Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av SimonH
 - 2012-08-30 20:37
Plickoplock har ganska billiga björkbrädor. 40X30 cm 129:-. Någon som har en sån eller beställt något annat från plickoplock?

http://www.plickoplock.se/skarbrador/936-skarbrada-bjork-40x30-cm.html

tillägg: "Huggskärbräda i storleken 45x30 cm tillverkad av gummiträ. Brädan är 4 cm hög." 399:- http://www.plickoplock.se/skarbrador/412-huggbrada-liten.html
Skrivet av eson
 - 2012-03-31 11:59
Biltema har en för 169kr i ändträ 40x420x300mm.

Vet inte vilket träslag eller om den är bra.

Skrivet av crlhrv
 - 2012-01-31 20:49
Citat från: vilsjin skrivet 2012-01-25 15:28
Hittade en rejäl skärbräda på Bagarn och kocken 27x50 i ändträ men den kostade nästan 700 spänn och var lite tunn, bara tre centimeter, vilket gär att den riskerar att spricka.
Det största problemet är dock valet av trä. Brädan är gjord av teak som innehåller kisel vilket sliter hårt på eggarna. Teak är dessutom så oljigt att det i princip bara kan limmas med epoxi vilket även det är hårt och ytterligare sliter på knivarna.


Jag har en sådan Skagerakbräda och det är den enda brädan jag använt sedan jag köpte den för sex år sedan. Jag skär och hackar ALLT på den. Gnider in den i salt och smörjer in den med paraffinolja lite då och då och sedan är den som ny. Och visst skärper man knivarna inför varje användning, så varför oja sig över slitna eggar?
Skrivet av vilsjin
 - 2012-01-25 15:28
Citat från: Rob skrivet 2012-01-21 22:09
Efter snart 3 ar med en av Dave "The boardsmith" brador kan jag bara halla med Vilsjin. De ar suverant fina. Jag kopte en custom med valnot i en ring runt yttersidan och lonn i mitten. Valdigt fint blev det. Det haraven passerat en ren lonnbrada genom huset till en annan svensk som ocksa var kanon. Ena foten var sprackt men ett par snabba mail till Dave sa kom 4 nya pa posten.

Kan bara hålla med.

Hittade en rejäl skärbräda på Bagarn och kocken 27x50 i ändträ men den kostade nästan 700 spänn och var lite tunn, bara tre centimeter, vilket gär att den riskerar att spricka.
Det största problemet är dock valet av trä. Brädan är gjord av teak som innehåller kisel vilket sliter hårt på eggarna. Teak är dessutom så oljigt att det i princip bara kan limmas med epoxi vilket även det är hårt och ytterligare sliter på knivarna.
Skrivet av Rob
 - 2012-01-21 22:09
Efter snart 3 ar med en av Dave "The boardsmith" brador kan jag bara halla med Vilsjin. De ar suverant fina. Jag kopte en custom med valnot i en ring runt yttersidan och lonn i mitten. Valdigt fint blev det. Det haraven passerat en ren lonnbrada genom huset till en annan svensk som ocksa var kanon. Ena foten var sprackt men ett par snabba mail till Dave sa kom 4 nya pa posten.
Skrivet av vilsjin
 - 2011-12-10 20:43
Citat från: Znook skrivet 2011-12-10 19:56
Av vilken anledning tycker man en bräda är för hård? Svår mot kniven eller blir det en ergonomisk skillnad när man använder den?

Både och. En alltför hård skärbräda är obekväm att jobba med, den låter mycket och sliter på eggen. En lagom hård skärbräda på gummifötter är i mitt tycke perfekt.
Vad det gäller Zwillings skärbräda kan jag inte svära på att den inte är ändträ men det ser inte ut så. Däremot är tvärsnittet av en bambustam så smalt att limmet betyder mer än ändträ eller inte.
Skrivet av Znook
 - 2011-12-10 20:15
Var läser du att Zwillings är längsgående och inte ändträ? Denna är ändträ påstår dom och ser likadan ut.

http://www.youtube.com/watch?v=YjusqBlmOBI

Jag såg en bräda på coop för 99kr i bambu men den har inte bitar som Zwilling utan långsliggande så i min bok är Zwilling ändträ tills motsatsen bevisats :)
Skrivet av Znook
 - 2011-12-10 19:56
Av vilken anledning tycker man en bräda är för hård? Svår mot kniven eller blir det en ergonomisk skillnad när man använder den?
Skrivet av vilsjin
 - 2011-12-10 19:53
IKEA har en rejält stor skärbräda i ändträ, den är dock för tunn och slår sig lätt. Om man köpte den limmade den till en undersida av plywood skulle den funka bra. Culina säljer fortfarande den skärbräda av akacia jag har men jag tycker att den är för hård (och för liten).

Vad det gäller trädslag så är jag inte så kräsen: lönn, ek, valnöt, körsbär, lönn, bok och många andra är lysande. Det handlar mer om hur de är tillverkade och hur delarna valts ut.
Skrivet av Znook
 - 2011-12-10 19:38
Citat från: vilsjin skrivet 2011-12-10 19:28
Ja, med ändträ menas att fibrerna pekar rakt upp mot skärytan, precis som en stubbe. Zwilling brädan består av bitar av bambu som är arrangerade så att fibrerna löper längs skärbrädans yta.

Poängen med ändträ är att du inte kapar fibrerna när du använder brädan, de bara viker undan och återtar sedan sin ursprungliga position.

Att Zwilling säger att skärbrädan är bra förvånar mig inte, de bambubrädor jag använt har dock varit alldeles för hårda. Bambubitarna är väldigt små vilket gör att det krävs väldigt mycket lim för att foga ihop dem. Ju större bitar av trä/gräs desto mindre lim. Dock med avvägningen att allt för stora bitar ökar risken att brädan slår sig/spricker.



Tack för info. Jag har dock letat ganska mycket utan att hitta en bräda i denna storlek i Sverige så jag kommer nog ge denna ett försök. Har du bra tips på större bräda inom landets gränser i bra kvalitet?

Vilket träslag anses som det "bästa"?
Skrivet av vilsjin
 - 2011-12-10 19:28
Ja, med ändträ menas att fibrerna pekar rakt upp mot skärytan, precis som en stubbe. Zwilling brädan består av bitar av bambu som är arrangerade så att fibrerna löper längs skärbrädans yta.

Poängen med ändträ är att du inte kapar fibrerna när du använder brädan, de bara viker undan och återtar sedan sin ursprungliga position.

Att Zwilling säger att skärbrädan är bra förvånar mig inte, de bambubrädor jag använt har dock varit alldeles för hårda. Bambubitarna är väldigt små vilket gör att det krävs väldigt mycket lim för att foga ihop dem. Ju större bitar av trä/gräs desto mindre lim. Dock med avvägningen att allt för stora bitar ökar risken att brädan slår sig/spricker.

Skrivet av Znook
 - 2011-12-10 17:58
Citat från: vilsjin skrivet 2011-12-10 17:34
Kruxet med bambubrädor är att de innehåller väldigt mycket lim som kan var hårt och därmed slita på eggarna.

Edit; kollade länken och såg att det inte var ändträ/gräs. Varifrån kommer den uppgiften?

Syftar du på Zwillingbrädan? Ändträ syftar väl till att man ställer stavarna så ändarna kommer uppåt mot skärytan?

De säger själva att den inte orsakar någon skada på knivar och jag har läst att bambu är snällt mot knivar på andra ställen.
http://www.zwilling.com/en/bamboo-cutting-boards-care-und-product-features.html
Skrivet av vilsjin
 - 2011-12-10 17:34
Kruxet med bambubrädor är att de innehåller väldigt mycket lim som kan var hårt och därmed slita på eggarna.

Edit; kollade länken och såg att det inte var ändträ/gräs. Varifrån kommer den uppgiften?
Skrivet av Znook
 - 2011-12-10 17:24
Cervera säljer bambubräda i ändträ från Zwilling för 399kr nu. Ganska stor pjäs på 42x31x3cm. Ska köpas.

http://cervera.se/Laga/Produkt/?pid=1744
Skrivet av vilsjin
 - 2011-12-09 20:02
Jag kan tillägga att priset med frakt blev 176 USD. Strax under 1200 kronor. Min gamla akaciabräda skall jag slipa om och ge bort i julklapp ;)

Annonser

Powered by EzPortal