Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - janbeck

1
Citat från: crlhrv skrivet 2010-04-28 07:27
jag håller med kjpil om råkultur. en riktigt sushi-upplevelse där!

SoFo är trevligt om man vill sitta i solen och ta en bira på en lugn uteservering. då är det också nära till åsöberget och alla kulturkåkarna i området. känns lite märkligt att vandrar runt bland flera hundra år gamla trästugor mitt i huvudstaden.

när du ändå är på söder och spatserar får du inte heller missa fjällgatan. utsikten över saltsjön är suverän.

om du vill promenera lite mer rekommenderar jag en promenad från stadshuset och längs med norr mälarstrand på kungsholmen ända bort till rålambshovsparken.

är du i närheten av gröna lund tycker jag att du ska passa på att knalla runt i området lite, t.ex. beckholmen.Håller med helt och hållet om att promenera är verkligen det bästa sättet att lära känna en stad! Åker själv till stockholm snart och södermalm vill jag verkligen lära känna bättre..
2
Citat från: Hasse skrivet 2011-11-10 18:01
Cathy har helt rätt.

Lika mycket (värme-) energi som krävdes för att värma vattnet, får vi tillbaka i form av värme till omgivningen när vattnet svalnar. Det är samma sak med ångan, lika mycket energi som krävdes för att omvandla vattnet till ånga, får vi tillbaka när ångan kondenseras till vatten igen. Detta är en grundläggande fysikalisk princip, som brukar kallas just energiprincipen. "Energi kan varken skapas eller förstöras, utan bara omvandlas mellan olika former."

Det kan ju för all del vara obehagligt med ett fuktigt kök, men lägg ett lock på, som Agnetasch föreslog.


Okej då, men skillnaden i temperatur i köket är fortfarande löjligt liten. Personligen föredrar jag att tömma kastrullen för att sen kunna ställa undan den. Att ha en massa grejer stående framme kan vara tröttsamt och det är också lite irriterande när grejerna inte är där dom ska vara. Sånt kan vara tröttsamt, och då måste man käka mer för att kompensera för att hålla sig pigg. Mer mat kräver mer använd elektricitet. Sånt måste man också tänka på.
3
Citat från: Lena Marie skrivet 2010-10-24 20:26
Tack för att alla andra fått snö utom jag! Härom dagen kom det snö här men den såg jag inte utan sambon berättade att det var vitt i centrum. Måste jag flytta för att få se snö?


Själv är jag boende i berlin och har inte heller fått snö.. Har ingen aning om hur mycket det brukar snöa här, men kallt är det iallafall. Hoppas på en riktig kontinental moskvaaktig vinter. Bodde tidigare i Göteborg, och är det något jag hatar är det slaskiga regnvintrar. Ska verkligen bli mysigt med snö!

Jag bor i Berlin och har inte heller fått snö.
4
Tycker facebook är kul av precis samma anledningar som folk har för att kalla det ytligt. Att "samla" vänner är väldigt roligt och det känns nästan som att samla frimärken! Sen är det också bra därför att alla andra har det. Man hittar sina kompisar där, så om man känner sig ensam är det bara att logga in. Efter en tid kommer man dock inse att man har lagt till för många kompisar och då blir det lite irriterande... Att kolla på andras bilder bryr jag mig inte heller mycket om.

ganska rolig sida: http://www.facebook.com/epicfails
5
Citat från: Karolina skrivet 2011-02-13 13:35
Till matlagningen funkar det mesta tycker jag, ofta blir det Yo la tengo eller Anthony and the Johnssons. Till diskningen måste det absolut vara Édith Piaf, annars får det vara!


Du verkar ha bra smak.. Jag lyssnar ofta på kings of convenience när jag lagar mat: http://grooveshark.com/#/s/Boat+Behind/2wjo7N?src=5
6
Citat från: agnetasch skrivet 2011-07-14 11:06
Jag har inte varit på varken Sardinien eller Korsika än, men det står högt upp på önskelistan.
Restauranger har jag dock spanat in några. Här är några jag tänker besöka. T.ex den här:
http://www.osteriamacchiavello.it/

Eller Restaurang La Conchiglia direkt på stranden Maria Pia:
http://www.trivago.se/alghero-45706/restauranttaverna/restaurang-la-conchiglia-241361/recension-o92416

Jag kan även tänka mig helstekt gris på Da Bruno i anslutning till hotel Fertilia (var det smekmånad du skulle på?):
http://www.hotelfertilia.it/ristorante_eng.htm

Sen är det ju bara att plocka från Tripadvisorlistan:
http://www.tripadvisor.com/Restaurants-g187880-Alghero_Sardinia.html#EATERY_OVERVIEW_BOXTack för tipsen! SJälv åker jag dit snart och mitt boende är faktiskt i närheten av ett av ställena.. Har ni några fler tips nu i efterhand?
7
Väldigt intressant tråd, och kul att den också hålls på en ganska seriös och hög nivå!

Själv äter jag kött för att jag tycker att det smakar gott. Punkt.
8
Övrigt om mat / SV: Mat resa ?
2011-11-14 09:43
Citat från: Andreas skrivet 2011-06-02 20:54
Har för mig att jag sett annonser för färdiga arrangerade matresor nånstans, kan det ha varit i DN? Det vore faktiskt något, det är inte det lättaste att hitta de bra ställena i ett främmande land. Och även om man tar hjälp av webbplatser som rekommenderar matställen som till exempel Tripadvisor, så är det tidsödande att leta. Och vissa ställen måste man dessutom boka bord lång tid i förväg på. Tänk istället då att bara sätta sig i en buss och åka runt mellan olika färdigdukade bord varje dag.


Men kom igen, om du käkar två måltider per dag har du ju resten av dagen ledig för att hitta restauranger. Att bara vilja bli runtskjutsad mellan olika restauranger låter visserligen skönt, men verkligen inte nödvändigt. Dessutom fins många möjligheter att komma i kontakt med invånarna t ex genom att hyra en lägenhet eller så..

Varför nämner ingen tyskland? Skulle vilja åka till bayern, tycker att dom har den godaste maten i världen. Att käka en riktig schnitzel i alpmiljö är oslagbart.
9
Självklart är det bra då det skapar vita arbetstillfällen. Svårare än så är det inte. Snack om olika klasser och skitjobb och allt vad sossarna talar om framstår idag mest som löjligt för att det är bara tom retorik. Man försöker skapa någon sorts rättvisekamp i 20-talsstil men sverige ser inte ut så längre. Alla jobb är bra jobb!
10
Känns som ett gammalt problem som man borde ha löst vid det här laget. Det borde gå att mata hönsen med något för att få dom att värpa bättre ägg. Borde inte vara jättekomplicerat...
11
Citat från: Cathy skrivet 2011-11-09 14:26
Jo, lite nytta kan det göra. 1 liter vatten som får svalna från 100 grader till 20 grader har avgett 80 kcal värmeenergi till rummet istället för till avloppet. Energi som då inte behöver tillföras från annat håll. Men 80 kcal motsvarar bara ca 0,09 kWh. Ska det bli energi att räkna med får det vara ett helt badkar fullt eller så.


Jaha okej. Tror dock att du tänker lite fel. Ångan som avges blir sen till kallvatten, och då får man ett fuktigt och kallt kök. Sen måste man höja värmen på elementet för att det ska kännas varmt och skönt i köket igen.
12
Helt plötsligt känns red bull ganska prisvärt... Skojar bara! Låter skumt med tanke på att det väl ändå är en ganska komplicerad process att skapa kokain från kokabladen, inte sant? Konstigt att man hittar kokain i drycken om man bara använt kokablad vid tillverkningen.
13
Anders och Måns gjorde ett ganska roligt inslag om billig mat. Tror dom lyckas laga mat för en hel dag med all näring som behövs för 12 kronor!

http://www.youtube.com/watch?v=ezgUQ81oqmk

14
Citat från: Andreas skrivet 2007-06-20 12:31
Ska definitivt klura mer på detta, men ett tips jag såg i en tidning rätt nyss var att man aldrig skall hälla ut kokande vatten i avloppet, skribenten där menade att det var massor av energi som gick till spillo då. Istället skulle man låta vattnet stå och kallna till 20 grader innan man hällde bort det. Men visst låter det lite väl bängligt om man exempelvis ska hälla över pastavattnet i nåt annat kärl för avsvalning?


Hur går energi åt på så vis? Förstår inte. En sak skulle ju ha varit ifall man använde det varma vattnet till något annat men att låta det svalna tjänar ju inget till överhuvudtaget.

Annonser

Powered by EzPortal