Lätta gjutjärnspannor

Startat av SimonH, 2013-07-28 21:11

Föregående ämne - Nästa ämne

SimonH

Är lätta gjutjärnspannor något att ha? Någon som provat? Är dom lika bra som vanliga? Risk att de slår sig?

Jag tänker på Ronneby Bruks serie, men tipsa gärna om det finns andra.

http://ronnebybruk.blogspot.se/2012/10/latta-gjutjarnsstekpannor.html
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=1814885
http://www.culina.se/gjutjarn/gjutjarnspannor/stekpanna-latt-gjutjarn-28-cm

Skogis

Tanken på lättare gjutjärnpannor är lockande, har själv stått och klämt på en men inte kommit till skott.

Är pannorna av gjutjärn så kommer dom inte att slå sig, på sin höjd spricka. Men inte pga värme utan för att man ev tappar den.

Helge

Jag är också intresserad av att få veta om någon provat.
/Helge

Hasse

En sådan kommer jag att köpa så fort jag hittar någon i butik! Tack för tipset!

Jag älskar de gjutjärnspannor jag redan har, men saknar en som är lite lättare att hantera och som gärna får ha höga kanter.

Citat från: Skogis skrivet 2013-07-29 08:39
Är pannorna av gjutjärn så kommer dom inte att slå sig, på sin höjd spricka. Men inte pga värme utan för att man ev tappar den.


Man ska dock tänka på att aldrig hälla vatten i en het panna. Då kan den också spricka.

Hasse

2013-07-29 19:09 #4 Last Edit: 2013-07-29 19:30 by Hasse
Jag "kom på" att jag faktiskt har nära till Ronneby, så jag åkte helt enkelt till deras fabriksbutik och köpte en. För en 30 cm lättvikts-gjutjärnspanna fick jag betala 500 kr. Då fick jag dessutom en 3 l gjutjärnsgryta för 200 kr. Prisvärt! Det fanns mycket godis av gjutjärn att fynda där, så om ni har vägarna förbi, rekommenderas ett besök.

Pannan har övre diameter 30 cm. Den plana undersidan som passar mot spisen har diameter 20 cm. Den väger 1,75 kg. Inte jättelätt, men jämfört med min vanliga panna som väger 3,2 kg så är det ett stort steg i rätt riktning.

Jag har inte provat den än, men får väl återkomma med fler synpunkter när den har blivit inkörd.

Andreas

Den ser smäcker ut för att vara gjutjärn! Hur hög ugnsvärme tål den? Antar att handtaget är den svaga punkten där...
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Ja, det är väl just handtaget som är den svaga punkten och jag hade föredragit ett handtag helt av stål om det funnits som val. Vilken ugnstemperatur handtaget klarar framgår tyvärr inte av skötselinstruktionerna. Dock är handtaget skönt att hålla i och ger ett stadigt grepp med den halvmjuka beläggningen.

Igår blev det stekt mat för hela slanten och jag använde pannan flitigt och vågar mig redan nu på ett första intryck.

Den behöver knappast någon ytterligare instekning än den som är gjord vid fabriken. Det första jag gjorde var att steka lite fläsk eftersom jag läst någonstans att grisfett ska vara bra att steka in med. Pannan trilskades lite grand med mig, men efter denna inledande stekning var det inte längre några problem. Mina tidigare erfarenheter av traditionellt gjutjärn säger att det krävs betydligt längre instekningsperiod innan järnet fungerar bra.

Traditionellt gjutjärn har en lite skrovlig yta när det är nytt, medan denna panna är nästan helt slät. Vad det innebär i praktiken vet jag inte, men enligt min åsikt är en traditionell gjutjärnspanna inte ordentligt instekt förrän botten är slät som en barnrumpa. Om det är den släta ytan eller något annat som gör denna panna så snabb att steka in, har jag ingen aning om.

Efter fläsket var det dags att skölja ur med hett vatten och stryka på ett tunt lager olja och köra vidare.

Pannan är snabb! Med det menar jag att den reagerar snabbt om man ställer den på en varm platta eller lyfter bort den. Det beror naturligtvis på att godset är betydligt tunnare än i en traditionell gjutjärnspanna. Den trevlige och pratglade mannen som sålde pannan till mig, berättade med stor inlevelse om den revolution detta tunna gods är. Tydligen var det från början ämnat till en helt annan produkt, men på Ronneby Bruk fick man idén att göra kokkärl av det.

Sammanfattningsvis: Jag gillar den! Om man är nyfiken på gjutjärn men aldrig använt det tidigare, borde detta vara ett bra första köp eftersom pannan, i stort sett, är instekt redan från början och eftersom den reagerar lika snabbt som en släpp-lätt-panna av aluminium.

Om man redan har traditionella gjutjärnspannor får man en betydligt mer lätthanterlig panna. På en gasspis kan jag tänka mig att en traditionell panna med tjockt gods är bättre med tanke på värmespridningen, men på en elspis kan jag inte tro att det har någon betydelse. Då är det betydligt viktigare att pannan är plan, och det gäller oavsett godstjocklek.

Slutligen ges 30 års garanti på pannan, vilket vittnar om en del kvalitetstänkande hos tillverkaren.

kayaker

Citat från: Hasse skrivet 2013-07-30 15:53
Ja, det är väl just handtaget som är den svaga punkten och jag hade föredragit ett handtag helt av stål om det funnits som val. Vilken ugnstemperatur handtaget klarar framgår tyvärr inte av skötselinstruktionerna. Dock är handtaget skönt att hålla i och ger ett stadigt grepp med den halvmjuka beläggningen.

Handtaget tål ca 220 grader C enligt http://www.ronnebybruk.se/rb/pdf/kat_invi.pdf
/F

Skogis

Det får bli en sådan nästa gång jag ser en.

Tröttnade på teflonpannan som släppte ifrån sig diverse gott i våras och köpte en vanlig gjutjärnsvariant men tyngden är inte snäll när man hanterar den.

Johan_

Hur håller de värmen när ni steker i dem? Förstår att den ar snabb som Hasse skriver då godset är tunt, men hur håller den värmen när det som ska stekas läggs i pannan?

Andreas

Hur viktigt är egentligen det där med själva pannans värmelagringsförmåga om man använder en modern induktionshäll som ju kan tillföra värme betydligt snabbare än en vanlig hederlig gammal spisplatta?
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Det är klart att en panna med tunt gods kan lagra mindre värme än en tjockare. Men är det egentligen ett problem med en elspis? De gånger som jag i praktiken upplevt att en stekpanna blivit märkbart kallare är om jag lägger i för mycket mat på en gång.

Jag har inte märkt några speciella problem med den tunna gjutjärnspannan, å andra sidan har jag inte heller överlastat den. Men det ska man ju inte göra med någon stekpanna överhuvudtaget.

Andreas

Ja det beror förstås hur mycket man lastar.... jag har ingen aning om det här med värmelagringen är något faktiskt problem i praktiken. Hade varit intressant mäta vilket temperaturfall det egentligen blir, borde gå med en ir-termometer om man nu haft en sån till hands.
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Man kan ju göra ett tankeexperiment, eller prova praktiskt om någon har lust. Den tunnaste "stekpanna" jag kan tänka mig är en bit aluminiumfolie. Borde det inte gå att klä in en elplatta i folie och sedan steka ovanpå utan problem med värmeförluster?

Min poäng är att så länge man har tillförsel av värme underifrån, spelar det inte så stor roll hur tjockt godset är, mer än att värmeregleringen blir betydligt långsammare med ett tjockt gods. Så säger mitt sunda förnuft, men det kan naturligtvis finnas något som jag bortser från?

Andreas

Jag kan tänka mig två problem med folie direkt på en platta/riktigt tunn botten. Dels att värmefördelningen/spridningen förmodligen blir ganska ojämn, kan säkert skilja flera tiotals grader mellan olika punkter beroende på var värmespiralen i plattan går. Och dels att det utan pannans tröghet är svårt att hålla temperaturen, att det blir alldeles för varmt.
Den som inte frågar får inga svar.

Helge

Nu har jag också köpt en "Ronnebypanna". Hittade den på elon som hade 20% på allting dagen till ära! Oljat in den och provstekt bl a en fläskfile (hel) och allting fungerade perfekt. Underbart med att kunna lyfta pannan utan att behöva ta till båda händerna. Om det fungerar problemfritt framöver kommer "non-stick" att åka ut! Återkommer ev med flera rapporter.
/Helge

Hasse

Trevligt! Jag använder min ständigt och har inget att klaga på mer än att jag tycker att handtaget är lite för smalt. Ett tjockare handtag i stål hade passat mig bättre. För övrigt är det en toppenpanna!

Rob

Är man snabb kan man läsa Cooks illustrateds test av lätta gjutjärnspannor här (de är bara upplåsta till oprenumererande personer ett tag):
http://www.cooksillustrated.com/equipment/results.asp?docid=42651

I korthet så testade de 3 olika och ingen nådde över omdömet "not recommended"

En kort bit hoppas jag att man får kopiera:

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
All three lightweight pans heated up and cooled down faster than the thicker traditional cast iron. While they were easier to lift and handle than the traditional pan, they were also far more reactive to heat changes, which caused them to cook much less evenly, with a distinct tendency to scorch along the outer edges. Only the smallest pan was able to compensate for these hot spots by being compact enough to transfer heat more quickly across its narrower cooking surface, lessening the opportunity for uneven browning. In the end, the only pan that gave us truly even browning and long-term durability was our traditional heavyweight favorite.

Lightweight cast iron proved a disappointment.

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Deras heavyweight champion är en Lodge Logic som man enkelt kan handla från Amazon UK.
Jag har själv inte någon lodge men har fingrat flitigt på dem i butiker och de känns onekligen bra till ett rimligt pris.

Helge

Rob, alla verkar inte vara lika nöjda! Nu har jag bara begränsad erfarenhet så framtiden får utvisa hur användbar min stekpanna är.
/Helge

Hasse

Citat från: Rob skrivet 2013-08-27 22:21
While they were easier to lift and handle than the traditional pan, they were also far more reactive to heat changes, which caused them to cook much less evenly, with a distinct tendency to scorch along the outer edges.


Hur testade de? På gasspis? I så fall kan jag förstå deras kritik, men på en elplatta är det inga problem med ojämn värmefördelning. Att pannan är hetast i kanterna och att det kan brännas där, är typiskt för en gaslåga.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal