Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Ebhen

1
Det kan nog förhoppningsvis funka efter lite träning. ;) Det knepiga är ju att elda på rätt sätt. Jag har en säck rökspån med som jag tänkte ha och testa kallrökning med.

Jag har ett järnrör med som jag av en slump hittade ute i skogen bakom huset. Ungefär samma längd som stupröret jag använt hittills. Den lär nog kunna hålla värmen bättre, men ska göra lite experiment och se om det är nån skillnad. :)
2
När jag proveldade så kom den nätt och jämnt upp i 70 grader med det röret så det är väl helt okej tycker jag för varmrökning. Kallrökning blir det värre med gissar jag.
3
Det var ett bra tips. :) Den ska jag kolla efter. Har ju ingen erfarenhet alls av sånt här sedan innan så det kommer bli en del trial and error för min del gissar jag. Men jag försöker läsa mig till så mycket jag kan och ta vara på andras erfarenheter. Då blir det nog bra i slutänden. :)
4
Instämmer helt med synen på amerikaner och deras rökning och BBQ. Men jag har förhoppning om att den här boken ska vara mer inriktad mot enbart rökningens konst än ren matlagning. Jag återkommer med en recension när jag läst igenom den.
Det är nästan så man blir sugen på att samla ihop så mycket kunskap på ämnet man kan och faktiskt skriva en egen bok. De svenska som finns är bra men väldigt ytliga vad jag sett. Man vill gärna ha lite mer fördjupning i röktider, skillnader mellan ved och spån, insaltningstips och lite annat matnyttigt. :)
5
Jag har just avslutat bygget av min egen rökugn här hemma.
Här är lite bilder och kommentarer för de som är intresserade. Har ni frågor så är det bara att hojta till. :)

https://picasaweb.google.com/117785698943176210669/Rokugn?authuser=0&authkey=Gv1sRgCMLm9qLFoM_9Lw&feat=directlink

6
Det var ju rätt kasst med material på Svenska ska jag ju erkänna...
Hittade dock en amerikansk bok som verkar lovande, har beställt den så får vi se. :)

http://www.amazon.com/Backyard-BBQ-The-Art-Smokology/dp/0971801428
7
Jag tänker blåsa liv i den här tråden igen för jag är på jakt efter bra böcker om rökning. Då det svenska utbudet uppenbarligen tycks begränsa sig till 2-3 böcker i ämnet så får det bli engelska. Amerikanerna älskar ju att röka och grilla så där borde det väl finnas rätt bra med böcker, receptsamlingar mm.? Även bra hemsidor och bloggar är av intresse såklart.
Vad har ni för tips där? :)
8
Jag har för andra gången nu gjort helt egen glögg. Fick smaka av en vän för ett antal år sen och gillade den skarpt då den inte var för söt och hade ändå en kraftig smak.
Den kallas på vissa håll för "Dunderglögg" och är baserad på svagdricka istället för vin men det märker man knappt av när man smakar slutresultatet. :) Den är enkelt att göra och den vinner på lagring. För tre år sen gjorde jag min första omgång och drack upp det sista av den nu i höstas och slängde genast ihop en ny sats. Den blev lagom klar till jul men vinner nog på att ligga och mysa ett par månader till.
Det finns flera recept där ute på webben men här är ett jag har satt ihop efter att ha läst några stycken.

DunderGlögg

5 liter svagdricka
50 g vanlig jäst
2,5 kg socker
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)
1 påse hel kryddnejlika
500 g russin
1 kanelstång (gillar man kanel så lägg i två)
5 skalade och skivade råa potatisar


Instruktioner
1. Rör ut jästen i lite svagdricka.
2. Gillar man ingefära så skala den och skär den i mindre bitar, det ger mer smak då. Annars dela den bara på mitten.
Häll alla ingredienserna i en väl rengjord 10-liters hink och rör om.

3. Täck med plastfolie som du gör små hål i eller om du har ett plastlock så kan man göra hål för ett jäsrör med vattenlås i det och använda det.
Då minimerar man risken för att bakterier och annat hamnar i hinken under jäsningen.

4. Låt stå 3-6 veckor men rör gärna om blandningen med en ren slev varje eller varannan dag. När jäsningen upphört så är det klart.
Låt det då stå orört ett par dagar så all jästfällning lägger sig på botten innan det tappas på flaska.

5. Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hävert - undvik den grumliga bottensatsen.

6. Låt de gärna stå minst en månad innan det dricks för bästa resultat. Går att lagra några år på flaska och den blir bara godare med lagring.

Tidsåtgång: Cirka 20 minuter + jäsning 3 till 6 veckor + tappning på flaskor.


9
Låter som en plan. Jag var och kikade på stuprör idag och det borde ju kunna funka tycker man. Tjockare plåt och det går ju att få tag sådana som är omålade. Sen om det är galvat vet jag inte, men jag ska kolla med en plåtfirma här i veckan som bör ha koll. Aluslang måste jag kolla in dock, det borde ju i praktiken spara en del jobb åt mig. Vi får se. :)
10
Jag vet inte om aluminium är så bra, det är ju rätt hög värme just i anslutning till kaminen. Sen så vet jag inte om det finns ngt i materialet som frigörs vid värmen och som är giftigt och inte så bra för matprodukter...
11
Håller som bäst på att färdigställa min rökugn på baksidan. Den kommer ha en fristående kamin att elda i och ett rökrör in mot röklådan. Jag kommer av den händelse att fler skulle vilja bygga eget och vill ha lite inspiration lägga ut bilder och lite byggnadsförklaringar här senare när allt är klart.

Men min fundering nu är kring själva rökröret. Min första tanke var att använda ett spirorör. Men jag inser efter proveldning i kaminen att det kanske inte fixar värmen just i kröken då lågor kommer slå upp i röret. Någon som vet om det kan funka eller är det något annat problem med att använda just dessa rör?
Andra möjligheten är då att använda ett gammalt stuprör istället. Det är ju av plåt och borde ju vara beständigare.
Alternativet att använda ett riktigt skorstensrör vill jag helst undvika då sådana rör är sjukt dyra insåg jag och jag behöver som sagt nästan 3 meter för framtida kallrökning (gissar jag).

Tips och funderingar någon? :)

Annonser

Powered by EzPortal