Allt om salt

Startat av Andreas, 2007-06-04 12:20

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

"vanligt" salt, havssalt, flingsalt, gourmetsalt. Kärt barn har många namn eller blir det godare med havssalt i fisksoppan eller limpan? (Eller kakorna för den delen - Anne har ju exempelvis havssalt i sitt goda Lag-kake recept http://matforum.nu/index.php?topic=117.0)

Vad har ni för sorters salt hemma?

Finns det några speciella tillfällen när gorumetsalt smakar extra gott?

Och örtsalt förresten... gillar ni sånt? Själv tycker jag att örtsalt färgar maten en aning märkligt.
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Jag har vanligt salt, och flingsalt. (Maldon Sea Salt för det mesta.) Sen har jag ett par smaksatta varianter från Falksalt, med citron, chili och rosmarin. Och ett fantastiskt gott grått salt från Frankrike som är blandat med torkad karljohansvamp.
Anne's Food - min matblogg

Urban

2007-06-04 20:49 #2 Last Edit: 2007-06-04 20:53 by Urban
Jag har också vanligt salt och flingsalt från falksalt.
Flingsaltet använder jag gärna när jag gör typ. hemmagjord klyftpotatis eller i rotsakslådor.
Det är också gott att strössla i en bakpotatis tilsammans med smör tycker jag. Jag har även ett havssalt som är kryddat med rökarom, och ett med thaikryddor.. Fast jag har inte hunnit testa dom än.

Anne: Jag har sett det där gråa franska saltet i en butik här i Umeå.. Dock var det utan smaksättning. Vad är det för speciellt med det gråa saltet egentligen?

Andreas

Vad är den korrekta definitionen på gourmetsalt egentligen (om det nu finns nån)? En del säger gorumetsalt = havssalt. Andra säger gourmetsalt = flingsalt. ???

Det smaksatta saltet och de gråa saltet du pratar om Anne vad är det för typ av salt - flingor eller "vanliga korn"? När använder du alla de olika salttyperna? Och för att återgå till Lagkakorna - vad använder du för havssalt i dem?

Urban: rökaromssaltet och thaikrydde-saltet - vad kommer du att använda dem till?
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Gourmetsalt finns det nog ingen definition på. :) Flingsalt är nog alltid havssalt, däremot. (Inte helt hundra)

De smaksatta salterna jag har är flingsalt, det grå saltet är.. ja, korn, men stora korn så att säga. Inte strö-salt, utan större kristaller. Det är också havssalt, ett oraffinerat sådant.

Saltworks - http://www.saltworks.us/ - har mycket kul information om olika salt.

Smaksatt salt använder jag i mat där det passar - gärna citronsaltet i en sallad, gärna rosmarinsaltet till lamm, gärna chilisaltet i en gryta, t.ex. Vanligt salt använder jag i stort sett bara när jag kokar upp vatten, och ibland i dressingar. Annars föredrar jag flingsalt, det är lättare att dosera och smakar bättre. I kakor är det helt klart att föredra, eftersom man då kan stöta på en trevlig saltkristall som ger lite "crunch". Mycket bättre än salt deg, för det vill man inte åt.. :)

Röksalt har jag med när jag tänker efter lite, det använder jag i en del marinader, och i chili.
Anne's Food - min matblogg

crlhrv

Jag kör liksom Anne på Maldon flingsalt
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Anne, Calle, det är alltså detta ni använder: http://www.jozosalt.se/sortiment/flingsalt/Maldon-Sea-Salt-250gr
Hur kommer det sig att ni fastnat just för det flingsaltet?

Anne, det låter som om du använder flingsaltet till nästan allt du lagar, men löses inte saltkristallerna upp till helt vanligt salt så fort man sätter det i något som innehåller kokande vätska?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

Om jag ska salta t ex pastavatten använder jag såklart vanligt "strösalt" då Maldonsaltet är lite dyrare. Det är en annorlunda salthet i flingsaltet, jag skulle säga att det inte är lika koncentrerad saltsmak som i vanligt bordssalt/strösalt.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Anne

Maldonsaltet var nästan det enda flingsalt som fanns i Sverige för ett par år sen - och även då var det svårt att hitta. Sen vet jag att det är pålitligt - ett bra salt som håller bra konsekvent kvalitet. Jag litar på det, alltså :)

Nu lagar jag nog inte så mycket med kokande vätska.. när jag kokar upp vatten har jag vanligt salt, men annars blir det oftast en liten nypa flingsalt, på t.ex. en köttbit, eller så. Jag upplever inte att det löser upp sig direkt, och det ger en annan, mjukare sälta.
Anne's Food - min matblogg

Urban

Andreas: Jag kom på att jag testat röksaltet 1 gång.. Strödde det på en köttbit och lät det ligga och dra in ca:30 min.
Stekte det i stekpannan på sedvanligt vis med smör. Smaken var kraftigt rökig och helt ok smak..
Men jag tror nog att det passar bättre till andra användnigsområden.(nån som har ett förslag?)
Röksaltet och Thaisaltet var av märket Ridderheims.. Inte falksalt alltså.

Jag gillar verkligen flingsalt o tycker att det är en riktig smakhöjare där det passar in..
Förrutom dom områden jag upgett i tidigare tråd så använder jag också flingsalt i matigare sallader.. Det är faktiskt riktigt jättegott!.

När man går runt i olika affärer/delikatessaffärer så stöter man ju på olika sorters salt i olika prisnivåer..
Om man ser till flingsalt så finns det rätt så många sorter.. En del är billiga, och en del är hutlöst dyra (enligt mig).
Själv är jag mycket skeptisk att jag skulle kunna känna skilnad från flingsalt till flingsalt..
Är det nånting som går att göra över huvud taget?.
Om man nu skulle ge sig på en saltprovning av olika flingsalter.. Vad ska man då gå på för smaker?.

Urban

Anne: Vilket sorts salt är Falksalts flingor. Är det Maldonsalt eller?.

Anne

Urban - Maldon är ett varumärke, precis som Falksalt, så nej, knappast. Men de är ganska lika. Nu har jag inte testat Falksalts naturella flingsalt, bara deras smaksatta, så det är svårt att jämföra. jag upplever Maldons flingor som lite sprödare, möjligen.
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Urban: Jag hörde någonstans att den egentliga skillnaden mellan flingsalt och flingsalt är strukturen på sjäva flingorna. Beroende på hur strukturen (geometrin på flingorna) är upplever man saltsmaken olika.

När du talar om saltprovning och smaker, vad menar du då med "smaker"? Menar du smaksatta salter så frågar jag mig om man egentligen ska kalla det för salt - är det inte snarare en krydda då?

Anne, Calle: det här med "annorlunda salthet" och "mjukare sälta", är det egentligen möjligt - jag menar består inte alla salt i grunden av den kemiska föreningen NaCl..?
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Möjligt och möjligt - men den upplevda smaken kan ju absolut variera även om det är samma kemi bakom. Det är precis som du skriver strukturen som gör skillnad.

Fast havssalt skiljer sig även saltmässigt från mineralsalter - där tror jag faktiskt att man kan känna en direkt smakskillnad.
Anne's Food - min matblogg

Urban

Det jag tänkte på var vanligt flingsalt utan smaksättning.
Om man köper ett "finare" flingsalt i någon specialbutik så får man betala betydligt mer än vad tex. falksalt kostar på den vanliga affär´n.
Om man då betalar 30-40 kr mer för samma mängd salt.. Känner man någon egentlig skillnad vid en smakprovning eller är det bara känslan av att ha ett finare salt som man betalar för?.

Anne: Det där gråa oraffinerade saltet du pratar om.. Är det någon smakskillnad mellan det och vanligt finsalt?.

Anne

Urban - det beror kanske på hur känsliga smaklökar man har :) Mitt är ju blandat med svamp och inte rent, men det anses allmänt vara ett av de finaste salten i världen. Well. :)
Anne's Food - min matblogg

Andreas

2007-06-23 10:26 #16 Last Edit: 2007-08-05 13:09 by Andreas
Här är ett salttest: http://www.slate.com/id/2117243 där Maldon placerade sig bäst i de flesta moment.

Undrar just förresten om man kan göra salt med röksmak själv i en rök.

[Andreas stuvade om lite när tråden delades.]
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Jag tänkte testa att göra lite smaksatta salter och ge bort. Bl.a. en variant med limeblad, och en annan med sechuanpeppar. Rapporterar såklart.
Anne's Food - min matblogg

Urban

Va kul Anne!. Lycka till i experimentet  :)

crlhrv

Christer Lingström gjorde ett salt med bl a lagerblad på något morgonmatlagningsprogram idag eller igår.. verkade gott.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Denna tråd blev lite mastig, delade upp i dessa nya specialtrådar så att det blir lättare att fortsätta diskussionen:

Kan man göra salt med röksmak själv i en rök?
http://matforum.nu/index.php?topic=525.0

Koshersalt
http://matforum.nu/index.php?topic=524.0

Olika strukturer på salt
http://matforum.nu/index.php?topic=526.0

Fortsätt gärna diskutera det som inte ryms inom specialtrådarna i denna tråd.
Den som inte frågar får inga svar.

Chris

På tal om salter så har ju Santa Maria inlett ett samarbete med Marcus Samuelsson och lanserar nu fyra "exklusiva specialsalter". Enligt uppgift skulle de finnas i affär redan denna vecka (Coop och Citygross). Jag har fått tag i en av sorterna. Någon annan som provat?

agnetasch

Vad smakar salterna?Jag förstår att det svarta=rökt,men de andra?Är det bara den vita,rosa o röda färgen som skiljer salterna åt eller är det någon smakskillnad?Det framgår inte av "reklamfilmen" på Santa Marias hemsida,bara att det ena passar till ditt o det andra passar till datt. Chris, har du någon aning?

Chris

Jag har ju bara det ena saltet och kan bara läsa vad som står om salterna. Är lika nyfiken jag om det är skillnad även i smaken.

agnetasch

Jag har precis mailat o frågat Santa Maria,få se om det kommer något svar.

Andreas

Chris: Vilket salt är det du har? Smakar det någonting mer än vanligt salt tycker du?

Agneta: Ah det blir spännande att höra vad de säger!
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Så här ser svarsmailet ut från Santa Maria,jag vet inte om jag blev mycket klokare.

Tack för att du hörde av dig till oss. Ja, det är Smoked salt som smakar rökt. Detta är ett havssalt från Stilla Havet. Saltet har fått sin vackra brunsvarta färg och fina röksmak efter att långsamt blivit rökt över al ved.

Haawaiian Red salt är också ett havssalt från Stilla Havet där den röda leran från havsbottnen färgat saltet exotikst rött och gett det en viss jordig mättad salt.

Himalaya Pink salt är ett mineralrikt bergssalt som anses vara världens renaste. Den innehåller över 80 grundämnen, däribland järn som gett den fina rosa färgen. Himalayasaltet har en mild aromatisk smak med finkronig struktur.

White flake salt är ett bländande vitt flingsalt från Medelhavet. Det är naturligt rikt på mineraler och helt fritt från tillsatser. 

Chris

Jag är ju ingen finsmakare men...jag kan väl tycka att Hawaiin Red har en rundare, mjukare smak än vanligt salt.

agnetasch

Läge för blindtest? Chris,du får köpa de andra salterna också.Räkningen kanske du kan skicka till Andreas ;)

crlhrv

Fick en 200 gr påse med Læsø-salt av svärmor som varit på danmarksbesök. Saltet framställs för hand i stora järnpannor och är storleken är grov/medelgrov. Dagens byggnader och produktion är en rekonstruktion av tidigare byggnader och verksamheter som funnits på Læsø men försvunnit med tiden. Det som jag finner speciellt är att det är så väldigt skarp saltsmak! Maldons kristallsalt och Læsø-saltet är t ex i princip två olika kryddor, båda med sina för- och nackdelar/användingsområden.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Agneta och jag som just undrade var alla konstiga fakturor kommer ifrån, nu vet jag. :) Vad använder du själv för salt förresten?

Calle: Tror du att det är strukturen/formen på saltet som gör att det smakar så skarpt? Eller är det för att det innehåller något annat än just salt dvs. nåt annat än NaCL?

När ska man använda ett sådant där skarpt salt och när ska man använda ett vanligt?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Andreas: jag är rätt tråkig när det gäller salt; använder vanligt salt med jod i matlagning o grovt salt till ugnsbakning o gravning. Såg att Falksalt också börjat med rosa Himalayasalt. Såna budgetvarianter tilltalar mig, jag är alldeles för snål för att vara med o skumma grädden.

Gotti

Jag fick hjälp av er tidigare om en web adress, jag har köpt en hel del av deras kryddor och såg nu på deras hemsida att de har en massa salt och kryddsorter.
Rökta svarta m.fl.   http://www.fiddespayne.se/SaltoPeppar.htm
Skall försöka finna i butik, vilka tycker ni man bör starta med, spännande tycker jag.


Znapper

2007-10-11 13:26 #33 Last Edit: 2007-10-12 07:53 by Andreas
Flera bekanta har pratat om Hickorysalt.
Ska tydligen vara sjukt gott.
Men dom hittar det inte i butikerna längre.
Någon här som vet var man kan köpa det?

[Andreas flyttade detta inlägg till salt-tråden där det hör hemma.]

Urban

Znapper: Det röksalt jag har kommer från Falksalt vilket jag köpte på Ica MAXI i Umeå.
Tror inte att det är speciellt svårt att få tag på det. Ring till någon butik i din närhet och hör dig för.

http://www.falksalt.se/gourmet.html

annamaria

Jag tänkte göra eget örtsalt. Har dock inte bestämt mig för vilka örter. Har ni gjort eget? Vad har ni haft i för smaksättning? Har läst mig till att det ska göras av grovt salt, helt vanligt.

kurt

Citat från: annamaria skrivet 2012-11-05 21:24
Jag tänkte göra eget örtsalt. Har dock inte bestämt mig för vilka örter. Har ni gjort eget? Vad har ni haft i för smaksättning? Har läst mig till att det ska göras av grovt salt, helt vanligt.


Det enda som brukar vara obligatoriskt är ju libbsticka", annars skall det göras förvånansvärt vått:

http://svenska.yle.fi/matochfritid/matartikel.php?id=2986

annamaria

Ja verkligen! Så mycket blött blir det inte i mitt  ;)

Hankki

Citat från: Andreas skrivet 2007-09-20 08:55
Eller är det för att det innehåller något annat än just salt dvs. nåt annat än NaCl


Vatten är ju bara H2O men smakar ju också olika.

kurt

Fobo har ett bra recept på örtsalt, och man skall inte vara rädd för fukt, det skall ju ändå torkas

http://www.fobo.se/kunskap/mat/odlaren_ortsalt_2009.pdf

agnetasch

Jättebra länk. Tack för den, nu ska här göras örtsalt! Den enda kryddan jag ställer mig lite frågande till är kirskål. Kan det vara gott? Om det är det ska hela tjocka släkten få stooora burkar i julklapp ;D

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal