Tips på gröt?

Startat av linnwegemo, 2009-01-21 11:02

Föregående ämne - Nästa ämne

roffekock

Ja römme är ju mer som vår gräddfil inte riktigt men nästan,(finns i Norge tex) och flötgröt är kokt på ren vispgrädde som ju är en Jämtlänsk specialitet. Användes även av  gamle Wedholm till vittvinsås ;D

Då finns det ju orsak till att man ska över "kölen" och handla denna römme och Norska goda bärs samtidigt. :-\

/rolf
Matforum är bäst

ivanl

Citat från: roffekock skrivet 2009-02-08 13:39
Då finns det ju orsak till att man ska över "kölen" och handla denna römme och Norska goda bärs samtidigt. :-\

Här kommer en något off-topic fråga även om öl också är en spannmålsprodukt med ursprung ur gröt ;-)
Kan du precisera något begreppet "Norska goda bärs"?

Andreas

Mickan: Då tycker jag du skulle ha ringt till kruskakonsumentkontakten och frågat om de själva tycker om den där gröten, det hade kanske blivit underhållande. :)

Är det någon som gör stekt gröt nu för tiden?
Den som inte frågar får inga svar.

kurt

Citat från: ivanl skrivet 2009-02-08 13:48
Här kommer en något off-topic fråga även om öl också är en spannmålsprodukt med ursprung ur gröt ;-)
Kan du precisera något begreppet "Norska goda bärs"?


Vad jag vet så är ölen i Norge bara intressant bara för att de säljer mellanöl? i matvaruaffärer där. Annars är väl inte utbudet i sig bättre?

Mickan

Jag har aldrig ätit stekt gröt men hotades under min barndom med denna illavarslande rätt. Om du inte... så blir det stekt gröt! Måste skött mig ganska bra! Mormor pratar om att de stekte havregrynsgröt förr. Om man steker den tunt i smör och låter kanterna bli krispiga kanske det blir gott! Ska testa!
Video meliora proboque deteriora sequor

ivanl

Citat från: kurt skrivet 2009-02-12 13:20
Vad jag vet så är ölen i Norge bara intressant bara för att de säljer mellanöl? i matvaruaffärer där. Annars är väl inte utbudet i sig bättre?

Norge lånade tidigt in de tyska renhetslagarna och har därför en tradition av gott pilsneröl.
Att den säljs i butik med en angenäm alkoholstyrka på ca 4 % gör inte saken sämre. Däremot är dessa öl ganska dyra.
Kanske kan moderator flytta detta ämne till rätt plats i forumet?

MiGa

Hela familjen har börjat äta denna gröt till frukost:

Koka upp vatten
blanda:
0,75-1dl havregryn
1 msk oskalade sesamfrö
1msk solroskärnor
1 msk krossade linfrö
1 msk hackad mandel
strö över russin och kanel
ringla över lite flytande honung
slå på 1-1,2 dl av det kokta vattnet och låt dra 2 min
ät den som den är, vattnet avgör hur hård/lös man vill ha den :)


Sofia

Ett väldigt enkelt och snabbt sätt att piffa upp havregrynsgröt är att skiva i en (riktigt mogen) banan, som får vara med i tillagningen från början. Det ger en söt, god banan-smak, och går väldigt snabbt!

Lucy

Åh, jag hade missat den här tråden!

Mickan, jag är själafrände till dig, älskar gröt, jag skulle faktiskt skulle kunna leva enbart på gröt. Om jag var tvungen att välja en enda sak att äta resten av livet skulle det vara det. Rågmjölsgröt är ju jättegott, en av mina absoluta favoriter men den tar lite längre tid att göra så därför blir det sällan numera. Förut var havregryn en klassiker till frukost men nu är det mannagryn i mikron som gäller på morgonen, fick lite problem med för mycket fibrer för kistan så därför är det "snällare" med mannagryn. Mannagryn med kanel, inget socker (den är ju söt ändå) och sen är jag sådär konstig att jag vill äta min gröt utan mjölk till, tycker bara att mjölken gör gröten kall...

För den som gillar en massa olika sorters gröt och inte bara nöjer sig med de gamla vanliga klassikerna finns en rätt skoj bok som heter "Grötboken" (tror jag), ska finnas att köpa hos frälsningsarmén. Jag kikade i den för nåt år sedan i en butik och hittade något så lustigt som "smörgröt" (en gröt som dock inte skulle falla mig på läppen...)

Hur som helst, apropå att spetsa till havregrynsgröt som ju frågan var  :) så är det jättegott med kardemumma och frysta lingon i gröten i början av koket!

/Lucy

Mickan

Citat från: Lucy skrivet 2009-05-19 19:03
Åh, jag hade missat den här tråden!

Mickan, jag är själafrände till dig, älskar gröt, jag skulle faktiskt skulle kunna leva enbart på gröt. Om jag var tvungen att välja en enda sak att äta resten av livet skulle det vara det. Rågmjölsgröt är ju jättegott, en av mina absoluta favoriter men den tar lite längre tid att göra så därför blir det sällan numera. Förut var havregryn en klassiker till frukost men nu är det mannagryn i mikron som gäller på morgonen, fick lite problem med för mycket fibrer för kistan så därför är det "snällare" med mannagryn. Mannagryn med kanel, inget socker (den är ju söt ändå) och sen är jag sådär konstig att jag vill äta min gröt utan mjölk till, tycker bara att mjölken gör gröten kall...

För den som gillar en massa olika sorters gröt och inte bara nöjer sig med de gamla vanliga klassikerna finns en rätt skoj bok som heter "Grötboken" (tror jag), ska finnas att köpa hos frälsningsarmén. Jag kikade i den för nåt år sedan i en butik och hittade något så lustigt som "smörgröt" (en gröt som dock inte skulle falla mig på läppen...)

Hur som helst, apropå att spetsa till havregrynsgröt som ju frågan var  :) så är det jättegott med kardemumma och frysta lingon i gröten i början av koket!

/Lucy


Jag äter också utan mjölk! Om vi bodde nära kunde vi koka råggröt varannan dag! ;D
Video meliora proboque deteriora sequor

Kari

Klart man äter gröten utan mjölk. Annars blir den ju kall å konstig ;)

vilsjin

jag kokar min gröt med hälften av vattnet ersatt med mjölk, tokgott.

Kari

Vilsjin: Vilken gröt? Hur blir kastrullen då? *nyfiken*

Lucy

Åh, vad trevligt att det är flera som  äter gröt utan mjölk till :) Jag får alltid en massa kommentarer när jag gör det så jag trodde nästan jag var ensam...

Vilsjin, menar du kanske havregrynsgröt? Det brukar bli gott att koka på mjölk, brukar ibland koka den enbart på mjölk istället för vatten!

Mickan

Ja, men det krävs mod att äta utan mjölk då jag växte upp med ett hot om dödsfarliga magsmärtor...

Visst är det så att de flesta kokar h-gröt på vatten men en vän till mig skyr den som pesten och kokar på bara mjölk eller 50/50.
Video meliora proboque deteriora sequor

Lucy

Citat från: Mickan skrivet 2009-05-21 15:01
Ja, men det krävs mod att äta utan mjölk då jag växte upp med ett hot om dödsfarliga magsmärtor...


Ajaj, riktigt så hårda har inte mina domare varit :) De flesta har sagt till mig att det "borde vara torrt att äta gröt utan mjölk"... torrt??? Det är ju vätska i redan...

Har lite konstiga blandningar i gröt som jag bara måste bjuda på men samtidigt varna för eftersom det knappast är ett sätt att förhöja gröt (tycker i alla fall jag ;)) Har haft vänner som tränat mycket och inte gillat matlagning eller snabbt velat få isig proteiner eller vad nu förklaringarna var men det brukade blanda både det ena i och det andra i havregrynsgröten, tonfisk, bönor på burk, makrill...

Mickan

Nu har jag hittat en ny favorit. Jag blandar mina havregryn med vatten och en rågad matsked nyponskal på kvällen. Nyponskalen tillför mycket smak och gör att gröten ser extra trevlig ut. Nyttigt är det också. Skalen köper jag i hälsokostbutiken.
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

Jag gillar havregrynsgröt men har svårt att äta den utan lingonsylt. Kan man säga att nyponskalen kan ersätta lingonen? Smakar det så pass mycket?

Mickan

Ja, det smakar mycket och är inte alls surt så man längtar efter socker.
Video meliora proboque deteriora sequor

hannqh

Jag har slutat äta gröt med mjölk, tycker att den blir så kall då (och så vill jag ha allt blandat ändå) och har istället börjat koka gröten med mjölk. Såå gott! Oftast blir det rågflingegröt, jag gillar att det är lite bitigare än vanlig havregrynsgröt.

1 dl rågflingor
1 dl vatten
1 dl mjölk
salt

Sen brukar jag ALLTID smaksätta med någon frukt, typ tärna äpple, päron eller kanske skiva en banan och ha i mot slutet av kokningen.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal