Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Anne

1121
Jupp, Kitchen-Aid är en köksmaskin. Amerikansk, och väldigt poppis. Kom till Sverige för.. fem-sex år sen, kanske, lite drygt. Den skiljer sig en hel del från andra köksmaskiner - både på gott och ont. Den är rätt mycket dyrare än t.ex. en Electrolux, så många väljer bort den. (Fullt förståeligt.) Jag älskar min, den är sensationellt tokbra, och jag skulle aldrig byta...

Du hittar dem online t.ex. på www.bagarenochkocken.se
1122
Andreas, de är ungefär så stora som "chocolate chips" från USA, om du sett såna. Perfekta för kakor. Och perfekta att smälta också förstås, vilket är vad jag oftast använder dem till.

Jag har en Kitchen-Aid... Min absoluta älskling i köket. :)

Milda är helt klart annorlunda än smör, ja. Men jag har för mig att smör flyter ut mer, och inte mindre - kan ju minnas fel, jag bakar aldrig på margarin. (Eller ja, det var *väldigt* länge sen..)
1123
Citat från: Urban skrivet 2007-05-10 18:13
Tror att jag måste kontakta Ardbeg och Laproaigh bara för skoj skull.
Vore intressant att veta när dom gör denna sammanblandning. Gör dom det före lagring på fat eller efter?..
Fortsättning följer!


Efter. Poängen är ju att varje fat har en lite egen karaktär, men om man vill sälja en stor whisky så ska förstås varje flaska smaka lika, oavsett vilket fat det har legat på. Därav att man smakar av och blandar, så att slutprodukten är lika. Men det blir mer och mer populärt att sälja särskilda varianter som bara kommer från ett enda fat, och gärna speciallagrade varianter som doublewoods, eller specialwoods typ sherry- och portwoods.
1124
Citat från: Urban skrivet 2007-05-08 20:50

Tror du att det är andra destillerier än Balvenie som gör på detta vis.. Alltså blandar ihop Whisky från olika fat för att få samma karaktär?Jamen oh ja - alla. Det är standard. :)
1125
Kul att du gillade dem, men det var ju lite underliga saker du råkade ut för. Jag använder organiskt jordnötssmör, gjort på bara jordnötter. Och jag hade slätt hemma, så jag tillsatte extra nötter - det hade jag nog gjort i vilket fall som helst. Det *ska* bli en ganska fast smet, svårblandad reflekterade jag inte så mycket över eftersom jag som vanligt använde min Kitchen-Aid :) Min choklad var väl sådär halvmörk, tror den håller drygt 60%. Jag köper helst i pelletsform så man slipper hacka, Chocovic har en kanonbra i 1,5 kilosförpackning på Martin Ohlsson.

Och jag använder alltid stora ägg, storlek L efter svensk klassning. (Eller möjligen XL om det råkar finnas.)

Men att de flyter ut brukar mer bero på annat. Smör flyter ut snabbare än margarin, men blir ju godare. Testa att kyla smeten när den är klar nästa gång, innan du klickar ut den.
1126
Jodå, vår Oban är en Doublewood. De flesta har ju börjat släppa tvåfatslagrade nu, men tyvärr säljs nästan inget i Sverige. Balvenie finns väl i vanliga varianter också? Men Doublewooden är lite extra god...

Single Cellar - whiskyn kommer bara från en viss källare på distelleriet, som ligger närmast havet. Den anses ha lite annan karaktär.

Med single barrels kommer allt ifrån samma fat, annars blandar man ju olika fat för att få "rätt" karaktär. Står mer här:
http://www.balvenie.com/range/singlebarrel_15yo.html

1127
Nej, oöppnade flaskor ska det inte göra någon skillnad på alls, och öppnade flaskor tror jag inte heller påverkas nämnvärt - men de ska ju drickas ur förhållandevis fort. (Ja, nåt år har man väl på sig..)
1128
Andreas - nä, med vaniljextrakt menar jag just det, vaniljextrakt. Fast det går inte att köpa i Sverige,  tyvärr. (Jag tigger av alla som ska åka till USA, så jag har ett gott förråd. Även en del hemgjort, men det är inte lika starkt.) Ersätt med dubbelt så mycket vaniljsocker, ungefär. (Extrakt smakar mycket mer och mycket "renare".) Förvaras jättebra i frysen, ja!  :)

(Kan ta nån minut längre i vanlig ugn, men mest får man väl köra en plåt i taget. Bekvämt med varmluft, jag är sååå nöjd.)
1129
Andreas, japp, finns på min blogg, här:

http://annesfood.blogspot.com/2007/05/team-cookies.html
(länk till svenskt recept längst ner på sidan, om du vill.)
1130
Nej, whisky är inte som vin på det sättet. De lagras inte i flaska. De ska inte stå i solsken, eller alltför varmt, men det är väl ungefär allt.. Och i synnerhet flaskor med naturkork SKA förvaras stående, så inte whiskyn tar smak av korken. Helt olikt vin, alltså. De vinner inte på lagring, så att säga.
1131
Jo, jag fryser in överblivet vin ibland, men jag kommer sällan ihåg vad det är.. använder det mest i så fall i rätter där det inte spelar så stor roll, typ köttfärssås. Annars matchar jag gärna rätten med vin från rätt land/region, då blir det ofta jättebra.
1132
Andreas - åh, de står i ett skåp... vanliga flarrorna står med resten i barskåpet, mackmyrorna står för sig (för de får inte plats annars). Inget speciellt. Jag tycker inte att flaskor är några vidare inredningsdetaljer, så de står inte särskilt synligt.

Urban - maken gillar Doublewoods, så vi har ett par sådana, Oban och Balvenie har jag för mig. Sen har vi nån Single Cellar (En Glenmorangie?), och nån Single Barrel också. (Balvenie igen, har jag för mig.) Och en 25-årig Bowmore, som är riktigt bra.

Åker via Heathrow snart igen, så får se vad vi kan komplettera med...
1133
Jag tycker att vin man använder i maten även ska vara gott att dricka, och ja, då går matlagningsvin totalt bort annat än i absoluta nödfall. Använder nästan heller vatten, buljong eller något annat som råkar finnas hemma (sherry, konjak, whisky, martini) än matlagningsvin. Men det är jag det. :)
1134
Jag bakade småkakor med jordnötter och mörk choklad.
1135
Nej, särskilt unik skulle jag inte säga att den är. Eller ja, lika unik som alla andra sorter - alla har ju sin egen karaktär. Men det är inte så att Mackmyra är MER unik. :)

Andreas - tja, 01:orna säljs för 5000:- till privata samlare, så det känns som en skaplig investering. Vi har inte köpt våra flaskor för att dricka - i alla fall inte förrän vi har alla sex preludiorna.

Och vi har betydligt dyrare i samlingen.. :)
1136
Javisst har jag testat Mackmyra - alla tre som kommit hittills. Dock inte mina egna flaskor, de är oöppnade. (Men har snälla kompisar som har dubletter...) Ettan har faktiskt lite whiskykaraktär, drickbar. Tvåan - nä, inte ett dugg. Trean är lagrad på sherrysmak, och faktiskt ganska god. Fyran ska jag iväg och köpa NU. :)
1137
Dricker gärna Single Malt - inte fullt lika entusiastiskt som min man och diverse polare, men ändå. Jag föredrar lite mindre rökiga varianter, gärna doublewoods, och gärna lagrade på sherryfat.

Och snart släpps fjärde Mackmyran.. :)
1138
Ah, jag såg inte framsidan på påsen, bara baksidan där det står "blandade nötter"...
1139
Andreas - nej, ingen skillnad alls vad jag vet, bara utseendet :) (Men jag kan ha fel..)
1140
Tja, det, eller så det faktum att det finns kikärter och frön i "blandade nötter". (Besviiiiken jag skulle bli..)

Eller att den har ett och ett halvt års hållbarhet. (skeptisk.)

Annonser

Powered by EzPortal