Varför gillar barn Mc Donald´s och liknande?

Startat av Kari, 2009-03-04 14:46

Föregående ämne - Nästa ämne

Kari

När man sitter på McD, Pizza Hut och liknande snabbmat ställen är det ytterst sällan man hör ledsna röster. Alla verkar glada och göra det dom är bäst på - äta!

Jag har många gånger funderat på detta fenomen.. Varför är det så?

Gott - kanske, leksak - alltid.. Men..?? ??? Är det någon annat?

Teorier, funderingar emotses gärna! ;D


Gilius

De har lyckats koppla maten till upplevelsen, med glad hjälp av Disney etc. Att sedan avprogrammera barn från denna mat är svårt men det går.

/gilius

ivanl

Maten är också smak- och konsistensdesignad för att passa barnagommar.
Jolmig och lättsvald  ;D

Kari

Att maten kan vara kopplad till upplevelsen köper jag. Men hur designar smak och konsistens? Med vad?

FredrikB

faktum är att jag hitintills inte stött på något barn som inte äter köpe-köttbullar emedan de flesta nobbar handtrillade egna delikatessbullar, likaså fiskpinnar ställt mot panerad torskfilé, pommes frites mot stekt potatis, nuggets mot stekta kycklingfilér där de senare alternativen alltid ratas till förmån för köpeprodukterna

Visst spelar miljö och konsistens in men själv tror jag det är så enkelt att det är sockret som är den berömda tungan på vågen. Sockret triggar dem... :'(

/Fredrik (med barn 4+4+6)

Kari

Hej FredrikB och välkommen till Matforum! :)

Så socker kan vara en av genvägarna? Kanske tillsammans med smakförstärkare E 621 och liknande?
Men barnen är ju så duktiga på att se om det är gott eller inte, kan utseendet spela roll eller är det undermedvetet då det är hemlagat?

Nästan dax för ett experiment... ;)

ivanl

Citat från: Kari (fd Elka) skrivet 2009-03-09 10:17
Att maten kan vara kopplad till upplevelsen köper jag. Men hur designar smak och konsistens? Med vad?

Enligt boken Snabbmatslandet använder hamburgerkedjorna särskilt framtagna smaksättare som utvecklas av specialiserade doft- och smakföretag.
Konsistensen styrs exakt med hjälp av stabiliseringsmedel och konsistensgivare.
Kolla på innehållsförteckningen för Chicken McNuggets får du se.

FredrikB

Citat från: Kari (fd Elka) skrivet 2009-03-09 21:37
Hej FredrikB och välkommen till Matforum! :)


Tack Kari, det verkar onekligen vara ett aktivt forum och jag hoppas kunna dela med mig av mina laster och samtidigt lära mig ett och annat =)

Jag skall nog ta och presentera min barn för en karl-johan risotto toppad med 36-månders parmesan i mcnuggets ask, oxrullader i mc chicken omslag och lingonparfait i mc mjukglass skål. Till detta skall de få Brio-leksaker i en seg plastpåse omöjlig att öppna utan en Globalkniv. Troligen blir det roligare men frågan är om de äter mer än om de fick det presenterat på en vanlig tallrik - återkommer med resultatet.

För att summera så är det väl så att det är en härlig mix av alla de ideer vi spånar om här som gör att barnen älskar denna typ av mat - inte fär inte så investerar företag som McD miljerader i R&D för att hålla marknaden mätt.  En gång i tiden utvecklade jag själv näst in till ett beroende av snabbmat och det var inte förän jag testade att gå cold-turkey a'la Train Spotting som jag kunde kicka denna last och numera lever jag under kalorimarginalen på vardagar och spinner loss fullständigt på veckosluten =)

JonasBååth

Även barn ser ju reklam för McD och Mamma Scans Köttbullar på TV. Sen så serverar ju många dagis hel och halvfabrikat till barnen.

Anne

Jag tror att en orsak är barnmatsburkarna - och välling, faktiskt. De smakar, som bekant, inte särskilt kul. Väldigt, väldigt pre-fab. Och jag tror att det är en anledning till att många barn är oäventyrliga smakmässigt. Det är naturligtvis inte hela sanningen, men kanske en del av den?

Jag blev mamma för ett år sen, och mitt mål är att min son ska gilla mat, njuta av smaker och matupplevelser - men det vet jag att han inte kommer göra jämt. Barn lär sig fort att mat också är makt, och det kommer garanterat finnas perioder när han nobbar allt, eller bara äter fiskpinnar.

Som så ofta krockar ju teori och praktik. Vi har inte gett färdig barnmat, men faktum är att han inte velat ha hemgjord barnmat heller. Vi har istället kört baby-led weaning - eller plockmat, egentligen - och ja, han har en ganska begränsad repertoar. Pommes frites är en favorit, det är tydligen både enkelt att äta och väldigt gott. Hemgjorda liksom McDonalds, det spelar ingen roll. Köttbullar är poppis - både mamma scans miniköttbullar med soltorkade tomater, eller hemgjorda lammköttbullar med citron, vitlök och dijonsenap. Kyckling är godast panerad, bara kokt rakt upp och ner är den rätt trist.

Nåja. Svamligt svar, men jag skyller på att jag inte varit här på länge ;)
Anne's Food - min matblogg

Kari

Anne: Din son är en livsnjutare av rang - det ser man utan tvekan :)

Karolina

Min son gillade riktig ;) mat tills han blev i tvåårsåldern. Han älskade goda ostar, gräddig glass, kryddstark nudelwok, you name it. Nästan precis på sin tvåårsdag vände det och allt smakade "lite starkt" eller så blev det "kladdigt i munnen". Numera gillar han verkligen att äta på Mc Donalds, för där är maten precis som han vill att den ska vara. Okletig, i väl definierade bitar, lättuggad och smakar neutralt. Jag tror att det är genetiskt, att små äventyrslystna barn behöver vara lite skeptiskt inställda för att inte råka peta i sig giftiga svampar, bär och annat farligt. Det är ju meningen att de ska vara ute och upptäcka världen! Har man lagt en bra matgrund tror jag att det löser sig.

Min son älskar Donken, för att han gillar maten, men även för att han får ballong varje gång han är där. Vilket barn älskar inte ballonger?

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal