Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Andreas

31
"Höga halter av ett förbjudet bekämpningsmedel, karbofuran, har upptäckts i honungsmeloner som sålts i Ica-butiker. Barn är särskilt i farozonen vid exponering för bekämpningsmedlet, och det räcker med 100 gram för att ett barn ska få andningssvårigheter."

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/giftiga-meloner-har-salts-pa-ica_8457224.svd

"De kontaminerade melonerna importerades i slutet av juli av grossisten Internova Frukt och Grönt AB i Helsingborg. Totalt tog företaget in 70 lådor honungsmeloner, motsvarande 700 kilo, från grossisten van der Staaij i Nederländerna som sedan sålts vidare till ICA."

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/forgiftade-meloner-till-salu-pa-ica
32
"Fetmaexperten Robert Lustig ... påstår ... att 100 procent ren fruktjuice är sämre för hälsan än läsk. ... De senaste 30 åren har vår konsumtion av fruktos, sockerarten som finns i juice, mer än fördubblats. ...problemet är enligt Lustig avsaknaden av fibrer i juice. Äter man ett äpple "balanseras sockret av fibrerna vilket ger levern en chans att fullt ut omsätta det som kommer in". Dricker man däremot en halvliter äppeljuice handlar det istället om "en enorm energimängd rakt in i levern"."

http://www.svd.se/mat-och-vin/juice-ar-farligare-an-lask_8440206.svd
33
"Tv-kocken Alexander Nilson ... säljer sedan två år egna köttprodukter på Ica. Hans köttbullar marknadsförs på blågul etikett med texten: "Köttråvaror utvalda med kärlek och omsorg!" Och på baksidan av paketen hälsar stjärnkocken kunderna: "Med dessa originalköttbullar vill jag utveckla och förädla svensk matkultur!" Men nötköttet är från Irland och Tyskland.

Alexander Nilson: - När vi talar om svensk matkultur menar vi själva köttbullarna och inte köttet. Sverige är ju känt för vackra kvinnor, Ikea, Björn Borg och köttbullar.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17284258.ab
35
"Forskare har i 16 års tid kartlagt 27 000 amerikanska mäns matvanor. ...om man regelbundet lämnar bort frukosten leder det lättare till fetma, högt blodtryck, högt kolesterol och diabetes. Risken för att dö i en hjärt- eller kärlsjukdom är 27 procent högre för dem som ofta hoppar över frukosten."

http://svenska.yle.fi/artikel/2013/07/23/utebliven-frukost-okar-risk-hjartfel
36
Jag har tänkt på en sak. Köpte en förpackning Falksalt istället för den Jozo jag vanligtvis har. Men det är ju tamejsjuttsingen nästintill omöjligt att salta kontrollerat med Falksaltet, hålen är så stora att det bara väller ut salt. Varför har Falksalt så stora hål?!

Eller är det bara jag?
37
Har hållit på med markarbeten utanför huset och plötsligt dök den här porslinsskärvan upp. Hade varit kul att veta vad det är för slags porslin, någon som känner igen det? Skärvan är cirkus 3,5x1,5 cm.
38
"Detaljhandeln har fått ett nytt vapen för att manipulera konsumenternas beteende. Så kallade ljudduschar, där specifika ljud eller reklammeddelanden kan riktas så noggrant som till en enskild kund, har börjat testas i svenska matbutiker. "

www.svd.se/naringsliv/branscher/handel-och-tjanster/mataffarernas-nya-forsaljningsknep-ljudduschar_8330732.svd
39
"...Forskarna har undersökt blod från 129 nyfödda barn och sedan följt dem upp till 13 års ålder. De som hade en hög andel fleromättade fettsyror i blodet vid födseln drabbades i högre utsträckning av både luftvägsallergier och eksem, än de barn som i stället hade mer mättat eller enkelomättat fett i blodet. - Det är ett jättestarkt samband... Forskarna tror att det beror på att det omättade fettet hämmar utvecklingen av immunsystemet..."

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/omattat-fett-kan-orsaka-allergi_8337544.svd
40
"Den svenska prisnivån för livsmedel och alkoholfria drycker låg 24 procent över EU-snittet 2012."  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/svensk-mat-fjarde-dyrast-i-europa_8316420.svd

"Norge har den högsta prisnivån på livsmedel i Europa med en prisnivå för livsmedel och alkoholfria drycker på 86 procent över genomsnittet för de 27 EU-länderna. Schweiz ligger 55 procent över, följt av Danmark på 43 procent över snittet. .... De lägsta prisnivåerna på livsmedel finns i Polen, Rumänien och Bulgarien. Där är prisnivån mellan 39 och 32 procent lägre än snittet för samtliga EU-länder." http://www.scb.se/Pages/PressRelease____359544.aspx

Hade varit intressant med en förklaring till de stora skillnaderna både inom Europa, men kanske främst inom Norden... nån som har nån teori?
41
Apropå

Citat från: agnetasch skrivet 2013-06-29 08:09
Det måste vara töntvarning på ramslök nu, t.o.m Lidl har ramslökskryddad flintastek. Det hemska är att den faktiskt är rätt god :-[


...nån som har tips på, inte rätt goda, utan riktigt goda, färdigkryddade grillprodukter? Finns det?  :)
42
"Nyårsraketerna har de senaste åren fått lämna plats för ljuslyktor med ståltråd. Vackra, tysta och vänliga mot miljö och djur - tror vi. Baksidan är att lyktorna faller ner någonstans, många gånger på åkrar och beteshagar. Och kor som får i sig ståltråden kan få allvarliga skador. ... Men det finns olika varianter av ljuslyktor. Allt ifrån helt i plast till fullt nedbrytningsbara lyktor. De senare har en konstruktion av bambu och snören av naturmaterial."

http://www.lrf.se/Om-LRF/Kontakta-LRF/Press/Pressmeddelanden/2012/Ljuslyktor-med-staltrad-kan-skada-komagar/

Så se till att köpa rätt sorts ljuslykta till nyår!!!
43
Julost är täckt med ett lager rött vax. Det finns något som heter vaxljus. Är det möjligt att göra vaxljus av vaxlagret från en julost?
44
"Mannen beställde den traditionella kinesiska soppan Mala och bad om att få den extra stark. Snart kände han en fruktansvärd smärta i magen och började kräkas. ... Efter att ha undersökt honom konstaterade läkare att soppan hade bränt ett hål genom magsäcken."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15990818.ab

Jag tycker det låter som en skröna. Magsaft innehåller saltsyra, vad är det för soppa som kan vara värre än det? ???
45
"Livsmedelsverket har hittat låga halter av kloramfenikol i grisar på en gård i Skåne. Substansen är förbjuden i EU och får inte finnas i livsmedel. Med nuvarande kunskap om halterna bedömer Livsmedelsverket sannolikheten för att det skulle vara hälsofarligt att äta grisköttet som mycket låg. ... Ett skäl till att substansen är förbjuden är att den kan ge blodskadande effekter. ...  Köttet från grisar som levererats innan gården spärrades har sålts i butik. Det är oklart om det köttet innehåller kloramfenikol."

http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Kloramfenikol-hittat-i-gris/

Mycket låg sannolikhet för att det skulle vara hälsofarligt alltså, men inte känns det ju direkt roligt äta något man vet kanske är hälsofarligt även om risken är ytterst låg. Undrar just vilket charkfabrikat som kan vara i riskzonen?
46
"Forskning i Environmental Physiology Group (EPG) vid Mittuniversitetet i samarbete med Universitetet i Exeter, visar att intag av koncentrerad rödbetsjuice ger möjlighet att hålla andan under en längre tid - ett sätt att praktiskt mäta syreomsättningen. Den ingrediens i rödbetor som ligger bakom effekten är nitrat, som bryts ner till kväveoxid (NO) i kroppen. ...

I studien testades tolv vältränade dykare. ... Intaget av koncentrerad rödbetsjuice gav en betydande förlängning av tiden som personerna kunde hålla andan, vilket är avgörande i exempelvis tävlingsdykning... Resultaten kan vara till nytta även för andra som arbetar med begränsad syretillförsel, och troligen för elitidrottare inom sporter där syretillförsel är avgörande."

http://www.miun.se/sv/press/pressmeddelanden/Pressarkiv/2012/Rodbetsjuice-minskar-syreforbrukning---okar-formagan-att-halla-andan/

Det finna alltså inga ursäkter att inte äta massor av rödbetsallad på julafton!
47
"Stora delar av Sveriges befolkning har sannolikt brist på solskensvitaminet D-vitamin. Detta kan ha allvarliga konsekvenser för folkhälsan, med ökad risk för ms, diabetes och tarmcancer ... Det gränsvärde i blodet som Livsmedelsverket anger må vara tillräckligt för att förhindra engelska sjukan, men räcker inte för att skydda mot de allvarliga sjukdomarna... I stället för de 50 nano-mol per liter som nu rekommenderas, visar flera studier att minst 75 nano-mol per liter krävs för att uppnå önskad skyddseffekt."

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/brist-pa-d-vitamin-kan-oka-risk-att-fa-ms_7683332.svd
48
"... De flesta fröer vi stoppar i jorden är nämligen allt annat än lokala. Faktum är att den nordiska grönsaksförädlingen i all tysthet har upphört. Det sista förädlingsprogrammet för köksväxter lades ned vid Svalöf Weibull för mer än fem år sedan. De svenskodlade grönsakerna i mataffären är till nästan hundra procent hybrider (korsningar) från ett fåtal stora växtförädlingsföretag i Europa, USA och Japan. Salladen kan vara en hybrid från franska Clause, tomaten en sort framtagen av Bejo i Holland, gurkan från tyska Hild Samen. Utsädet har blivit mer anonymt och bredden i det växtgenetiska materialet riskerar att utarmas."

http://www.dn.se/ledare/kolumner/hot-mot-odlad-mangfald
49
Någon som tror att kycklingkonsumtionen kommer att påverkas efter en sån här nyhet, eller är detta sånt folk i allmänhet inte riktigt vill lyssna på och snabbt förtränger?

"Kycklingar är det djur som drabbas värst i djurtransporter. Varje år dör fler än 160.000 kycklingar i samband med transport. ... För kycklingar är lastningen till transporten ett kritiskt ögonblick. ... processen går till som så att kycklingarna sopas in i en maskin, ut på ett transportbrand och packas i lådor som ska in i containrar på långtradare. Det gäller att de som hanterar maskinerna vet vad de hålller på med. - Vi har sett exempel på när man haft maskiner som varit för snabbt inställda och då blir det nästan som en tennismaskin där kycklingarna flyger in i containrarna..."

http://www.svt.se/nyheter/sverige/tv-har-dammsugs-kycklingarna-upp-for
50
Susanne Sterner, mediakrönikör i Uppsala nya tidning, påstår att kvinnor i allmänhet framställs som hysteriskt glada i matreklamen. Stämmer det? Själv har jag inte noterat det men skall hädanefter försöka hålla ögonen öppna när jag ser kvinnor i matreklam.

"Hon ser hysteriskt glad ut, brunetten i reklambladet, och flinar från öra till öra ... Jag orkar inte ens tänka tanken att ännu en köksmaskin ska säljas med en snygg och lycklig kvinna, det är så förutsägbart att det inte finns något att reagera på, men så ser jag att det står "Sigrid" på hennes kritvita kockjacka. Och av texten förstår jag att brunetten heter Sigrid Bárány, och är Sveriges Mästerkock 2012. Mästerkock! Hon har alltså vunnit en prestigefylld tävling, och nu lånar hon sig till att se ut som vilken hysterisk glad kvinna som helst som säljer juicemaskiner."

http://www.unt.se/kultur/absurt-glada-kvinnor-i-matreklamen-1876710.aspx
51
"40 droppar tre gånger om dagen - varje dag i fyra månader. Så mycket echinacea måste du få i dig får att förebygga en förkylning av fyra, enligt en ny studie. ...755 friska försökspersoner har deltagit i studien, som gjorts vid Cardiff University och är finansierad av företaget bakom preparatet Echinaforce." http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15514883.ab

Hur mycket kostar en dagsdos echinacea, dvs 120 droppar, nån som vet?
52
"Forskare har använt David Beckhams fotsvett - för att göra ost. I ett nytt projekt görs delikatesser av mänskliga bakterier. Blandat med mjölk används mänskliga bakterier från armhålor, tår och naglar för att göra ost. ... När forskningsprojektet blev uppmärksammat av flera av världens främsta universitet ville också företaget Adidas hänga på - och levererade fotbollsspelaren David Beckhams skor från säsongen 2004 till laboratoriet. ... bakteriemolekylerna som fanns i Beckhams skor var samma som de som finns i den illaluktande, tyska osten Limburger."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15509195.ab
53
Citat ur annan tråd:

Citat från: Andreas skrivet 2012-09-04 16:44
För pork shoulder är väl picknikbog? Receptet jag provade baseras på fläskkarré och dessutom med rekommendationen "gärna med rätt mycket fett".


Citat från: Hankki skrivet 2012-09-06 00:40
Pork shoulder är väl karré, amerikanarnas boston butt som används till pulled pork.


Är du helt 100% säker? Vad tror ni andra? Googlar man går det hitta olika uppfattningar...
54
Någon som hunnit provsmaka rapsgris, är det så gott som det sägs?

Och hur stor andel Omega 3 innehåller rapsgriskött egentligen?

För den som inte känner till rapsgris så läs dessa citat ur Land Lantbruk:

"I veckan lanserar Scan konceptet rapsgris.. Den här veckan går 16 kött- och charkprodukter ut till butiker i hela landet. Förgrundslandet är Finland, där rapsgrisen är en succé, med en marknadsandel om 40 procent. ... Grisarna är uppfödda enligt ett foderkoncept ... där rapsolja spelar en avgörande roll. ... I Finland markandsförs rapsgrisen som en hälsoprodukt för att den innehåller mindre mättat fett och fettsyran Omega 3." http://www.lantbruk.com/lantbruk/rapsgrisen-nar-butikerna

"Till grund för projektet ligger 4 års forskning i Finland att få fram rätt foder. Idag ägs konceptet av det finska foderföretaget Raiso. Rapsoljetillskottet i fodret sänker andelen mättat fett från 38 procent till 33 procent och innehåller omega 3. ... konsumenten är, efter vad man sett i Finland, beredd att betala cirka 15-20 procent mer för grisens hälsoeffekter." http://www.lantbruk.com/lantbruk/scan-satsar-pa-rapsgris

Christian Hellberg på Griffins Steakhouse i Stockholm: "- Alla älskar det. Kvällsgästerna jublar och även luncherna har gått bra. ... - Köttet har en väldigt bra och mild smak." Claes Friberg på Malma gård vid Kinnekulle i Västergötland: "- Köttet blir smakrikare och även fodret är godare än det konventionella, säger Claes, som själv har provsmakat fodret. ... - Jag ser skillnad på grisarna. De växer bra, är blanka i hårremmen och håller sig väldigt friska. " http://www.lantbruk.com/lantbruk/rapsgris-gor-succe-pa-stockholmskrog
55
De amerikanska forskarna Brian Wansink och Koert Van Ittersum har gjort ett experiment i en snabbmatsrestaurang som ingår i hamburgerkedjan Hardees. En del av restaurangen inreddes med blommor, målningar, mjuk belysning, bordsdukar, tända ljus och instrumentell jazzmusik. Resten av restaurangen fick förbli inredd som ett typiskt snabbmatsställe med skarpt ljus, gul-röd dekor och hög rockmusik.

Gästerna beställde sin mat och placerades sen slumpvis i en av restaurangdelarna. De som hamnade i den mysiga lugna delen åt 18% eller 174 kalorier mindre än de som hamnade i den skrikiga delen. De som hamnade i den lugna delen var dessutom mer nöjda efter sin måltid.

Van Ittersum: "If the music is nice and the lighting is nice people enjoy the experience more and they like to hang out. This may create a more mellow atmosphere and people talk to each other more ... they get distracted." That would account for the reduction in eating.

"As for consumers who are trying to loose weight or cut back on their calorie intake, perhaps they should start looking for restaurants with softer lighting and music, the researcher added."

http://www.thestar.com/living/article/1249304--fast-food-consumers-may-eat-less-in-more-comfortable-environment-says-research

http://af.reuters.com/article/commoditiesNews/idAFL2E8JU6HR20120830
56
Engelska forskare tror att rött porslin kan hjälpa mot fetma och alkoholmissbruk. Detta efter att ha gjort experiment där försökspersoner fått dricka te från olikfärgade koppar och äta bullar från olikfärgade tallrikar. De försökspersoner som fick något serverad i röd kopp eller på röd tallrik drack och åt minst.

Ursula Arens från brittiska dietistföreningen spekulerar i att förklaringen kan vara att rött förknippas med fara och att lusten att äta därför minskas.

http://swedish.ruvr.ru/2012_08_19/85544908/
57
Järnäsklubb är en halvö i Nordmalings kommun knappa 2 mil från E4. Här finns förutom sommarstugor och saltstänkta klippor även gästhamn, vandrarhem och ett café.

Järnäsklubbs skärgårdscafe ligger alldeles ute vid vattnet och har sittplatser både inne och ute. Utomhus sitter man på en brygga med vidunderlig utsikt. Cafeet erbjuder både fika, glass och mat. Jag äter en räkmacka á 75 kronor och den är riktigt bra med fräscha spänstiga räkor.

Betyg 5/5.
58
"Lidl ska locka till sig nya kunder på svenska flygplatser genom en kampanj där företaget delar ut matkassar till hemkommande charterresenärer. ... Utdelningen av matkassar ska äga rum vid två tillfällen. Den 11 augusti finns Lidl på plats i ankomsthallen på Malmö Airport och den 17 augusti på Göteborg Landvetter Airport."  http://www.dagensmedia.se/nyheter/article3515795.ece

Det måste ju vara väldans fina matkassar det ifall det skall bli positiv reklam!? För vem blir positivt inställd av nån liten snålkasse?
59
En studie på 6 500 kvinnor i Uppsala visar att kvinnor som skär ner på sömnen är betydligt tjockare över buken än kvinnor som brukar sova sina sju till åtta timmar varje natt. "För de extrema kortsovare, som brukade sova högst fem timmar varje natt, var midjeomfånget i genomsnitt 89,2 centimeter, drygt sex centimeter mer än för kvinnor med sju till åtta timmars sömn."

Delvis förklaras det hela av att kortsovarna var mindre fysiskt aktiva och oftare hade någon kroppslig sjukdom. Men även då dessa faktorer räknats bort kvarstod ett samband. Några förklaringar är "att kort sovtid rubbar produktionen av kortisol och tillväxthormon på ett sätt som kan bidra till ökad fettinlagring i buken. Kort sovtid innebär också mer vaken tid med möjlighet att äta..." http://www.unt.se/uppsala/kortsovare-ofta-bukfeta-1808970.aspx

Sleep duration and central obesity in women - Differences between short sleepers and long sleepers http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1389945712002675
60
Ett virus kallat adenovirus-36 som är känt för att ge förkylning dubblerar risken att drabbas av övervikt. I en ny svensk studie på 424 barn och 1611 vuxna svenskar i Stockholm och Uppsala har 15-20 procent av de testade antikroppar mot viruset, det vill säga har haft infektionen. Studien visar också att adenovirus-36 på 10-15 år blivit dubbelt så vanligt i Stockholm, samtidigt som fetman ökat.

Catharina Lavebratt vid Karolinska Institutet: "-Det verkar som att har man haft infektionen så påverkar den fettväven så den blir mer dynamisk. Den lagrar upp mer fett men om man ändrar livsföring kan den också minska sin fettvävnad mer."

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/forkylningsvirus-kan-ge-fetma_7386606.svd

Annonser

Powered by EzPortal