Vad bakade du för matbröd senast?

Startat av Andreas, 2007-05-06 13:41

Föregående ämne - Nästa ämne

Mickan

Ni måste testa detta underbart sega, saftiga bröd. Liknar inget annat. Kolla Marthas sida och där kan ni inte bara läsa receptet utan även se avsnittet från showen.


http://www.marthastewart.com/recipe/no-knead-bread?autonomy_kw=&rsc=rf_result37
Video meliora proboque deteriora sequor

MiGa

Frugan bakade 2 bondbröd idag på surdeg och rågmjöl. JÄTTEGOTT!

annamaria

Så här blev grötbullarna. Väldans goda!


Mickan

Dinkellimpa med solrosfrön och röda vinbär. Surdegen bubblar fint här hemma.
Video meliora proboque deteriora sequor

annamaria

Mickan: jag har massor av röda vinbär i frysen - snääällllaaa receptet på din dinkellimpa? Surdegen - är det vete eller råg. Vad mer? Äpple? Eller vad gillar du bäst? Jag har ingen på G nu...blir lite sugen på o starta en nu.

kjpil

Hej!

De matiga fyrkanterna ser fina ut!

Är ny på forumet. Så tänkte bjuda på mitt senaste bak, blev lite spexigt tyckte jag. Det skulle först bli vanliga rågsiktskakor. Men det slutade med att jag kokade gröt på rågkross - fast med mörkt öl istället för vatten. Inte direkt ölsmak - men spexig smak :)


Mickan

Citat från: annamaria skrivet 2009-02-09 21:47
Mickan: jag har massor av röda vinbär i frysen - snääällllaaa receptet på din dinkellimpa? Surdegen - är det vete eller råg. Vad mer? Äpple? Eller vad gillar du bäst? Jag har ingen på G nu...blir lite sugen på o starta en nu.


Recept har jag inget men i grunden ett relativt ljust bröd. Hade vätska bestående av 2 dl vinbärssylt och 7 dl vatten. Jag hade 30 g jäst och 2 dl rågsurdeg. Du som saknar kan ta 100 g jäst och skippa surisen. Någon matsked salt, 3 dl solroskärnor, 2 dl linfrö. Matade i dinkelsikt till en ganska lös deg som fick gå 10-15 minuter  assistenten. Rörde sedan i 4 dl frusna lingon. Liggtid i bunken ca 1 h. Bakade ut till tre limpor, jäste 40 minuter och gräddade som vanligt.

Rivna äpplen är jättegott i bröd. Lattjade lite och rev i en mango som började se trött ut när jag bakade ljust för ett tag sedan. Tog undan en del av degen ifall det skulle bli helknepigt. Kryddade med ett uns kardemumma. Blev gott och passade till morotssoppa.
Video meliora proboque deteriora sequor

annamaria


kryddburken


Lisa H

Anna-Marias grötbullar. Modifierade i vanlig ordning receptet lite grand. ;-)
http://pyssla.blogg.se/huslig

kjpil

Tog precis ut ur ugnen - rågsiktssur.
Undrar vad jag gjorde för fel för att det sprack så mycket. Jag misstänker för mycket eller för lite salt, förslag?

Hade i 1,5msk salt
Degvätskan bestod av:
7,5dl vatten i surdegen
3,5dl vatten i rågkrosskok
1,5dl yoghurt


ivanl

Karl-Johan, detta ser ut som degränder -- grattis till en deg med bra jäskraft!
Pröva att jäsa bröden lite längre nästa gång och snitta dem innan du sätter dem i ugnen.
Man kan snitta hur man vill men vanligast är en längsgående skåra eller diagonala skåror tvärsöver.

kjpil

Bra tips! Det slog mig aldrig, snittade bröd till nästa bak, jag vill helst undvika sprickor. Innan jäsningen antar jag, de sprack redan under jäsningen.
Hehe.. knådade ordentligt innan för att blida mkt gluten - så jäsningen gick lite bättre än vanligt, trodde att sprickorna hade att göra med om jag använt fel proportioner av några ingredienser :)

bryggens

Ett nattjäst lergrytebröd på vetemjöl och kruskakli.

ivanl

Citat från: kjpil skrivet 2009-02-14 15:49
Bra tips! Det slog mig aldrig, snittade bröd till nästa bak, jag vill helst undvika sprickor. Innan jäsningen antar jag, de sprack redan under jäsningen.

Aha... nej man snittar alldeles innan man sätter in i ugnen. Om du snittar tidigare så hinner snitten klibba ihop och gör ingen nytta.
Om de sprack redan under jäsning så funderar jag på om ytan varit för torr och/eller bröden jäst för varmt?
Ett tips är att spreja bröden med vatten från en vanlig blomspruta för att förhindra uttorkning.

kjpil

Där vi har det kanske, om ytan varit för torr. Blomspruta - blir det knaprigare kanter då ockå?

Börjar fundera över ursprugliga iden med saltmängd. De är kanske aningen "utflutna" - har jäst lite mer åt sidorna än uppåt. Gjorde dem bara som runda "korvar" ~5 cm i diameter efter andra knådningen.

-vägen till det perfekta baket :)

ivanl

Tror inte att fuktning av degen under jäsning påverkar skorpan något särskilt, men här gissar jag bara.
Däremot hjälper du degen att stiga mer uppåt i ugnen.
Definitivt kan du få knaprigare skorpa och högre bröd genom att tillföra ånga när du sätter in bröden i ugnen.
Det finns flera olika metoder, i stigande svårighetsgrad/prislapp:
från den allra enklaste, 25 - 50 grader högre temperatur + blomspruta i ugnen och sedan raskt in med bröden
en eldfast skål med kokande vatten på ugnens botten (använder jag själv)
isbitar på en baksten på ugnens botten
till den dyraste: en regelrätt ång-ugn

Ångan fördröjer att ytan stelnar och därmed hinner bröden stiga mer innan skorpan sätter sig.
Dessutom sker någon sorts förklistring som ger godare skorpa.

För att ytterligare berika dina bagarinsikter (och inspirera / förbrylla  ;) ) så har det även betydelse hur man formar sina limpor. Genom att stänga in spänningar i ytan kan man hålla samman bröden bättre och få dem att bli högre.
Det finns mycket skrivet om detta men kort sagt, tänk dig degen som en gummiduk fylld med gel.
Var rädd om ytterytan (duken), sträck ut den varsamt och vik den runt gelen så att denna stängs inne men höljet bevaras intakt. Snittytan som uppstår när du delar degen skall vikas in så att det bara kvarstår ett smalt veck, detta s k "verket" läggs nedåt på plåten.

kjpil

Vilken koll på bakningen, en hel arsenal nya grejer att pröva, kul!

Kalasgott


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal