Är radioaktivitet bekymmer i bär, svamp, vilt & fisk 22 år efter Tjernobyl?

Startat av Andreas, 2008-09-05 07:51

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Citat från: elka skrivet 2008-09-04 20:40
Ovenskaplig undrar: Hur ligger värdena idag? Hur lång är halveringstiden? Hur mycket är farligt?

Både föräldrar och undertecknad äter hyfsat mycket svamp, vilt och fisk från Uppsala/Gävle trakten... :-\


Här är en artikel från Finska Hufvudstadsbladet med titeln "Östersjön världens mest radioaktiva hav". Bottensedimentet är rejält radioaktivt och det sägs bero på 60-talets kärnvapenexperiment samt Tjernobyl. Men därifrån äter vi inget så det spelar ingen roll. Däremot är väl följande passage interessant "I insjöar har den radioaktiva koncentrationen varit mycket högre och därmed också i fisk. - Ju större salthalt desto mindre upptas cesium i organismerna. I sötvatten är anrikningen mycket effektivare..." http://www.hbl.fi/text/inrikes/2008/6/30/d15037.php

Och här är en SvD-artikel från förra året "21 år efter Tjernobyl" - "Efter två decennier finns fortfarande 60 procent av det radioaktiva avfallet kvar i markerna." Ulf Frykman (som har analyserat prover från varenda älg som skjutits i Gävletrakten sen 1986) om 2006 års älgar: "Jag misstänkte först att det var fel på utrustningen när jag såg höstens höga värden. Men kanske hade älgarna ätit ovanligt med svamp som kan innehålla mycket cesium ... 93 av 433 älgar låg över gränsvärdet på 1500 becquerel. Mest hade en kalv med 5990." http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1068409.svd
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Andreas har som vanligt gjort ett digert arbete med Google.

Jag kan i alla fall bidra med att halveringstiden för Cesium-137 är 30 år. Det innebär att efter 30 år har mängden radioaktivt ämne halverats.

mums

Och halveringstiden var ingen hemlighet för 22 år sedan heller. Ändå framträdde experter i massmedia och lugnade folk " det är borta om några år". Ännu mer beklämmande är att dessa forfarande kallar sig experter.

Maskros

Ja, jag hade nästan som bisats i vår tidigare diskussion tänkt skriva att österjöfisk är värre än svamp om man oroar sig för cesium eftersom det mesta av Tjernobylnedfallet hamnade i Östersjön. Bra att det tas upp.
Skilled professional since 1979

Hasse

Fick en fråga från en medlem angående mitt förra inlägg om halveringstid, så jag passar på att komplettera med en enkel förklaring av radioaktivitet.

Den materia vi har omkring av oss består av det vi kallar atomer. De är fasligt små och om du lägger dem på rad, får det plats miljontals av dem på en, enda millimeter.

Det finns olika sorters atomer och dessa bildar olika ämnen t.ex. järn, koppar, klor eller syre. Väldigt många av dessa sorter är helt tillfreds med sin tillvaro och har inga tankar på att vilja vara något annat. Dessa nöjda atomer kallar man för stabila.

Men det finns också instabila atomer, som inte alls trivs i sin roll och som väldigt gärna skulle vilja vara en annan sorts atom. När en sådan instabil atom gör slag i saken och bestämmer sig för att byta skepnad, sker det genom att den delar sig till nya atomer av andra sorter. I samband med denna delning passar atomen på att skicka iväg lite strålning.

Alltså, ett ämne som är uppbyggt av instabila atomer är radioaktivt. När atomen delar sig säger vi att den sönderfaller till nya ämnen som ibland kallas "döttrar". Halveringstiden är den tid det tar för hälften av de ursprungliga atomerna att sönderfalla till nya ämnen. Eftersom vi nu bara har hälften så många ursprungsatomer kvar, kommer också strålningen från dessa att ha halverats.

Det finns radioaktiva ämnen som har en halveringstid på några sekunder, men det finns också riktigt seglivade där halveringstiden kan vara flera tiotusentals år.

Andreas

Det här med halveringstid är ganska komplicerat, dels har vi den fysikaliska halveringstiden på 30 år som Hasse pratar om. Men hur radioaktiviteten klingar av i en sjö eller i ett djur eller en människa beror på fler faktorer. Man talar om
¤ Ekologisk halveringstid "I till exempel en sjö beror den på dess storlek och form. Ett typiskt värde kan vara ett år." (1)
¤ Biologisk halveringstid - beror bl a på vikt och livsmiljö, kan vara 10 dagar för fisk(1), 3 veckor i en ren(1) och 3 månader i en människa "om du vid ett tillfälle äter en måltid som innehåller 200 Bq (Becquerel) kommer du att efter ca tre månader ha kvar 100 Bq"(2)

1) http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1159&a=539172
2) http://www.risknet.foi.se/radiak/fakta.htm


Citat från: Markus F skrivet 2008-09-05 23:59
Ja, jag hade nästan som bisats i vår tidigare diskussion tänkt skriva att österjöfisk är värre än svamp om man oroar sig för cesium eftersom det mesta av Tjernobylnedfallet hamnade i Östersjön. Bra att det tas upp.


Östersjöfisk är inte värre än svamp men däremot kanske insjöfisk (Östersjön är visserligen radioaktivt smittad men radioaktiviteten är inkapslad i bottensedimentet och dessutom, ju saltare vattnet är desto mindre cesium tas upp av fisken. Värst är fisk från stillastående sötvatten.)

Här är Strålsakerhetsmyndighetes cesiumdatabas (med provtagningar från 1986-1993)
http://apps.stralsakerhetsmyndigheten.se/miljodb/webquery.aspx
År 1993 var snittet för insjöfisk 2664 bq/kg (max 31546 bq/kg)
År 1993 var snittet för svamp 1731 bq/kg (max 16503 bq/kg)

På Bollnäs kommuns hemsida finns en tabell över deras analyser av cesiumhalt i svamp mellan 2000-2006. Där framgår också att olika svampar tar upp olika mycket cesium "Mest cesium finns i sotbrun vaxskivling, rykad tofsskivling och sandsopp." http://www.bollnas.se/Webred/webred.nsf/8caab76b35f8e4b5c12573b6005b1946/010F75847ECEF5FAC125696E0023B414?OpenDocument

Och här är 2007 års cesium- och kvicksilverundersökningar från Sundsvall. Stor variation mellan olika sjöar men inte ens den värsta överstiger gränsvärdet på 1500 bq/kg speciellt mycket. http://www.sundsvall.se/download/18.2250c5271157e05e1dd8000434/Cesium+%E2%80%93+och+kvicksilverunders%C3%B6kningar+2007.pdf

Gävles provresultat från 1986-2005:
http://epi.gavle.se/Upload2/_Bygg&Miljo/Fysisk%20planering/Miljo/Uppföljning%20av%20Tjernobylolyckan-arbetskopia.pdf
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Nja, jag hävdar att halveringstiden för cesium-137 är 30 år.

Att sedan strålningen kan avklinga snabbare i ett djur som ätit cesiumhaltig föda, beror på att det radioaktiva ämnet hamnar någon annan stans. Förmodligen i djurets avföring.

Andreas

Javisst, ur fysikalisk synvinkel är halveringstiden otvivelaktigt 30 år. Men när det gäller hur radioaktiviteten minskar i miljö och levande organismer så är begreppet "biologisk halveringstid" vedertaget(*) och när det gäller just mat är detta sätt att se på saken mycket intressant eftersom det gör att det ju gör att ceciumhalten kan klinga av både från växtmiljöer och djur mycket snabbare än vad den skulle göra ifall endast den fysikaliska halveringstiden skulle spela in.

*) "Biologisk halveringstid" finns med i nationalencyklopedin och då ingår "ekologisk halveringstid" i samma definition. (Begreppet används även för gifter, föroreningar osv.)

Precis som du säger så gör inte den biologiska halveringstiden att cesiumet försvinner från vår planet men däremot minskar halten hos djur via ämnesomsättning/urin/avföring/svettning och när det gäller jorden där bär och svamp växer så handlar det förmodligen om att en del spolas bort med nederbörden och sjunker djupare ner i backen där det inte längre tas upp av det vi äter.

Intressant även att olika radioaktiva ämnen kan ha väldigt olika biologisk halveringstid beroende på vad i kroppen de lagras "Cesium upptas främst i muskelvävnad och har en biologisk halveringstid i kroppen på cirka 90 dygn, medan strontium i stor utsträckning upplagras i skelettet, där det stannar kvar med en biologisk halveringstid på cirka 50 år. " http://www.faktasamlingcbrn.foi.se/filer/n_sidor/1/5.html
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

I Härnösand är det visst höga ceciumhalter i älgköttet i år: "Av de 97 prov som hittills lämnats in överskrider 22 gränsvärdet för försäljning på 1 500 bequerel... Varför är det svårt att säga, men det kan hänga samman med vad älgarna valt för föda, säger Villy Gahlin på miljökontoret." http://allehanda.se/avdelning/harnosand/32894

En teori är att det är ett bra svampår och att älgarna därför äter mer svamp.

Förresten är frågan i trådens titel fortfarande obesvarad, vi har bara konstaterat att radioaktivitet fortfarande förekommer både här och där, men är den ett bekymmer?
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal