Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Hankki
 - 2009-11-11 18:48
Jag har nu för första gången prövat på att slipa med tormek, min bror är snickare och har en, har förvisso inte slipat knivar med annat än fiskars rullskärpare tidigare.
Stenen var i bedrövligt skick så jag handlade tillbehör för att rikta stenen samt stenjusteraren för att göra den finare.

Kollade några clip på youtube för att ha nånting under mössan.

Prövade på 4 knivar först och resultatet var över förväntan så det blev dax för mina bättre knivar, en bosch och några fiskars.
På fiskars hemsida hittade jag att fiskars har 30 graders egg så jag ställde in 15 grader på tormek vinkelmätaren och maskinen enligt det. Kockkniven var lite svårare att ställa in pga en extra slipning bakom eggen så vinkelmätaren inte var tillräckligt lång.
Bosch kniven är bredare upptill och jag ställde in för 36 grader, uppskattade det till ca 40 grader totalt. Kniven är svagt böjd mot spetsen så det var lite svårare att få spetsen lika på båda sidorna.
Slutligen avslutade jag med läderhjulet för att avlägsna råeggen.

Sammanfattningsvis kan jag säga att alla knivarna snittade papper enkelt och jag blev förvånad att det var så relativt lätt att vässa knivar på denna maskin, den mindre som ligger runt 2700kr.
Skrivet av dePaul
 - 2009-04-28 09:12
Citat från: JC skrivet 2009-04-27 20:29
1. Inte prövat ATS-34 faktiskt, men CPM S30V anser jag vara en riktig PITA att slipa, men återigen, vad det är i legeringen i sig som gör det är obekant (tror vi skrämt bort precis alla andra från den här tråden nu).

2. Och nej. Tro mig, jag kan avgöra när det är råeggen som ställer till det och jag striglar religiöst när jag slipar (alt. tar bort den med gummi, ändträ osv, beroende på stål och karaktär). Fenomenet är snarare som att försöka slipa i ett material som saknar de egenskaper vi förknippar med stål - kolstål eller rostfritt: att metallen helt enkelt inte vill följa med. En sorts "sladdrighet" i materialet som gör att stenens slipkorn inte får något grepp. Jag överdriver en liten aning för att förtydliga vad jag menar, men det är ungefär den känsla jag försöker förmedla.

1. Jag har några S30V knivar och har inte direkt haft problem med dem. Min Spyderco Military är en av mina favoriter i det här stålet. Har dock för mig att Spyderco härdar sina knivar lite lägre än andra. Jo, vi skulle kanske tona ner facksnacket lite :).

2. OK. Förstår. Jag har faktiskt också stött på skitknivar som varit extremt jobbiga att få skärpa på. Det är som sagt många saker som det kan bero på och kanske inte värt att ta upp i den här tråden  ;D.

~Paul~
Skrivet av JC
 - 2009-04-27 20:29

ATS-34 har jag i början också haft svårigheter med ända tills jag upptäckte att man måste vara mycket lätt på handen.

3. Jag tror som sagt att problemet här ligger i att du skapar en råegg som du börjer från sida till sida och som i stort sett med en gång går av när du använder kniven. Antagligen skulle en rejäl strigling hjälpa i det här fallet.
[/quote]

Inte prövat ATS-34 faktiskt, men CPM S30V anser jag vara en riktig PITA att slipa, men återigen, vad det är i legeringen i sig som gör det är obekant (tror vi skrämt bort precis alla andra från den här tråden nu).

Och nej. Tro mig, jag kan avgöra när det är råeggen som ställer till det och jag striglar religiöst när jag slipar (alt. tar bort den med gummi, ändträ osv, beroende på stål och karaktär). Fenomenet är snarare som att försöka slipa i ett material som saknar de egenskaper vi förknippar med stål - kolstål eller rostfritt: att metallen helt enkelt inte vill följa med. En sorts "sladdrighet" i materialet som gör att stenens slipkorn inte får något grepp. Jag överdriver en liten aning för att förtydliga vad jag menar, men det är ungefär den känsla jag försöker förmedla.

/JC
Skrivet av dePaul
 - 2009-04-27 19:18
OK, då förstår jag bättre vad du menar.
Citat från: JC skrivet 2009-04-27 18:53
1. Säger inte emot dig, snarare är det jag som är slarvig med terminologin. :-\

2. Två: har du prövat att slipa en Global och sedan direkt efter en Tojiro/Misono osv? Det tar betydligt längre tid. Globalen har "segt" stål (alltså inte slagsegt utan vad jag skulle kunna kalla "slipsegt"), trots att den har lägre HRC.

3. Jag hade även för många år sedan ett par riktigt svinbilliga fejkjapanska knivar som är fullständigt omöjliga att slipa med vattenslipsten, trots att de är mjuka som bestick (vilket väl förmodligen är den typ av stål som de är tillverkade i).

4. Men skulle vi kunna komma överrens om att en gammal sunkig kolstålskniv är ganska idealisk för att lära sig slipa på?
OK, då förstår jag bättre vad du menar.

1. Jag brukar också säga sådana saker utan att tänka mig för  ;D.

2. Har inte växlat direkt från Global till Tojiro. Men Jag har nog slipat/brynt i stort sett alla de större märkena. Har inga svårigheter med någon faktiskt. Har inte tänkt på att Globaler skulle vara knepigare än de andra. Faktum är att de största problemen har jag (hör och häpna) med Werkstoff No 1.4116. Fråga mig inte varför, men något fel gör jag i samband med dessa blad. Det gäller olika modeller och bladprofiler, så det kan inte gärna vara något annat än själva stålet som ger mig problem.

ATS-34 har jag i början också haft svårigheter med ända tills jag upptäckte att man måste vara mycket lätt på handen.

3. Jag tror som sagt att problemet här ligger i att du skapar en råegg som du börjer från sida till sida och som i stort sett med en gång går av när du använder kniven. Antagligen skulle en rejäl strigling hjälpa i det här fallet.

4. Absolut :).

~Paul~
Skrivet av JC
 - 2009-04-27 18:53
Säger inte emot dig, snarare är det jag som är slarvig med terminologin. :-\
Ett: kolstål och dess egenskaper ignorerade jag helt eftersom så få idag använder det (och jag vet mycket väl alla kolstålets fördelar och nackdelar, har ett dussintal själv och många vänner som dyrkar sina Hiromotos, Masamotos, Aritsugis eller varför inte inte gamla franska/tyska "förskärare", men statistiskt är - utanför asien - kolstålsknivarna i en absolut minoritet). Vilket ju är väldigt synd.
Två: har du prövat att slipa en Global och sedan direkt efter en Tojiro/Misono osv? Det tar betydligt längre tid. Globalen har "segt" stål (alltså inte slagsegt utan vad jag skulle kunna kalla "slipsegt"), trots att den har lägre HRC. Jag hade även för många år sedan ett par riktigt svinbilliga fejkjapanska knivar som är fullständigt omöjliga att slipa med vattenslipsten, trots att de är mjuka som bestick (vilket väl förmodligen är den typ av stål som de är tillverkade i). Större mängden krom som ligger sig som en hinna runt kolatomerna? Färre karbider? Osäker, men jag ger mig vid alla grönsvansade isbjörnar på att jag har vetat och har det nedskrivet någonstans. Minns inte just nu dock.

Men skulle vi kunna komma överrens om att en gammal sunkig kolstålskniv är ganska idealisk för att lära sig slipa på? Billig, responderar snabbt osv. Därför att jag vidhåller med emfas att det är kasst att lära sig att slipa för hand på knivar som just inte responderar på stenen, vars stål helt enkelt inte är tillräckligt bra. Det blir bara en övning i tålamod.
Skrivet av dePaul
 - 2009-04-27 09:09
Citat från: JC skrivet 2009-04-27 00:55
billigt stål ofta är väldigt segt, det tar evigheter innan det händer något, om man inte råkar ha en riktigt aggressiv sten. Bra knivar responderar snabbare vilket gör det lättare att se vad som händer=snabbare inlärning.
Jag är ledsen att behöva säga det men det här uttalandet är inte korrekt. Sega (slagsega) stålsoster som t ex kolstålsknivar är avsevärt lättare för amatörer att fixa skärpa på än när det handlar om rostfritt (jag förmodar att det är dessa du syftar på när du säger "bra knivar"?) och hårda stålsorter ofta fulla med hårda karbider av till exempel krom eller vanadin.

Med andra ord, det är precis tvärtom mot vad du påstår. Däremot kan man stöta på ett annat problem när det gäller billiga knivar; nämligen att eggen ibland har en tendens att rulla från sida till sida för att slutligen brytas av. Detta har ofta med dålig värmebehandling och uselt stål att göra, alternativt felaktig eggvinkel med tanke på stålsort.

~Paul~
Skrivet av JC
 - 2009-04-27 00:55
Mmm ... baksidan på keramiktallrik är ett klassiskt gammalt knep, men i praktiken bryner du ju bara eggen (återlinjerar metallfibrerna) på samma sätt som med ett klassiskt bryne. Bra ett tag men förr eller senare måste du slipa fram en ny egg.

Misstänker att din keramiska lilla vattenslip är en MinoSharp? Fungerar ungefär på samma sätt som ett bryne men kan göra lite fula märken längs bladet (om man bryr sig om sådant). Helt ok för ett tag. Killen som tagit fram den (Mino Tsuchida) är för övrigt samma som lyckades sälja in Global i hela världen. Hur skön som helst. 70+ vid det här laget.

I övrigt håller jag med Marcus på föregående sida: tro på er själva för vid alla grönsvansade isbjörnar. Det är inte så svårt att slipa med traditionella vattenslipstenar som folk tycks tro. Det är en färdighet som alla andra, går att öva upp. Och riktigt kul när tekniken väl börjar sitta.

Nackdelen med att öva på skräpknivar är att billigt stål ofta är väldigt segt, det tar evigheter innan det händer något, om man inte råkar ha en riktigt aggressiv sten. Bra knivar responderar snabbare vilket gör det lättare att se vad som händer=snabbare inlärning.
Skrivet av ensidamedmat
 - 2009-03-04 18:06
Ja du ..säg det vad den hette...min sambo köpte den på Duka till mig i födelsedagspresent.Men jag har knappt använt den ,tycker  det blir bättre med den andra varianten jag skrev om.
Skrivet av vilsjin
 - 2009-03-03 19:54
Citat från: ensidamedmat skrivet 2009-03-03 19:33
Har tre globalknivar o fick en keramik/vattenslip som skulle passa till dom.



Vilken då?
Skrivet av ensidamedmat
 - 2009-03-03 19:33
Har tre globalknivar o fick en keramik/vattenslip som skulle passa till dom.Det bästa jag hitills har testat är något så enkelt som baksidan på tex en höganäs mattallrik dvs på den keramikkkanten. Skitenkelt o knivarna blir jättevassa!!
Skrivet av vilsjin
 - 2009-03-03 13:16
Tackar! Och jo knivarna verkar trivas.
Skrivet av roffekock
 - 2009-03-02 20:12
Du är helt rätt på de. Underbart att höra, Det måsta vara som musik för dina knivar. :D :D

/rolf
Skrivet av vilsjin
 - 2009-03-01 19:52
Jag har slipat mina knivar på frihand med japanska vattenstenar i drygt ett år nu.
Resultaten blir hela tiden bättre, men eggarna blev ganska omgående betydligt bättre än de man får på  en nyköpt ordinär kniv. Nu blir eggarna rent fantastiska.
Brynstål använder jag aldrig, däremot striglar jag knivarna regelbundet. Fyller samma funktion men vinklen blir lättare att kontrollera.
De korn jag använder normalt är: #1000, #2000, #5000 och #10000. Därefter striglar jag med kromoxid impregnerat läder(korn runt 30000).
Resultatet är som sagt sinnessjukt skarpt och arbetet ren meditation.
Skrivet av dePaul
 - 2009-01-04 08:26
Grattis Per-Erik! Som sagt. Det tar tid att lära sig slipa på frihand. Du tycks ha lyckats över förväntan, trots allt :).
Skrivet av Per-Erik
 - 2009-01-04 00:03
Tack för tipsen och har nu surfat runt och kände att jag mitt i allt måste prova lite grann. Jag köpte ett diamantbryne på clas i sjön och byggde en rigg med två träbitar, en skruv, två spikar och en järnpinne. (bifogar bild senare när jag läst på hur man gör)
Tog en av mina wmf knivar och högg in.
Började på ca 12grader men ökade till ca 17 efter ett tag.
Diamant brynet med grovlek 200 avverkade rätt bra men gav ett väldigt grovt (för grovt) resultat bytte till 400 och avslutade med 600 (det finaste men jag hade järna haft ett bryne med 1-2000 också, det var fortfarande ganska grovt.) och började sedan med läder och slippasta.
Resultatet blev ganska bra med med lite repor efter misslyckad drag med brynet.

Min första sumering är att det här funkade hyffsat men tror jag skall skaffa en japansk sten med ca 1000/3000/6000 samt en tormek kopia för bryningen.

File kniven tog jag bara med läder + pasta och det blev bra (åtminstone vasst).

Annonser

Powered by EzPortal