Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Anne

1081
Andreas, skillnaden ligger i att risotto-ris utvecklar en krämighet när det långsamt absorberar vätska. Det är därför man använder vissa rissorter och inte andra.
1082
Jonas - jag gjorde faktiskt en quinoa-risotto (gud, jag kan knappt skriva det ;-) ) och det blev okej. Kunde kokt den en aning längre, men jag var så hungrig...

Kornen är ungefär lika stora idag, pyttiga. Men det måste nog blivit groddar, det är liksom en feature quinoa har.. skumt det där.

1083
Ja, ris är ganska känsligt, eftersom det finns så stora kontaktytor - men detsamma borde gälla för bulgur och couscous, tycker jag...
1084
Jonas - jag tycker att det är jättestor skillnad på att koka riset för sig, och att långsamt låta det absorbera vätska. Absorptionsmetoiden är för mig en av flera saker som gör en risotto till risotto :)
1085
Halloumi är jättegott! Jag steker gärna i lite olivolja med chili och vitlök, blir suveränt. Kan ätas som plockmat, eller vara bas i en matig sallad. Hallomistavar i bacon (grillas i ugnen eller på utegrillen) är underbart. Fast fett. :)
1086
Andreas - manchego är en spansk hårdost, gjord på fårmjölk. Gott... Över huvud taget är sött väldigt gott till salta ostar.

Och tack Urban :)
1087
Jag är inte så strålande på mat och dryck faktiskt, dricker hyfsat helst vatten till den mesta mat. Sorry! Men stavar av pecorinoost med honung är inte dumt, eller manchego med lite jordgubbsmarmelad (helst med balsamvinäger, en sk fragolaceto), eller.. eh, ja,  ost kan jag prata om rätt länge. Men nu frågade du ju om kombinationer med dryck och då hoppas jag att nån annan kan hjälpa till :)
1088
Knivsliparen ersatte inte över huvud taget utan menade att det skulle vara så. (GAAAH!) Affären ersatte dock, eftersom de tyckte att de kanske skulle infomerat om att sliparen brukade göra så, men de hade inte den modellen utan skickade med en som de tyckte var likvärdig. Pyttsan...
1089
Jonas, nä, på svenska restauranger beställer jag väldigt sällan risotto. Men det går att göra väldigt bra även a la minute, om man kör *nästan* klart (säg en kvart kanske) och sen monterar i sista buljongen, parmesan, ev. lite smör osv precis på slutet. Och så gör även en del restauranger förstås. :)
1090
Det finns otroligt många olika varianter på Sabatier, allt från jättebra - och dyrt - till skräp. Så tyvärr, inget enkelt svar. Kniven som förstördes var kanon, ersättningskniven.. ja, inget vidare. Tror originalet låg på 8-900, ersättaren på 4-500.
1091
Urban - ja, t.ex. styckning av kyckling, skära frysta saker som bacon (ja, det är säkert inte så bra för NÅN kniv), och.. ja.. framför allt sånt kanske.
1092
OT som sjutton, men vad kul att se dig här också Stellan :)
1093
Vad lustigt Calle! Jag har testat flera olika, kommer bara ihåg Saltå Kvarns och Renee Voltaire just nu, och det blir absolut svans efter ett par minuter.
1094
Ja, jag  tycker inte att det är risotto i alla fall, utan nån slags ris-pytt. Den sista lät riktigt ruskig. :)
1095
Lite beskt kan det vara, så jag tror helt klart på att skölja noga. Och oh ja, quinoa for alltid en svans när man kokar den, det är lite av charmen. :)
1096
Andreas - åh, jag vet inte om det finns så många. Min är av märket Finest Call som jag tycker är väldigt pålitligt, jag köper dem på Martin Ohlsson.

http://www.finestcall.com/
1097
Jag gjorde massor av frozen margaritas och daiquiris förra sommaren - margaritas med margaritamix och tequila, simpelt och supergott, daiquiris på fruktpuré, rom och lime.
1098
Tja, alla gör ju som de vill, men *färdigkokt* ris ger banne mig ingen risotto. Däremot nån slags god rispytt, och det är alldeles utmärkt. Men poängen med en risotto, gjord på risottoris, är ju att riset blir krämigt av själva tillagningsprocessen, och inte av grädde.
1099
Urban - ja, det är lite som couscous, på ett ungefär. Lite krispigare tycker jag.

Andreas - ingen aning om varför de förespråkar varmt vatten, och jag vet inte vilka "de" är heller, jag har nog missat den biten av instruktionerna. Däremot ska man skölja ganska ordentligt, annars blir den bitter i smaken.
1100
Riktig risotto tycker jag *inte* är nån slags italiensk pyttipanna, utan en rätt väldefinierad rätt. Man kan ha mycket i, men tillagningen brukar inte skilja sig särskilt mycket åt. Och det är ytterst sällan andra mejeriprodukter än smör och parmesan i. (Har absolut aldrig sett grädde i ett italienskt recept.)

Så. Bas. Fräs lök och om man vill, vitlök, i smör och olivolja, eller bara något av det. Värm buljong i en kastrull. Häll riset i grytan och fräs tills det är gyllenbrunt. Häll ev. på ett glas vin och låt det koka in. Tillsätt sen buljong, en slev i taget, och rör om mer eller mindre konstant. Risotton är klar när riset är mjukt men spänstigt. Sen rör du ner vad du nu vill ha i den (en del ingredienser tillsätter man i början, t.ex tärnade rotfrukter) och avslutar med riven parmesan. Och jag har gärna i lite citron, honung och chilli, men det är inte så traditionellt. :)

Annonser

Powered by EzPortal