Kocklandslagets potatissallad = sellout?

Startat av Andreas, 2008-08-25 08:47

Föregående ämne - Nästa ämne

Shanta

"Fin konsistens på potatisbitar och sås. välkryddad med tydlig dillsmak. Gott med syltlök", lyder omdömet som allt om mat ger.

Man blir ju lite fundersam på hur objektivt testet är med tanke på att Tom Sjöstedt, som är med i kocklandslaget arbetar med allt om mat regelbundet. Ungefär som när de alltid ger femmor när en medarbetare get ut en ny bok..

Maskros

Jag såg potatissalladen i butiken igår. Tänkte att jag måste smaka, nu det har diskuterats. Men nä. Verkar inget kul. hade den varit i mindre förpackningar så.
Skilled professional since 1979

agnetasch

Här har du chansen; I pressreleasen ovan erbjuder man prover på den delikata potatissalladen:

För produktprover kontakta:
Erica Wigge, Hill & Knowlton, 08-402 89 19 eller e-mail erica.wigge@hillandknowlton.com

Där kan du säkert få en årsförbrukning om du ber snällt ;D

Andreas

Citat från: Shanta skrivet 2008-09-23 22:47
Man blir ju lite fundersam på hur objektivt testet är med tanke på att Tom Sjöstedt, som är med i kocklandslaget arbetar med allt om mat regelbundet. Ungefär som när de alltid ger femmor när en medarbetare get ut en ny bok..


Har du alltså numret av allt om mat där testet finns? Står det något om vem som gjort testet och om det är ett blindtest?

Citat från: Markus F skrivet 2008-09-22 19:15
Sen så skulle jag väldigt gärna vilja ha allas synpunkter på hur man får en potatissallad eller liknande produkt att hålla i mer än tre dagar utan att tillföra några konsistensgivare eller konserveringsmedel, särskilt om den innehåller äpplen och mejeriprodukter.


Det får man förstås inte. Det där är något jag funderat på många gånger när jag sett produkter med många tillsatser, vissa är motiverade och andra inte, frågan är vad som är absolut miniminivå för en potatissallad?

Citat från: Markus F skrivet 2008-09-22 19:15
Svenska kocklandslaget är inga riddare som ska rädda Sveriges mat från tillsatsträsket, även  ett flertal av medlemmarna gärna drar ut i den striden i andra fall.


Nej några riddare tror jag ingen tror de är. Vad som däremot överraskar mig är att de inte är smarta nog än att vara mer måna om sitt rykte än att för några futtiga kronor trycka dit nunan på första bästa produkt. Givetvis behöver de sponsorer men sponsring innebär inte att man inte kan säga nej till sånt som kanske inte är så bra för den egna imagen.

Men att kocklandslaget inte har så jättebra omdöme framgår tydligt i det här pressmeddelandet från maj förra året: "Jordbruksdepartementet har som mål att stimulera till ökat användande av ekologiska råvaror för att värna om djur och miljö. Svenska Kocklandslaget vill också främja ekologiskt tänkande, för smakens skull." http://www.kocklandslaget.se/press/070508%20Ekologiskt%20for%20den%20goda%20smakens%20skull.pdf Läser man mellan raderna bryr kocklandslaget sig inte alls sig om djur och miljö utan endast om hur det smakar.  ;)
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

2008-09-27 11:44 #24 Last Edit: 2008-09-27 15:10 by agnetasch
Ibland undrar man om dom ens bryr sig om smaken.

I februari gick Sodexo* ut med att Kocklandslaget varit dom behjälpliga med att utforma "SoFresh" deras nya måltidsprodukt för sjukhus.

*Sodexo, ett världsledande multinationellt serviceföretag med verksamhet i över 80 länder världen runt. Företaget erbjuder tjänster inom måltider, lokalvård och liknande supporttjänster.
Så här säger Sodexo om SoFresh: "En varierad och spännande 20-rättersmeny med enportions-förpackade rätter. Hemligheten bakom den hemlagade smaken är tillagningen i nyöppnade Stjärnköket i Märsta, som är ett av Europas modernaste produktionskök. All tillagning sker enligt kallmatsmetoden där varje portionsförpackad rätt paketeras i en obruten kylkedja. När det sedan är dags att äta tillagas maten i mikrovågsugn i direkt anslutning till serveringen"
http://www.sodexho-se.com/dk/-/Pressrum/Nyhetsarkiv/Patienter-erbjuds-lacker-20-rattersmeny-att-valja-fran-SoFresh--ny-innovativ-svensk-maltidsprodukt/

Är det inte detta vad Matupproret handlar om? Att mat inte ska lagas i centrala kök utan god mat ska lagas nära patienten/gästen. Och här är det KOCKAR som jobbar på motsatsen.

Visserligen är Sodexo en av Kocklandslagets sponsorer men det kan väl räcka med att en av lagets medlemmar jobbar där :-\

Kocklandslaget verkar ha ett finger med i spelet överallt, kan dom inte träna på sitt i stället? 



Maskros

Citat från: agnetasch skrivet 2008-09-27 11:44
Ibland undrar man om dom ens bryr sig om smaken.

I februari gick Sodexo* ut med att Kocklandslaget varit dom behjälpliga med att utforma "SoFresh" deras nya måltidsprodukt för sjukhus.

Så här säger Sodexo om SoFresh: "En varierad och spännande 20-rättersmeny med enportions-förpackade rätter. Hemligheten bakom den hemlagade smaken är tillagningen i nyöppnade Stjärnköket i Märsta, som är ett av Europas modernaste produktionskök. All tillagning sker enligt kallmatsmetoden där varje portionsförpackad rätt paketeras i en obruten kylkedja. När det sedan är dags att äta tillagas maten i mikrovågsugn i direkt anslutning till serveringen"
Är det inte detta vad Matupproret handlar om? Att mat inte ska lagas i centrala kök utan god mat ska lagas nära patienten/gästen. Och här är det KOCKAR som jobbar på motsatsen.



Edit: Om det här inlägget ser konstigt ut så beror det på att jag inte riktigt har greppat forumgränssnittet.

Alla som någonsin har smakat sjukhusmat ser nog det där som en förbättring. Man kan tycka vad man vill om Sodexo, men att deras snikna, snåla och centralstyrda enhetskök slutar upp med att försöka laga mat och bara levererar microlådor kan bara innebära något gott för slutkonsumenten. Att det så kallade "Matupproret" är helt utan verklighetsförankring är  en annan sak.



Skilled professional since 1979

agnetasch

Citat från: Markus F skrivet 2008-09-27 18:55
Alla som någonsin har smakat sjukhusmat ser nog det där som en förbättring.
Konservera inte såna där gamla föreställningar; ungefär som bortskämda ungar som tycker att skolmaten är äääcklig. Du har inte tänkt på att man besöker sjukhus när man mår dåligt o guldkrogar när man mår bra. Vid vilket tillfälle tycker man maten smakar bäst?

Citat från: Markus F skrivet 2008-09-27 18:55
bara levererar microlådor kan bara innebära något gott för slutkonsumenten

Jag hoppas inte att du menar att dessa 20 maträttsalternativ skulle tillgodose ett helt sjukhus behov av mat? Vad ger man dom med tugg- o sväljsvårigheter? Ska avdelningspersonalen stå o mixa deras mat? Olika portionsstorlekar? Såga i plasttallriken? Gluten- o laktosintoleranta? Dom som inte äter fisk eller griskött? Dom som vill välja mellan tillbehör typ ris, potatis o potatismos, kokta eller råa grönsaker? Alla dieter?

SoFresh passar kanske till de relativt friska, unga patienter som åker hem efter ett par dagar, men de äldre då, på långvården? Ska de dras med variationen av endast 20 maträtter i evigheter? Kommer de äldre att bli stormförtjusta i Qorn i sötstark sås eller Pesto och fetaost vit fisk med apelsinsmakande fullkornsris? Här är SoFresh meny:
http://www.sodexho-se.com/dk/-/Tjanster/Maltidsservice/Maltidskoncept/SoFresh/

Dessutom ska maten värmas i mikron; har en avdelning en mikro o 30 patienter tar det bortåt 2 timmar innan alla fått mat. Ska maten serveras på tallrik i stället för i plasttråget tar det ännu längre tid.

Citat från: Markus F skrivet 2008-09-27 18:55
Att det så kallade "Matupproret" är helt utan verklighetsförankring är  en annan sak

Ja att Matupproret inte har någon förankring i din o Kocklandslagets gudomliga gourmetverklighet förstår jag ju, men vi vanliga dödliga på-golvet-köksmänniskor ser det nog som ett genombrott för mänsklighetens rätt till god mat livet igenom. Att man inte kan genomföra saker o ting bums behöver inte betyda att man ska sluta försöka.

Åter till ämnet; Kocklandslaget reklamvärde.
Blir dom trovärdiga när dom säger en sak o gör en annan? Så här presenterar dom sin framgång i en pressreleas den 19 sept:
"Grunden till framgången ligger i ett effektivt teamarbete och en osviklig känsla för att förädla våra svenska råvaror och utveckla nya mattraditioner" I klartext betyder det en tvetydig industripotatissallad o att sjukhuspatienter äntligen ska få samma långt-bort-ifrån-mat som förkastas av våra äldre. Det bara måste belönas med en guldmedalj! ;D


Maskros

agnetasch, tack för en väldigt bra replik. Många bra och kunniga invändningar. Faktiskt så bra att jag inte hinner att  kommentera, utan får nöja mig med att tacka för seriös kritik.

Det enda jag hinner med att säga, det är väl att jag föll till föga idag och köpte en burk av den potatissallad som diskussionen ursprungligen handlar om...  Den är väldigt dålig.
Skilled professional since 1979

agnetasch

Jag tror att jag också, med fara för eget liv, ska ta o köpa en burk :o
Det känns nästan som om man skulle vilja dra av kostnaden i deklarationen ;D

agnetasch

Citat från: Markus F skrivet 2008-09-29 20:28
Den är väldigt dålig.

Håller med dig, den föll inte mig på läppen heller.

Shanta

Citat från: Andreas skrivet 2008-09-27 08:54
Har du alltså numret av allt om mat där testet finns? Står det något om vem som gjort testet och om det är ett blindtest?


Nej och nej, enda meningen i texten som hintar om hur testet går till är "vi som sitter runt bordet", i övrigt spyr de bara galla över de andra potatissalladerna och hyllar kocklandslagets.

Maskros

 För flera veckor sedan så skrev agnetasch en kommentar till mig som var väldigt bra, och den måste naturligtvis besvaras, även om det blir sent.
För att inte citera ihjäl den här texten, så är det bättre att scrolla upp och läsa agnetasch´s inlägg en bit upp först, då blir sammanhanget klarare.

So Fresh: Visst, här har Sodexho plockat russinen ur kakan. Man använder några kända kockars namn för reklamvärdets skull, och urvalet av maträtter speglar inte på något vis de speciella kostbehov eller de rutiner som finns på sjukhus eller äldreboenden. Jag är helt och hållet överens med dig om att dom har struntat i den biten. Förmodligen är det för att Sodexho och kommunpolitiker ska kunna skryta över att det är stjärnkocksmat som serveras. Det suger.

Angående matupproret: Sverige saknar alla som helst möjligheter att åstadkomma den matrevolution som efterfrågas.

Vi är för få, för utspridda och vi har inte den infrastrukturen.Vi har inte samspelet mellan tätbefolkad och levande landsbygd och dynamiska tätorter som krävs för att en kraftig regional livsmedelsproduktion och matlagningskultur ska uppstå. Därför menar jag att Matupproret inte har verklighetsförankring.
Se på dom länder i Europa där lokal matkultur och regionala råvaror ses som självklarheter. Italien är väl kanske det bästa exemplet, med en befolkningstäthet på 197 personer per kvadratkilometer. Sverige har 21,9 personer på motsvarande yta. Eller en annan jämförelse, Sverige skulle behöva ha en befolkning på 46 miljoner människor om vi levde lika tätt som i Frankrike. Lilla Österrike, med en yta som är en femtedel av Sveriges, har en befolkning på 8,2 miljoner.
Hur många PDO eller PGI-ostar finns det i Italien? Sverige har Wästerbottensost...
http://ec.europa.eu/agriculture/qual/en/it_en.htm

Har dom här siffrorna något samband med dessa länders matkultur och lokala livsmedelsproduktion? Har dom här siffrorna något samband med vilket råvaruutbud, personalstyrka eller kundunderlag ett storkök i Europa har?
Ja, jag är övertygad om det. Det räcker med att resa omkring på den tätbefolkade landsbygden i Europa och gå in i en livsmedelsbutik för att förstå. Marknaden uppstår om det finns producenter och köpare. Vi har inte det i vårt land.

Att "skriva en namninsamling och skicka till kungen" kan visserligen ge en känsla av att man gör något, men det avhjälper inte det grundläggande problemet, och det är att vi inte är tillräckligt många människor i Sverige.

Nog om politik och demografi. Jag slängde potatissalladen. Några smakskedar räckte, sen blev den stående i kylskåpet.
Jag tror att någon i kocklandslaget varit bakfull en dag och ätit dill och cremefraiche-cihps, och sen fått snilleblixten att göra en potatissallad med den smaken...





Skilled professional since 1979

sparring

Hej Maskros!! ;D ;D ;D

Du, att skriva en namninsamling och lämna till Kungen?? har ALDRIG varit ett mål för matupproret!

Att skriva en namninsamling och mobilisera folket ( konsumenten) och samla ihop en hel skrälldus med folk... där kanske vi kommer närmare "verkligheten".

Underskatta aldrig folks förmågor att förända och förbättra! Jag må vara en liten kulla men just nu är jag en liten
Kulla med 26 000 mailadresser och kontaktnärverk.... den siffran växer för var dag som går. ( alla skriver inte dit sina
mail adresser men ca 90% gör det.) Vilket i sin tur betyder att när 100 000 har skrivit på så har jag ca 90 000 i mitt kontaktnätverk.

Vad skulle man kunna göra då?.....................................?!  ;)

Sen måste jag säga att jag tycker väldigt mycket om våran kung men vad fick dig att tro att jag skulle lämna namnlistorna till honom???

På måndag kommer ett pressmedelande att skickas ut då kanske du förstår vad kullan och matupproret har planerat tillsammans med alla som hjälper till . För det är så att det är många som hjälper till i denna kamp för att de svaga skall få bra mat.

Vi kommer att förändra och förbättra, det kommer att ske... ty vi är envisa! ;D

Vänligen

Camilla Sparring, matupproret

Markus138

Andan i Maskros inlägg verkar vara att det är ingen ide att försöka påverka, det kommer iallafall inte att lyckas.
Ska vi sluta rösta i riksdagsval, eftersom "min röst kan ändå inte påverka något"?

Kan vi i en stor gemensam aktion vissa vårat missnöje över vissa matproducenters varor så kommer dom ändra på sig. Det vill jag lova!
Storleken på ett land har inte med saken att göra, det finns många företag som är svenska (fast med utländska ägare) Dom vill nog ha ett starkt varumärke i varje land där dom verkar. Börja smått, sen har vi snöbollseffkten.

Sen tvivlar jag på att kocklandslaget använder sig av E tillsatser när dom "tävlar" men det är en annan fråga

kurt

Funktionen för mjölksyra och askorbinsyra i livsmedel är att kunna öka lagringstiden, mjölksyran sänker ju pH och det förhindrar tillväxten av många bakterier, och även askorbinsyra skyddar mot bakterietillväxt. Ingen kock som lagar färsk mat skulle ju komma på att tillsätta det i potatissallad.

Maskros

Citat från: kurt skrivet 2008-11-15 16:28
Ingen kock som lagar färsk mat skulle ju komma på att tillsätta det i potatissallad.


Det stämmer. Men nu blandar du ihop restaurangmat som har tre dagars hållbarhet med industrikäk.
Det vore ju ganska misslyckat av K-Salat att göra en potatissallad som var oätbar samma dag den nådde butikerna.
Och jo, det används tillsatser med E-nummer i varje stjärnkocks kök. Men det har häftigare namn på etiketten på burken.

Andan i mina inlägg handlar inte om att det är meningslöst att försöka påverka. Visst har konsumenttryck påverkat mycket.
Den som var med på 80-talet minns hur snabbt det gick att få oblekta kaffefilter, miljömärkta blöjor och liknande.
Och de senaste åren har företag som Unilever varit väldigt lyhörda för att till exempel plocka bort MSG (E621) ur sina produkter. Bit för bit försvinner detta förhatliga ämne.
Så visst går det att påverka. Men det gäller att ha kunskap om vad det är man vill och ifall det överhuvudtaget är genomförbart.

Camilla:
Att kräva en omställning till lokalproducerade livsmedel i inköpen hos Sveriges upphandlande kommuner och landsting är lätt, men att begära denna process när varken producenter, marknad eller finansiärer finns är orealistiskt.

Vilken kommunal skattesats vill du ha? Är du villig att inte ha råd med Happy Meal och ishallsträning för att dina barn ska ha dubbla antalet skolkokerskor och en duktig köksmästare som handlar lokala råvaror som inte existerar?
Är du villig att avstå från Thailandssemetern på vintern för att ungarna och gamlingarna ska få hemkokt ärtsoppa och hemstekta pannkakor på frigående ägg?

Sverige är ett rikt land, men det är också väldigt stort och glesbefolkat. Vi har använt vår rikedom så att alla har billiga Gorbyspiroger och en platt-TV. Om vi vill prioritera andra saker måste vi avstå från någonting.

Att bygga upp en livskraftig lokal livsmedelsproduktion tar tid, och framförallt behövs det en marknad. Jag har tre konkreta förslag som skulle lösa problemet.
- öka invandringen.
- öka det kommunala skatteuttaget
- flytta Sveriges befolkning till söder om Dalälven

Jag antar att  det är svårt att vinna sympatier för dessa förslag. Det är lättare att göra namnlistor och önska sig mysig lokalproducerad mat .









Skilled professional since 1979

Markus138

Man får vad man betalar! Om jag flyttar blicken en halvmeter till vänster om Kocklandslagets potatissallad så finns det garanterat ett alternativ som är lite dyrare men lite bättre. Så är det med dom flesta varor. Det är genom vad vi köper vi kan påverka.
Därför är det bra att upplysa om vad som är bra och dåligt.

Sen gillar jag Maskros ide om att flytta sveriges befolkning norrut. Världens bästa bär kommer norrifrån.
Jag gör däremot tvärtom, jag flyttar till Helsinki.

Andreas

Maskros: Jag håller med, matupproret kunde haft bättre fokus men själva kärnan dvs. att nån engagerar sig för bättre mat åt barn, äldre och sjuka är väl ändå värd att stödja?

Tillbaka till trådens ämne, Markus138 har en bra poäng i att det finns alternativ. Kocklandslaget erbjuder nu så här lagom till jul även en rödbetssallad med en imponerande lång ingredienslista.

K-salat Kocklandslagets rödbetssallad med strimlade, krispiga rödbetor
1) rödbetor
2) vatten
3) socker
4) salt
5) vegetabilisk olja
6) gurka
7) ättika
8) naturlig arom
9) yoghurt
10) past. äggulor
11) naturligt äppelkoncentrat
12) naturlig rödbetsfärg
13) honung
14) ingefära
15) naturlig kanelarom
16) senapsmjöl
17) peppar
18) pomeransarom
19) curry
20) koriander
21) Konserveringsmedel E202
22) Konserveringsmedel E211
23) Antioxidant E300
24) Emulgeringsmedel E412
25) Emulgeringsmedel E415
26) Andra tillsatser E1422
27) Surhetsreglerande medel E330
28) Surhetsreglerande medel E270
29) Surhetsreglerande medel E296

Tjugonio ingredienser, det är många det! Är det möjligt att göra en sallad med färre? Ja, salladsgruppen klarar sig med tolv.

Salladsgruppen á la Carte Rödbetssallad
1) rödbetor (56%)
2) vegetabilisk olja
3) vatten
4) socker
5) äggula
6) stabiliseringsmedel E1442
7) stabiliseringsmedel E1414
8) ättika
9) lök
10) färgämne (rödbetextrakt)
11) konserveringsmedel kaliumsorbat E202
12) konserveringsmedel natriumbensoat E211

Finns det kanske rödbetsallad med ännu färre ingredienser/tillsatser att köpa?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Suck!
Om man skulle skicka ett exemplar av "Den hemlige kocken" till Kocklandslaget. Dom verkar ju leva i sin egen lilla värld, helt ovetande om att det blåser storm kring onödiga livsmedelstillsatser.
Undrar vad nr 8 naturlig arom är?

agnetasch

Jaha, nu har Kocklandslaget tjänat en hacka på mig igen. Jag köpte så klart en burk rödbetssallad á 25:- för att smaka.
Nej, INTE god. För det första; vad har dom fått det ifrån att rödbetor ska vara strimlade i en rödbetssallad. Dom ska vara tärnade >:(
Dessutom uppfattar man inte rödbetorna som krispiga utan som hårda >:(
Någon smak av rödbetor eller ättika är svår att upptäcka. Kanel o fett är de mest framträdande smakerna.
Är det nån som vill ha en påbörjad burk rödbetssallad?

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal