Fast nu blir det igår:
Spareribs med grillkrydda, sedan penslade jag på CajP's honey och till det hade vi Jonas Borssens Texas Honey Marinade och ris.
Mmmmmm... Om jag varit hungrig så hade jag förmodligen börjat att tugga på LCD´n nu.
Instämmer! Posta jättegärna fler fina bilder. Jag ska också posta i den här tråden. Vi skulle hittat fler riktiga grillentusiaster som dig till forumet, frågan är bara var man hittar er...
Det finns ingen som mig där ute... ;D
Närå, det finns många, men alla har kanske inte samma webgillande som mig.
Ikväll blir det spareribs igen, fast med lamm denna gången.
synd man skall jobba annars hade man kunnat dricka något gott till.
Blev det nånting grillat i helgen?
bara lite spareribs och lite fläskkött, har jobbat... idag så blev et rabarberpaj till middag, och den ätes NU
Om det finns Spareribs på affären så ska jag prova att grilla det till helgen!.
Kurtson: du skrev att du använde Jonas Borssens Texas Honey Marinade till ribsen.
Åt ni av den till köttet eller penslade ni på den under grillningen?.
Det fanns en gång en grillsås som hette Bullfighter som var rejält rökig, söt och stark..
Det var min absoluta favorit.. Tyvärr så slutade företaget "Kraft" att sälja den.
Kan du tipsa om nån liknande sås som denna?
För att hålla denna tråd inom ämnet flyttade jag diskussionen om Bullfighter (Bull's-Eye?) hit:
http://matforum.nu/index.php?topic=186.0
urban, vi har den till maten. kostar nästabn lite mycket för att pensla på.
den är urgod att bara ha till att doppa köttet i.
borde säljas i litersflaskor.
Ok. Var köper du den såsen?, är det hos någon ICA handlare, eller annat?
Kurtson:
Kokar du spjällen innan du grillar dom?
nej! här kokas inget
och såsen köper vi i de affärer vi handlar.
tror de alla har borssens såser
Här kommer lite utlovade grillbilder.
Bild 1: Trevlig vers från feskekôrka apropå att grilla fisk. Någon av er som brukar grilla katt?
Bild 2: Fredagsgrillningen: grillad tonfisk med mandel- och morotsmos och gräslökscremefraiche.
Bild 3: Närbild på lördagsgrillningen -
Bild 4: Grillad majskyckling med glace, grillad tomat, hasselbackspotatis och tzatsiki.
(Klicka på bilderna att förstora.)
Grillade i lördags, men det kanske platsar här ändå. Testade en elektrisk grill som hustrun vann på lotteri för ett tag sedan och blev positivt överraskad. Den som vill veta mer kan läsa på http://www.salt.se/ny-polare-it-grillen/ (http://www.salt.se/ny-polare-it-grillen/).
Testade bland annat ett busenkelt recept som jag hittade på Anne's Food: Skär halloumi i lagom tjocka stavar (ca 1,5 cm) och vira bacon runt. Visst ser det gott ut?
Det där ser VERKLIGEN gott ut!. Det blir absolut att testa i sommar!. Thank you Stellan :)
Yes box, det är en höjdare. Dock stötte jag på ett intrikat problem i lördags, när jag skulle grilla åt 20 pers på kvällen. På Willys fanns bara en sort halloumi (Gazi), och jag tyckte bitarna var lite små. Så jag drog vidare till Ica, där jag tidigare köpt Fontanas halloumi, som enligt mig var perfekt i storlek och konsistens. Då visar det sig att Icabutiken bytt leverantör! Numera finns bara Zetas halloumi - också små knaggliga bitar. Dessutom lite för mjuk, så att den inte höll ihop riktigt. Det funkade visserligen, men jag rekommenderar Fontana. Och blir galen på butikerna som tycker det räcker med en sort. grillsäsongen är ju i full gång!
Ah, tack för den redogörelsen, då vet man att köpa rätt sorts halloumi till grillningen!
I lördags grillade jag lax som åts tillsammans med quinoa (http://matforum.nu/index.php?topic=206).
Tack för tipset angående vilken Halloumi man bör köpa!. Jag tror att Ica MAXI Umeå har Fontanas.. Om nu inte dom också ändrat till Zetas.
Igår blev det grillad tonfisk, caesarsparris och Stellans/Annes baconhalloumi. Angående baconhalloumin så var det väldigt gott med sparris till för att mildra sältan - halloumi och bacon blir ganska salt! Äter Stellan och Anne baconhalloumin som den är eller har ni något till?
Mmmm.. Det där såg gott ut!
Andreas: ÖL! :-D
Nä, allvarligt skojat: Fontanas halloumi var nog saltare, sedan ska man nog inte rulla på för tjockt med bacon. Och förresten, även om jag propagerar högljut för denna lilla delikatess, så var det Anne som gav mig idén. Äras den som äras bör.
I lördags: grillad sej, kokt mandelpotatis och citroncremefraiche
Igår: grillad entrecote med smörslungad persilje-mandelpotatis och creme fraiche med hemmatorkade körsbärstomater och sambal.
(Mycket mandelpotatis och creme fraiche, men så länge det finns kvar av fjolårsmandeln är det bäst att använda den. Blasten på den första omgången av årets mandelpotatis är förresten 1 dm hittils.)
Igår hade vi invigning av "nya" grillen/smokern..

Vi laddade upp med två benfria karré stekar. Dessa skar jag upp och rullade ut (som en rulltårta). Den första kryddades med "Chef Paul" magic baebeque krydda samt chipotle. den andra kryddadws med djonsenap samt lite rosmarinoch salt/peppar. Sedan snörades stekarna ihop med steksnöre.
Dessutom lade vi på några kyckling lår. Låren kryddades med salt, cayennepeppar, samt vitlökspulver.
Allt in i smokern! Jag rökte i ungefär tre timmar med en temperatur av ca 110 grader. För röken använde jag bitar av hickory.
Sista halvtimmen penslade jag med Jonas Borsséns "blues sause".
Resultatet blev bra! Både karrén och kycklingen blev möra och smakade härligt!
Till detta gjorde jag en potatissallad (en massa potatis över sen midsommar..) och några olika kalla såser.
Det där ser riktigt riktigt gott ut! :P.
Tack för en bra beskrivning samt för dom fina bilderna. Keep up the good work! ;)
Den dära karrérullen ska jag absolut testa i sommar!. Tack för tipset Igk.
Herregud vad mycket mat det blir att laga under semestern :P (bara 2 veckor kvar nu)..
Jag kanske har missat något, men vad är det för smoker ni köpt? Har du någon bild?
Denna sköna skapelse står i trädgården och ryker för jämnan.. ;D ;D ;)
Igk: Jag instämmer, tack för fina bilder och karrérullar verkar jätteskoj! Brukar du fylla dem med något annat? Borde finnas stora möjligheter till roliga fyllningar där...
Var har du fått tag i den spännande smokern? Pris?
Ja, det är nog bara fantasin som sätter gränser på vad man kan rulla in i karrén. Det var några år sen jag gjorde detta senast så jag minns inte riktigt vad jag hade för kryddor då. Däremot har jag gjort något liknande med urbenade baklår från rådjur. Sista gången fyllde jag med gorgonzola.. det var en häftig smakupplevelse.. ;D
Smokern hittade jag i Helsingborg. På: http://www.bbqequipment.se (http://www.bbqequipment.se)
Inte billigt, men det brukar drömmar aldrig vara ;) ;D ;D
Är det svårt att skära upp en karré sådär för rullning?
Kan man även grilla i smokern direkt över glöden?
Nejdå, det är ganska enkelt. En vass kniv så fixar alla det.
Det är inte tänkt så, men visst skulle man kunna lägga kol i rökboxen och grilla direkt om man vill. En del modeller har grillgaller i eldboxen.
Jag grillar nog vidare på meco-grillen när jag skall grilla direkt.
Igår blev det grillad fransyska.
Låter smaskens!
Några bilder?
Hur tillagade du den?
Jag har en liten bildeserie, men jag funderar på hur jag bäst presenterar den på forumet.
Uppdaterar: Testar att länkla till bilderna.
http://www.flickr.com/photos/swebers/
Strax ska vi grilla två tonfiskfiler marinerade i olivolja, vinäger, citronsaft+ skal, honung och peppar.
I söndags var vi på utflykt och hade grillen med oss naturligtvis ;D.
Jag grillade tjocka revbenspjäll och använde mesquitespån för att tillföra härlig röksmak till köttet.
Till det så serverades en enkel sallad bestående av honungsmelon,tomater,isbergsallad,gurka och tillhörande rhode island dressing. Till efterätt blev det en bit prinsesstårta!.
Eftersom vi hade glömt ett uppläggningsfat att lägga det färdiggrillade köttet på så fick vi helt enkelt använda oss av en systembolags påse :D (se bild)
Det där ser fantastiskt gott ut. Hur länge låg dom på?
Det vattnas i munnen när man ser detta.. :P
Hur hade du kryddat köttet?
Förkokade du reven?
Igår grillade jag abborre och gädda, nyfångade.
Endast salt som krydda...
Mumsades i direkt efter grillningen, katten tog resten.
Nu har jag uppdaterat mitt inkägg ovan med en länk till Flickr.
Igk och Sweber: Jag tillagade dom i ca: 40-45 minuter, hade bara dragen på grillen öppna till hälften för att förlänga grilltid och för att få en rejäl dos med röksmak..
Resultatet blev kanonbra!.. Saftiga och med en ljuuuvlig röksmak :P, dom övriga matgästerna tyckte likadant :D
Idag grillades det svensk entrecote, mycket gott tillsammans med en pasta al fredo och grillade vitlökar.
Jag grillade lammkottletter igår! och kyckling.
Igår blev det spätt med marulk, svärdfisk och scampi på. Idag blir det entrecote i skivor.
Igår blev det grillad kyckling med knaprigt täcke av stekt bacon & champinjoner, till det en potatisgratäng & en fräsch feta-ostsallad! GOTT!! Regnet stod visserligen som spö i backen när maken tände grillen, men det sken upp efter bara en stund!
Schyst pool =)
Hel fläskfile. Yughurtsås med stänk av senap i, kokt potatis. Enkelt och gott.
Lite kamrev, coleslaw och klyftpotatis.
Igk: Mmmmm.. Looking good :P
Här grillades det entrecôte, champinjoner, lök, färdiga laxspett och fläskkotletter igår kväll. Själv nöjde jag mig med att smaka på entrecôten och grönsakerna.

(http://www.flickr.com/photos/aradil/736690134/)

(http://www.flickr.com/photos/aradil/736690010/)
Idag grillar vi ryggbiff med Pimenton de la Vera-glaze. (Stark rökt paprika)
Anne: Var finns den rökta paprikan att köpa?
Igår: grillade karréspett med färskpotatissallad med rostade valnötter och en grönsallad med tunt skivade rädisor.
Urban - utomlands, eller i finare mataffärer. Cajsa Warg har. Säg till om du vill ha, jag kan nog ordna en burk åt dig vid tillfälle.
Tack Anne!!. Vad snällt av dig.. :-*
Idag blev det en riktig köttafton.. Både grillad Entrecoté och Revbenspjäll med hemmagjord glaze stod på menyn.
Detta serverades med potatissallad och en grönsallad till. Mmmmmums! :P
Dagens grillade, sista dagen på semestern & fortfarande så öser regnet ner....
vi gjrode rökiga hamburgare! Å de var gott!! http://kryddburken.wordpress.com/2007/07/08/hickory-rokiga-hamburgare/
Urban: Vad innehöll den hemmagjorda glazen? Blev du nöjd med den?
Kryddburken: Snygg burgare! Du har förresten inte gjort något fler experiment med hembakta burgerbröd? (Tänkte på hamburgerbrödstråden http://matforum.nu/index.php?topic=200.0)
Urban, du har väl locket på när du grillar?
Sweber: Absolut!. Ribsen grillade jag under lock i ca: 1 timme.
Jag tänkte väl det. Du vet väl om att du kan hänga locket på kanten på grillen så att du slipper lägga den på gräset eller bordet eller vad man nu har för underlag. Men den kanske skymmer ljuset när man fotar?
Jo.. Jag vet det. Men bilderna blir som sagt bättre utan locket på kanten.
Andreas: Jag kommer inte ihåg namnet på en produkt jag använder till glazen.. Så jag får väl berätta hur jag gör den när jag kommer hem från minisemestern.
Idag blev det jätteräkor med grillad mango sallad.
Ihelgen blev det en stor älgstek som grillades i 2,5 timme på svag värme i webern. Jag hade hickoryspån och äppelträ på brickerterna.
Till det serverades klyftpotatis och en whiskysås.
Efterrätt: hallon och blåbärspaj med vaniljglass.
*Mums*
Det lät otroligt gott Nikke!.. Hur gör du din Whiskysås?
I helgen blev jag bjuden på riktigt läckra kycklingspett av mannen.
http://kryddburken.wordpress.com/2007/07/24/grillade-kycklingspett-pa-gron-salladsbadd-med-kall-sas/
Citat från: Urban skrivet 2007-07-23 13:45
Det lät otroligt gott Nikke!.. Hur gör du din Whiskysås?
Jag köpte en färdig från Jensens Böfhus http://www.jensens.se/ fast den fanns på Coop, eller om det var Ica.
Annars brukar jag försöka göra det mesta själv, så om nån har ett bra recept så tar jag gärna emot det :)
Ok!. Om du tyckte att den var bra så får du gärna skriva en kort resension här http://matforum.nu/index.php?board=14.0 (http://matforum.nu/index.php?board=14.0) ;)
Idag blev det grillad karré med varm bönsallad och färsk mandelpotatis.
På karrén använde jag Santa Marias Sweet pineapple glaze, glazen är god men jag skulle vilja kunna bygga upp ett tjockare lager av den så att det blir mer smak, men det vill sig inte - glazen stelnar inte tillräckligt eller så är det att det tränger ut köttsaft ur köttet så att glazen rinner av..?
Jag grillade också karre idag (med ben, verkar vara omöjligt att hitta utan ben om man vill ha svensk i alla fall på ica maxi ;)). Jag glazade med en bullseye sweet homestyle blend och även några med sweet baby rays. Och jo det känns som om köttsafterna gör så att glazen lossar :-\ Dom är rätt så tjocka i konsistensen så dom borde man kunna bygga med. Fast kanske halkar det av eftersom jag grilloljar dom och inte rubbar dom då jag lägger dom på grillen?
Till det serverades grillade "grönsaker" (vi spettar paprika, zuchini, aubergine, scharlottenlök, champinjoner), på bit blev det vattenmelon och halumi-ost. Och så korvbitar-spett till barnet.
Sås görs enklast möjligt på creme fraiche den ena med sweet chili-sås och den andra vitlök.
Efterrätt blev foliegrillad banan med choklad och glass och flytande honung till.
Mest beröm brukar vi få för vattenmelonen ;D bara att lägga på grillen i bitar eller på spett och ge den lite grillränder och värm rakt igenom. Mums!
Ikväll blev det grillad lammstek med potatis, rotselleri, palsternacka och tzatziki. Till det dracks det ett Lindeman. Avslutade middagen med en Ardbeg. Livet är bra härligt....
Smokehead: Det där lät otroligt gott!, speciellt efterrätten ;).
Vi grillade ryggbiff, och majs. Majsen hamnade i en fantastiskt god salsa med fetaost, lime och koriander, och till det hela åt vi ugnsstekt potatis (den blir banne mig bara bättre ju längre den står inne - drygt en timme nu) med lite vitlöksolja, och så färdigköpt bbq-sås. (Head Country Hot - helt suveränt supergod.)
Ett 250 gr välhängd entrecote,vitlökssmör och friterade lökringar, potatisklyftor och smörsvängda kantareller.
Enkelt men välsmakande
En sak som jag vill ha är getkilling utmärkt gott.
[Edit: Andreas är på rensningshumör och flyttade ut gåtan till svammeltråden.]
Grillade entrecoté i fredags, kryddade med lite salt och peppar och till det endast en potatissallad med färskpotatis, rädisor och ruccola dressad med rapsolja, citron, salt och ett stänk senap. Enormt gott, håller med Roffekock - oftast blir det enklaste godast!
Andreas jag tycker att din sallad ser god ut men en sak ska du tänka på att när du väljer rucolla ska det vara den tunnflikiga den som du pressenterar ser väl grov ut,enligt min mening. Den blir helt enkelt för besk. Men jag vet att dett inte alltid är lätt att få tag på.
Roffekock tack för tipset, men vad du ser på bilden är min egna hemodlade ruccola och här får du ett tips av mig: vattnar du din ruccola ordentligt samtidigt som du inte låter den växa alltför länge så blir den mild! :)
Jag vill veta mer !!!!!!!!
Vad mer vill du veta Roffekock?
Verkar annars som grillsäsongen är slut för det flesta..?
Själv rökgrillade jag lax igår på klotgrillen med Webers hickoryspån. Till det en mandelpotatissallad med gröna linser, rädisor, körsbärstomater och sardell- och myntadressing. Låter och ser kanske inte så märkvärdigt ut men det var mycket gott!
Jag gjorde en variant av två av Kryddburkens recept.
Tack Linda :D
Grillad kyckling med knaperstekt bacon & champinjontäcke
http://kryddburken.wordpress.com/2007/07/01/lordagkvall-regnet-oser-ner-men-grillen-ryker-anda
Klassisk potatisgratäng
http://kryddburken.wordpress.com/2007/04/28/klassisk-potatisgratang
Grillade filerna indirekt och serverade med grönsallad.
När ungarna hade somnat blev det vin Å räkor
Just det... i fredags blev det Fetaostfylld hel grillad fläskfilé
http://kryddburken.wordpress.com/2007/06/15/fetaostfylld-hel-grillad-flaskfile
Och ja det regnade båda i fredags och igår :(
Ikväll i ett mulet och 10 gradigt Stockholm blev det:
Hel fläskfile på indirekt värme med hickoryflis
Gul lök i folie, hällde på coca-cola efter ca 20 min och lät det ligga ca 20 till. blev lite karamelliserat.
Avslutade med att lägga på Ananas och halloumi i några minuter på direkt värme.
Serverade potatisgratäng och rödvin (cola till barnen) till det.
Stora uppläggningsfatet har tyvärr gått i graven och jag har inte hunnit köpa nytt så det blev bara på tallrikar.
ttt
I dag blev det premiär för grillen, väldigt tidigt, det blev karreskivor med hasselbackare.Lite underligt att grilla ute i februari.
Jag körde två fläskfile indirekt igår inlindade i bacon och hickoryflis på briketterna.
*mums*
IGÅR grillade vi lammstek, blev otroligt saftigt och gott.
Det SKULLE blivit grill i går kväll. Det fick bli ugnsgrillad Äppelmarinerad fläskfilé med Kantarellrisotto. Grillat är såklart godare men med 10 cm snö - och fortsatt snöande och minusgrader så fick vi avstå grill. Suck!
Citat från: annamaria skrivet 2008-03-23 19:51
... men med 10 cm snö - och fortsatt snöande och minusgrader så fick vi avstå grill. Suck!
Varför då?
Jag grillade en halv kalkon på ca 4 kg på påskdagen. Det tog ca 9h. ;D
För att jag saknar en modernare grill i sommartsugan och det var ingen som hade lust att försöka få eld i snöstorm.
Vad menar du med modern grill? Skulle ni grilla över öppen eld? I så fall kan du vara ursäktad, man bör nog ha en grill med lock om man ska grilla i snöoväder. ;D
Sweber hur sjutton ids Du grilla i nio timmar? Hur, vad, på vilket sätt och hur visste Du att det var klart sen?
/Nyfiken & imponerad!
Japp, grill utan lock! Ja ja jag ska köpa en med lock.....snart.
Citat från: elka skrivet 2008-03-26 17:46
Sweber hur sjutton ids Du grilla i nio timmar? Hur, vad, på vilket sätt och hur visste Du att det var klart sen?
/Nyfiken & imponerad!
På A svarar jag "mental defekt" och B kan jag inte men jag gissar på gurkmajonäs. ;=)
Se tråden om bbq-grillning av 2,6kg karrestek. Jag gjorde likadant denna gång med två små undantag, jag vände fågeln flera gånger för jämnare uppvärmning och jag använde blötlagda grenstumpar av plommon istället för hickoryflis.
Härligt Sweber!
Nu blev jag riktigt sugen på att gräva fram smokern ur snödrivan ;D
Blev det bra? Har inte vågat mig på kalkon..
Ni som kör kalkon i smoker stryk den med rökolja 2 ggr om dagen 2 dagar innan bbqsmokern och sista dagen ska den rubbas 1dygn. ;D
/rolf
Sweber: ;) Du är inte ensam.. ;)
Roffekock: Vilken rökolja? Utspädd? Vad gör man när man rubbar? Bilen vet jag.. ;)
Innertemp på kalkon, någon? Sugen jag å men aldrig vågat varken kyckling eller kalkon..
Rökolja=liquid smoke. Ska inte blandas med något möjligtvis lite whiskey. Denna ska penslas på 2 dagar innan du ska ha den i smokern eller webern. 2 gånger om dagen.
Rubba= att gnida in i detta fall fåglen helt i en grillkrydda helst av eget fabrikat. Inte med Paprika eller sockerarter då bränner du det garanterat.
Lägg in den i smokern vid 130 grader om du har en 5 kilos tar det ung. 3,5 tim den ska i vart fall ej ha högre temp än 78 grader, du ska pensla med smör vid varje halvtimma när du fått rätt temp så virar du in hela fåglen i folie och låter den vila i 15 min innan du skär upp den. Detta är ett recept som är enkelt men det finns bättre om du vill ha det så säg ifrån så ska du få det. Det finns en liten finess som alltid ska tillämpas vid tillagning av all fågel som ska stekas,återkommer med detta snart.
/rolf
Grillade hamburgare till barnen samt fläskschnitzel som jag smetade röd pesto + lite vitlökspulver på innan jag rullade ihop dem och fäste ihop med tandpetare. Snabbgrillat och väldigt gott. Till det klyftpotatis med rotfrukter.. ;D
Kycklingspett m. lufttorkad skinka! Kycklingfile (givetvis svensk kyckling)....delad i tre delar på längden. Får ligga i en marinad med apelsinmarmelad och finhackad chili en stund. Trä upp bitarna på spett och rulla runt lufttorkad skinka. Till detta grillade nypotäter (tyvärr inte svenska, än...) som penslats med olja och grovsalt strös på. En tsaksiki till detta är pricken över i-et... :-)
I helgen, tjocka revben skurna, i röken utan spån med med alved, lite briketter under. Dryga timmen i 120-150grader, blev gott. Och mycket mat, 1,3kg blev två stora middagar för två.
Fyra hela fläskfileer, lite med en hand bakom ryggen då vi käkade förrätt samtidigt inne och jag fick springa lite emellan.
Inte grillat idag men i lördags - underbart gott -
Lammytterfilé! recept finns här:
http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2008/04/grillad-lammytterfil.html
Idag blir det grillade kotletter som jag marinerat lite lätt med chilih, honung och soyja. Tänkte också grilla lite paprika till det och servera med en sallad. Borde också kunna röra ihop lite vitlöksbröd tror jag.
Gud vad skönt att sommaren är här!!!!
Blev premiärgrillning idag. Köpte några skivor finfin Entrecote från Upplandsbonden. Höll det simpelt, penslade på lite marinad som de fick dra sig i någon timme, sen lite peppar och sen vart det rakt på grillen. Till det bakad potatis. Makalöst gott!
Tyvärr glömde jag att fota..
Färdigmarinerad flintastek från ICA. Händer inte så ofta att jag köper färdigmarinerat men idag var den super! jag tycker ofta att den färdiga är för salt. Detta var som sagt ICA´s vilket jag inte har provat förrut men helt okej! Makens kommentar: åååhhh ska vi få årets färdigmarinerade köttbit nu. Så var ju det gjort sen....
Nu har jag gjort en variant på pjacs kyckling!
Apelsin-marinerad kyckling med Parmaskinka Mycket gott kan jag intyga. Superenkelt att göra också. Här är receptet:
http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2008/05/apelsin-marinerad-kycklingfil-med.html
I lördags blev det musslor till förrätt.
Kul med musslor på grillen Znapper, det har jag inte provat, tog de åt sig mycket grillsmak?
Jag grillade för första gången igår (har ätit grillat ett par ggr men inte grillat själv) och det var inte alls trevligt efter väderomslaget från govärmen till tiogradig blåst.
Vad jag grillade? Eller grillade förresten, det var nog mer rökning än grillning, jo laxsida och den serverades med en potatissallad med bönor jag sett recept på i ett reklamblad. Laxen blev väldigt god och salladen var också väldigt god men de passade inte ihop helt hundra, saken är den att det var lite senap i potatissalladen och just den skar sig en gnutta mot den rökgrillade laxen.
Det blev en aning grillsmak men inte tillräckligt.
Dom låg bara på i 3-4 minuter.
Nästa gång ska jag bygga upp rök först, troligen äpple.
Sen när röken är tjock så slänger jag in musslorna ;D
Jag grillade inte alls, men måste få ställa en fråga:
Znapper: Öppnar sig musslorna när de är klara, precis som när man kokar dem?
Ja dom öppnar sig.
det tar ca 2-4 minuter
På förra bilden hade jag precis lagt på dom.
Så här såg dom ut på bordet
Grillsmak eller ej, det ser riktigt smaskigt ut! Nu blev jag sugen... jag har varit och havsfiskat i NordNorge ett par år och där plockar man snabbt ihop några portioner blåmusslor från stranden vid ebb.
Grillade beer can chicken i lördags! Se beer can chicken-tråden för bild :)
måste bara ge grymma cudos till alla dessa vackra bilder! Ni äro så talangfulla ni :)
Gjorde mig en jamaicansmarinerad karré med bulgursallad och chipottle grillsås.
http://i27.tinypic.com/fc477l.jpg
Smarrigt värre!
Igårkväll blev det både Submarine Sandwich
http://youtube.com/watch?v=azS8aTT1nbA
och Stuffed Chicken Breasts med klyftpotatis
http://youtube.com/watch?v=girdTz2E9f0
I lördags, försökte mig på att grilla en bit benfri (700g) högrev i rökgrillen.
Inget vidare resultat, smaken var ok, men det var lite segt. Ändå höll jag på i
cirka 5 timmar. Låg temp och lite rökchips. Kanske för magert kött, skall testa
fläskkarre´ i bit nästa gång.
Blev bara lite korv och fläskbit.... bara lite snabbt
I lördags grillade jag på en fest. Det blev chorizo, tunnskivad fläskkarré, kycklingfilé och majs från grillen.
Chorizon delade jag i mindre bitar, fläskkarrén penslade jag med en ihopkokt marinad gjord på sambal oelek, finhackad vit och gul lök, socker, soya och lite olja. Kycklingfilérna delade jag på tre och körde i ugnen tills dom var klara, kylde ner och la dom i sweet chili och ljummade sen bara på dom på grillen (praktiskt). Majskolvarna delade jag på 4 och förkokade, penslade med skirat smör och salt =) Plus massa olika sallder, lax och sånt, men det grillade jag inte. Lyckades få andra gradens brännskada på magen(!) pga grillen var lite illa konstruerad.. Tror det var runt 40 personer som åt. Hade lånat med mig ett halvdjupt bleck från jobbet som jag la den färdiggrillade maten i medans jag grillade vidare. Tar ju ett tag att grilla åt 40 pers..
Välkommen till Matforum Niclas! Brännskada och illa konstruerad grill lät inte bra, var det nåt känt fabrikat eller ett hemmabygge?
Jag grillade också i lördags, karréspett som serverades med ugnspotatisklyftor med lönnsirap, grekisk sallad, vitlöksbröd och en cremefraiche-soltorkadtomat-vitlöksröra á la Leila Lindholm.
På grillen räkor, bröd och aioli.
Och karréspett blev de även idag, denna gång marinerade i Icas soya, Aram brands chilisås och Santa marias svartpeppar. Tillbehör var Felix pommes chateau och Delikatessfabrikens kalla bea samt isbergssallad och körsbärstomater och en Tuborg guld. Jag gillar att grilla just spett eftersom man får extra stor grillyta då och just grillytan är ju själva poängen med att grilla.
Vi grillade igår och till blev det potatissallad med en sallat från köksträdgården.
http://mimmismat.wordpress.com/2008/05/31/potatissallad-pa-mitt-vis/
Igår blev det grillspett med fläskkött och kycklingfilé som fått legat i en riktigt god marinad med bl a. Dennis (Chilihouse) krydda Whiskey-BBQ. En riktigt höjdare!! Tillbehör blev saltbakade kvisttomater, och en ljummen sallad på nypotatis & sparris!
http://kryddburken.wordpress.com/2008/06/01/grillspett-med-saltbakade-tomater-nypotatis-sparrissallad/
Idag blev det en Tapenadefylld kotlettrad.Man skar upp kotlettraden så den såg ut som en rulltårtsbotten bredde på tapenade över hela köttytan rullade ihop den försiktigt lindade in den med bacon knöt ihop den med 4-5 bitar steksnören med ett avstånd på 3-4 cm.
Grillade sen den på indirekt grillning,temp låg på ca 170-200 färdig efter 1tim o 15 min då med en innertemperatur på 70 grader.
Till det hade vi en fransk potatissallad och en grönsallad. :P
Tapenade
150 g svarta oliver (Kalamata) urkärnade och avrunna
2 vitlöksklyftor,grovt hackade
2 msk kapris,avrunna
1 msk dijonsenap
1 tsk torkad oregano
svartpeppar
1 msk olivolja , jungfruolja
Mixa oliver,kapris,vitlök,senap och oregano tills det blir en smidig pasta.Häll i olivoljan,peppar blanda väl.
Vilken läcker grillbild Kryddburken!!!
Tack för grilltipset MiGa, det där låter som nåt jag vill prova! Men att skära upp en kotlettrad som en rulltårta låter ganska trixigt, använder du en filékniv då och hur tjock blev "rulltårtsbotten"?
Lördag: 1kg färska där hälften blev rökta! Alla tog slut! ;D ;D
Fredag: Kyckling, majs (som skördades sept -07) och lite potatis! Vitlökssmöret var pricken över!
Allt lagat på OKQ8 grill med briketter från Rusta.. ;)
Andreas>>
Skär nästan helt igenom köttet(långsidan) med en lång vass kniv,ungefär 1 cm upp från undersidan parallelt med skärbrädan.Bred ut den övre delen av köttet (Precis som när man rullar ut en liggande rulle hushållspapper).Sen Fortsätter man skära tills man har en 1 cm platt skiva kött.Nu blev inte min exakt 1 cm men till nästa gång så ska den bli det.(Det var första gången för mej också igår ;D)
vid alla grönsvansade isbjörnar jag måste lära mej infoga bilder ;D Lycka till!!
Och jag grillade en skivad oxfilé på ett 50:-grillgaller med begagnat kol som jag fick av grannen som nyss hade grillat
;) ;) ;) ;) ;)
Smart galler Agnetasch! Var hittar man ett sånt?
Du släckte väl elden ordentligt sen? ;)
Oxfilé, jo jag tackar.. Vad mer undrar nyfiken.. ;D
elka: hos Enbraaffär-Friluftsliv för livsnjutare
http://www.enbraaffar.se/fritidsbutiken/grillgaller-p-236.html
Grönsvansade isbjörnar ;D ;D Var det för jag använde en svordom?
Ber om ursäkt :)
Ingen fara men låt det inte bli nån vana. :)
Tack för instruktionerna, ska hålla ögonen öppna efter kotlettrader när jag besöker matvarubutiken nästa gång. (Jo bilder är jättetrevligt, läs gärna bildpostningstråden http://matforum.nu/index.php?topic=13.0 det ser kanske lite trassligt ut men det är inte alls svårt när man fått kläm på det.)
Grillade Willys pepparbiffar idag, till det hade jag nypotatis, smörstekt lök och vitlök, en sås bestående av gräddfil, senap, gräslök och paprika, samt lite gurka :)
Helgrillad fläskfilé med potatisallad (recept finns i potatisalladtråden)
I går grillade vi marinerad fläskfilé och grön sparris med serranoskinka, till åt vi en sallad på färskpotatis med grönt från köksträdgården.
Lite märklig form på pizzorna. Men dom såg VÄLDIGT smaskiga ut! :)
Idag blir det bara grillad korv med bröd innan fotbollen börjar ;D
Vilken fotboll?
Den var bra agnetasch ;D ;D ;D ;D
Grillade kycklingfärs-biffar. Väldigt saftiga och goda! En god sallad till med mangobalsamvinäger.
http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2008/06/grilla-kycklingfrs.html
Fredagens grill bestod av ryggbiff med en ny variant på rödlöksmarmelad, potatisskivor, nässelsmör och babyleavs från köksträdgården.
http://mimmismat.wordpress.com/2008/06/14/rodloksmarmelad-med-libbsticka/
Idag åt vi grillade revben med ugnsrostad färskpotatis med timjan och rosmarin. Till det en god flaska rött vin.
Oj, fick inte med revbenen.
Det blev en vanlig flintastek från ica igår. Lite fantasilöst. Men det vart gott ändå. Serverade med färskpotatis och Maker's Mark Gourmet Sauce. Mums!
Nypotatiswok, rödvinsmarinerade grillade fläskkotletter och fetaostsås.
http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2008/06/nypotatiswok.html
Idag skall det grillas ute , en kyckling, samt korv till barnen .
Skall tillreda Piri Piri kyckling , det är en stark krydda som man bör behandla varsamt men väldigt god.
Först gör jag en grillolja av Piri Piri , 8-10 frön stötes i mortel och sättes i 1 dl litet vatten 2 msk tomatpasta ,1 mskhonung ,litet soja ,2 matskedar smör samt 1 matsked salt lite oliv eller raps olja värmes upp blandas , pensla sedan detta på de styckade kycklingbitarna och i ugn 20-25 min tills bra färg erhållits ,sedan på grillen några minuter, starkt men gott, vi kommer att dricka vin till detta ,trots den kraftiga kryddningen , samt bröd och sallad
I går kväll grillspett och potatissallad.
ttt
Bryggens jag skulle vilja ha en kommentar över dina grillspett som jag tycker ser fina ut där dom ligger färdigpreparerade för grillen men så slår mej en tanke. När man trär olika garnityr bestående av vegitabiler som innehåller mycket sockerarter på samma spett, så har dom en förmåga att gå färdiga före och ofta brännas innan köttet är klart detta kan enkelt motverkas om man wokar grösakerna separat i en sk grillkorg över elden,då har man mycket större kontroll över deras tillstånd och är oberoende av köttet.
Ett litet tips bara.
Men klart är att det ser inte lika glassigt ut när dom exponeras tex vid försäljning i butik, men annars ser jag inga fördelar.
Trevlig grillsommar Bryggens.
/rolf
Idag 8 juli 2008 rökte jag flundror , det var lyckat och smaken blev som rökta flundror skall ha .
Salta dem på båda sidor med fint salt , lägg den ljusa sidan upp så att du kan se när de är färdiga, det tar omkring 30 minuter
i 130 gr använd termometer. 3-4 nävar alspån om du röker i tunna samt några sockerbitar för fin färg, lägg upp på enris.
Harry Bergman
Mina snälla föräldrar bjöd på halstrade köttfärsbiffar med lök, kapris och chili. Kall yoghurtsås med färsk vitlök, färsk potatis och sallad därtill. Det var smaskens. Tack, Mamma och Pappa!
ttt
God idé; halstrade köttfärsbiffar! Måste jag göra också. PS härliga sommarblomster.
entrecotebitar med mycket rub. till det potatisgratäng.
sedan blev det lite grillad korv också.
idag mer grillad korv och pastaknorrar (dock kokta :-) )
kul att se att tråden lever, det ger insperation!
AnnaMaria , det såg väldigt gott ut. Hos er i Sverige finns det kycklingfärs att köpa i butiken men inte hos oss, skall röka Forell på fredag återkommer med bilder.
För att få en lagom salt rökt abbore lägg den i 16 % saltlake i 2 timmar låt den sedan torka,
rök sedan i 30 -35 min .
Harry Bergman
Jodå Kurtsson, tråden lever, det är en bra tråd du startat!
Igår provade jag grilla nåt som hette "grillbit av högrev" från Fruängens, ganska likt entrecoté men aningens segare. Till det en färskpotatissallad med rädisor, salladslök & gräslök.
En liten revbenssida. :)
http://i37.tinypic.com/hts10n.jpg
I fredags blev det grillade fläskfiléspett med potatissallad med ruccola, bönor, soltorkade tomater och avokado. Goda salladsingredienser men dressingen med vitlök och senap var inte helt hundra.
I lördags blev det grillade kycklinglår med potatissallad med ruccola, gräslök och rostade valnötter samt en citrondressing.
I söndags blev det grillad sej med kokt färskpotatis, smörslungad harry kuvert samt citroncreme-fraiche inspirerat av en jätteduktig kock jag känner. (Provade även grilla
pangasius (http://matforum.nu/index.php?topic=1694).)
Idag blev det grillade Scan-hamburgare till lunch, visst är det märkligt att vanliga köpeshamburgare blir så mycket godare på en grill?
Andreas: Det där kycklinglåret ser ju nästan rått ut? Har du förkokat eller nåt?
Måste tipsa om något som var väldigt gott. Vi tog en bit fransyska på ett drygt kilo (i brist på bog eller bringa som receptet eg. efterfrågade), kokade i buljong i två timmar, och lät den sen svalna helt i buljongen i sex timmar. Sen skivade vi, och grillade den med en glaze på honung och soja, tills den hade fått lite fina ränder och var genomvarm. Urgott! Jag var rädd att det skulle bli torrt, men det var väldigt mört och föll nästan isär.
ttt
Bryggens: Nej ingen förkokning, men det är kört på rätt låg temperatur och inte längre än nödvändigt. Mycket saftigt och gott. (Fast kvällssolen luras nog också lite med färgnyanserna.)
Anne: Bra tips där!!
Igår åts det grillad färdigmarinerad scanprodukt som antagligen var kotlett förrädiskt utskuren för att se ut som fläskfilé samt spett med olika korvar och köttbullar.
Igår kväll blev det riktigt fina krav-märkta skivor entrecote från Scan, och till det krispig polenta gratinerad med buffelmozzarella, och körsbärstomater och lök karamelliserat i sherryvinäger. Mycket, mycket gott. :)
ttt
Igår grillade jag kronfågels BBQ Mix. "Ta av plastfilmen och pensla kycklingdelarna med lite olja. Ställ aluminiumformen i grillen i 20-25 minuter" står det i anvisningarna men det följde jag inte då det lät märkligt, inte blir det väl grillat i en aluminumform? Nä jag la kycklingdelarna på grillgallret och grillade under lock och inte penslade jag kycklingen med olja heller och det blev jättebra, mycket saftigt och gott. Fast Kronfågel kunde gärna ha kryddat lite bättre och jästextrakt bland ingredienserna gillas inte.
Till kycklingen åts
folieformspotatis (http://matforum.nu/index.php?topic=1833.0) och som sås passade jag på att prova Norrmejeriers lätt créme fraiche orientalisk curry och det passade bra.
Haha,vilken folieformsorgie,där skulle min man känna sig som hemma ;D
Dom tomma kycklingformarna kan man ju diska o göra klyftpotatis för många i.
Hade en trevlig grillkväll med flintastek , sötpotatis, nypotatis och aubergine samt lite god sås till.
Supergott på sommarens sista ljumma kväll.
ttt
Agneta: nog blev det en orgie i folieformar allt men tyvärr inte på det sätt jag tänkte mig... :( ska skriva om det i
folieformstråden (http://matforum.nu/index.php?topic=1833.0) så fort jag hinner.
Catarina: Sötpotatis har jag aldrig grillat, kryddar du på nåt speciellt sätt och hur länge måste den ligga på grillen innan den blir klar?
Igår blev det grillad högrev med potatis- morots och lökspett samt Ridderheims Bearnaise sauce. Det sistnämnda en inte alls så tokig bea bestående av vegetabilisk olja, vinäger, äggula, salt, kryddor, smörarom, färgämne betakaroten, konserveringsmedel E202, antioxidationsmedel samt
övriga tillsatser(!?) E415.
Hur länge lät du potatis-o grönsaksspetten ligga på?
Agneta: Hehe äsch då, jag som hoppades att ingen skulle ställa följdfrågor om potatisspetten och bara låta dem bero. :) En timme låg de på och goda blev de men det är verkligen ingen bra idé att trä upp råa hårda rotsaker på spett, det är jättejobbigt, tror betydligt mer på att lägga dem i nån typ av grillkorg då.
Nej varken folieformspotatis eller potatisspett är sommarens potatishöjdare men det är däremot den potatisbakelse jag åt igår tillsammans med lax grillad med webers hickoryrökspån och en god fet E-nummervärsting (E412, E415, E202, E211, E260, E300, E330, E110) till Romsås från Gourmet Service.
Receptet på potatisbakelse tror jag kommer från MedMera och är något modifierat jämfört med orginalet (mer bacon, mindre lök):
¤ 800 g färskpotatis
¤ 1 pkt bacon i tärningar
¤ 1 finhackad schalottenlök
¤ 1 dl finhackad persilja
¤ 2 msk kapris
¤ 2 msk smör
¤ 1/2 tsk salt
¤ 2 krm svartpeppar
Koka potatisen, häll av vattnet och låt ånga av. Stek baconet knaprigt och låt rinna av på hushållspapper. Mosa potatisen grovt och blanda ner bacon, lök, persilja, kapris och smör. Smaka av med salt och peppar. Packa moset i fyra oljade koppar. Stjälp upp på tallrikar. Garnera med sallad.
Potatisbakelsen ser verkligen jättegod ut! Fin bild också - synd inte du får vara med ;)
Citat från: Andreas skrivet 2008-08-07 14:05Catarina: Sötpotatis har jag aldrig grillat, kryddar du på nåt speciellt sätt och hur länge måste den ligga på grillen innan den blir klar?
Hade dom i aluminiumtråg, tog ca 10-15 min, bara lade dom råa och saltade lite och pensla med olja
AnnaMaria: Man kan inte få allt. :)
Catarina: Tack! Hade du trågen rakt ovanför glöden eller vid sidan av?
Sist jag grillade ville jag ha svar på frågan: Blir ICAs färdigkryddade kyckling godare på grillen? Jag lät kycklingen tina under dagen. Lade kycklingbitarna rakt över kolen för lite färgsättning varefter jag flyttade dem för indirekt grillning i runt 120 grader under lock i cirkus 40 minuter. Och jodå kycklingen blev betydligt godare på grillen än i ugnen, dels eftersom den gick på lägre temperatur och därför blev saftigare men framförallt förstås på grund av grillsmaken. Till åts saltade och pepprade tomater som legat och gottat till sig på grillen i en aluminiumform samt härligt flottig stekt persiljepasta.
Tummen ner dock för smakförstärkare E621 och jästextrakt och vad vid Amiral Nelsons alla bomber och granater och kanoner är hydrolyserat sojaprotein bra till?
Citat från: Andreas skrivet 2008-08-11 14:16Catarina: Tack! Hade du trågen rakt ovanför glöden eller vid sidan av?
Flyttade runt lite , när jag såg att det blev för stark värme flyttade jag den, samt vände dom lite då och då
Ah bra då vet jag hur man gör.
Igår blev det grillskiva av högrev, LambWeston crisscuts, bea samt sallad med morotsprimörer.
I dag blir det lammytterfilé, tomater från egen trädgård, morötter och vitlök på grillen. Köttet på brikettgrillen och grönsakerna på gasolgrillen (medan glöden blir klar). Till det kanttarellstuvning och kokt potatis. Ja och så ett glas gott vin eller så.
Blir hungrig bara av att planera maten :)
Jag grillade också en rostbiff. Fast min var på 4,4 kg...
Jag tände grillen 08.00, och la på köttet 08.30. Den var inte riktigt tinad i mitten så termometern visade -2. Jag tog tempen var femte eller var tionde minut och gjorde en vacker graf. Gästerna till yngsta dotterns födelsekalas skulle komma kl 14, men jag fick be henne öppna presenterna långsamt. Kl 14.50 var köttet 55 grader.
Kanonsaftigt och gott!
Kl 11.20 la jag i gamla otända bricketter, och kl 14.05 la jag i en ny laddning glödande. Detta hade jag nog egentligen inte behövt, men då hade gästerna kommit, och jag hade lite panik.
Det var en fin rostbiff Macce! Och din temperaturgraf Johncj var väldigt kul att se!!
Grillad köttfärs kan det vara nåt? Jodå, i fredags provade jag det här receptet på Grillade köttfärsspett (http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=50232), citronskal hade jag inte hemma så det fick bli limeskal och dessutom utelämnade jag mjölkdecilitern eftersom alltför lös färs känns svårare att hantera på en grill. Riktigt gott blev det i alla fall.
Igår ville jag prova på att grilla nåt helvegetariskt, fastnade för Angelica Ws recept på Kikärtsburgare (http://matforum.nu/index.php?topic=564.msg7929#msg7929). Men smeten blev väldigt lös, alldeles för lös för att kunna läggas på grillen. Löste det hela genom att hälla i ströbröd på fri hand tills den blev fast nog att grilla. Till biffarna åts mos, hemodlad sallad och gräddfil med grönmögelost. Det blev gott men smaken på själva biffarna var lite tunn för den som är van med grillade köttbitar, dessutom så smakade det inte alls grillat, jag kunde faktiskt inte känna ett spår i smaken av att kikärtsbiffarna legat på grillen! ???
Grillade fläskkotletter igår, använde totalt 8 briketter vilket gav en temperatur strax under 100°C i klotgrillen, blev saftigt och bra. Tillbehör: kocklandslagets potatissallad (http://matforum.nu/index.php?topic=1908.0) samt en blandsallad med ruccola.
Vad jag grillade idag? Julskinka så klart. 3,25 kg. La den i grillen 11.35, tog ut 16.20. Fick lägga på nya brinnande briketter efter ca 3 timmar.
Just nu ligger den inne i grillen igen med ett lager ägg, senap och ströbröd.
Snart ska den provsmakas.
God Jul på er.
Jag grillade också Julskinka.
3 timmar för 3 kilo.
Självklart hade jag i hickory trä, behöver jag tala om att det blev grymt gott.
Bilden är efter ca 2 timmar
ttt
Ny på forumet
Testar att lägga i en bild på senaste testgrillningen.
Bränslet till Smokern är enbart ved, en blandning av Hickory och bok.
Har ni slutat att grilla
Det verkar så, trots att många i forumet sagt att de är vintergrillare så är det nästan ingen som berättar om grillning på vintern hur man nu skall tolka det. ;)
Jag brukar inte grilla på vintern men gjorde faktiskt ett försök för ett par veckor sen när det var -15 ute. Men det slutade med att jag använde stekpannan instället, gaständningen på min Webergrill fungerade inte i kylan och eftersom jag märkte det först efter en kvart så var det inte läge att tända med tändröret heller.
Kan jag väl ändå inte tänks mig ;D
Helgrillat vildsvin gott som attan.
/rolf
Andreas ingen har tid att tänka på grillen, men det finns en del som gör det kolla med kryddburken hon é igång hela året runt.
Sen har vi ju för tusan glöggen att tänka på äe det ingen som testat att köra den i kallrök då har ni missat det allra heligaste. ;D
sen vill jag höra vad du tycker om vildsvinet punkt slut.
/rolf
BBQ-forever
Ser mycket bra ut gillar färgen så det är inget dåligt testresultat. Vad har du för smoker?
/rolf
andreas, jag vet inte vad en vintergrillare är. Grillning för mej är inte årstidsbundet. Att man har grillat lite lax, kalkon, lamkorv ochr burgare under januari och februari är just inte märkvärdigare än att man gjort köttgryta eller pannkakor i samma månad. Därför är det inget att skriva här om. ;D
Tråden heter "Vad grillade ni idag" och den har inte så stor aktivitet vinter månaderna. Så det borde väl finnas lika stor anledning att skriva vad man grillat i Februari som i Augusti.
Roffekock. Testgrillningen var för en kompis som inte visste vad han skulle ha för något på ett kalas. Han ville testa lite olika köttdelar och kryddningar,Det var det som var testen,för mig var det kanske inte första gången.
Smokern är en Vulcanus 750.
Ok forever.
Konstruktören är påtalad att han ska flytta termometern upp men vill inte lyssna på det örat. Jag har ingen som helst nytta av att veta temp. där dom är placerade nu det kan du hälsa Hr Öxell. Om det nu inte är du som är bakom tråden.
Men ditt prov ser trots detta bra ut.
/rolf
Problemet är att det inte finns plats för att flytta upp den typen av termometern,men det är inget stort problem. Det är bara att vid ett eller ett par tillfälle att mäta tempen med en Digital stektermometer där man vill veta tempen och sedan titta på dom nedre mätarna så vet man tempen vid nästa tillfälle. Nästa sak är att tillverkningen ligger i malpåse pga av kostnaderna i Sverige. Det är billigare att importera.
Det är inte jag bakom tråden,bara några av svaren.
/Hr Öxell kanske man ska kalla sig.
BBQforever, jag grillar rätt så ofta på vintern, men det är bara det att jag helt enkelt varit för lat att fota vid tillfälle.
I alla fall så grillade jag karré kotletter som jag lättrökte med hickoryspån. Till detta serverades grillad majs, pommes och beasås :P.
Ser gott ut.
Lördagkväll i Öjkroken!
tunnskivade kotletter, ryggbiff av nöt och grillkorv till barnen!
Stora fina klabbar ekved rakt ner i klotgrillen! :P
http://kryddburken.wordpress.com/2009/03/08/en-helt-vanlig-lordagkvall/
Det ser ut som ni hade en höjdar dag. Har ni provat att göra gratängen på grillen,
det blir kanon.
Igår vart det invigning av den nya Webern. Ut med den nya Performer Special Edition på balkongen och på med gasoltub och tändrör. Två kycklingar fick ställa upp på dans.
Kyckling 1:
- Skivad vitlök under skinnet
- Äppelbit i halsen
- Caj P originalsås över kroppen
Pudrar med:
- Caj P grillkrydda original
- Lawreys krydda
- Malden salt
- Färksmald peppar
Kyckling 2:
Under skinnet:
- Blancherade citronskivor
- Skivad vitlök
- Färsk timjan
- Färsk basilika
Ovanpå skinnet:
- Olivolja
- Malden salt
- Färskmald peppar
Äppelbit i halsen
Tanken var att de skulle bli Beer-can-chicken av dem, problemet var bara att de kom för högt upp på burkarna och slog toppen i locket. ;) Fick improvisera, så det blev indirekt på gallret istället. Weber bricketer på var sin sida, vattenbad i droppskålen under och hickoryflis på bricketterna. Tog ca 2 timmar att komma upp till 78C. Sen vart den friterad pommes, färskriven sallad med olivolja och lite salt. En Black Granite, Shiraz, 2008 åtnjöts till det hela.
Det var lite skillnad att grilla på Performern jämfört med Go-anywere :) Kommer behöva inkörning för att lära mig kontrollera tempen med den här.
Lindström trevligt initiativ. Som jag ser det att det kan vara lite problem att få dina kycklinga under locket kan bero på att du har för stora burkar,nu kan jag inte se exakt på bilden men med utgångsläge hur mycket av burken som syns så misstänker jag att det är halvliters,prova med 33:or.
Kör så det ryker.
/rolf
Tack Roffekock!
Enkelt med effektivt tipps. Självklart var det förstora burkar (0,5) ;) Det lustiga är att jag kollade i en amerikansk kokbok och där använde de sig av en 16 ounce, tallboy. 16 ounse blir unger fär 50cl. Nästa gång får det bli 33or. Eller som den Weberfeteshist jag är, blir det säkert deras kycklinghållare.
Imorgon ska jag prova Pulled Pork. Ska bara få till tempen nu!
Citat från: Lindström skrivet 2009-03-14 15:50
Eller som den Weberfeteshist jag är, blir det säkert deras kycklinghållare
Webers kycklinghållare är väldigt bekväm men den är onödigt dyr. Ska man steka två kycklingar så får man punga ut med nästan en tusenlapp för hållarna.
Jag efterlysen en mer prisvärd modell för två kycklingar. Såg en som man kunde importera från Kina grossvis. Ingen som sett en sån i Europa?
Ser ljuvligt ut, men brödet får du bakläxa på sådant bröd används av tandlösa sk "doppebulle" ;D ;D
Kör hårt nu vill vi se "brisket" :o
Ha en trevlig dag/och glöm inte Kryddburken idag!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
/rolf
Tandlösa doppebulle... ha, ha :) Måste erkänna att det faktiskt var ett taktiskt val av bröd. Tycker att hamburgarbröd blir för tort. Positiva erfarenheter med kebab i franska gjorde att valet föll på denna doppebulle. Alla goda safter uppsugna i det lätt grillade brödet...mmm..mmmm...mmm.
I helgen vart det belastningstest av nya grillen. Ett par grilltokiga bekanta fick komma över och hjälpa till med saker att grilla. Det blev:
- Baby backs, BBQ:ade i 2-3 timmar
- Marinerade fläskfilér
- Grillspett
- Ett par skivor entrécote
- Lite uppskuren paprika.
Ikväll tänkte jag grilla ett par hela fläskfileer.
Idag grillade vi kycklingfilé fyllda med ädelost , soltorkade tomater , färsk basilika och inlindade med bacon kanongott :P
Just nu ser fileerna ut så här.
Skålarna i bakgrunden innehåller yoghurtsås och en hemmagjord (första gången) guakamole.
Fortsätt ;D
/rolf
Sedan blev det så här.


Jag la på två små bitar av blötlagda plommonkvistar som gav en god rökton.
Åh, vad gott det ser ut! Bra jobbat!
Grillade kamben som förkokats i lite liquid smoke och kryddor..Blev gott.
Jag ber om ursäkt i går funkade det men ska se till så bilden kommer,
Mikael mitt falköga säger mig att dina kamben är tyvärr revben,men det är så här det ser ut i Sverige (och nu bor vi ju här.)
Men om du klickar på länken så ser du hur kambenen styckas (vilket du säkerligen redan vet) nästa gång du går till disken med kött, be och få tala med ansvarig, kopiera en bild och visa honom den och berätta. Detta sätt är inget översitteri utan vi måste hjälpas åt för att få mer kött på våra ben och du behöver inte vara rädd, detta är vad som är kamben och inget annat.
Man måste vara medveten om att dessa ben kan inte köpas för 29.90 utan ca 65-100 kr/kg beroende på var du köper dem. Jag kan tänka mig att det är bättre att köpa en hel trimmad kotlettrad och få styckat det på ditt sätt det som blir kvar kan du göra mycket gott på tex grillspett,fläskrullader,snitzel mm. Bäst är ju om man gör jobbet själv då får man det exakt som man vill ha det ;D
Mikael i alla fall så ser dina ben goda ut och du har gjort ett gott jobb säger min magkänsla och det är ju inte lätt att få tag på rätt "start" alltså råvara och då är det det man får se till.
Kör så det ryker Bryggens. ;D ;D ;D
Jag har alltid undrat frå vart dit namn kommer eller ditt alias.
din BBQ kompis /roffekock
Kom ingenstans med din länk.
Så här såg benen ut på ett ungefär:http://www.svenskkottinformation.se/styckning_420/2/
Jag grillade korv idag.
Citat från: roffekock skrivet 2009-04-04 19:41
Mikael mitt falköga säger mig att dina kamben är tyvärr revben
Är det så här du menar att dom ska se ut? Jag tänkte mig mera som Baby Back Ribs.
Den här styckningsdetaljen har jag nog aldrig sett förut.
Jag kontrar med att det är helt fel produkt här har du förmodligen en clubsteak som skiljer sig "en aning :D)från kamben.
Bilden på dina kamben ser rätt ut men för mig personligen är det för lite kött.
Men denna bild har ju inget med dina första grillade kamben dom du visar där är mycket längre därav att jag trodde att dina ben var revben.
/rolf
Nu ska vi se.
Eftersom det var som jag tyckte bra pris så köpte jag två förpackningar.
49,90/kg.
Bild på vad jag köpt:
Ser bra ut fast man ser benen (skiner igenom) och det innebär för lite kött. Länken som inte funkade lägger vi ner utan du kan se denna i stället.
Du ser här att det är mer så jag vill ha det.
http://www.youtube.com/watch?v=KdGPVgTgHeU
/rolf
Biifogar en länk som vissar på ett rätt bra sätt att fixa benen, med Chris Mark.
http://videos.kansascity.com/vmix_hosted_apps/p/media?id=1872667
Nu då jag är på hugget bifogar jag ett par andra trevliga filmlänkar.
http://videos.kansascity.com/vmix_hosted_apps/p/media?id=1796609&genre_id=839
Sist men inte minst en riktig höjdare.Korven som används är kanske inte den billigaste men mycket god.
http://www.youtube.com/watch?v=dIS73NmZBco
Utomordentligt bra filmer som visar med all tydlighet det jag har försökt att få fram.
Tack o bock.
/rolf
ps mer köttpåbenenrörelsen när startar den, typ camillas matuppror ;D
Vad bra, på första filmen syns det tydligt hur det ska se ut.
Benen lyser inte igenom köttet.
Nu vet jag vad jag ska titta efter.
Chris Mark har vunnit 8 Grand Champion of the American Royal Cookoff Contest.
Utöver det har han vunnit 40 nationella tävlingar. Under 2008 undervissade han ca 1200 hobby grillare/BBQ kust till kust. Han utbildar även kockar i grillning/BBQ.Så han vet vad han pratar om. Eventuellt kommer han till Sverige i sommar.
Idag grillade jag baconlindad hajmal. Och till detta bjöds det på ljummen potatissallad
Fungerar sidan som den ska
Oooohh, va mycket smarrigt det fanns här! Får nog tusan grilla i helgen.
Vi har grillat våren skörd av palsternackor, de ni! Lite annat smått och gott blev det förstås också.
http://mimmismat.wordpress.com/2009/04/25/varens-palsternacka-och-algfile-pa-grillen/
Mimmi.
Du delar med dej en varm känsla i vårsolen och björkars sus. Vilken måltid. ;)
/din vän rolf
Kycklingfiléer, majskolvar, champinjoner och halloumi.
Igår blev det 4st kamben.
Dry ryb:
Gjorde 2 st med en dry rub bestående av:
Maldonsalt, hett papripapulver, spiskummin, torkad oregano, lökpulver, vitlökspulver, färskmald svartpeppar, kryddpeppar och kanel.
De andra 2 fick en dry rub av färskmald svartpeppar och Maldon salt.
Wet rub:
Som wet rub gjorde jag en såsgrund på: finhackad gullök, färskpressad vitlök, ketchup, äppelcidervinäger, worcestershire sås, Colmans senapspulver, Kikoman soja, chili pulver och tabasco. Jag körde såsen slät med en stavmixer och fördelade den mellan två kastruller. Istället för farinsocker använde jag två olika bbq såser som sötningmedel. I den ena blev det Sweet Baby Rays och i den andra vart det Head Country.
2 timmar bbq på det, in i folieomslag. Iväg till några bekanta och varmhållning i folieomslaget på deras grill. Sjukt gott vart betyget :)
Igår blev det revbenspjäll i sous-vide 72grader i 8 timmar och sedan en dry rub och en timme 45 minuter på grillen.
Blev grymt möra och saftiga,men tycker nog att konsistensen på revbenspjäll som grillats i 4-5 timmar är bättre, lite torrare lite segare men på ett gott sätt.
Nu är balkongpremiären avklarad! Blixt, åska och hällande regn oroade maken som pep ett nervöst sms runt kl 15.30 där han undrade hur det skulle gå. Jag tipsade om att ta ut markisen och köra i alla fall. Ett lätt regn runt 18 ställde inte till det så farligt utan det var bara för mig att ta ett glas vin i väntan på middag.
Jag fick karrékotlett med ben, marinerad i olivolja, rosmarin, timjan, vitt vin och lite chili. Två såser, en med yoghurt och vitlök samt en frisk tomatsalsa. Detta åts med en god sallad med getost och kronärtskocka.
Tack älskling för en härlig måltid.
Idag blev det karréspett med vitlökssmör, ugnsbakade tomater och klyftpotatis.
Idag grillades bland annat våfflor
Men vad trevligt med våffla...lite ovanligt till grillen. Mer sånt. I dag bär det iväg ut på havet. Till kvällen blir det grillning av mubä-färs med tillhörande sallad och förhoppningsvis rostad potatis. Ska nu ragga upp en recept i sås-tråden. Ha en bra dag!
Fick häromdagen pressmeddelande med lite recept om mandelmassa på grillen. Någon som har testat?
En lokalt producerad ryggbiff från Persfolksgård och en Argentinare till sås, en mycket god mix!
http://mimmismat.wordpress.com/2009/05/16/grillad-biff-med-chimichurri/
Grillade handbörjare ikväll.
Grillade något köttstycke igår, var inte det som var annorlunda.
vi grillade dels brocolli, samt att jag rev potatis, blandade med kryddor och ägg, lite mjöl.
Lindade in i bacon och grillade i form och hade istället för potatis.
urgott.
Igår hade vi dagisfest och grillade spett med majs, paprika, champinjoner och korv på vissa.
Men framför allt grillade vi marshmallows. De vuxna nästan slogs om de som blev över fter barnens första omgång.
Idag grillade vi fläskfile med lite klyftpotatis, ganska enkel rätt men det är den magiska glazen som gör skillnaden..
http://sybariterna.blogspot.com/2009/04/en-magisk-glaze.html
Det blev kycklinglårfile som legat i grillolja ett par timmar. Till detta en grönsallad med bönaor och majs i och gott nybakat grovt bröd. Ett glas rött från Italien blev pricken över i.
Tipsar här om Stubbs Honey Pecan Bar-B-Q sauce. Underbar! Köp! Utöver den goda smaken stoltserar den med att vara tillsatsfri.
Jag såg en sån idag i en butik i Rönninge. Den innehåller både majsstärkelse och naturliga aromämnen. Räknas inte det som tillsatser?
Eller är det E-nummer du menar? I så fall kan jag säga att jag nyligen hörde att fler och fler tillverkare går över till att skriva ut tillsatsernas namn utan E-nummer för att inte oroa folk. Alla "vet" ju vid det här laget att E-nummer är något obra.
Majsstärkelse är inte en tillsats enligt mig. I så fall skulle dagens rabarberkräm ligga risigt till. Aromämnen i form av t ex vaniljextrakt är inte heller onaturlig tillsats, tycker jag! E-nummer eller ej...
Missförstå mej inte Mickan, jag kritiserar inte dej eller det du skriver. Jag bara undrade om det räknas som tillsatser, jag tror att det gör det. Och majsstärkelse (konsistensgivare som är med för att ge en konsistens som ska vara aptitlig) har ett E-nummer (är jag nästan säker på) och ett skäl att dom skriver just majsstärkelse och inte Exxx skulle kunna vara just att dom tror att det ser bättre ut i konsumentens ögon.
För övrigt lät det gott och jag blev sugen på att köpa en och prova. Hur använder du den?
Kollade i E-nummerboken[1] och det verkar inte som om majsstärkelse har ett E-nummer. Jag citerar:
"Stärkelse som används i livsmedel utvinns framför allt ur potatis, vete, majs och ris där det förekommer särskilt rikligt. [...] Stärkelserna är livsmedel, men modifieras de kemiskt betraktas de som tillsatser."
Det finns elva godkända modifierade stärkelsesorter som får användas utan mängdbegränsning i alla livsmedel som generellt får innehålla tillsatser. Dessa har E-nummer.
[1] Zinck, Hallas Møller, E-nummerboken. Fitnessförlaget, Stockholm
Aha, då har jag lärt mej något nytt.
Jag har haft den där många skulle använda ketchup, penslat mot slutet av grillningen samt blandat med turkisk yoghurt. Hittills! Testa!
Var kan man köpa underverket?
Hade täkt att göra en beer can chicken men ungarna hade bråttom så det blev ett par fläskfileer och potatisgratäng. Men jag kunde inte låta bli att fixa majskycklingen, så det blev en beer can chicken i alla fall. Pippin sitter på en svart Koff.
Marinerade kycklingbröstfileér under tegelstenar!
Varför använder man tegelstenar?
På så vis får du värmebehandling både från under och över,men vet ej om det är så glassigt med stora tegelstenar. Däremot så finns det speciella gjutjärnsplattor bla hos Rumo som kan vara andvändbara. 8)
kör så det rycker/rolf
Citat från: roffekock skrivet 2009-06-09 16:50
värmebehandling både från under och över
Ett Weber-våffeljärn alltså?
Ja igår grillade jag utskurenbiff och en stomp på sötpotatis. Till detta körde jag ett beprövat recept på
småsteklökar.
http://sybariterna.blogspot.com/2009/06/smalokar-till-det-grillade.html
Gjorde en beer-can-chicken med min nya "poultry roaster" och är totalt hänförd, det finns inget annat sätt att grilla kyckling på hädanefter :)
o det bästa är att resten av familjen håller med, får nog införskaffa ännu en roaster...
Karréspett med små bitar stark korv emellan. Marinerade köttet i rött vin, vitlök, timjan och salvia.
Lite sent kanske men i söndags firade vi en födelsedag hemma och hade lite gäster. Jag grillade 1,5kg karre i småskivor, drygr 2kg kycklinglårfile samt ett par kg blandade korvar. Till detta serverades kokt färskpotatis och grönsallad och en grillsås baserad på grekisk yoghurt.
Grillade lax igår, sjukt gott.
Tesatade att smaksätta aioli med wasabipulver, mums
http://sybariterna.blogspot.com/2009/06/aioli-smaksatt-med-wasabi.html
I helgen har vi grillat lax två kvällara i rad! Var en sväng till fiskhandlaren i fredags och jag skulle nog kunna åka dit igen för att grilla ännu mer lax... Det är riktigt gott!
Vi grillade en laxsida kryddad med massa salt, goda färska örter och citron. Till detta åts det potatissallad och en hemplockad sallad direkt från landet! MUMS!!!
http://kryddburken.wordpress.com/2009/06/28/grillad-lax-i-sommrigt-sallskap/
Köttfärsspett gjord på blandfärs kryddat med nymald svartpeppar, salt, paprikapulver, finhackad färsl vitlök och lite kardemumma.
Igår grillade vi entrecote som vi hade en rabarberglaze till, supergott!
till detta körde vi med hemgjorda strips
http://sybariterna.blogspot.com/2009/07/rabarberglaze-till-grillad-entrecote.html
Igår blev det grillad älgfilé, oj oj vilket gott och mört kött! Tillbehör var klyftpotatis, grillad svamp, tzatziki och sallad förstås.
Dottern kom hem med en kompis och då blev det en helgrillad rostbiff med rub på örter och vitlök från täppan. Till en färskpotatissallad med pesto och annat mums i. Huvvaligen så gott!
Vi startade faktiskt med smörstekta kantareller på mannens nybakade dinkelbröd, inte så dumt det heller.
http://mimmismat.wordpress.com/2009/07/07/potatissallad-med-pesto-parmensan-och-pinjenotter/
Tjocka Reven grillade vi igår, det är grymt gott framåt småtimmarna till en kall öl! ;)
Förkokade en god hemmagjord buljong.
http://kryddburken.wordpress.com/2009/07/22/tjocka-revbensspjall-pa-grillen/
Snacks-karrégrillning på kvällen. Det som flammar upp på bilden är bbqgrilloil by santa maria.
Grillade lite hängmöradbiff till detta en ovanligt lyckad bea, det blir något speciellt
när man vispar ihop såsen själv. Köpte köttet förövrigt på kötthandlaren på väster i örebro, sjukt bra ställe
http://sybariterna.blogspot.com/2009/08/bearnaisesas.html
Grillad älgbiff med pommes château, vitlökssmör, broccoli och en kall Mariestads. Utomordentligt gott.
igår blev det
man tänder

Man tager

Lägger på plats

Undertiden stenen blir varm gör man klart

Sedan låter man härligheten

Ligga o bli klar.
sedan är den stenugnsbakade pizzan klar
Pizzan ser riktigt smaskens ut. Hoppas att det smakade ;D
Jag fortsätter mitt älggrillande, men nu börjar det bli lite för mörkt att fotografera grillen utan blixt... potatissallad till.
Efter en trevlig stunds självplock av majs blev det dito på grillen. Åh, så gott. Det märktes att det tog 3 h från planta till grill!
Då har man provat min nya grill...det blev en julskinka med hemgjord grillrubb...och den smakade kanon...
Citat från: Roine skrivet 2010-04-24 15:31
den smakade kanon...
Krutrök? Brände du den?
Förlåt, jag skojar bara. Roligt att du är nöjd med din nya grill! :D
OK, detta är bara en önskedröm, men en egen-marinerad ekologisk Bosarpkyckling, långsamt, långsamt på klotgrillen vill jag ha! Fast idag är jag ensam på landet, varför ett par kilo kyckel blir liiite för mycket. Men vad vore livet utan drömmar?
Undrar fröken Dill
Citat från: Fröken Dill skrivet 2010-04-24 17:32
OK, detta är bara en önskedröm, men en egen-marinerad ekologisk Bosarpkyckling, långsamt, långsamt på klotgrillen vill jag ha! Fast idag är jag ensam på landet, varför ett par kilo kyckel blir liiite för mycket. Men vad vore livet utan drömmar?
Undrar fröken Dill
Du skulle sagt till tidigare så hade jag kommit!
Själv så grillade vi vitlöksfylld fläskfile. Tycker fläskfile ör rätt trist, men med lite fyllning och glace så blev den riktigt god.
Sweet baby rays hickory and brown sugar fick bli glace.
Citat från: agnetasch skrivet 2010-04-24 16:42
Krutrök? Brände du den?
Förlåt, jag skojar bara. Roligt att du är nöjd med din nya grill! :D
Kommer aldrig mer å köpa rökt skinka i butik nå mer...kommer att köpa okokta helgskinkor när jag kommer över sådana i butikerna runt omkring....även annat kommer att åka på och grillas low and slow....allt roligt jag kommer över skulle jag tro.....
Idag blir det köttfärslimpa fylld med diverse godsaker + inlindad i vävdbacon...i köttfärsen blir det lök,vitlök,div kryddor och mozzarellaost och lite vanlig ost...penslad med hemkokt Bbq-sås och bacon runt om grillat low and slow i min grill..räknar med 2-3 timmars grilltid men det är det värt.... ;D
<igår grillade man fransyska...närproducerad...den var marinerad i soja,whisky,worschestersås,ingefära och lite vitlök(4-5)klyftor...efter 12-15 timmar på grillen i låg temperatur aldrig över 115 grader men ej under 100..som rökved använde jag äppelträ och lite hickory....4 timmar senare var den perfekt och underbart mör och saftig....
Kött och potatis - fläskkarrespett och färskpotatisspett.
Idag blev det
grillade spareribs med klyftpotatis, coleslaw och majs!
http://ensmakavkarin.wordpress.com/2010/07/14/grillade-ribs-med-klyftpotatis/
Idag är det ett första försök på 'Pulled Pork' med egen alved. Får se hur det går. 2kg fläskkarré ligger på Webern.
Pulled pork klara vid kvart i nio, blev sjukt bra. Recept och guide från Grillguiden. Bilder kommer senare.
Idag går det ett helt lår från vildsvin på Chargrillern...har hållt på i 4 timmar nu och det ser riktigt bra ut...gjort av med 4kg briketter av märket habanero(inte särskilt bra märke)..4 liter vatten har det gått åt i plåten under låret hittills idag...räknar med 4-4.5 timmar till innan det är klart....
Låter fint, får vi se bilder på resultatet ? :)
Uppdaterar med lite grillat från sistens! ;-)
1. Grilltallrik med vitlöks/chilimarinerad skinkstek, fast här med hasselbackspotatis, vitlökssmör, smörstekta champinjoner och sallad.
2. Grilltallrik med samma kött, potatissallad, grillat vitlöksbröd & gurka och sockerärtssallad.
http://kryddburken.se/2010/07/28/grilltallrik-1-och-2-vilken-valjer-du/
3. Detta är Joline som hittat på då hon bjöd oss alla på middag helt själv-fixad! Baconlindade falukorvsbitar, grillade med tortillabröd!
http://kryddburken.se/2010/07/20/nar-en-8-aring-tar-middagen-helt-i-egna-hander/
Kycklingspett med Fetaostsallad & Yoghurtsås Hiiiimla gott!! ;-)
http://kryddburken.se/2010/07/23/kycklingspett-med-fetaostsallad-yoghurtsas/
Idag blev det supergod
grillad kyckling med citronpasta och grillad zucchini med parmesan!
http://ensmakavkarin.wordpress.com/2010/08/10/kyckling-med-italiensk-touche/
Det blev både tjocka och tunna revbensspjäll. Kvällen innan grillning blev de ingnodda med en egentillverkad dryrub innan de fick vila i en påse i kylen under natten.
Dagen efter rumstempererade jag spjällen medan jag ställde i orddbning grill och bricketter. Under första timmen spjällen låg på grillen kokade jag ihop en BBQ-sås som jag sedan penslade spjällen med. De tunna tog jag av efter drygt tre timmar, de tjocka en stund efter 3,5 timmar. Tempertaturen i Weberns topp låg på mellan 130-150 grader.
Detta var mitt första riktigt allvarliga försök till 'low and slow' tillagning. Med tanke på hur gott det smakade och hur saftiga spjällen var så måste jag säga att jag lyckades bra
Spareribs med hemgjord grillkrydda och lite fläskfile..till det serverades det rökt potatis..passade på å grilla medans jag håller på med taket till grillarna..
Idag premiärkör jag min nya WSM. På gallret ligger nu tjocka revben, en bit flöskkarre och en bit rimmat sidfläsk.
Idag grillade jag Hot Sticky Chicken Wings, jättegod 'finger food'
Idag fick röken jobba igen. Sidfläsket som jag rökte förra gången så nu var det det som stog för lejonparten. En 2,4kg kyckling gjorde fläsket sällskap i röken. Med var också chili och paprika.
Cederplankslax med senap och sojaglasering - http://matpolisen.wordpress.com/2010/09/13/cederplankslax-med-senap-och-sojaglasering/
I helgen gjorde man ölburkskyckling och jag kan säga att det inte är sista gången det tillreds på smokern...smakade kanon gott....till det severades det ugnrostade grönsaker,beasås och ananassalsa... tog styft 2 timmar innan kycklingarna var klara..
Kryddningen bestod i att jag la dom i saltlag kvällen innan och sedan rubbade jag dom med en blandning av lökpulver,vitlökspulver,svartpeppar,rosmarin och timjan...
I helgen grillade jag förutom vildsvinskarre också picnicbog med svålen kvar. Genom att skära ett linjärt mönster fick jag förtom det grillade köttet även 'cracklings'. Jag vet inte om det finns något svenkt ord.
Idag är röken fulladdad. Jag röker 10kg sidfläsk och en hel karre. Jag kommer att passa på och röka några paprikor också. Mums!!!!
Idag drog jag för omväxlings skull igång Webern och grillade kyckling. Den hade fått dra i en marinad jag gjorde av en massa gott jag hittade i skaferi och kylskåp.
Det blev Amerikansk Entrecote för min del. Riktigt gott faktiskt trots att köttet färdats så långt.
Gjorde en pulled pork igår natt och avnjöt den idag och det blev himmelskt gott..tog 10 timar innan jag inte orkade vara vaken längre inatt..plockade av den av smoker vid 02:30 inatt och då hade den kommit upp i 84 grader..hade velat kört den en stund till men jag behövde sova lite för att orka med dagen idag....men som sagt så smakade det himmelskt gott...2,4kg bogblad körde jag nu..nästa gång kan det bli en massa karré..värt tiden och passet som det blir..det blir hur gott som helst...
Har ni slutat att grilla????? Riktiga grillare grillar väl hela året!!!
Viskar: Stekte hemburgare men det hade blivit mycket godare på grillen.. :(
Jag premiärgrillade det nyinköpta rotisseriet genom att grilla två kycklingar. Innan de uppbundna träddes upp på spettet smorde jag in dem rikligt i en kryddad olja. Oljan kryddade jag med Tabasco, Tabasco Chipotle, salt, peppar och ett hemgjort Corbali-pulver.
Medan jag ändå var ute startade jag upp röken också. Jag äppelrökte sidfläsk till ett ljuvligt gott bacon och en hel kotlettrad med benet kvar. Röktid över sju timmar.
Idag går röken, kalkon ligger på gallret. Kalkonen har först legat i salt och kryddlake ett par dagar. Jag har också preparerat den med smör under skinnet idag. Om fyra till sex timmar bör den vara klar.
Härom dagen grill-rökte jag en stor fläskkarré på ben. Den låg 7 timmar på grillen och var så underbart mör.
Idag röker jag bacon igen, idag är satsen åtta kilo stor. Smakerna är Hickory, Torv och Äpple. Röktiden blir sex timmar.
www.husihelvete.se (http://www.husihelvete.se)
Trevligt att se att det finns någon som kommit igång.
Jag har inte gjort något säsongsuppehåll...
I går grillade vi marinerad (äppelcider, vitlök, soja, timjan, lite blandade kryddor och sambal oelek) Fläskytterfilé, rösti, morotstzatsiki, kall örtsås och en fräsch sallad. Mycket gott!
I helgen grillade jag hemgjord salsiccia, två olika sorter för att vara exakt. En smaksatt med fänkår och en annan smaksatt med salvia. Dessa avnjöts med hemgjord senap och färskbakta korvbröd.
I helgen grillade vi hel laxsida. Det gick mycket bra med ett halster. Började med den skinnfria sidan, direkt värme tills man fick fin färg. Därefter vände jag och grillade skinnsidan. Till laxen serverades romsås och kokt potatis. Riktigt fräscht och gott.
Idag körs fläskkarré i "smokenatorn". Funderar på om det ska bli Pulled pork av det eller om jag ska ta ut den tidigare.
Såg några tips på någon TV-kanal i USA att man kan kör pulled porken i 3h i röken + några timmar i ungen för att det ska gå lite fortare.
Du kan köra in i stort sätt allt du kör i smokern i ungnen efter halva tiden.Det hardlar om att köttet tar åt sig av smaken i ett visst antal timmar. Exempel hel karre kör den i smokern i 3 timmar slå sedan in den i folie, här finns det 2 skolor antingen kör du på en glaze eller inte. Sedan kör du det lika länge till i tex ung (ca 120gr)Jag tror inte på att det ska gå fortare.Möjligen om du halvera köttet eller höjer tempen.
Kan det bli mera ånga i ungen än grillen som gör att det kanske går fortare?
Jag la karrén i en kastrull med liten vatten i botten för att få ånga och la upp köttet på en fat så det inte låg och simmade i vattnet, och locket på.
Men smidigaste är att man slipper fylla på med briketter och hålla på och underhålla grillen och att tempen blir stabilare än grillen.
Ett hett tips till alla barbecue och grillroade inför lördagkvällen. Testade ett riktigt bra recept ur Jonas Borsséns bok "Killen vid grillen" förra helgen, barbecue-rökt lax med kryddig rub och till det en ljuvlig salsa på druvor, salladslök, chili och olivolja. För den som inte har boken finns allt beskrivet plus mina bilder på
http://slowfood-tinna.blogspot.com
Kan verkligen rekommendera denna rätt!
I skrivande stund så har jag en bit sidfläsk och en fläskytterfilé samt lite ribs på grillen. Indirekt grillas i runt 4 timmar :)
Um, grillat är smarrigt som bara den. senast jag åt grillat var förra veckan :) då blev det grillade revben men fläsk ytterfilé är ändå snäppet godare... Grillspjut från ica , Um um :D
Igår vid straxt innan 20:00 så la jag en bit högrev på runt kilot på grillen. Det enda jag gjorde med den var att lägga den i rumstemperatur och rubba den med en egen komponerad rubb, högreven la jag på Webern på indirekt grillning på till en början egentligen för hög värme. Jag lät den ligga i ett par timmar och innan jag skulle lägga mig så svepte jag in den i folie och hällde på lite färdig CajP:s vitlöksmarinad. Idag så hade jag sovmorgon så vid straxt innan 9 gick jag upp och tog av köttet från grillen och då var det fortfarande lite små varmt och jag kände direkt att jag lyckats med min BBQ -Nu har jag precis ätit två nattmackor med den underbara högreven och det var bland det möraste kött jag någonsin ätit :D
Jag har grillat lamm. Marinerat i vitlök, olivolja,timjan,chili,soja och franska örter. Tilltugg ungsrostad potatis och en sky på det som droppat ned vid grillningen.Spännande och se vad det smakar. :)
idag blev det ett enkelt grillspett. inget fancy alls men förjäkla gott. olika färger av paprika l,ök karré pommes :)
Idag blev det en rökt laxbit, en rökt sik och grillat älgkött i en marinad av hankey bannister whisky, egenblandad cajunkrydda och olja med lite vitlök.
Högrev som jag långkokat i vin och vitlök innan. Löjligt gott!
http://lena-makeaheadfood.blogspot.se/2012/06/om-ni-bara-ska-grilla-en-ny-ratt-i.html
:Dvi skulle ha lagt dessa ljuvliga torskpaket på grillen, men det blåste och regnade så vi la dem i ugnen i stället ;)
Torsk & potatis i foliepaket med vitlök, gräslök, smör och annat gott i ugn eller på grillen
http://lena-makeaheadfood.blogspot.se/2012/07/torsk-potatis-i-foliepaket-med-vitlok.html
Grillade lax och hade potatissallad till.
Testade 2 nyinköpta saker denna helg bland annat ny Paella kokbok från Amazon.com "1080 Recipes" av Simone Ortega samt mitt nya paella set som jag köpte från www.optimumcooking.com förra veckan
Hästfilé blev det på grillen i helgen. Mycket mört och gott!
Jag har precis invigt den nyinköpta kolgrillen, som lite oväntat köptes på annons (http://citiboard.se) på nätet. Men helt okej och kalkonen (också första gången som jag grillat detta) blev väldigt god.
Den här skönheten "1500 g högrev" har legat på grillen i 4 timmar nu "lätt smekt av ekspån", den kommer att förvandlas till pulled beef när den når 95 grader, tillbehör: rökt salsa med vete tortillas.