Bryna kniven

Startat av Urban, 2007-05-04 17:34

Föregående ämne - Nästa ämne

Urban

Det där med enkronan var ett bra tips, men gäller det Europeiska eller Japanska knivar?.

Hur behåller man denna vinkel bäst genom hela bryningsprocessen (utan enkrona)?
Hur många drag med kniven behöver man generellt göra under en bryningsprocess?


patrixan

OH oh.... den kan jag... tills den blir vass  ;)

(kunde inte bara låta bli...sorry)  hehe

Knivmannen

Citat från: Urban skrivet 2007-05-17 18:35
1. Det där med enkronan var ett bra tips, men gäller det Europeiska eller Japanska knivar?.

2. Hur behåller man denna vinkel bäst genom hela bryningsprocessen (utan enkrona)?
3. Hur många drag med kniven behöver man generellt göra under en bryningsprocess?




1. Det gäller främst japanska knivar, men om du tar en kniv och vinklar den mot stålet och tittar nära så ser du ungefär vilken vinkel du behöver. Allt handlar om att gå ner på mikroskopisk nivå för att förstå hur det hänger ihop.

2. Träning, träning och mer träning. Som sagt, blir kniven för slö så lämna in den på slipning och fortsätt träna. Det finns flera tips hur du ska lära dig hålla rätt vinkel. Testa genom att hålla stålet med vänster hand rakt ner mot bänken. Alltså vinkelrätt med spetsen mot bänken och "skär" sedan tunna skivor ur stålet ungefär som när du skär skinka eller nåt. Efter ett tag får du in snitsen. Förstår du vad jag menar?  ???

3. Haha Patrixan! Den var faktiskt riktig rolig, men den stämmer så himla bra!  ;D
Generellt är svårt att säga en gräns för det beror på hur slö kniven är, men testa med 10 drag på varje sida och runda sedan av med 5. Typ...  :-\
Professionell knivslipare. Har webshop och är både återförsäljare och generalagent för ett flertal välkända knivmärken.

Urban

Visst var det lite skojjsit med frågan angående hur många drag man gennerelt behöver göra med kniven när man ska bryna den..
Men varför jag ställde frågan var för att: jag försöker ställa någorlunda pedagogiska frågor så att alla som läser dom kan lära sig nånting av det hela.

Patrixan!. Nästa gång jag kommer hem till dig så ska du få lära mig slipningsteknik med brynstål!.
Eftersom du tycker att min fråga var så rolig, så uppfattar jag det som om du kan det hela mycket bättre än mig.
Vad tror du om i övermorgon?.

patrixan

Ok, jag fattar, inte skämta..... sorry, var inte meningen att trampa på några tår......ska inte göra om det.

Knivmannen

Hehe! Personligen tycker jag inte det är fel att skojja till det lite så länge det finns sinne för humor. Jag uppfattade det aldrig som att du Urban skulle vara sämre på att ståla en kniv än patrixian på något sätt. Svaret var bara så himla logiskt. MEN, om man inte frågar får man inte veta och självklart är det bra om alla som läser inläggen har nytta av det. Men skräm inte iväg nya användare genom att säga att man inte får skriva humoristiska inlägg. Ironi är kul...  ::)
Professionell knivslipare. Har webshop och är både återförsäljare och generalagent för ett flertal välkända knivmärken.

Urban

Jag gillar verkligen ironi, och förstog patrixans ironiska inslag till 100%.
Och humor är alltid välkommet i formet.
Däremot är det ju inte alla som förstår ironi, och kanske sedan "efter ett sådant här fall" inte vågar ställa mera frågor om sådant som för oss andra är rent allmänvetande.
Då kan effekten bli att man ju skrämmer bort en medlem eller flera från forumet.

Men eftersom jag känner Patrixan personligen så vågade jag kontra på hans ironiska inslag utan att vara rädd att skrämma bort honom. Hade självklart inte skrivit dom raderna annars  ;).

Det är helt ok med ironiska inslag så länge man är helt säker att peronen bakom frågan förstår, och kan ta det ironiska utan att ta illa upp.
Nu känner ju Patrixan mig också, så det var ju egentligen ingen fara..
Ville bara statuera exempel där ironi faktiskt kan gå fel.
Jag vill att alla ska kunna känna sig välkommna att ställa frågor i forumet, hur konstiga dom än kan verka.

Samtidigt vill jag att alla ska känna sig välkommna att använda humor, och ha roligt i forumet.
Bara vi gör det med eftertanke.




patrixan

 ;) det är så sant, Urban och jag har varit vänner så länge att vi uppskattar våra skämt, öven om det ibland kan se ut som att det inte ÄR ett, jag förstår vad Urban menade med sitt inlägg och tror även att Urban förstod min ironiska ton i mitt sista inlägg  :D  (hoppas jag iallafall, annars dyker han väl upp med sina knivar imorgon)  hehe....

Annars är det en intressant fråga, jag har bara ett stål som följde med ett knivpaket jag köpte, och det funkar inte så bra :)

Andreas

Om valet står mellan att riskera att skrämma bort matintresserat folk som kan tänkas ställa seriösa matfrågor genom att skoja med frågor eller att skrämma bort humorister genom att hålla nere humornivån något snäpp så blir det det förstnämda. Interna skämt är för den delen sällan så skoj för en större publik, forumet är risktäckande.  ;)

På vilket sätt fungerar inte stålet bra Patrik? Var inte rädd att berätta om dina problem i köket.

Citat från: Knivmannen skrivet 2007-05-19 22:31
Allt handlar om att gå ner på mikroskopisk nivå för att förstå hur det hänger ihop.


Finns det fall när du gör det bokstavligen, dvs använder mikroskop eller förstoringsglas?

Citat från: Knivmannen skrivet 2007-05-19 22:31
Generellt är svårt att säga en gräns för det beror på hur slö kniven är, men testa med 10 drag på varje sida och runda sedan av med 5. Typ...  :-\


Hur testar man skärpan? Hur vet man när kniven är så vass att man ska sluta?
Den som inte frågar får inga svar.

patrixan

Hej Andreas  :)

Problemet med mitt stål är att det inte är ett stål, ser bara ut som det, billigt krafs som ska lura köpare att knivpaketet är bra, stålet är av så dålig kvalitet så kniven blir omärkbart vassare, funderar på att inskaffa en keramisk.

Urban

Jag rekommenderar verkligen ett keramikbryne, det är en riktigt bra produkt som dom flesta borde ha i hemmet.
Själv så kombinerar jag diamantbryne med porslinsbryne vilket jag tycker funkar bra.

Enda nackdelen med ett poslinsbryne är att dom är jättesköra.. Vad du än gör.. Så tappa det inte i backen!

Knivmannen

Citat från: Andreas skrivet 2007-05-20 13:29
Om valet står mellan att riskera att skrämma bort matintresserat folk som kan tänkas ställa seriösa matfrågor genom att skoja med frågor eller att skrämma bort humorister genom att hålla nere humornivån något snäpp så blir det det förstnämda. Interna skämt är för den delen sällan så skoj för en större publik, forumet är risktäckande.  ;)

Finns det fall när du gör det bokstavligen, dvs använder mikroskop eller förstoringsglas?

Hur testar man skärpan? Hur vet man när kniven är så vass att man ska sluta?


Självklart förstår jag att Urban och Patrixan känner varandra privat. Annars skulle han som sagt inte skrivit så. Men herregud, nu ska vi inte hålla på och tjafsa. Jag gillar det här forumet och folket i det, än så länge...  ;) Fortsätt att hålla god humor så är jag nöjd.

Det där med mikroskop. Nej jag gör inte det för jag har så stor erfarenhet så jag förstår hur det fungerar. Men om du skulle ta ett förstoringsglas och kolla lite närmare så kanske det blir mer tydligt att se vad som egentligen händer med eggen på kniven då den används.

Jag brukar testa skärpan på naglarna. En del tycker det är obehagligt så då kan jag rekommendera tomattestet. Skär en tomat. Funkar det bra så bör skärpan räcka en stund. Man känner stor skillnad på en vass och en slö kniv så det är bara att testa att skära. Det är inte så komplicerat som det låter och har man inte så enormt stora ambitioner så räcker det med att kniven går att skära med. Annars får du nog lämna in kniven för slipning.
Professionell knivslipare. Har webshop och är både återförsäljare och generalagent för ett flertal välkända knivmärken.

Andreas

Är tomat ett så bra test? Jag har fått för mig att en råare slipad kniv, om du förstår hur jag menar, biter bäst i en tomat.

Jag skulle dessutom föredra ett test som inte kräver råvaror.

Hur gör du när du testar skärpan på naglarna?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Lägger in det i denna tråden oxå;
Bästa sättet jag funnit är Carters tre-fingers metod, Googla "Murray Carter" "three finger" och testa. Denna metod har en nackdel, om man jämför före och efter att man polerat eggen så känns det slöare efter, ryggraden brukar dock meddela att känslan är fel....

Urban

Behöver lite hjälp här av knivexperterna med en fråga.

Var in på Cervera för ett tag sedan.. Det var vid samma tidpunkt som när jag tittade på det sk. globalsetet jag pratat om tidigare.

Jag frågade försäljare om han ytterligare rekommenderade något tillbehör till knivarna.
Han tyckte då att en knivslip som globa rekommenderadel borde följa med hem också, varvid han berättade att man kunde slipa både global och vanliga knivar i just den den slipen (det fanns tydligen 2 modeller). Den andra modellen kunde man endast slipa global med.
Jag kände mig tveksam inför detta då jag visste innan att global kräver en skarpare slipning än typ. Europeiska knivar. Jag frågade försäljaren om det verkligen kunde vara rätt?.
Jag ville veta vilken vinkel denna slip gav kniven vid vässning eftersom den passade både Japanska och Europeiska knivar, men det kunde han inte svara på förrutom att den funkade fint på hans global knivar som han ägde själv.

Är det verkligen möjligt att en knivslip kan vässa 2 eller flera olika sorters vinklar som har fasta skivor utan möjlighet att ändra vinkelläget?.
Antingen så blir ju globalen slipad i fel vinkel, eller så tvärs om... eller?.

Rob

Antar att det är en Minosharp som du tittade på. Jag har en sådan (innan jag blev ledd in på den smala vägen och köpte vattenstenar) och fann att den funkade ok, även om knivar blir assymetriskt slipade i början och slutet på eggen.
Jag har alltid trott att den gav en vinkel mitt emellan och därmed slipade alla knivar lite fel. Hursomhelst är det ett bättre verktyg än inget alls! Om du köper Globalsetet så föreslår jag den för endast Global, sannolikt kommer dessa knivarna användas mer än övriga om de hålls skarpa.

Du har i alla fall helt rätt, med fasta hjul kan jag inte se att den kan slipa olika vinklar.

Jonas


Är det verkligen möjligt att en knivslip kan vässa 2 eller flera olika sorters vinklar som har fasta skivor utan möjlighet att ändra vinkelläget?.


Ett gott råd köp inte en så kallad "knivslip" som man håller i ena handen drar kniven igenom med den andra handen. Utan lämna in hos någon som kan slipa dina knivar med en riktig slipmaskin eller köp en egen och börja träna på lite billigare knivar.

Knivmannen

Citat från: Urban skrivet 2007-05-22 20:32
Är det verkligen möjligt att en knivslip kan vässa 2 eller flera olika sorters vinklar som har fasta skivor utan möjlighet att ändra vinkelläget?.


Nej det går inte. Men i praktiken kan du luta kniven mer åt ena sidan och således blir kniven slipad olika på olika sidor. Men vinkeln är detsamma oavsett hur du lutar kniven.

Mino Tsuchida har jag träffat personligen och diskuterat hans tekniker. MinoSharp från Global är hans skapelse och de ger ett relativt bra resultat för den allmänna målgruppen. Självklart kan inte en sådan här produkt ersätta handslipning men den är bra ändå.
Professionell knivslipare. Har webshop och är både återförsäljare och generalagent för ett flertal välkända knivmärken.

Urban

Hur vass kan man egentligen göra en kniv?. Finns det några speciella mått att uppmäta vasshet?

Rob

mycket vass.

det vassaste är väl en färsk obsidianegg, men det är ett kristallint material och lämpar sig således inte för "allmäna" knivar.

Men för att svara på frågan, jag har för mig att det finns något sätt, men jag minns inte var jag sett det....

Vill däremot minnas att en riktigt fin egg är ca 0.5 micron "tjock" medans en slö är ca 10-12 micron

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal