Diska skärbräda

Startat av crlhrv, 2007-04-29 14:40

Föregående ämne - Nästa ämne

macce

Citat från: Andreas skrivet 2008-08-29 15:22

Blir det verkligen varmare vid torkning än de 55-60 grader diskvattnet har? Hur varmt då i så fall?


Jag började också fundera på saken och försökte hitta fakta på nätet, men efter en lång stunds googlande gav jag upp - torktemperaturen finns inte angiven någonstans.
Grillsäsongen tar aldrig slut!

antevante

Ska man sterilisera något är det minst 121 grader som gäller, tiden bör ligga på minst 20min.

Men å andra sidan dör de allra flesta (eller väldigt mycket i a f) bakterier redan vid ca 50 grader, så 70 grader under 15-20 min borde göra att risken för magsjuka är liten.


Hankki

Citat från: Urban skrivet 2007-05-12 23:46
Det låter ju inte helt ovettigt med målarsoda.. Förmodligen så dör nog allt levande på skärbrädan då. Fast samtidigt är det förenat med en risk att använda kemikalier av denna klass.. Kan nog inte rekommendera någon att göra det.

Målarsoda är natriumkarbonat med e-nummer 500 och måste ingå i mineralvatten (Wikipedia) så det är väl inte värre än klorin.

Själv har jag använt målarsoda och 12v el till rostborttagning men även citronsyra E330 går att använda till rostborttagning

Tillbaka till ämnet.
Jag har många plastskärbrädor, vissa väldigt gamla ifall man borde byta två ggr/år, och diskar alltid i maskin och har ingen skillnad om jag en dag skär kyckling och nästa dag grönsaker. Har ej heller varit magsjuk på över 20 år trots att jag många gånger kanske borde ha blivit.

Kan detta ha betydelse?
Jag föddes på Karolinska i oktober 71 och har hört att jag och min mamma ingick i en testgrupp. 5 mammor med barn delade rum första veckan och alla kastade blöjor och annat skräp i en låda som inte tömdes på hela veckan.

Jag tror att samhället idag är för sterilt och alla är för rädda för bakterier. Hur ska kroppens immunförsvar utvecklas om man inte utsätts för lite skit?

SimonH

Min plastskärbräda har blivit missfärgad av att jag hackat röd chili. Några tips på hur man får bort det?

Hasse

Några deciliter klorin och några liter kallt vatten fungerar för att bleka bort fläckar. Låt skärbrädan ligga i lösningen över natten eller så. Men jag är osäker på hur bra klorin är ur miljösynpunkt.

Du kan också prova att köra den i diskmaskinen, men då måste du vara beredd på att den kan bli skev.

Det är kanske inte så kul att servera på en missfärgad skärbräda, men så länge jag bara använder den till att skära på, så struntar jag i fläckarna.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal