När jag är ute och vandrar och paddlar under flera dagar eller veckor är det ofta knepigt att ha med mjölk/grädde till morgonkaffet.
Men något jag upptäckte förra helgen var följande:
Valios matgrädde laktosfri 10% höll sig fräsch i FYRA dagar i utomhustemperatur efter öppnandet (temperaturen låg mellan 25 på dagen och 15 på natten). Köpte den på torsdagen och kunde använda den till två koppar kaffe på söndagen (sen åkte vi hem och den behövdes inte mer).
Den grädden är högpastöriserad (ca 80 grader i 5 sekunder).
Så min fråga är: Har någon erfarenhet av att förvara öppnade högpastöriserade och/eller UHT behandlade (ca 140 grader 1-4 sekunder) produkter i rumstemperatur med gott resultat?
Att oöppnad UHT behandlad mjölk/grädde håller sig i rumstemperatur vet jag, men gäller det även öppnad förpackning samt produkter som även är högpastöriserade?
Valios matgrädde 10% innehåller även en del annan skit, modifierad majs och tapiokastärkelse. Kan detta ha betydelse för hållbarheten?
Men något jag upptäckte förra helgen var följande:
Valios matgrädde laktosfri 10% höll sig fräsch i FYRA dagar i utomhustemperatur efter öppnandet (temperaturen låg mellan 25 på dagen och 15 på natten). Köpte den på torsdagen och kunde använda den till två koppar kaffe på söndagen (sen åkte vi hem och den behövdes inte mer).
Den grädden är högpastöriserad (ca 80 grader i 5 sekunder).
Så min fråga är: Har någon erfarenhet av att förvara öppnade högpastöriserade och/eller UHT behandlade (ca 140 grader 1-4 sekunder) produkter i rumstemperatur med gott resultat?
Att oöppnad UHT behandlad mjölk/grädde håller sig i rumstemperatur vet jag, men gäller det även öppnad förpackning samt produkter som även är högpastöriserade?
Valios matgrädde 10% innehåller även en del annan skit, modifierad majs och tapiokastärkelse. Kan detta ha betydelse för hållbarheten?