Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Skogis

41
Hörde på radion att medelsvensken stoppar i sig 80 kg kött/år.
Inte hållbart på något vis men jag har ingen aning om hur mycket jag själv förbrukar så jag har därför börjat loggföra köttinköpen.
Lite som när jag hörde om att medelsvensken inte lagar mer 11 olika maträtter/månad och tvunget skulle loggföra min egna eskapader under ett år.

Första veckan gick väl bra och andra var ett under av låg förbrukning men jag får nog hålla igen på köttinköpen ett tag nu, förra veckan köptes det totalt 9,5 kg kött i olika former. Hur ska man räkna korv, 60% av totalvikten?
Nu ligger det ett gäng kåldolmar, lasagne och flygande Jacob i frysen för framtida förbrukning så allt är inte uppätet i veckan.

Vi är 2 st i hushållet så allt under 160 kg är på rätt sida med ju lägre desto bättre, men för tillfället ligger jag nog lite väl mycket plus.
42
Ja inte blev den bra iaf :'(
Torr som om den vore frystorkad, men det kan också bero på vad det var för styckningsdetalj.
Den här "skinkan" var väl 8x8x25cm men köttfibrerna låg på tvären så det fick bli att skära den på längs ??? 
Nä julen 2019 är inte den julen jag kommer att minnas som julskinkans jul.
Go jul på er
43
i år blev det 68° i 24 timmar. Har ingen aning om hur den blev ännu för den är i ugnen och griljeras just nu.
44
Men då har vi inte fått någon förändring av vårt beteende? Visst man pyntar in till statskassan men miljön blir forfarande lidande.

Nä, tacka vet jag hemsydda melittapåsar av linne till kaffekokaren och hemgjord "plast" av bivaximpregnerade kökshanddukar.  :)
Har bägge där hemma och trivs rätt bra med det.
45
Ingen aning men när man gör lufttorkad korv är det bra att mala den grovt och tillsätta saltet så sent som möjligt när man blandar smeten. Detta för att behålla cellstrukturen och enbart använda saltet för att minska vattenhalten i korven/smeten.
Saltet bryter ner cellerna och smeten blir klistrigare ju längre man bearbetar den. Bra när man gör en emulsionkorv typ prinskorv men mindre lyckad om man vill prestera en salami.
Kycklingfärs är väldigt blöt och klistrig från början så den kräver nog lite mer erfarenhet att hantera.
46
Om regeringen vill värna miljön så ska dom nog förbjuda plastpåsar istället för att lägga på en skatt.
Skulle gissa att flertalet hellre betalar och fortsätter att använda plastpåsar i samma omfattning som nu än hittar ett alternativ. Jo det kommer bli lite gruff när skatten införs men förbrukningen kommer nog vara lika hög efter ett tag.

Har blivit medveten om mitt användande av plastpåsar och hur lågt värde dessa har, tidigare tog jag en plastpåse till den halva löken som blev över och slängde påsen efter att löken kommit användning. Påsen användes kanske 1 dygn och sen slängdes. I brist på engagemang kunde det också ligga några påsar i grönsakslådan med halva lökar i.

För att komma ifrån detta ligger nu de halva lökarna i en glasburk med lock, behovet av att diska burken har inte uppstått ännu så det blir kanske en miljövinst ändå.
47
Understa lagret var vanlig brynt vitkål i min pudding så det fungerar utmärkt.
48
Den årliga kalkonmiddagen (Thanksgiving) gick av stapeln i lördags med gott resultat. Nytt för i år var att gästerna hade uppmanats att ha med sig tomma matlådor vilket var uppskattat.
Men brysselkålen var nog inte lika uppskattad för den fanns det rätt mycket kvar av när vi packade ihop resterna.
Tänkte som så att kål som kål och krönte därför en kålpudding med ett lager skivad brysselkål igår.
Det blev riktigt gott!
Vitkål är rätt menlös smakmässigt och den lilla beskan brysselkålen har lyfte puddingen ett snäpp.
Rekommenderas.
49
Sophanteringen där jag bor har 8 fraktioner.
Komposterbart, förpackningsplast, pappersförpackningar, färgat och ofärgat glas, tidningar/reklam, metall samt brännbart.

Påsar till komposten tillhandahålls, till brännbart används den påse jag har för tillfället, plast eller papper.
Påsar till plasten är inköpt avfallspåse eller bärkasse när den blivit för dålig och inte håller ihop längre, övrigt samlas i en hink som fördelas i sopkärlen när den är full.
Man bär hem en hel del plastförpackningar på 2 veckor :o

Har försökt att planera inköp och veckohandla men jag är helt usel på det.  Jo jag kan skriva en handlarlista men när jag väl är i butiken hittar jag så mycket annat gott. Tillsammans med grönsakerna låg det även kalvbog, högrev och sidfläsk i kundvagnen. Så i helgen koktes det dillkött och kalops, sidfläsket rimmas och kommer nog att grillas när det är färdigt.
50
Var och handlade idag, började med 2 kg potatis direkt i bärkassen, vägde och satte prislappen på påsen. Sen 1 kg lök som vägdes löst för att sen läggas tillsammans i påsen med potatisen (prislappen på påsen). Därefter 4 morötter som gick samma väg och slutligen ett rotsellerihuvud som jag toppade påsen med. Champinjonerna fick en påse med paprikan behövde ingen egen påse men palsternacka fanns bara i påse (15:-/påsen 0,5kg) eller plastad (45:-/kg)så det fick bli påsvarianten på den.
Skulle gärna ha egna förpackningar med mig men då vill jag nog tarera vågen med lådan/påsen innan jag väger grönsakerna/frukten.
52
Har inte använt fågelfärs speciellt mycket men de få gånger det hänt (chicken kiev) har färsen varit väldigt klistrig och blöt. En helt annan konsistens än vad jag är van vid.
53
Kan bero på många saker så har du lite mer info så skulle det nog hjälpa.
Fläskfärs, lammfärs, blandfärs eller nötfärs? Kött från unga djur håller mer vätska än äldre vilket gör färsen "blötare", det är därför man vanligtvis använda kött från gamla djur till lufttorkade korvar.
Rullar du bullarna enbart av färs (vliket jag inte tror) eller har du i någon form av konsistensgivare (ströbröd, kokt potatis, ägg)?
Bearbetar man smeten lite längre blir den stabbigare och klistrigare vilket hjälper till att få en formbar smet.
54
Jordig färskpotatis köper jag sällan styckevis ;)
Det är när jag bara ska ha en eller två som frukten/grönsaken vägs och läggs direkt i bärkassen. Grönsakerna ligger sen huller om buller i lådan i botten på kylen. Potatis förvaras i en snygg kruka avsedd för ändamålet med lock och lufthål på baksidan i skafferiet.

Hur många stoppar ett vitkålshuvud i en liten påse för att sen lägga det i bärkassen?
Numera är ju merparten av grönsakerna tvättade så det blir inte mycket skröfs i påsen om man väljer bort styckepåsen.
55
Citat från: Andreas skrivet 2019-10-21 13:33Bärkassar är en sak. Men Frågan är vad tanken är att detta med frukt- och grönsakspåsarna kommer att leda till, kommer folk att sluta använda småpåsar nu och packa sin frukt och sina grönsaker i något annat? I vad?

Inget om det är rimlig mängd av var sort.
Sen jag började med att blippa har det blivit mer och mer sällan som jag lägger frukten/grönsakerna i en egen påse. Jag väger var sak för sig och fäster prislappen på bärkassen som efter ett tag har rätt många lappar på sig. Det har blivit lite av en sport att återanvända bärkassen så många gånger som möjligt men det funkar väl sådär med coops tunna miljöpåsar.
56
Jag mixar 1/2kg smör med 4dl olja vilket ger ett bredbart smör trots att det förvaras i kylen.
Betydligt godare än de alternativen som finns att köpa.
57
Det är en vanlig gasbrännare som man köper i bygghandeln. Den är egentligen inköpt för att tända kaminen.
Jag har inte lyckats hitta ren butangas, men om det finns att köpa skulle det väl köksbutiker som kan ha det.

58
När jag hitintills sousviddat kött har ytan blivit mer än lovligt tråkig men det har varit snabbt avhjälpt med en gasbrännare. Nu är den jag använder betydligt större än cremé brulee varianten men det har inte varit något problem.
Ska prova att bryna köttet innan det stoppas i påsen nästa gång för att möjligen få ett smakbidrag från stekytan.

Enligt Modernist Cuisine ska man använda ren butangas och inte gasolblandningen som är den vanligaste på tub här i Sverige, detta pga risk för ev smak från Propangasen.
59
jag är nog lite odefinierbar för annonsfältet till höger är helt tomt :o
60
Hagdahl skrev att man skulle använda champinjoner. Dom är kanske det bästa alternativet, ingen aning.

Annonser

Powered by EzPortal