Citat från: JC skrivet 2009-04-27 20:29
1. Inte prövat ATS-34 faktiskt, men CPM S30V anser jag vara en riktig PITA att slipa, men återigen, vad det är i legeringen i sig som gör det är obekant (tror vi skrämt bort precis alla andra från den här tråden nu).
2. Och nej. Tro mig, jag kan avgöra när det är råeggen som ställer till det och jag striglar religiöst när jag slipar (alt. tar bort den med gummi, ändträ osv, beroende på stål och karaktär). Fenomenet är snarare som att försöka slipa i ett material som saknar de egenskaper vi förknippar med stål - kolstål eller rostfritt: att metallen helt enkelt inte vill följa med. En sorts "sladdrighet" i materialet som gör att stenens slipkorn inte får något grepp. Jag överdriver en liten aning för att förtydliga vad jag menar, men det är ungefär den känsla jag försöker förmedla.
Citat från: JC skrivet 2009-04-27 18:53OK, då förstår jag bättre vad du menar.
1. Säger inte emot dig, snarare är det jag som är slarvig med terminologin.
2. Två: har du prövat att slipa en Global och sedan direkt efter en Tojiro/Misono osv? Det tar betydligt längre tid. Globalen har "segt" stål (alltså inte slagsegt utan vad jag skulle kunna kalla "slipsegt"), trots att den har lägre HRC.
3. Jag hade även för många år sedan ett par riktigt svinbilliga fejkjapanska knivar som är fullständigt omöjliga att slipa med vattenslipsten, trots att de är mjuka som bestick (vilket väl förmodligen är den typ av stål som de är tillverkade i).
4. Men skulle vi kunna komma överrens om att en gammal sunkig kolstålskniv är ganska idealisk för att lära sig slipa på?
Citat från: JC skrivet 2009-04-27 00:55Jag är ledsen att behöva säga det men det här uttalandet är inte korrekt. Sega (slagsega) stålsoster som t ex kolstålsknivar är avsevärt lättare för amatörer att fixa skärpa på än när det handlar om rostfritt (jag förmodar att det är dessa du syftar på när du säger "bra knivar"?) och hårda stålsorter ofta fulla med hårda karbider av till exempel krom eller vanadin.
billigt stål ofta är väldigt segt, det tar evigheter innan det händer något, om man inte råkar ha en riktigt aggressiv sten. Bra knivar responderar snabbare vilket gör det lättare att se vad som händer=snabbare inlärning.
Citat från: ensidamedmat skrivet 2009-03-03 19:33
Har tre globalknivar o fick en keramik/vattenslip som skulle passa till dom.