Bäst slipmetod - vattensten, Tormek eller annat?

Startat av Rob, 2007-12-28 22:51

Föregående ämne - Nästa ämne

Rob

[Sidospåren om slipmetoder från tråden Min favoritkniv / mina knivar! Berätta om dina knivar i denna tråd! är härmed utklippta till ny tråd. /Andreas]

Kom nu ihåg att den bara kommer "grundslipad". Ägaren förväntas lägga den riktiga eggen själv...

Grattis i alla fall! VG10 är ett trevligt rosttrögt stål.

Shanta

Rob: Huh? Vad betyder det? Måste man lämna in den till något sliperi eller är det något man kangöra hemma?

Rob

Slipa kan du göra själv om du vill. Det finns endel om det på detta forum. Vattenstenar tycker jag själv är bäst.
Första gången skulle jag inte rekommendera att börja med Hattorin dock...

http://matforum.nu/index.php?topic=95.0

roffekock

2007-12-29 11:28 #3 Last Edit: 2007-12-29 11:36 by roffekock
Shanta. Du sitter nu i en sits som är knivig ;) Egentligen så bör du införskaffa all kunskap som finns i ämmnet men även om du gör detta så är det ändå inte nog, du måste ha handlaget och du måste ha koll på vinklarna.

Om du köper en Tormek slip med vattensten så får du tillgång till en mängd bra instuktioner och jiggar, dok inte allt men en del, denna maskin har ju även sin brynläderskiva där du kan anväda dej av, en full ut gokänd metod med kniven fixerad i jiggen und bryningen. Dock är detta en investering på ca 4-5 tusen kronor. :'(

Flera kommer nu säkert att säga HHHnmmmmmmmmmmmmmm och allting har två sidor men jag tror att om man är nybörjare så är man rätt väg,men räkna iskallt med att det tar tid att lära sig bli skärslipare ;D

Fördelen med detta system är att här kan du även slipa och bryna Hattorin utan att vara rädd för misstag.

/rolf
Matforum är bäst

Urban

Roffe: När du slipar en kniv i en tormek slip, hur varmt blir knivbladet då?.
Finns det ingen risk att man pajjar härdningen på eggen?.

roffekock

Detta är ju en vattenslip, så kan man ju reglera stenen så att den biter mindre och detta är tormek ensamma om. Jag förstår vad du menar men jag vet inte Urban. Men jag har sett Japsar nere i Japan och hur dom bryner och dom skulle aldrig komma på tanken att använda en tormek roterande slip, dom kör sina vattenstenar men då är vi inne påett annat sätt att leva ;D
Men narurligtvis är detta ultimat och med många års träning. Man kanske skulle kunna köra paralellt.
Det är ett elände att ha dessa underverk till stål men en upplevelse när man får till det. :D

/rolf
Matforum är bäst

Rob

Som jag förstått Tormek (har bara läst lite om dem) så badar slipskivan sin underdel i vatten, detta blir som en "vanlig" slipsten alltså. Bör inte bli alltför varmt.
MEN (det finns ju alltid ett sådant..) risken är att man går på lite för bra, ett exempel skulle kunna vara en slipning i denna tråd... Som med alla maskiner, blir det fel så blir det rejält fel.. Man bör alltså träna en hel del innan man ger sig på en damaskerad Hattori.

roffekock

Finnessen med Tormek är att du kan med en separat sten reglera skärpan på stenen så den tar mer eller mindre.
Men visst skall allt ha viss träning men det är ett suveränt hjälmedel. Jag skulle inte dra mej för att slipa hattorin i den slipen, det finns vinkelmätare och jigg så den sitter som berg och kan inte göra något oförutsett.
Matforum är bäst

Rob

Det låter intressant, hade varit skojj att jämföra tre likadana knivar, en slipad för hand, en med Tormek och en med band som knivmannen gör.

roffekock

Jag håller med men det förutsätter en del.
Om det nu är en van stenslipare a la japonés är hans metod i särklass bäst inget snack.
Tvåa kommer Tormeken helt klart.
Sist kommer bandsliparen som egentligen inte ska slipa Hattori därför att värmeutvecklingen blir för hög och förstör din kniv. Om det nu var en Iransk kolstålskniv är bandet att föredra snabbt ,vasst men inte speciellt hållbart men who cares bara att slipa på nytt ;D ;D

/rolf
Matforum är bäst

Rob

Jag tror att det måste vara vana personer oavsett vilken metod man använder. Inget verktyg är bättre än personen som använder det..

roffekock

Matforum är bäst

Sweber

Inte blir det varmt med en Tormek, kniven hålls sval med hjälp av vattnet. MEN jag tycker att det är jättesvårt att följa eggens kurva. Att liksom svänga så att man följer eggens form när man slipar. Men jag har bara tillgång till en riktigt gammal jigg, de nyare ska visst vara bättre.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

roffekock

Du har rätt att när man kommer fram emot spetsen så krävs en viss färdighet föratt kunna följa eggens profil men som du s  jälv säger är dagens jiggar bättre. Men du kan inte klara att få en jämnare kurva på fri hand,eller så krävs det färdighet som tar lång tid att lära.

När jag jobbade på slakteri så slipades kniv el knivar i stort varje rast och jag studerade dom äldre slaktarnas teknik och slipade och slipade men det gick inte att få samma bett som dom oavsett hur du gjorde,det var en dröm att få en gratisslipning av dessa herrar och dessutom höll bettet otroligt mycket längre. Detta säger mig att det är en stor konst att slipa på fri hand. Och sen inte minst slutveddningen som är av största vikt att kunna hålla vinklen rätt så att man inte får facettegg. Än i dag tycker jag att frihandsslipning är svårt och kommer nog aldrig att lära mig den konsten fullt ut även om det går bättre i dag. Så min kompromiss har blivit Tormek och det funkar skapligt.
Men om man ser på knivskötsel som proffesion och framförallt det jag såg i Bla.i Japan i min ungdom ,och då fanns inga Globalknivar men en känsla för metallens melodi som dessa kniv och svärdmakare hade matats med sedan barnsben så är det en ädel konst att kunna vårda sitt verktyg och inte minst faschinerande att se,men en sak har jag rätt så bra koll på och det är att lära sig denna melodi är inte alla förunnat.

/rolf
Matforum är bäst

Rob

Det är definitivt en konst att slipa på fri hand, det vore kanonskojj att få se en Japansk mästare slipa med riktiga stenar... Att någonsin bli fullärd inom området kommer inte att hända.

Jag ser inte problemet med att Global inte fanns, de (enligt min mening) bästa stålen är mycket äldre än Globalmärket. Tillverkningsmetoderna har inte utvecklats speciellt mycket heller. Mest tids och kostnadsbesparing som överallt annars.

Slaktare är några av de mest krävande knivbrukare som finns. Dagens styckning handlar mest om fart varför kanske "finessen" försvunnit till viss del, men de erfarna slaktarna / styckarna är fortfarande utmärkta slipare.

roffekock

2007-12-31 12:03 #15 Last Edit: 2007-12-31 12:05 by roffekock
Att få se en at även få se Japanska mästare jobba med sina knivar är en rysare. Ibland kan man ha turen att att få se dessa mästare i Europa och minns jag inte fel fanns det på en matmässa i Älvsjö för en del år sedan en sådan man där man kunde få slipat sina knivar gratis samtidigt som man såg på, nu hade jag tyvärr ingen bra kniv tillhands (inte vanligt att man har det på en mässa) så jag lämmnade fram en annan kniv jag hade i bilen och den blev som ett smycke efter behandling.

Rob det jag menade med Global var att dettta är ju många gånger ett riktmärke för människor i allmänhet jag är mycket väl medveten om vad språk du tala.


Att finnsser att slipa finns kvar bland slaktare/styckare vill jag framhålla, men att slipa på vattensten har försvunnit nästan helt nu tillämpas i stort sätt endast band och även vattenkylda band men detta går inte att jämföra med vattensten ofta tangential liggande sten,men trots detta så har man fått utveckla en annan teknik som går ut på att ha kniven rakbladsvass på bandslipning.
Många moment i slakten förutsätter en sådan kniv annars är du hjälplöst off och kommer att ha mycket ömma armar efter dagens slit som det är på bandet med hängande slakt och höga tempo,därför har du alltid 3 knivar som du måste underhålla i pauserna medans andra röker. ;D

När det gäller slakt och knivar minns jag särskilt judeslakt som var tillåtet i viss begränsning sk. skäktning. Dessa judiska slaktare hade speciella ritualer bl.a med sina svärd/knivar för det var skrämmande stora knivar som minutiöst bryntes aldrig såg jag dom på stenen. Dessa knivar/svärd var ca 60cm långa med ett bett som var sagolikt,jag behöver inte gå in i detalj för det var inget trevligt att se, men ett drag var nog för att nå kotpelare på en stor tjur så då förstår du vilket bett. På denna tid skedde detta utan att djuret var bedövat vilket numera är förbjudet. Vad slags knivar detta var har jag ingen aning om för du fick aldrig vidröra dem det var endast denna man som skötte om skärningen som fick detta.
Men att detta var mästare i knivskötsel råder det ingen tvivel om.

/rolf
Matforum är bäst

Rob

Det var finessen i styckningen som jag syftade på snarare än slipningen. när tiderna pressas blir ju ekonomi i rörlighet och effektivt arbete kung.

Jag har sett traditionell styckning av tonfisk på Youtube så jag kan föreställa mig hur kosher-slakten såg ut. Måste varit en rejäl upplevelse.

Själv har jag bara tittat på industristyckning till en av våra största färdigmatstillverkare. Där var det Bacho-knivar och bandslip som gällde. Men de var vassa som tusan! Tyvärr fick jag inte med mig någon av deras kasserade knivar hem, de sliter ut dem rekordfort!

roffekock

När tiderna pressas blir ju ekonomi i rörlighet och effektivt arbete kung. (citat rob)
Hur rätt är inte detta uttlande det kändes i kroppen.

/rolf
Matforum är bäst

Urban

Roffe: Vet du vilken kornighet stenen har på din Tormekslip?

roffekock

2008-01-02 06:53 #19 Last Edit: 2008-01-02 10:41 by roffekock
God fortsättning urban på det nya året. Tormekstenen är keramiskt bunden (sk.sintrad vid högtemp) och har slipkorn av aluminiumoxid. Med en kornstrolek på 220 ca. 0.06mm. Denna kan nu justeras men en sten som är tillverkad av kiselkarbid endast genom att hålla den mot stenen till kornstorlek 1000 för finslipning och snabbt tillbaka till 220 igen som du vill. Otroligt bra.

Vattenkyld sten garanterar perfekt koll när du slipar ser du exakt var du slipar på den vattenvåg som bildas framför stenen, vattenkylningen garanterar även en liten värmeutveckling av slipobjektet.

Jag tror mej nog kunna påstå att Tormek är ett värdsledande patenterat slipstensföretag. Samtidigt har man uttvecklat ett antal jiggar som är enastående hjälpmedel vid fixering av slipobjektet som är så viktigt.

/rolf
Matforum är bäst

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal