand som nästan liknar bacon.

Håller med om att sidfläsk är fruktansvärt dyrt. Vi köper halva grisar o då får man mycket fläsk till bra pris :)
Titel: SV: Har tänkt att kallröka lite bacon
Skrivet av: Skogis skrivet 2019-01-19 12:30
Det var inte roligt att höra.
Svårigheten är väl tjockleken på köttbiten. Skulle kanske kunna dela karrén till mer baconliknande form och salta och röka den sen.
Det var länge sedan jag hade ynnesten att få köpa en halv gris, så det får bli att jag letar vidare efter sidfläsk.
Titel: SV: Har tänkt att kallröka lite bacon
Skrivet av: agnetasch skrivet 2019-01-20 07:37
Citat från: Skogis skrivet 2019-01-19 12:30Skulle kanske kunna dela karrén till mer baconliknande form och salta och röka den sen.
Vore nog en god idé.
Man kan även göra så att man svalröker, det är något med kallrökt fläskkött som jag inte kan med. https://www.smartfritid.se/hemrokt-bacon-med-aggroyal
Titel: SV: Har tänkt att kallröka lite bacon
Skrivet av: Skogis skrivet 2019-01-27 13:38
Har inga större problem med kallrökt fläsk, riktig bacon är dock inte lätt att hitta. Det man köper är smaklöst och släpper mer vatten än fett när man steker det, har därför svårt att få till en knaperstekt bacon om jag inte använder hemgjord.

Fick lite varmrökt bacon i julas men det är inte samma sak.
Bacon ska vara kallrökt, basta!

2 bitar svensk karré inhandlades idag och laken är nu kokt, så snart börjar äventyret med karrébacon.
Lär återkomma med resultatet vad det lider.

Något är fel när svensk karré kostar 39:90/kg och sidfläsk kostar 75:-/kg  ???
Är verkligen fläsk så fin styckningsdetalj?
Titel: SV: Har tänkt att kallröka lite bacon
Skrivet av: agnetasch skrivet 2019-01-28 07:54
Just den här veckan har Lidl extrapris på sidfläsk; 49.90 kilot. Bäst o hamstra lite ;D
Titel: SV: Har tänkt att kallröka lite bacon
Skrivet av: Skogis skrivet 2019-02-16 10:09
Idag ska det rökas, det är lite kallt så jag får nog ha värmen igång i röken. Det får ju vara någon måtta på hur kallt det är när man kallröker.
Har vattnat ur karrébitarna över natten och dom hänger nu över vasken för att torka. Siktar på 10-12 timmars rök, får se hur bitarna ser ut. Blir dom bleka får jag fortsätta imorgon.
Titel: SV: Har tänkt att kallröka lite bacon
Skrivet av: agnetasch skrivet 2019-02-18 08:00
Hur går det? ???
Titel: SV: Har tänkt att kallröka lite bacon
Skrivet av: Skogis skrivet 2019-02-18 10:52
Dom blev bleka, nog mest pga att jag inte fick upp tempen i röken mer än till 10-12°.
Men rejält med röklukt så jag bestämde mig för att det inte hjälpte med mer rök utan slog in dom i smörgåspapper och la dom på ett galler i kylen för att mogna några dagar. Har en kyl som jag kan behäfta med diverse lukter, allt från inlagda vitlökar till nyrökt fläsk/karré.

Återkommer med bildbevis när det är uppskivat.
Titel: SV: Har tänkt att kallröka lite bacon
Skrivet av: Skogis skrivet 2019-02-19 20:09
Nu är det provstekt.
Gott skit, smakar fotogen  :)

Röksmaken har en bitter ton men det lär nog både fördela sig och lägga sig med tiden.
(https://www.fildela.com/bilder/img2269.jpg)
Titel: SV: Har tänkt att kallröka lite bacon
Skrivet av: Mat-Janne skrivet 2019-02-20 17:34
Fotogen tar du bort med avfettning plus lite salt för att kompensera.
Titel: SV: Har tänkt att kallröka lite bacon
Skrivet av: Skogis skrivet 2019-02-23 00:40
Du missade den glada gubben.

Gissar att kött som har fått fotogen på sig gör sig bäst i soporna.
Avfettning låter inte heller så gott.
Titel: SV: Har tänkt att kallröka lite bacon
Skrivet av: Mat-Janne skrivet 2019-02-24 18:49
Kött som fått fotogen på sig kan man skära till tändkuber. Släng inte!
Titel: SV: Har tänkt att kallröka lite bacon
Skrivet av: agnetasch skrivet 2019-02-25 08:16
Fåntrattar ;D ;D ;D
Titel: SV: Har tänkt att kallröka lite bacon
Skrivet av: Zibi skrivet 2019-03-05 21:52
Jag fick mig ett gott skratt i alla fall :-D
Titel: SV: Har tänkt att kallröka lite bacon
Skrivet av: Skogis skrivet 2021-04-18 14:28
Nu i pandemitider låter Axfoods grossistbutik (Snabbgross) privatpersoner att handla, får lite dåligt samvete när jag är där för jag tycker det är skitroligt att botanisera bland varorna :)
Stora rejäla förpackningar till fjantigt låga priser. Visst, en burk på 3 kg med strimlad bambuskott kan vara lite ohanterlig men när den kostar 30:- + moms, kan jag inte låta bli. 
 
Har investerat i sidfläsk till bra pris och lagom storlek (2-3kg). La sidorna i saltlake i mitten på mars och hade glömt bort dom men idag ska det kallrökas bacon. Förra omgången blev lite väl salt men den här gången är sältan som jag vill ha den.
Titel: SV: Har tänkt att kallröka lite bacon
Skrivet av: agnetasch skrivet 2021-04-19 09:07
Jag lyckades skaffa kundkort hos Axfood genom att registrera mitt namn = enskild firma.
Handlar frysta lingon där till bra pris (jag hatar att plocka bär i skogen) plus att dom ibland kan ha extrapriser så man baxnar. Gäller bara att ha plats hemma ;D

Lycka till med ditt bacon. Än är det väl inte för varmt med kallrökning?
Titel: SV: Har tänkt att kallröka lite bacon
Skrivet av: Skogis skrivet 2021-04-20 07:54
Rökningen gick bra så jag är nöjd.
Nu ska fläsket ligga till sig i smörgåspapper en vecka så smaken sätter sig, sen ska det frossas  :)

Kommer att kunna kallröka ett bra tag till, har ett hemmabygge som inte genererar värme. Jättebra att kallröka i, mindre bra att varmröka med  :( Värmekällan har givit upp, använde en spisplatta.