Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Krista

1
Har ett recept på en chokladtårta från Australien och i den ingår mängder med s.k. pure cream. Enligt google innehåller det 35-56% fett så det givna valet är vår vispgrädde (40% fett). Men sen läser jag att pure cream inte går att vispa. Har pure cream verkligen hög fetthalt eller kan det vara matlagningsgrädde (15%) eller kanske mellangrädde (27%) som avses?

Någon som bott i Australien och har smakat på pure cream? Blir ju inte klok på alla double cream, heavy cream, pure cream, single cream, whipping cream etc. i utländska recept...
2
Tänkte göra passionsfruktsmousse med gelatin i. Vissa frukter funkar tydligen inte med gelatin (det stelnar inte) t.ex. ananas och kiwi. Läser i ett gammalt recept här (http://wwwc.aftonbladet.se/v3/ab/jsp/start.jsp?d=101&a=5840) att:

"Passionsfrukt innehåller syra så det är nödvändigt att koka upp fruktjuicen innan den används tillsammans med gelatinblad."

Gäller det passionfrukt också alltså, att gelatin inte funkar bra med det? Nån som testat? Och skulle det verkligen funka som en lösning att koka upp den?
3
Tänkte ge mig på knäckebak, nån som har ett särdeles trevligt recept ni prövat och vill tipsa om innan jag testar ett godtyckligt från internätet?
4
Google verkar säga att de förlorar krispigheten när man fryser färdiga biscotti, så jag fnular på om man kan frysa in den gräddade rullen (innan man skär den i bitar) alltså före torkningen i ugnen?

Vad tror ni om det, nån som provat eller har en tanke eller erfarenhet?

Receptet jag tänkte använda är detta, saffransbiscotti (som jag bakade förra året med mycket gott resultat): http://kalasgott.blogg.se/2008/december/smarrigt-till-jul-nr-7.html
Tänkte alltså att man kanske kan frysa in mellan punkt 7 och 8 i receptet.

Ska göra en julkorg med hemmagjorda saker och har insett att ett visst mått av planering krävs :)

5
Fy vad sur jag är!! Jag köpte en honung några veckor sen. Eller "honung" rättare sagt. En flytande honung med en bit vaxkaka i. Av en slump kollade jag på innehållsförteckningen, det står två saker:

fruktos
honungssmakvaxkaka

??? och sen >:(

Jag har alltså en (rätt dyr, ca 45 kr) burk med fruktos och en bit vax med honungsarom. Inte äkta nånstans!! Kasro hette märket. Tur att jag även hade en burk sommarhonung från Ösmo, Nynäshamn hemma också.
6
Ser ut som rödbruna rostfläckar och det är på mina rostfria bestick, porslin och plastbunkar (inte på glas). Jättesvårt att få bort dem också, får gnugga hårt med riviga sidan på tvättsvampen. Händer liksom bara ibland och mest på besticken. Jag har ett vanligt maskindiskmedel i tablettform. Jättefult! Fläckarna alltså. Vad är detta?
7
Varför i hela friden blev det grönt?! >:( Alltså: jag skulle göra tacopaj där man skulle göra en röra av creme fraiche, majonnäs, riven ost och pressad/riven vitlök att toppa pajen med innan den skulle in i ugnen och gräddas i en halvtimme. Resultat: en i övrigt jättefin paj med gratinerad oströra på toppen - MED GRÖNA PRICKAR I  :-X :'(

Google säger att det kan bli så vid snabb temperaturökning eller vid kontakt med syra. Men jag har ju lagat det här förut och andra rätter med vitlök i ugn och med creme fraiche (som är syrligt), men aldrig sett detta fenomen förut. Nån som varit med om nåt liknande? Hur undviker man detta?
8
Är det "fel" på något sätt att beställa två förrätter istället för en huvudrätt på restaurang? Känner mig alltid lite konstig när jag vill ha det.
9
Nöjd nöjd nöjd :D

Betyg: 5/5

Menyn är skönt enkel: fondue. Kött, fisk&skaldjur, ost, choklad.
http://www.fondueboden.se/

Vi delade på en ost (195 kr), kött (225 kr) och choklad (89 kr). Mitt sällskap som i vanliga fall kan äta tre kor och två grisar till middag fick trugas på desserten eftersom han var så mätt. Själv vaknade jag på natten 6 timmar efter middagen och var fortfarande mätt och magen såg ut som en kulle. Slutsats portionsstorlek: mer än tillräcklig.

Supergott!! Man får bitar av biff, fläskfilé, kycklingfilé och grönsaker (broccoli, zucchini, paprika, champinjoner) som man fonduar i buljong och doppar i 5-6 olika såser. Stor skål med pommes frites får man också. Till ostfonduen kommer en mängd tillbehör som bröd, parmaskinka, stora kapris m.m. Roliga doppsaker till tobleronefonduen också: maränger, glass, frukt, marshmallows.

Fina råvaror, goda såser, bra val av tillbehör, trevlig inredning, fräsch toa, maten snabbt på bordet (ca 10 minuters väntan) och trevlig personal ger toppbetyget.

Lätt att hitta dit också: buss 65 från centralen, ca 10 minuter till Vanadisplan, stannar rakt framför restaurangen. Efter ovanstående hyllning plus väganvisning känner att jag måste förtydliga att jag inte har nån anknytning till restaurangen haha.
10
Har snöat in på macaroner, som resten av kak-Sverige (de syns överallt i tidningar och matbloggar) och bara måste testa gör själv. Men jag har ingen mandelkvarn. Dessutom tipsade en macaronbagare om att egenmald blir för grov ändå så finmald köpt är att föredra.

Hittar inte mandelmjöl/mald mandel på Ica, Hemköp, Coop. Google säger att det fanns på Lidl förut men där hade de inte heller (utgått ut sortimentet). Eller hälsokosten kanske? Eller måste man köpa på nätet? Nån som vet?

Macarons: http://recettes.romandie.com/get/5508/macarons_ladure.jpg
11
Tyvärr inte imponerad, trots att Döden i grytan fått bra betyg av både tidningar och matbloggare.

Betyg: 2/5

Tog en rätt som vad jag kan se inte finns med här på menyn (http://www.visomkanmat.se/), nämligen oxrullader med parmaskinka och rödvinsås, en blandad sallad som tillbehör till det. Drygt 300 kr kostade det. Min vän tog grillmix på spett och grillade auberginer till det (325 kr), hon var mer nöjd. Mina rullader var lite väl sega och smaklösa. Kanske hade de bräserats för kort tid? De tog i vilket fall drygt 1 timme på sig att laga maten för det var så länge vi fick vänta. Vi var där tidigt på kvällen och det fanns bara ett sällskap till där före oss.

Stora portioner ska de vara kända för, men det kan jag inte påstå att nån av oss tyckte att vi fick. Jag fick två rullader och min vän relativt små köttbitar. Sen var min mat jätteful haha! Två rullar rullade på längden på en spegel av rödvinsås med en kvist rosmarin på, that's it. Såg ut som två korvar liggande bredvid varandra i röd sås alltså. Lite mer grönt fluff typ salladsblad och ett annat upplägg, kanske såsen i en liten kanna och köttet rullat på bredden istället för längden, hade varit bättre.

På plussidan är miljön, det finns en trevlig övervåning och skön atmosfär. Litet minus för toan där det luktade unket och fuktigt. Personalen var ok, varken bu eller bä. Kommer nog inte gå dit igen. Däremot älskade jag Den gamle och havet som är systerkrog till denna. Den supergoda desserten chokladglassbollen finns på båda ställena.
12
Finns självklart en hake: sanslösa 159 kr/kg. Men prisvärda!! Ca 1 kr styck.

Har inte sett dessa i butik förut, ungefär kulstora småtomater på kvist. Ser ut som cocktailtomater på kvist som man kan köpa i lösvikt fast mindre och dubbla priset då. De smakar faktiskt supersöt tomat till skillnad från vanliga tomater/vattenballonger.

I Stockholm har jag sett dem på Sabis Fältöversten och Ica Kvantum Värtan vid Värtahamnen. Nån som sett dem i fler butiker?
13
Enligt receptet på risotto ska det vita vinet vara "ditt favoritvin". Gissar att vitt matlagningsvin inte riktigt duger åt det där hot shot-receptet.  Man kan ju tycka att det inte borde spela så stor roll eftersom man ändå ska misshandla vinet genom uppvärmning under lång tid, men men...receptet har talat.

Någon som kan rekommendera ett vitt vin till risotto? Eller rent av gjort risotto på olika sorters vitt vin och noterat att just den skillnaden skulle gett en skillnad i smaken?
14
Var köpa? (I Stockholm.) Hittade ett ställe på internet som hade fast svindyrt, tror det var nån hikingsite som hade andra frystorkade grejer, men jag undrar om nån sett dem i en affär? I och för sig kanske de är svindyra helt enkelt...

Supergott är det, stark koncentrerad syrlig hallonsmak. Råkade på dem doppade i yoghurt/vit choklad bland det där nya lyxlösviktsgodiset som finns i vissa affärer. Är halvt junkie vid det här laget och vill ha min drog i naturell form.

Eller kan man kanske till och med göra dem själv?? Gärna ett utförande som inte kräver flytande kväve i så fall :)
15
Jag vill baka amerikanska jättemuffins. Har försökt mig på det ett antal gånger, men det har aldrig blivit bra utan de har blivit motsatsen till följande:

-saftiga
-hög rund topp, som en kupol
-mer hög än bred
-seg och liksom lite knäckig överdel

Jag är övertygad om att det ska vara drygt 2 dl olja i smeten, den mängden till 6 muffins alltså. Och ja, tanken är att man ska behöva ta pauser under ätningen av en muffin och eventuellt behöva bearbeta upplevelsen hos en terapeut efteråt.

Är det nån som har lyckats få till muffins som uppfyller ovanstående punkter? Tips kring muffinsbak i allmänhet och jättemuffinsbak i synnerhet mottages också med tacksamhet! :)
16
Såg på Plus på svt1 igår (halvt tvungen eftersom comhem dog i hela Sverige och man fick hålla tillgodo med marknätet, om man nu har ett sånt)...jo, tillbaka till topic:

Sverker ondgjorde sig över att det numera även anges energi mm per portion och inte bara per 100 gram. Han klagade bland annat på läsk, att på en 33 cl burk står det att en portion är 33 cl medan det på en 50 cl flaska står att en portion är 25 cl (ett glas). Jag fattar inte riktigt vad som är svårt att förstå med det; en 33 cl burk dricker man ju oftast upp hela och då blir en portion 33 cl.

Men när det gäller andra livsmedel, tex flingor...det säger mig ingenting när det står att en portion är tex 150 kcal och att det är 40 gram. Hur mycket är 40 gram flingor liksom? Skulle varit bättre om de angett i dl för det är lättare att se framför sig. Ett bra GDA-exempel tycker jag är kakor, numera står det ofta hur mycket energi en kaka innehåller.

Har ni lagt märkte till GDA på era förpackningar? Bra eller bara förvirrande?
17
Livsmedelsverket håller på med en stor undersökning av svenska ägg , de är inte helt klara än men de har släppt lite resultaten redan nu. Jämfört med konventionella ägg innehåller ekologiska ägg mer vitamin D och E, jod, järn, selen och lite mer zink. Verkar alltså som att ekologiska ägg är mer näringsrika. Ska bli kul att se hela resultatet sen när de är klara :)
18
Kan man inte bara köpa 3 dl vispgrädde 40% fett och spä den med vatten till 6 dl 20 % fett, istället för att köpa två tetror matlagningsgrädde?

Jag förstår ju att det inte kommer smaka likadant som om man använt 6 dl vispgrädde, men frågan är om det blir samma resultat med spädd vispgrädde som med matlagningsgrädde till tex en köttgryta.
19
Kolla kolla, en sufflé! (Är lite stolt, har inte gjort sufflé förut :))

Gick faktiskt snabbt och enkelt att göra.

Hallonsufflé
4 portionsformar

ca 150 g hallon -> ca 100 gram hallonpuré
20 gram potatismjöl (ca 1,25 msk)
1,25 msk citronjuice
1,25 msk vatten
40 gram socker (ca 3 msk)
3 medelstora äggvitor

Tinade hallonen, fulvärmde dem lite i mikron också (om man tinar dem i god tid slipper man det) och pressade dem genom en sil. Käkade upp kärnorna (valfritt moment). Värmde hallonsåsen i kastrull och tillsatte potatismjöl, citronjuice och vatten under kraftig vispning tills det blev bra tjockt. Konstaterade att det nog går bra med mindre potatismjöl, kanske 15 gram, för det blev rätt klistrigt. Ställde undan.

Vispade vitorna med socker tills skummet blev en marängsmet (man ska inte känna några sockerkorn, eller några enstaka är väl ok, vid provsmakning). Vände ner en fjärdedel av marängsmeten i hallonkrämen och rörde runt så det blandades ordentligt. Hade sen ner blandningen i resten av marängsmeten och vände runt försiktigt. Undrade om det verkligen ska se ut som rosa trollkräm...får väl se hur det smakar. Ugnen på 175 grader.

Smorde fyra portionsformar ca 8 cm i diameter (cocotte-formar tror jag de heter) och hällde socker i, vred runt så att det var socker överallt inuti formarna. I med smet. Det stod nåt i receptet om att man skulle stryka längst kanterna så att smet inte satt där. Det är nog för att det inte reser sig lika bra då. In med dem i ugnen, på en plåt i mitten. Ta ut efter 15 minuter. Sweet 8)

Hade blåbärsglass till, blev jättegott!



20
Aflatoxin förekommer i högre grad i paranötter än andra nötter. Jo tack, det har jag märkt... :-X Känns direkt på smaken: äcklig jordig stickande mögelsmak. Händer så pass ofta att jag numera undivker att köpa den även om jag tycker det är riktigt god annars. Typ var tionde nöt tycker jag smakar mögel, även när den ser fin ut.

Men det skumma är att min kompis, som äter rätt mycket paranötter, nästan aldrig råkat ut för detta... Vi köper båda skalade nötter i lösvikt bland exotiskt godis. Kan det vara så att vissa känner mögelsmaken och andra inte? Eller finns det en variation i smaken som jag uppfattar som mögelsmak bara för att jag vet att det kan finnas aflatoxin i? Har ni känt mögelsmak i paranötter?
21
Jag har önsketänkt att det är ofarliga saltfällningar av nåt slag och småtrotsigt ätit upp min lufttorkade skinka som sjungit på sluttampen vad gäller bäst-före-datum... Obs, så länge sen luktat bra alltså.

Enligt förpackningen höll (i detta fall lufttorkad fläskfilé med kryddning av paparika) den bara 3 dagar efter att man öppnat förpackningen. Kanske var datumet så kort pga kryddningen. Efter ca en vecka hade den en vit fällning som kändes som salt när jag drog med fingret på den. Men jag har sett det här på olika sorter av lufttorkad skinka.

Frågan är alltså: nån mer som sett det här, och är det salt eller är det förstadiet till köttmögel? :-X
22
Den gamle och havet, Tulegatan 27 - italiensk restaurang med mest fisk och skaldjur.

Börjar med betyget: 5 havskräftor av 5 möjliga!

Åh vad gott jag åt där igår kväll! Pasta chitarra allo scoglio (äggpasta med blåmusslor, venusmusslor, bläckfisk, vitlök, vitt vin, persilja) och Tartufo Nero (chokladglass med körsbärslikör, körsbärsbitar och rostad mandel) åt jag. Helt underbart gott!

Det var en hel drös med skaldjur i huvudrätten. Det roliga var att det var olika storlekar av varje: vanliga små räkor och scampi, små blåmusslor och stora blåmusslor i sina skal, små bitar av bläckfisk och stora bläckfiskringar. Venusmusslor har jag inte ätit förut så det var extra roligt att få smaka på. Som garnering på toppen fanns en havskräfta. 165 kr.

Efterrätten var supergod och väldigt vacker: en stor boll av mastig krämig chokladglass serverad i en silvercoupe och pudrad med kakao och ett maraschinokörsbär på toppen. Fullt med körsbärsbitar och knapriga mandelbitar i glassen. 75 kr.

Väldigt trevlig miljö och trevlig personal. (Jättehäftig toalett, ser ut som en grotta :))

Inklusive ett glas rött (valde det första vinet på listan, jättegott det med och passade till maten) kostade det 315 kr. Helt klart prisvärt. Ska definitivt tillbaka dit igen!
23
Tänkte göra köttgryta i veckan och kollar upp recept... "bryn köttet i stekpanna och flytta sedan över köttet till en stor kastrull..." och sedan i med resten av ingredienserna.

Men varför kan man inte bryna köttet i kastrullen..? Om man ändå gör en köttgryta av köttet (högrev) så spelar det väl ingen roll att få till en tjusig stekyta?
24
Nån som varit där? Värt att åka dit och spana in tavlor och huset?
25
På brie käkar jag ju kanterna, men hur är det med getost? Har faktiskt aldrig ätit getost och försöker vara förberedd... ;D The almighty google säger efter "getost kanter" att vissa skär bort dem medan andra låter dem vara kvar. Hur gör ni och vad är godast?
26
Nån som vet vad man kan hitta på för skoj med 8 överblivna äggulor? :)
27
Kan man ersätta glukos med vit sirap eller sockerlag, nån som vet? Det aktuella receptet är s.k. skumbollar typ mums-mums.
28
Tänkte testa steka en hel kyckling i ugn för första gången, och frågorna hopar sig... En fundering är om det verkligen är nån poäng med att ösa kycklingen, spelar det nån roll för saftigheten eller varför man nu gör det?

En sidofråga är om det är bättre att tillaga kycklingen i en stekpåse än utan? Hur gör man då med termometern, sticker man den bara igenom påsen..? Även andra tips mottages gärna! :)

Annonser

Powered by EzPortal