Tvångsmatning av ankor och gäss dvs gavage är förbjudet i Sverige. Den lever som vi förknippar med foie gras är alltså importerad. Etisk lever är levern från vanliga gäss och ankor och är inte lika bra som originalet, har inte samma smak, storlek etc. En vanlig gåslever är mycket mindre och har en mörk färg. Den franska är gul pga fetthalten. Att få foie gras som fransmännen utan gavage tar lång tid och vinsten mindre fast har för mig att vissa producenter låter det ta längre tid och har ett annat födosystem, kanske räcker för att kalla dem etiska, vad vet jag...
Bara att köpa en gås nu till Mårten så får du levern med så kan du jämföra...Jag vill säga att det inte är samma sak och den sk etiska gör man mousse och paté av etc, ej halstrad som den franska för det blir inte samma sak.
Smakskillnad? Svårt att säga, väldigt inviduellt men jag föredrar anka framför gås. Har en mycket mild leversmak, mer åt det köttiga hållet. Mycket gott! Men äter det inte längre...Gåslever har lite fränare smak tycker jag.
Bara att köpa en gås nu till Mårten så får du levern med så kan du jämföra...Jag vill säga att det inte är samma sak och den sk etiska gör man mousse och paté av etc, ej halstrad som den franska för det blir inte samma sak.
Smakskillnad? Svårt att säga, väldigt inviduellt men jag föredrar anka framför gås. Har en mycket mild leversmak, mer åt det köttiga hållet. Mycket gott! Men äter det inte längre...Gåslever har lite fränare smak tycker jag.