Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Peter Engström (Ebhen)
 - 2015-01-06 00:19
Det här med köksknivar ligger mig varmt och hjärtat och är något som ständigt är på tapeten hemma där jag har en sambo som är i bästa fall måttligt intresserad. ;) Främsta orosmomentet är att hon gärna är lite ovarsam med dem och har kört dem i diskmaskinen då och då... Nåja, inte det som jag tänkte ta upp här dock. :P

Jag har köksutbildning i ryggen men har aldrig jobbat som kock men väl inom branschen i 20 år. Älskar att laga mat och har förstått vikten av vassa och bra verktyg. :)
I min samling idag så har jag knivar av 5 olika märken tror jag. Allt från IKEA till Global (G5) och av varierande kvalitet och känsla. Till min förvåning så är inte Globalkniven min favorit trots att en har ett bra rykte. Kvaliteten är säkerligen inget att orda om men mitt störta problem är att den är för smal, den ligger inte skönt i handen och ska jag jobba länge med den så får jag skavsår. Jag håller väldigt långt fram på kniven oftast så det har nog med det att göra då dess profil är väldigt avsmalnande. Favoriten är faktiskt en grönsakskniv jag fick i något julklappspaket från jobbet. Nån dansk design tror jag som jag inte minns märket på men mycket skön att jobba med iaf. :)

Jag har märkt att många knivar också blir slöa olika fort. Nu har väl det att göra med hur ofta man använder dem men jag tror det också har med materialet att göra. Diskuterade det med min tama knivslipare här under hösten och han håller med helt. Det är olika hårdhet i stålet som påverkar. Ikea-kniven var faktiskt den som var hårdast konstaterade han då den tog längst tid att slipa till. Inte vad man skulle förvänta sig av något som faktiskt klassas som av sämre kvalitet... (No offense Ingvar!) ;) Min köttkniv jag ärvt av min far som jobbat på Farmek en gång i tiden är den mest dödliga och en fröjd att använda när den är nyslipad. De gjorde bra grejer förr minsann. :)

Mitt nästa projekt är att sakta byta ut svärföräldrarnas eländiga och slöa plåtknivar som är livsfarliga att skära med. Hu... Nä, ett par bra knivar och ett skärpstål blir nästa födelsedagspresent. :P

/Ebhen
Skrivet av Tage
 - 2013-07-25 15:59
Citat från: MattiKattila skrivet 2013-07-09 02:34
Oh en sån tänker jag åxå köpa om några dagar, är den bra? Eller vad tycker du om den och vad använder du den till mest? :)


Hej! Den är jättefin verkligen. Har använt den till det mesta och är hur nöjd som helst. Dock så tänkte jag
köpa en annan nu för daglig bruk och Hattori kan man alltid slänga fram när gäster kommer över ;)
Skrivet av MattiKattila
 - 2013-07-09 02:34
Citat från: Tage skrivet 2013-05-03 18:34
Vet inte om denna tråd är så aktiv länge men min älskling heter Hattori HD-5 Santoku  8)


Oh en sån tänker jag åxå köpa om några dagar, är den bra? Eller vad tycker du om den och vad använder du den till mest? :)
Skrivet av Tage
 - 2013-05-03 18:34
Vet inte om denna tråd är så aktiv länge men min älskling heter Hattori HD-5 Santoku  8)
Skrivet av DavidJohansson
 - 2012-11-21 19:28
Kör med Wüsthof classic ikon till 95%!
Skrivet av Byggmästaren
 - 2011-08-07 23:44
Jag använder mig av Hattori knivar en HD-2:a petty kniv och en HD-8:a kockkniv 24cm, inte helt gratis men med dessa två kommer man väldigt långt! Sen har vi diverse globalknivar men att jämföra dessa med Hattori knivarna är ju som att jämföra skit med pannkakor ;)
Skrivet av vilsjin
 - 2011-07-24 15:10Hiromoto AS wa-gyuto 270mm och Suisin Gin Momizi.
Skrivet av David
 - 2010-06-19 14:02
Jag använder en Victorinox 5.2000.22 till i stort sett allt, hela tiden. Hittar inga bilder på den, endast 19cm modellen, men den ser ut lite så här, förutom att bladet blir "smalare" eftersom det är längre.Har använt min i 8 år nu och fick ett hack 2mm i eggen för kanske 8 år sen när jag skulle hacka en kotlett och råkade hacka in i kanten på en potatisskalare som låg ivägen. Har inte lyckats slipa ner tillräckligt med egg på 6 år för att hacket ska försvinna, trots att bladet är ganska mjukt och mycket lättslipat. Slipar endast med helt vanlig billig knivförstörarslip.

Har aldrig oljat handtaget och det brjar torka ut lite nu, speciellt då sambon brukar maskindiska den ibland när jag inte kommer på henne, men jag tror nog det ska hålla i tio år till utan problem.

Jag är ingen knivmänniska, jag vill bara alltid ha en mycket vass kniv som inte orsakar stor gul valk på pekfingret såsom tex Global eller Porche.

Finns säkert massor av bättre knivar, men den fyller alla mina behov. Har även filekniv som jag endast skär deg med och en köttkniv som jag aldrig använt annat än att tälja av kanten på en bordsskiva med då min morakniv var på vift.

Finns en lilleman i serien som jag använder väldigt ofta, dock är eggen lite för tunn och skarp så en ovan tumme får ofta tunna skärsår när man klyftar potatis eller liknande, men den är perfekt att noppa jordgubbar med i sommaren!

Skrivet av DRutström
 - 2009-10-31 14:29
Mina favoriter just nu, av olika anledningar är:

Global G-2 där jag gillar utformningen på bladet samt att det går att få en hyfsad skärpa på bladet. Handtaget är, precis som flera tidigare har påpekat, tväruselt.

Wüsthof Dreizack Classic 26cm (hög) kockkniv, men där är det handtaget och utformningen på hela kniven som jag gillar, däremot är den inte särskilt bra att skära med. Har funderat på att försöka rädda denna skapelse genom att lämna in den för omslipning till 15 grader.

Hade en Fiskars Santoku-liknande historia med gummihandtag som jag gillade, tunnt blad av något mjukt stål. Fick bryna ofta som fasen, säkert ett kvalificerat skitstål men själva modellen var behaglig att använda. Däremot gick tången av en centimeter in i handtaget när jag skulle skära vitkål. Inte konstigt heller, det var inte särskilt mycket gods som stack in i handtaget. Så mitt nästa projekt blir att leta upp en shyst Santukokniv i europeisk stil. Har planer på en Wüsthof Ikon bladstålet till trots. Har testat den och gillar verkligen att arbeta med den, att man får slipa och bryna ofta får man väl ta om man gillar kniven :-)

/David
Skrivet av Fröken Dill
 - 2009-09-09 13:51
Favoriten är min lilla sabatier, skalkniv. Liten, söt och användbar till mycket! Jag och min kille slåss nästan om den när vi lagar mat.
Hälsar fröken Dill
Skrivet av dePaul
 - 2008-11-16 08:54
Citat från: Markus138 skrivet 2008-11-14 16:54
dePaul! Kollade in din hemsida, du gillar knivar ser jag.
I själva verket är min favorit en Kershaw 3115BT Biltong Knife köpt i Afrika. Föråt mig på biltong när jag var där. Kände att jag behövde en dedikerad kniv till detta. Nu förtiden ligger den alltid i ryggsäcken, bra till allt!
Iofs så är det en "matkkniv"Biltong- torkat, kryddigt nötkött.
Förstår. Jag har oftast (nu för tiden) två knivar på mig, en Opinel nr8 i rfr stål och eller en Victorinox Adventurer. I knippan hänger en Leatherman Micra, en SwissTech UtiliKey samt diverse annat krafs :).

Opinelkniven fungerar alldeles utmärkt som en lagom stor skal-allkniv.

~Paul~
Skrivet av Markus138
 - 2008-11-14 16:54
dePaul! Kollade in din hemsida, du gillar knivar ser jag.
I själva verket är min favorit en Kershaw 3115BT Biltong Knife köpt i Afrika. Föråt mig på biltong när jag var där. Kände att jag behövde en dedikerad kniv till detta. Nu förtiden ligger den alltid i ryggsäcken, bra till allt!
Iofs så är det en "matkkniv"Biltong- torkat, kryddigt nötkött.
Skrivet av Patrik H
 - 2008-10-24 10:07
Mina absoluta favoriter just nu är utan tvekan Kyoceras keramiska knivar, har några olika storlekar. Var tveksam till dom innan jag testat men nu är det i princip bara dom som används hemma. Jag slipper tänka på att slipa och underhålla. Rakbladsvassa hela tiden och använda snart 1 år. Perfekta för grönsaker och kött. Ska ej användas på frysta saker eller skära i ben då kan dom tappa skärpan. Från tveksamt till supernöjd helt enkelt!

/ patrik
Skrivet av dePaul
 - 2008-10-20 14:49
Citat från: Karl skrivet 2008-10-20 01:10
1. Vad fick du punga ut för den?

2. Vad använder du för att räta ut eggen, ståla den emellan användning?

3. Har också en frost, dock filé/slaktarkniv. Kan tänka mig att den kockkniven blir vass men kanske inte har så skön tyngd i handen

1. Den gick på närmare 2,5 K. Stålet i den är Kobecos R2 härdat till runt 62-63 HRC. Det finns som bekant hårdare stålsorter men knappast lika bra när man jämför kombinationen  hårdhet - motstånd mot nötning - små eggvinklar - (litet korn) och - rostmotstånd. Jag har lagt på en sammanlagd eggvinkel på ca 15 grader och är övertygad om att den skulle klara ännu mindre. Stålet tillåter garranterat en egg under submicronnivå.

2. Har inte behövt att göra något med den kniven annat än att strigla den ibland. Jag kör över huvud taget inte med stål. Antingen räcker det med strigling eller så drar jag några ggr på min Spyderco Sharpmaker.

3. Kniven är överlag väldigt lätt. Konstigt nog så är det ganska bra balans i den trots allt, beroende på att bladet är tillverkat i ytterst tunt gods och handtaget i en väldigt lätt plast. Stålet (Sandvik 12C27) är perfekt i det här sammanhanget, dvs i samband med snäva vinklar och tunna eggar.
Skrivet av Karl
 - 2008-10-20 01:10
Citat från: dePaul skrivet 2008-09-21 11:36
Jag kör med omväxlande: Satake Chef's 24, Fällkniven PP12, Mr Itou Santoku 17 i R2, ett gäng KN-knivar (Karlsson/Nilsson), ett gäng Frosts och ett gäng Bergo Tools (före detta Bahco), samt äldre Bahco.

Den nya Frostserien är ganska OK. Köpte på Tradera en kortare kockkniv och är mycket nöjd med den, mest pga det tunna godset. Det bådar för en mycket tunn egg som trots allt håller tack vare Sandvikstålet (12C27) och dess fina korn och jämn fördelning.

Itouknivens blad är tillverkat i laminerat R2 pulverstål, HRC 62-63. Fällkniven har ett bladstål i laminerat SRS15 pulverstål med en kärna av Fax 20, HRC 62.

~Paul~


Riktigt tung Itoukniv där Paul. Vad fick du punga ut för den? Vad använder du för att räta ut eggen, ståla den emellan användning?

Har också en frost, dock filé/slaktarkniv. Kan tänka mig att den kockkniven blir vass men kanske inte har så skön tyngd i handen.


Annonser

Powered by EzPortal