Matforum

Hemmalagat - laga själv => Vetgirig, frågelåda => Ämnet startat av: Andreas skrivet 2007-12-21 07:40

Titel: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-12-21 07:40
Jag gillar lagrad ost som smakar mycket men lagrad ost kostar ju betydligt mer. Kan man köpa billig smaklös ost och förvandla den till en god lagrad genom att lagra den själv?

Hur gör man det på bästa sätt i så fall?
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: johannao skrivet 2007-12-21 22:41
Ja, man kan faktiskt det. Jag är inte helt hundra på exakt hur man gör men jag åt en lagrad hushållsost hos några bekanta. De hade låtit den ligga kvar i plastförpackningen i ett mörkt, svalt skafferi och vänt på den under några månader. Den var supergod. Någon annan har kanske mer exakta och säkra instruktioner annars kan jag försöka forska i exakt hur de gjorde.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-12-22 11:27
Jag hade en arbetskamrat som alltid lagrade just hushållsost från jul till jul. Vet inte heller hur han gjorde men eftersom han bara hade tillgång till kylskåp så hade han väl osten där. Han vände på den var fjortonde dag, det är det enda jag minns.
Titel: hushållsost i paraffin
Skrivet av: danielmalm skrivet 2010-07-05 22:12
Fick nyligen höra från min mamma hur hennes mamma någon månad innan jul köpte en billigt hushållsost i paraffin och lagrade denna i en källare fram till jul (vände på den en gång i veckan), då denna hade utvecklat kraftfull karraktär. Detta låter ju roligt, spännande och ekonomiskt, men mitt problem är att hitta en hushållsost i paraffin. Nu verkar det ju bara vara plast och inget annat som gäller. Vet någon var jag kan få tag på en i paraffin? Helst en billigt sådan dessutom, eftersom det ju är vitsen med det hela.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Hasse skrivet 2010-07-05 22:56
(Flyttade danielmalms inlägg till denna tråd.)

Det verkar ju enligt johannao som att man kan lagra hushållsost i plastförpackningen. Men Daniels fråga kvarstår ändå, var kan man köpa hushållsost i paraffin?
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Andreas skrivet 2010-07-06 10:19
Jag tror nog bara att jag sett paraffinerad hushållsost vid just jul. Möjligen kanske till påsk. Eller finns det kanske ändå nånstans övriga tider på året? Annars så cheddar brukar säljas med paraffin året om så varför inte ta cheddar? Fast sen som andra är inne på, borde det inte gå lika bra med plast, för ett ostparaffinhölje är väl precis lika lufttätt som plast?

Nåt annat jag kommer att tänka på när jag ser den här tråden är det här med att vända osten då och då vid lagring, vad har det för funktion egentligen?
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2010-07-06 11:00
Citat från: Andreas skrivet 2010-07-06 10:19Annars så cheddar brukar säljas med paraffin året om så varför inte ta cheddar?
Men cheddar har ju redan smak, är det inte lite onödigt att använda den dyra osten?
Jag har funderat på att använda Arlas Stureost, den är nog rätt billig o oftast (alltid?) parrafinerad:
http://storkok.arla.se/Sites/Storkok/Templates/Product____1122.aspx
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Lasse skrivet 2010-07-06 17:19
Jag brukar köpa ett par julostar efter jul (när affären säljer ut billigt) och spara i kylskåp till nästa jul - supergod!
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Hasse skrivet 2010-07-06 18:51
Jag har ägnat en stund åt att googla på orden "lagra ost".

Det verkar som om just hushållsost är populär. Den ska lagras svalt, men inte kallt och det är viktigt att den är förpackad i en helsvetsad plastförpackning. Den vändes ungefär varannan vecka för att den ska behålla sin form.

Jag ger inga länkar, utan överlåter åt var och en att forska vidare på egen hand.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: annamaria skrivet 2010-07-06 19:38
Hur smakar osten efter ett års lagring? Blir den åt det torrare hållet? Blir den stark?
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Andreas skrivet 2010-07-07 09:28
Torr borde den väl inte bli, eller sker det nån nämnvärd avdunstning genom plast/paraffin?

Citat från: Hasse skrivet 2010-07-06 18:51
Den vändes ungefär varannan vecka för att den ska behålla sin form.


Undrar just hur kritiskt detta egentligen är, OK innan hårdosten hunnit hårdna men när den väl är hård borde det väl ta bra lång tid innan formen blir märkbart annorlunda? Vore mycket intressant att se en ost som legat helt still ett år.

Citat från: agnetasch skrivet 2010-07-06 11:00
Men cheddar har ju redan smak, är det inte lite onödigt att använda den dyra osten?


Jo nä billig är inte cheddarn och inte heller smaklös så det passar inget vidare med trådtiteln. Men just cheddar tycker jag annars är mycket godare när den lagrats länge!
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2010-07-07 14:53
Citat från: Andreas skrivet 2010-07-07 09:28Men just cheddar tycker jag annars är mycket godare när den lagrats länge!
Mmmm, nu talar vi fin-ost!
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Mickan skrivet 2010-07-07 18:10
MIn mamma brukar köpa en Juledamer, Österrike eller Holland, och spara till julen därpå. Det är väl inte en i grunden billig ost men den säljs ju billigt efter jul. Förra året fick jag en bit och jag kan lova att den åldrats med behag. Rejält kraftig smak, angenäm doft. Nötigheten var mer påtaglig och jag tyckte att syran minskat en aning. Färgen var ytterligare åt det gula hållet. Vet inte om hon vänt och grejat.

Nu har jag en egen i kylen och efter sex månader har jag nog inte låtit den snurra runt mer än ett par gånger när jag torkat ur kylen.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Hasse skrivet 2010-07-07 18:40
Jag ska själv köpa en lämplig ost och prova hemlagring.

Men ni som redan provat, skriv gärna om era erfarenheter!
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Andreas skrivet 2010-07-08 12:18
Ja jag blir också sugen på att prova, få se om jag hittar nåt ostobjekt. Men det här med att lagra i kylskåp, är det egentligen optimalt, vid vilken temperatur är det bäst att lagra ost om man vill ha smak på den så snabbt som möjligt?
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: annamaria skrivet 2010-07-08 17:50
Jag blev också sugen på att testa, kollade min ICA-affär. Där fanns ingen med paraffin - men det är alltså inte nödvändigt då eller?
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Lasse skrivet 2010-07-08 18:18
Blev tvungen att öppna en juledamer idag. Kunde inte låta bli (har 3st kvar i kylskåpet). Den smakade som juledamer fast mer på något sätt. Hade även en julvört i frysen.......lite torr!
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Hasse skrivet 2010-07-08 18:26
Då har du haft julstämning mitt i sommaren!   :)

Vänder du på dina ostar under lagringen? Är de paraffinerade eller inplastade?
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Hasse skrivet 2010-07-08 18:57
Citat från: agnetasch skrivet 2010-07-06 11:00
Jag har funderat på att använda Arlas Stureost, den är nog rätt billig o oftast (alltid?) parrafinerad:
http://storkok.arla.se/Sites/Storkok/Templates/Product____1122.aspx


Jag läste "någonstans" att man ska undvika ostar med tillsatsämnen om osten ska lagras. Just Stureost innehåller E235 och E251 och är kanske inte lämplig?

E235 Natamyacin är antibiotika som verkar mot mögel och används till ytbehandling av ost.

E251 Natriumnitrat (salpeter) används vid ostrfamställning som tillsats till löpen för att förhindra utvecklingen av bl.a. smörsyrebakterier. Dessa bakterier kan ge oönskade hål i osten.

Källa: E-nummerboken
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Lasse skrivet 2010-07-08 19:14
Dom är paraffinerade. Flyttar på dom i kylskåpet när dom ligger i vägen, men vänder inte på dom.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2010-07-09 08:29
Citat från: Hasse skrivet 2010-07-08 18:57
Jag läste "någonstans" att man ska undvika ostar med tillsatsämnen om osten ska lagras. Just Stureost innehåller E235 och E251 och är kanske inte lämplig?
Intressant! Jag kollade alla Arlas ostar o de flesta innehåller E235 o E251. T.o.m Hushållsosten o en lagrad cheddar! Men inte den långlagrade cheddarn o inte den RÖDA STUREOSTEN. Den tillverkas till jul o det kan ju vara en lösning; en ost som är billig, vaxad o E-nummerfri :D
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Andreas skrivet 2010-07-09 11:22
Dagens riktigt dåliga vits: Kan man inte lika gärna ta en bikupa, den är också BIllig, vaxad o E-nummerfri. :)

Citat från: Hasse skrivet 2010-07-08 18:57
..man ska undvika ostar med tillsatsämnen om osten ska lagras.


Betyder det att E235 Natamyacin och E251 Natriumnitrat tillsätts när osten är färdiglagrad hos tillverkaren?

Varför undvika, vad kan hända om man ändå lagrar en ost med dessa tillsatser, bildas det gifter som gör osten farlig att äta eller hämmar tillsatserna på något sätt ytterligare mognad?

Citat från: Andreas skrivet 2010-07-08 12:18
vid vilken temperatur är det bäst att lagra ost


I dokumentet Grunden för all osttillverkning - 8 steg (http://www.eldrimner.com/core/files/2077.sugen%20p%C3%A5%20ost%20-8%20steg.doc) från Eldrimner står under Steg 8: "Mogningslagret håller normalt mellan 11-14°C. ... Under mogningen pågår en mångfald av processer av biokemisk och fysikalisk-kemisk natur. ... Proteinet sönderdelas till bl.a. aminosyror som påverkar smaken. Genom proteinets nedbrytning blir osten mjukare och smidigare. Även nedbrytningen av fettet inverkar på smaken genom att s.k. fria fettsyror bildas."

Man bör alltså kanske helst lagra i något som är lite varmare än ett kylskåp?
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2010-07-09 16:28
En vinkyl vore väl lämplig? Ska inte den hålla 11-14°C också?
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Hasse skrivet 2010-07-09 22:36
Citat från: Andreas skrivet 2010-07-09 11:22
Dagens riktigt dåliga vits: Kan man inte lika gärna ta en bikupa, den är också BIllig, vaxad o E-nummerfri. :)


Det borde i så fall åtminstone bli en ost med sting!  :)

Citat från: Andreas skrivet 2010-07-09 11:22
Betyder det att E235 Natamyacin och E251 Natriumnitrat tillsätts när osten är färdiglagrad hos tillverkaren?


Eftersom  E251 tillsätts till löpen, så borde ju åtminstone detta ämne tillsättas före lagring.

Citat från: Andreas skrivet 2010-07-09 11:22
Varför undvika, vad kan hända om man ändå lagrar en ost med dessa tillsatser, bildas det gifter som gör osten farlig att äta eller hämmar tillsatserna på något sätt ytterligare mognad?


Det var nog så att tillsatserna hämmar ytterligare mognad. Men jag vet inte. Detta är enligt en källa och jag vet inte hur pass pålitlig den är.

http://www.levabilligt.se/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?46 (http://www.levabilligt.se/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?46)
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Andreas skrivet 2010-07-10 16:28
Himself (är det "Göran NK Torin"?) menar alltså att tillsatser i ostar gör att "Det händer i stort sett ingenting med dessa ostar under lagringen och man har kastat bort sin möda och sin förväntan." Samt råder "Ser du ett endaste litet E-nummer i innehållsdeklarationen (eller namnet på en tillsats som du inte känner igen) - köp inte osten!"

Men hur går det ihop med det han sen skriver "ARLA's ostar fungerar alltid" samtidigt som Agneta ovan i den här tråden konstaterar "Jag kollade alla Arlas ostar o de flesta innehåller E235 o E251."

Jag undrar jag om dessa tillsatser verkligen är så mycket att bry sig om. Om nu E251 Natriumnitrat tillsätts till löpen i de flesta ostar så borde ju inte det påverka mognaden alls? Och om E235 Natamyacin ligger på ytan av osten, ska det verkligen påverka mognaden inne i osten?

Citat från: agnetasch skrivet 2010-07-09 16:28
En vinkyl vore väl lämplig? Ska inte den hålla 11-14°C också?


Jo för vitt, men hur många har en sån? Men kunde man kanske göra nåt slags avgränsning överst i sitt vanliga kylskåp för att få lämplig temperatur?
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: annamaria skrivet 2010-07-30 16:39
Nu har jag också läst lite. Det verkar vara populärt att lagra vanlig hushållsost i sin ursprungsförpackning. Nu kostar den 59.90, det får nog bli ett test. Hoppas den inte möglar bara.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Mattias Baecklund skrivet 2010-07-30 22:48
De hade bra pris på hushållsost i min konsumbutik, så jag köpte en för att testa att lagra i kylskåpet. Den är inplastad och jag vänder den en gång i veckan. Det ända dåliga är att jag inte köpte en referens ost så jag kan liksom inte säga om den blir godare eller om den smakar lika.

Mattias
skickat från min mobil.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Lasse skrivet 2010-07-30 23:24
Hittade en ost i kylskåpet i dag - en engelsk Beer Cheddar Cheese från Tuxford & Tebbutt. Bäst före datum 2009-04-16 - Den var det drag i!
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: annamaria skrivet 2011-01-09 20:05
Höll idag i en Edamerost som såldes ut lite billigare. Dumsnål  :-[...köpte ingen. Får nog göra det ändå.

Mattias: hur gick det med din inplastade ost - möglade den? Har du smakat den?
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Yoghurt skrivet 2011-01-10 08:38
Det går alldeles utmärkt att lagra ost med natamycin och natriumnitrat, den ev påverkan dom kan ha på mognaden är försumbar.
Nitraten tillsätter man under ystningen för att förhindra att klostridiesporer gror ut i osten sk smörsyrajäsning. Förutom att osten nästan ser sprängd ut så smakar det väldigt starkt av smörsyra.
Natamycinet används för att förhindra mögel på ytan av osten och nästan bara på ostar som inte är vaxade. Osten sprayas med en lösning som innehåller natamycin så att ytan blir ren. Det tränger inte in mer än några millimeter så det har ingen som helst effekt på hur osten mognar.

Hushållsost går jättebra att lagra i förpackningen man köper den i, det går iofs väldigt långsamt om den ligger i kylen men det blir en skillnad!
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Mickan skrivet 2011-01-11 20:27
30 december öppnade jag en stor juledamer som jag köpte året innan och den var underbar. Kraftigare i smaken och inga skador av något slag. Ny är inköpt...
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Mattias Baecklund skrivet 2011-01-15 19:48
Citat från: annamaria skrivet 2011-01-09 20:05
Höll idag i en Edamerost som såldes ut lite billigare. Dumsnål  :-[...köpte ingen. Får nog göra det ändå.

Mattias: hur gick det med din inplastade ost - möglade den? Har du smakat den?


Ännu har den inte möglat.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-05-11 09:32
På ledarsidan i söndagens DN skriver Hanne Kjöller om en bok av Anna Triberg som heter "100 sätt att rädda maten", ett av råden i boken är visst att köpa ost på extrapris, pensla den med en skvätt sprit och gömma den längst inne i kylen för lagring.

Slipper man kanske alla mögelproblem om man penslar osten med sprit innan lagring?
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Karolina skrivet 2011-05-11 18:06
Jag litar då ICKE på något Hanne Kjöller säger  >:( ;)

Det verkar ju onödigt om det funkar utan.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-06-01 19:04
För dem som inte vet vem Hanna Kjöller är så står det så här i Wikipedia "Hanne Kjöller (f. Kjellström), född 18 januari 1965 i Uppsala, är ledarskribent på Dagens Nyheter. Hon är utbildad sjuksköterska och beskriver sig själv som liberalfeminist." Vad har du emot sjuksköterskor Karolina? :)

Men nu är ju inte tipset Hanne Kjöllers utan Annica Tribergs. Annica Triberg finns inte i Wikipedia men hon har skrivit massor av böcker och i anslutning till dem står att läsa att hon är född 1960, och "Har jobbat inom en mängd olika företag som bland annat chefredaktör för tidningen Gourmet, reporter för Barometern, Året Runt - redaktionschef." Fast det säger kanske inget om hur trovärdig hon är när det gäller spritpensling av ost, kanske är hon en sån där sammanställer otestade tips som "låter bra". :)

En som definitivt kan det här med lagring av ost är Sivan "Sivans-ost" Johansson. I en DN-artikel står hur hon går tillväga för att lagra ost 18-30 månader och ja ända upp till 64 månader. "Ostarna köper Sivan Johansson på Kronost i Lidköping. Där går hon och känner och doftar på olika sorter för att avgöra vilka som är värda att lagra. Bäst ost blir det när korna bara betat gräs. ... för att ostarna ska mogna på rätt vis vänds de var fjortonde dag. En ansträngande syssla eftersom många av dem väger tolv tretton kilo. Sedan ska de skrapas om de börjar bli ankomna och omparaffineras sisådär var sjätte vecka." http://www.dn.se/mat-dryck/reportage/vallagrat

Ingen sprit alltså utan skrapning och omparaffinering. Undrar om pingvin granulerad syltparaffin duger?
http://www.haugen-gruppen.se/produkter/1181/19759/19808/19535/syltparaffin.aspx
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Mattias Baecklund skrivet 2011-06-03 10:38
Osten lagrades lite längre än jag tänkt eftersom vi fegade ur och inte vågade smaka den. Men nu har vi det. Det var smak på den och den möglade inte. Sen om den blev godare vet inte, men det är ett sätt att få lite starkare ost att ha i pajer och dylikt.

Mattias
Skickat från min mobil.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Karolina skrivet 2011-06-04 19:24
Hanne Kjöller är ond! Varför går det inte att skriva vid alla grönsvansade isbjörnar?  :'(
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: annamaria skrivet 2011-06-04 19:57
Citat från: Karolina skrivet 2011-06-04 19:24
Hanne Kjöller är ond! Varför går det inte att skriva vid alla grönsvansade isbjörnar?  :'(


Varför ond?
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-06-06 12:16
Citat från: Mattias Baecklund skrivet 2011-06-03 10:38
Osten lagrades lite längre än jag tänkt eftersom vi fegade ur och inte vågade smaka den. Men nu har vi det. Det var smak på den och den möglade inte. Sen om den blev godare vet inte, men det är ett sätt att få lite starkare ost att ha i pajer och dylikt.


Hittade en artikel där Sven-Olof Sunnagårds, ostmästare hos Falbygdens Ost, pratar ostlagring och att lång lagring inte nödvändigtvis gör all ost bättre.

"..varje ost har sin egenart och den kan försvinna med för lång lagring. ... Jag menar att charmen med till exempel en grevé försvinner när sötman övergår i amperhet och den blir spröd och rinnig i stället för smidig och fast."

"...svecia är den svenska ost som generellt behöver längst lagringstid, 18-24 månader... Prästosten med sin fina syra kan klara en tvåårslagring. - Men många gånger tycker jag att den är som renast och finast efter tio månader. En herrgårdsost har sin bästa fyllighet och nötighet om den får ligga 15-18 månader. Svensk cheddar ... menar Sven-Olof - i motsats till många som vill ha skärpa och en smula gräddmjuk fränhet i en cheddar - är allra bäst 10-12 månader gammal."

http://www.alltomvin.se/sv.html/reportage-hos-falbygden-far-osten-bli-vuxen
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: vilsjin skrivet 2011-09-21 18:14
Jag fick en helparaffinerad Somerset Gold Cheddar i vintras. Bäst före datum var i slutet på februari i år.
Efter drygt tio månaders lagring i kylskåpet smakade jag på den. Himmelsk.
Efter nästa jul skall jag hamstra ut-read julost.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Mattias Baecklund skrivet 2012-01-29 20:58
jag är galet förtjust i Bilinge ost men den är lite svag så jag brukar köpa två så att den ena får lagra till sig i kylskåpet medan vi äter upp den första, funkar klockrent.

Mattias
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Ingmar Andreasson skrivet 2012-06-28 01:53
Hej jag har lagrat en hushållsost i 27 månader (2kg) imitt kylskåp, tog fram den till midsommar afton och vilken smak!! Det nästan krullade sig på tungan. Ps har 6st till i olika åldrar. Mvh Ingo
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Andreas skrivet 2012-06-28 11:27
Kul att höra om alla som lagrar ost!

Det hade varit roligt att höra lite mer detaljer. Gör ni något med osten innan lagring? I vad för slags förpackning lagras osten? Vilken nivå i kylskåpet (temperatur)? Ligger de still hela tiden eller vänder ni på dem? Hur ser osten ut efter lagringen, behöver man skära bort något på ytan?
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Olleja skrivet 2012-10-02 21:46
Man kan väl smälta paraffin (eller värmeljus) och doppa osten med en sida i taget, är mitt förslag.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Andreas skrivet 2012-10-03 07:58
Kan man vara alldeles säker på att värmeljus är lämpliga att ha i kontakt med livsmedel?
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2012-10-03 09:42
Ren paraffin är nog bättre än värmeljus som är blandade med stearin. Men om man inte bryr sig om smaken kan man ju använda sig av skidvalla eller Lypsyl ;)
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Andreas skrivet 2012-10-04 08:21
Stearin är alltså giftigt medan parrafin är garanterat ofarligt att få i sig?
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: hobbykocken skrivet 2012-10-05 00:49
Stearin är ofarligt att förtära. Samma sak med paraffin. Så ur den synpunkten är det bara att köra. Resten låter jag vara osagt. Dock paraffin är ju samma sak som vaselin, nästan, och det borde vara enklare att applicera eftersom det är mjukare och i kylskåp blir vaselin ganska hårt :) Skulle kanske funka
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Bjarne skrivet 2012-12-07 13:01
Plockade ut en som legat i kylskåpet sedan 2010 och la den på en skiva vörtbröd  :D
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: kallebakom skrivet 2013-10-09 12:07
varför inte köpa parafin som man har uppepå sylten ? det ju jättebilligt och till för livsmedel,,mkt bättre än gamla ljus
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2013-10-10 11:02
Var hittar du paraffin? Jag hittar det bara på Panduro men dels har min närmaste Pandurobutik det inte på lager dels kostar frakten från deras webbutik lika mycket som paraffinet självt.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: webguide skrivet 2013-10-10 12:24
Citat från: agnetasch skrivet 2013-10-10 11:02
Var hittar du paraffin? Jag hittar det bara på Panduro men dels har min närmaste Pandurobutik det inte på lager dels kostar frakten från deras webbutik lika mycket som paraffinet självt.


Här kanske: http://www.skapamer.se/stearin-paraffin-och-vax
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: kallebakom skrivet 2013-10-10 15:30
sist (förra hösten) köpte jag på coop !
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: kayaker skrivet 2013-10-11 12:52
Jag skulle tippa att utbudet i november-januari är bättre än övriga delar av året. :)
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2013-12-16 10:24
Nu har jag hållit på ett par månader o lagrat ost. Jag har inte smakat på någon än, det kommer jag att göra först om ett halvår, men jag ser hur dom olika ostarna beter sig
Först ut blev en plastad hushållsost; jag tog bort plasten o penslade osten med med paraffin (som jag köpt på ICA) ställde osten i jordkällaren o väntade. Det visade sig att det var mögelfläckar jag väntade på. Bort med paraffin o mögel, på med tjockare lager paraffin o en enkel vaccning. Men nu möglar den igen såg jag igår >:(
Jag provade även att paraffinera en gouda, tyvärr med samma resultat. Den möglar lika duktigt som hushållsosten.
Det bästa jag håller på o lagrar är s.k. matlagningsost som jag köper på ICA; billiga ostbitar av varierande sorter som är lite misslyckade i formen. Dom är stenhårt vaccade i affären o ingen av dom har visat upp något mögel på dessa månader.
Jag ska sluta att slaska med paraffin eller köpa dyra paraffinerade ostar; hädanefter blir det matlagningsostar för hela slanten :)
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: kurt skrivet 2013-12-16 11:54
Många menar att ostvax är bättre än parfarin för att man säkert kan värma vaxet till högre temperaturer än parafin, så att ytan på osten pastöriseras effektivare när man doppar den i vaxet.

http://preparednesspro.wordpress.com/2009/08/19/settling-the-cheese-wax-controversy/
http://www.preparednesspro.com/cheese-wax-will-save-us-all-2
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Skogis skrivet 2013-12-16 18:33
Jag köpte på mig 5kg billig Gouda för att kallröka i våras och la in dom i vinkylen (13°) enligt tidigare nämnda råd, missen var väl att jag glömde både bort att vända ostarna regelbundet och att röka dom. Det var fullt med små hål i toppen på ostarna och plasten hade blivit lösare när jag hittade dom i somras. Så temperaturen är av intresse för att få en förändring i/på osten.

Agnetasch, Varför vaxa och inte ha plasten kvar? En variant är att pensla osten med saltlake när man ändå ska vända dom. Till sist har det skapats en hård hinna av uttorkad och salt ost som inte möglar.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2013-12-17 07:29
Att jag tog bort plasten beror på allt jag läst om att det bildas mögel under den (enligt de flesta som provat) Men jag ska prova själv att inte ta bort plasten.

Paraffin var inte lyckat inser jag o vax är förhållandevis dyrt i själva inköpet; antingen är det stora klumpar på 5 kg eller får man skicka efter från Danmark med en fraktkostnad av 150:- för 800 g. Själva priset blir då c:a 13:- per kg ost som ju inte är så farligt. Men jag känner mig själv; hur länge tycker jag detta är kul, vill jag plötsligt stå med 4,8 kg ostvax på halsen? ;)

Saltlake är en intressant metod. Problemet är bara att jag är en lat person som inte vänder ostarna själv utan ber mannen göra det när han har ärende till jordkällaren. Jag tror INTE jag kommer att lyckas få honom att pensla ostarna med saltlake. I så fall skulle jag nog testa denna metod på en ost jag lagrar i kylen.

Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: kayaker skrivet 2013-12-17 18:43
Citat från: agnetasch skrivet 2013-12-17 07:29
Att jag tog bort plasten beror på allt jag läst om att det bildas mögel under den (enligt de flesta som provat) Men jag ska prova själv att inte ta bort plasten.

Jag har låtit bli att ta bort plasten dick och lagrat 1-2 år i kylen. Det har funkat bra, men jag har inget stort statistiskt urval... ;)
Har f.n. för lite plats i nuvarande kyl- och svalutrymmen för att experimentera mer.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2013-12-19 06:55
Jag kan inte klaga på utrymmesbrist; man kan säkert få in 500 kg ost i vår jordkällare "Att lagra ost i jordkällare ger en
unik kvalité som vi inte helt kan återskapa i moderna klimatrum" som man säger på Eldrimner.Jag kanske ska börja sälja ;D

Igår stoppade jag in min första hushållsost med plasten kvar. Håll tummarna! 
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Skogis skrivet 2013-12-19 08:21
Jordkällare. Sån vill jag också ha! Är det ett nybygge eller något som fanns i en hörna av trädgården när ni flyttade in?

Själv bunkrade jag 3st Port Salut förra julen, så det var med viss spänning att få provsmaka efter 1 år i vinkyl och kylskåp.
Nja, kanske är smaken lite mer fyllig, men absolut inte värd väntan  :(
Kan vara närvaron av E251 i osten som stört.
Det blev till att delade dom till 1/8dels bitar och kallröka, så nu blir det ny väntan innan jag kan smaka.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2013-12-19 15:16
Tack, vi lägger Port Salut till listan av ostar som inte är lämpliga att lagar. Undrar hur en rund, röd julost reagerar? Mannen köpte långlagrad edamer i Holland en gång o det var väldigt gott.

Jordkällaren är nog från 1904 = det året som huset byggdes. Jättebra att ha lågförbrukande frysbox o övervintrande växter i. Den är dessutom öl- o vitvinsförråd o numera ostlager. Den ligger insprängt i berget alldeles runt knuten på huset; väldigt bekvämt! :)
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Gilius skrivet 2013-12-19 16:52
Brukar spara en liten vaxad engelsk cheddar (ca. 10cm diameter) i kylen i ett år. Brukar vara billiga efter jul/nyår och blir riktigt bra till nästkommande jul.

/g
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Skogis skrivet 2013-12-19 23:06
Jag vet inte om det var speciellt Port Salut som inte gick så bra. Tror att det var innehållet i osten som var boven i dramat.

Här finns varken berg eller jordkällare men det är inte otroligt att det blir en jordkällaren vad det lider. Ska bara få lite tid över ;)
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2013-12-20 07:35
Citat från: Skogis skrivet 2013-12-19 23:06Här finns varken berg eller jordkällare men det är inte otroligt att det blir en jordkällaren vad det lider. Ska bara få lite tid över ;)
Köp en gammal husvagn o gräv ner ;D

Det blir till att fynda efter jul när affärerna vill bli av med sina julostar. Bra tips med cheddarn, måste testas.

Citat från: Skogis skrivet 2013-12-19 23:06Jag vet inte om det var speciellt Port Salut som inte gick så bra. Tror att det var innehållet i osten som var boven i dramat
Är det E251 som hindrar osten från att lagras eller vad är det som händer?
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2013-12-21 07:57
Nu har jag börjat saltlakebehandla hushållsosten som möglade i jordkällaren. Jag skar av paraffin o mögel o ställde den "naken" i kylen. Två gånger om dagen penslar jag den med 10%-ig saltlösning. Detta är spännande! :)
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Skogis skrivet 2013-12-21 12:12
Spännande!

Enligt instruktionen för hur du gör din egen hard core ost (Parmensan) på ostforum ska du använda samma lake (ca 1/2 liter) hela tiden. Laken blir rätt solkig/simmig efterhand med det ska vara helt okej.
En annan variant är att man lägger hela osten i lake något dygn först och sen penslar med samma lake i några veckor. När ytan blivit hård kan man tvätta av osten med vinäger om den börjar mögla.
Jag har inte provat att pensla ost själv så jag ser fram emot rapport vad det lider. Ligger osten på något galler eller så för att få luft underifrån? Viktigt med luftflöde.

Har en Jarlsberg som jag ystade i våras, men jag var nog lite ivrig att pressa ut vasslen för den har smakade bara ostskalk i början. Nu däremot börjar den få smak åt Parmensanhållet. Den skulle ligga i lake i 3-4 dygn innan det var dags för värmefasen, 2-3 veckor i rumstemperatur. Jag fegade dock ur och hade den i vakuumpack då.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2013-12-22 06:47
Jag har redan märkt att laken blivit grumlig :) jag undrade just över detta. Är det ok med 10%-ig lake eller ska den vara starkare?
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Skogis skrivet 2013-12-22 11:57
Jag letade på ostforumet och hittade efter ett tag att någon rekommenderade 2.25lb salt till 1gallon vatten. Det blir öhhh.... lite mer än 1 kg salt på 3,8 liter vatten gör ju ca 20% lake. Ja varför inte, ytan kommer att torka ut rätt så rejält av att bara bli blötad med så mycket salt. Det förekommer också att man har vinäger i laken, varför vet jag inte.

Hinner osten torka mellan penslingarna?
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2013-12-23 07:23
Ante mig att det skulle vara saltare...får pytsa i lite mer salt då.

Sidorna på osten hinner torka mellan varven, där börjar bildas en hård yta. Värre med toppen/botten. Jag vänder osten varje gång jag penslar för att ändarna ska få komma upp o torka. Svårt att hitta något bra galler som inte är jättestort, just nu står osten på en tallrik med en liten platta grillbrickefolie. Inte bra :(
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: webguide skrivet 2013-12-23 08:30
Citat från: agnetasch skrivet 2013-12-23 07:23
Ante mig att det skulle vara saltare...får pytsa i lite mer salt då.

Sidorna på osten hinner torka mellan varven, där börjar bildas en hård yta. Värre med toppen/botten. Jag vänder osten varje gång jag penslar för att ändarna ska få komma upp o torka. Svårt att hitta något bra galler som inte är jättestort, just nu står osten på en tallrik med en liten platta grillbrickefolie. Inte bra :(


Gör några små kulor av aluminiumfolie och ställe den på dem.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2013-12-23 15:31
Citat från: webguide skrivet 2013-12-23 08:30
Gör några små kulor av aluminiumfolie och ställe den på dem.
Smart idé! :)
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2013-12-29 08:03
Nu har jag penslat osten i en vecka o det går bra. Vad jag förstår ska jag hålla på en eller två veckor till. Men sen då? Hur förvarar jag osten sen? Det känns inte trevligt att ha en "naken" ost i kylen.
Kan jag slå in den i vaxat papper? Osten min man köpte i Holland fick han i vaxat papper + rådet att förvara den så i fortsättningen. Men var hittar jag vaxat papper? På nätet finns bara rullar på 100 m, det behöver jag inte. Var kan jag köpa typ ett ark eller två?
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Skogis skrivet 2013-12-29 10:19
Snyggt som bara den med vaxat papper men smörgåspapper borde funka.

När jag gör bacon förvara jag det smörgåspapper, ligger det i plastpåse möglar och härsknar det rätt så snabbt. Däremot så har jag hittat en bit bacon i kylen som hade övergått till Pancetta redan efter 1-2 månader  ;)
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: kayaker skrivet 2013-12-30 18:46
Citat från: agnetasch skrivet 2013-12-29 08:03
Nu har jag penslat osten i en vecka o det går bra. Vad jag förstår ska jag hålla på en eller två veckor till. Men sen då? Hur förvarar jag osten sen? Det känns inte trevligt att ha en "naken" ost i kylen.
Kan jag slå in den i vaxat papper? Osten min man köpte i Holland fick han i vaxat papper + rådet att förvara den så i fortsättningen. Men var hittar jag vaxat papper? På nätet finns bara rullar på 100 m, det behöver jag inte. Var kan jag köpa typ ett ark eller två?

Om du beställer ost från Gouda Cheese Shop så skickar de med en bunt. De har inte bara holländska ostar. :)
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2014-01-04 10:12
Oj, Gouda Cheese Shop, vilken drägelsida! :P
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: madeleine skrivet 2014-01-25 21:49
Har 2 ostar i kylen, ska få ligga ett år, blir kul att testa  :)
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Ostförädlaren skrivet 2014-05-24 12:06
har gjort 6 månaders lagring av hushållsost, köpte en vid midsommar som förtärdes vid Jul, den lagrades i rumstemperatur, om det blev varmare än 24grader inne så åkte den in i kylen, fanns viss tendens till att den började jäsa, dvs. Vakumförpackningen svällde upp lite grand. Smaken blir iallafall fantastisk i jämförelse med orginalsmaken.
Den blir dock lite grynig i mitten, vet inte om man ska låta den vara längre för att slippa detta.

Hade en incident för några veckor sedan då min julinköpta arla hushållsost sprängde vakumförpackningen, jag ansåg att den var klar och tog med den till en middag jag var bjuden på som en fin present till värdparet, alla tyckte det var en fantastisk ost. Har en Boxholm samt en liten gräddost kvar i mitt lager som är inne på 5 månader vardera, båda ser lovande ut, är dock lite rädd för det där gula som läckt ur osten och lagt sig fläckvis runt osten, gissar att det är någon form av smörsyra eller härsknat fett, den som överlever får se, tror båda kommer att dö under midsommar helgen

Bör man använda ostar med mer eller mindre fett för lagring? finns ju hushålls med typ 17% fett samt de med lite mer.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Skogis skrivet 2014-10-03 19:55
Citat från: agnetasch skrivet 2013-12-29 08:03
Nu har jag penslat osten i en vecka o det går bra. Vad jag förstår ska jag hålla på en eller två veckor till. Men sen då? Hur förvarar jag osten sen? Det känns inte trevligt att ha en "naken" ost i kylen.
Kan jag slå in den i vaxat papper? Osten min man köpte i Holland fick han i vaxat papper + rådet att förvara den så i fortsättningen. Men var hittar jag vaxat papper? På nätet finns bara rullar på 100 m, det behöver jag inte. Var kan jag köpa typ ett ark eller två?


Hur har det gått?
Hittade själv en vakuumpackad ostbit i vinkylen i helgen som jag ystade förra våren, den har blivit riktigt god, lite åt prästost.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2014-10-04 08:47
Den där saltpenslade osten var ingen höjdare. Visst, den smakade gott men det var nästan inget kvar av den när man skurit bort det stenhårda ytterhöljet. Det där gör jag inte om. Nu köper jag ostar i vanliga plastförpackningar o lägger ut i jordkällaren; 2-3 st per månad. Vänder när jag har ärende ut dit o det går jättebra; inte en mögelplutt i sikte!
Jag köper alla möjliga sorters ost, finns det en mild extraprisost i butiken är den min ;D
Nu har jag hållit på ett år o många ostar är det, jag är tvungen att föra bok över dom; sort, datum, smak.
Först ut var en prästost från september 2013 som serverades på ett brännvinsbord. Det var svårt att skära den grynpipiga prästen men den var delikat!
I kväll är det dags för den första oktoberosten, en herrgård som simmar i ett brunt spad som den släppt.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2014-10-08 09:43
Den där oktoberosten var ingen herrgård, det var en grevé (köpt som "Matlagningsost" då vet man inte riktigt vad man får) Grevé är igen ostsort jag gillar, därför tyckte jag inte lagringen tillförde något (klarspråk; bläää) men alla våra gäster tyckte om den. Den var också svår att skära så det fick bli tärningar. Passade hyfsat till vitlöksoliver o halvtorkade cocktailtomater. Men någon mer grevé kommer jag nog inte att lägga i ostlagret :-\
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Mickan skrivet 2014-12-22 19:00
Lite off topic kanske men har en Stilton jag köpte på rea i januari. Tänkte öppna den på julafton. Blir intressant att se om den blivit bättre eller om den bara är förtorkad och ledsam.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2014-12-23 06:51
Igår öppnade vi julosten vi köpte förra året. Lite starkare, mycket saltare. Tja....god :-\
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Mickan skrivet 2015-01-10 17:40
Citat från: Mickan skrivet 2014-12-22 19:00
Lite off topic kanske men har en Stilton jag köpte på rea i januari. Tänkte öppna den på julafton. Blir intressant att se om den blivit bättre eller om den bara är förtorkad och ledsam.


Toppen var den. Inte för torr och med ett intensivt sting.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Lars Steier skrivet 2016-11-28 00:12
Yes, smaklös hushållsost blir kanon efter 7-10 mån lagring i ett skåp i köket.
Bäst är dom fetare ostarna, 30+ och mer.

Bara lägg dom i vänteläge, kolla att inte plasten/vaxet är skadat.

Sedan, är och njut...

Har säkert 10 ostar hemma på gång med varierande ålder som bara vänar på mej.

Det är t.o.m. så att god lagrad herrgård kan slänga sej i väggen mot dessa hemmalagrade ostarna.

Lars
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2016-11-29 08:05
Jag lagrar alltid mina ostar 12 mån, oflexibelt kanske, men lättare att hålla ordning på dom o mer smak ;)
Hushållsosten är favoriten, helst den mindre modellen. Jag har upptäckt att när Willys har extrapris på 2 kg:s hushållost har Willys Hemma extrapris på den lilla på 1 kg.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: JKM skrivet 2017-01-18 00:33
Jag fick smaka en cheddar, som "gömts undan" på ett ostlager som lagrats där i trettiofem månader. Den var himmelsk. Det var en vanlig Kvibille.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: ulltand skrivet 2017-11-12 02:11
Riktigt kul att läsa om alla lagringsexperiment!

Just nu står jag med, mer än frivilligt (bra pris), extralagrad Boxholmsost, sorten är special - vilket innebär andrasortering.

Den är mer än god som den är, men jag funderar på att göra något med ett par bitar. Kanske lägga en i en saltlag, se till att den är helt under ytan. Någon som testat det? Har läst de flesta inläggen, men tror inte jag sett något sådant.

En bit får nog hamna i en plastpåse med en skvätt saltlake, och där jag vänder då och då, istället för att pensla.

Vad tror ni?

Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Mat-Janne skrivet 2017-12-19 18:58
Tror nog att tesen: "man får vad man betalar för" stämmer rätt bra i de flesta sammanhang. Visst kan man tillföra smakämnen genom att lägga i lag eller krydda på olika vis men om inte originalet innehåller det du vill uppnå så ...

Har inte testat själv (eller smakat), men en kompis till mig köper en mellan-till-högkvalitativ ost, virar in den oöppnad i en systemkasse och förvarar den i sin jordkällare i ett år. Funkar varje gång säger han. Kommer att provsmaka i vår!
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2017-12-20 07:44
Det räcker att köpa en billig ost, det är inte priset utan typen av ost som bestämmer resultatet. Hushåll, edamer o julost blir bäst. Greve o grynpipiga ostar ska man undvika.

Varför virar han in osten i en plastkasse? Bättre att lägga den i en plastlåda med rejält lock (så inte mössen kan bryta sig in)
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Urban skrivet 2017-12-20 14:35
Jag har en Julost (edamer), som inköptes för 2 år sedan. Jag har ingen aning om hur den är. Men den ska öppnas och avsmakas i år. Jag har lagrat Riddarost och gräddost i lite drygt ett år. Och dom växer verkligen i smak.
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Mat-Janne skrivet 2018-12-26 19:11
En edamer i röd paraffin dvs typ smaklös hushållsost lagrades i ett år i en jordkällare.
En provsmakning nu i jul visade att den hade utvecklat en otroligt större smak är originalet för ett år sedan.
Rekommenderas!
Titel: SV: Går smaklös billig ost förvandla till god ost genom att lagra själv?
Skrivet av: Matglad123 skrivet 2023-10-14 20:53
Jag blev inspirerad av en artikel om Arla Unikas Morgenstjerne (https://www.smakalokal.se/morgenstjerne-en-stjarna-fran-arla/) och provade själv att lagra lite Brie i whisky. Kan säga direkt att det blev INTE lyckat.

Men Arla Unika har många roligt lagrade ostar, mycket gott att hitta där! https://arlaunika.se/