Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Skogis
 - 2016-03-19 23:04
Det funkar utmärkt, det svåraste är att reglera syretillförseln så det inte brinner för häftigt eller slocknar.
Skrivet av perH
 - 2016-03-16 13:45
Sent inkommen fråga, vad anser ni om "Cold smoke generators" där en reglerbar akvariepump driver in kall rök i valfri låda från generatorburken.
Enkelt bygga sådan med plåtburk och T-koppling i locket.
Sök på Tuben finns extremt många exempel.
Kostar endast mindre summa.
Skrivet av agnetasch
 - 2014-08-16 09:52
Citat från: Skogis skrivet 2014-08-16 09:17
Tid har jag hur mycket som helst av, det är pengarna som tryter.
Här är det tvärtom ;)
Skrivet av Skogis
 - 2014-08-16 09:17
Känns som att vi kommit lite off topic.

Det glädjer mig att priset har sjunkit, 5:-/st var i överkant. Det var väl mest kilopriset på sågspån jag reagerade på, 200-300kr/kg. Vad rökspån kostar varierar väldigt mycket, så visst är inte det gratis heller.

För tillfället kostar inte spånen ett dugg för mig, ett äppelträd blev rundbarkat av rådjuren förra vintern och dog. Efter att jag fällt det har det legat och torkat, och i förra veckan provades den nyaste leksaken kompostkvarnen med lyckat resultat. Faktiskt mycket bättre rökspån än vad jag hitintills använt. Har även ett plommonträd på tork.

Vad det gäller att passa röken vid kallrökning finns det kallrökningslabyrinter att använda, eller så använder man en rökgenerator, dom kräver inte mer passning än vad Bradleyn gör.

Bradleyn har sina fördelar. Den var en bra förstarök för det var genom den jag lärde mig hur det går till att röka kött, korv eller fisk. Men som jag skrev innan, jag hade svårt att få jämn värme i den samt att utan ombyggnad gick det inte att kallröka i den.

Dumsnål, javisst :) Tid har jag hur mycket som helst av, det är pengarna som tryter.
Skrivet av agnetasch
 - 2014-08-16 08:41
Rökbriketter kostar i genomsnitt 3,50:-/ st Grevens briketter heter den nya sorten o är likadan som Bradleys.

Men alternativen till briketter är väl inte helt gratis? Det vi använde i tidigare rökar var spån (inte billigt) o alved (som finns gratis på tomten) Men vill man ha en annan smak som körsbär, pekan, mesquite o hickory? Var köper man det o vad kostar det?

Sen kan det ju vara att snålheten bedrar visheten; vem sjutton vill hålla på o passa en rök i 30 timmar (helst när det är svinkallt ute) för ett resultat som oftast inte blir bättre?
Skrivet av Skogis
 - 2014-08-15 19:02
När jag gav upp Bradleyn kostade puckarna 5:-/st och med 20 minuters brinntid per st blir det 15:-/timmen. Därav att det är lite tråkigt med att kallröka något när röken kostar 300:- eller mer.
Försökte att göra puckar själv men det blev aldrig riktigt bra.

Men man ska kunna trimma rökgeneratorn så att den bara matade fram var 40 minut men det gav jag mig aldrig in på.

Sen har det kommit en svensk piratpuck men om den är bra eller ej har jag ingen aning om. Kommer inte ens ihåg vad den hette men det var något i stil med brukspatronens rökpuck.
Skrivet av Andreas
 - 2014-08-15 17:09
Så grejen med Bradley är att man måste köpa deras egna puckar? Låter ju mindre kul. Vad kostar en puck och hur länge räcker den? Kan man göra egna puckar på nåt sätt?
Skrivet av agnetasch
 - 2014-08-15 07:42
Bacon kan man svalröka i Bradleyn, det behöver inte kallrökas. Då räcker det med 6 timmar.
Skrivet av Skogis
 - 2014-08-14 21:28
Varmröka är väl okej med en Bradley men kallröka bacon i 20-30 timmar med en bradley är inte ekonomiskt försvarbart, 3 puckar/timmen blir en dyr upplevelse.

Men visst är den lättanvänd, hade dock svårt att få en jämn värme i min. Så jag fick flytta runt korvarna under tiden röken var igång. Löste problemet med att bygga en egen rök och låna ut Bradleyn på obestämd framtid.
Skrivet av gondyh
 - 2014-08-14 18:19
Jag kan inte förstå hur någon kan vilja ha en vedeldad rök om man kan köpa en Bradley smoker.? Har köpt en och inser hur skönt det är att slippa elda och passa skiten om det kan ske med automatik.
Har slängt in lite fisk nu sen kan jag åka och fiska mer medan bradley smoker gör sitt.
Skrivet av Skogis
 - 2012-06-10 12:19
Jag gjorde en sökning på cold smoke generator för några år sedan och hittade några olika varianter. Med dessa kan du kallröka i vilken burk eller låda du vill, kanske en garderobe från Ikea ;) Man får borra lite ventilationshål bara. Värmen är inget större problem när du använder rökgenerator, min höjer tempen med 5°, så är det bara under 22° kan jag kallröka. Jag har byggt en variant på Ventura cold smoke generator och har även provat med ett par varianter på A-Maze-N smoker men inte fått den till att fungera som jag vill. Jag har en vanlig elplatta som värmekälla i rökskåpet och med den på max blir det 80°, vilket räcker utmärkt när jag varmröker.
Skrivet av JanneG
 - 2011-07-30 10:57
Citat från: Gunnar skrivet 2011-04-28 13:44
har ni några ungefärliga kallröktider för älg, vildsvin, kokt tamgrisskinka, c:a-tider per kilo kött? vore bra att ha något att utgå ifrån.


Läste någonstans att man räknar med att röken tränger in 1 mm per timme... Så om köttet är 20 mm tjockt tar det ca 10 timmar eftersom röken tränger ju in från båda hållen samtidigt...  :)
Skrivet av magnus nikander
 - 2011-07-29 15:51
Använd ett utjänt kyskåp men fungerande. med 30 w motstånd (lödkolv el dyl) hålls temperaturen klart under 30 C. Kylen skall alltså vara igång på lägsta (1). När rökobjektet är klart (för lax skall det vara samma konsistens som "trampdynan" mellan handen och tumen) ställer du om kylen till max och låter gå i halvt dygn till eller så. Använd INTE hyvlat,spånat,sågspån utan träbitar stora som tändsticksaskar. Spånen tar för bra eld och brinner upp (höjer tempen för högt).
Skrivet av Andreas Stenberg
 - 2011-06-03 20:19
http://www.eldrimner.com/core/files/Rapport_Basturökt.pdf
Här hittar ni allt ni vill veta om rökbastuEDIT: Hasse rättade till en trasig länk.
Skrivet av Gunnar
 - 2011-04-28 13:44
Har med intresse läst Era inlägg, jag har själv skaffat en Bradley och tänker bygga en sidolåda för kallrökning och nu till min fråga: har ni några ungefärliga kallröktider för älg, vildsvin, kokt tamgrisskinka, c:a-tider per kilo kött? vore bra att ha något att utgå ifrån.
                                                            Gourmeten

Annonser

Powered by EzPortal