Midsommar-maten 2010

Startat av annamaria, 2010-06-11 19:12

Föregående ämne - Nästa ämne

annamaria

När man läser alla dessa underbara mat-tidningar så står det om gigantiska midsommar-bufféer med massor av sill-sorter och plockmat. Jag konstaterar varje år, vilken tråkig buffé vi har egentligen (kokt potatis, köpta matjessillar, gräslök, gräddfil, romsås och varmrökt lax). En buffé som i alla år sett likadan ut. Midsommar firas hos mina föräldrar med alla syskon och deras familjer vi havet, alldeles underbart, även ganska ofta våra extra familjemedlemmar som vi har.

I år ska det bli ändring. Jag gillar ju inte matjessill så jag har i alla år äit varmrökt lax. I år ska det bli andra sillsorter! Så vi får en rolig buffé!

Så hur äter ni - Roligt eller tråkigt. Nä skämt och sido, har ni olika sillar?, vilka?, matjessillar? annat?

Jag behöver goda tips. Sen är det roligt att få veta hur ni firar midsommar!  ;D

kryddburken

Är det inte så att det som är & har blivit tradition på midsommarbordet och de vi upprepar år efter år är det vi tycker allra bäst om?!

Varför ändra på något då?

Hade nu var & varannan Svensson-familj varit tvungna att visa upp sitt midsommarbord i en mattidning som hela tiden söker variation, förändring och förnyelse för att locka läsare så hade dilemmat varit ett faktum!

Hade jag varit du hade jag absolut slutat grubbla nu på en gång!

Sen kan man alltid få nya ideér och inspiration till nån ny rätt på midsommarbordet, men de man redan har skall inte föraktas tycker jag, tvärtom - bevaras! ;-)

Vårt midsommarbord brukar bestå av (läs många som inte äter sill)  :
Matjesssill, löksill, kokt färskpotatis med dill, gräddfil, klippt gräslök, finhackad rödlök, prinskorv & köttbullar, kall skivad burkskinka, en mimosasallad, nån minipaj och så jordgubbstårta!!

annamaria

Citat från: kryddburken skrivet 2010-06-11 20:31
Varför ändra på något då?


Jo om jag hade tyckt om det som serverades så skulle jag inte klaga, inte alls. Precis som jag skrev - jag äter bara lax och potatis. Matjessillen är inte min grej. Så nu vill jag lägga till, det går såklart inte att ta bort något. Det är precis sånt annat jag söker - som minipaj och mimosasallad. Mimosa...inte dumt alls.

Mickan

Sedan tio år tillbaka har vi en förrätt innan sillen och det är min egen variant av skaldjurscheesecake. De andra blir sura om den inte är med.

Då vi firar ombord båt i skärgården blir det lite enklare och det som utelämnas jämfört med om vi hade varit hemma är det småvarma. Annars har även vi matjes och därtill en löksill. Knäcke ska det vara och gärna rödlök och gräslök blandat. Vi slåss om dillen från koket! Jordgubbarna äts med ovispad vispgrädde och socker. En sommar glömde vi grädden hemma i kylen och åt det röda guldet med lättmjölk. Det lär klassas som trauma eftersom jag minns det så väl.

Nä, inga nya idéer med fräcka bufféer här inte! 
Video meliora proboque deteriora sequor

annamaria

Citat från: Mickan skrivet 2010-06-11 21:05
min egen variant av skaldjurscheesecake.


Det där är tillräckligt nytt och fräckt för mig minsann! Låter mumsigt, har du lagt ut receptet här innan?

agnetasch

Samma gamla midsommarmat här; sill, färskpotatis, gräddfil med gräslök. Ev något småvarmt o så naturligtvis en jordgubbstårta. MEN vi börjar med tårtan. Eller rättare sagt vi dricker kaffe o äter tårta innan bastubadandet sätter igång. Vi upptäckte att en vacker jordgubbstårta inte uppskattas efter förtjänst om den serveras efter en mastig (o våt) sillbuffé så vi äter den först, nyktra o med oskadade smaklökar.
Ofta är det någon snäll gäst som tagit med sig en chokladask som man kan plundra till kaffet efter maten ;D

Mickan

Citat från: annamaria skrivet 2010-06-11 21:08
Det där är tillräckligt nytt och fräckt för mig minsann! Låter mumsigt, har du lagt ut receptet här innan?


Hittade det inte på forum så här kommer det.

Jag har gjort om lite så jag mixar inte bröd och smör utan pusslar ihop kavringskivor så att de täcker botten på en springform. Ingen nackdel att spara in på det smöret. Överhuvudtaget är detta en ganska lätt variant.

Kavring till botten

200 g skalade räkor
1 burk avrunna kräftstjärtar eller motsvarande frysta eller färska
400 g Philadelphia (light går bra)
250 g Kesella lätt
1-2 msk riven pepparrot
4 msk hackad dill
1 dl finhackad rödlök
En knivsudd cayenne
Salt
100 g röd stenbitsrom och gärna extra till garnering
100 g rökt lax till garnering
Dillvippor till garnering

Blanda först allt utom rom och garnering. Nu kan du röra rejält. Rör sedan i rommen försiktigt. Låt tårtan stå kallt minst 6 timmar. Dagen efter är den allra godast. Garnera med dill, rom och laxrosor.
Video meliora proboque deteriora sequor

Sara W

Vi brukar börja med sillbordet. Flera sorters sill varav oftast 2 hemlagade, gubbröra, matjessill, färskpotatis, gräslök, gräddfil, knäckebröd, smör och en vällagrad ost. Ibland också rökt sik eller liknande. Kall öl och en nubbe. Detta äter vi under tidig eftermiddag. Jordgubbstårta eller jordgubbar med glass till efterrätt. Sen kör vi grillbuffé på kvällen, ofta med mer jordgubbar till efterrätt. Obligatoriskt är också en dos regn, ilskna mygg och ett berg av disk som ingen vill ta hand om.

phila54

De senaste 4 åren har vi haft knytkalas, dvs att alla tar med sig en varsin rätt så står värdparet för potatis och andra tillbehör.
Det brukar bli spännande. Själv har jag stoppat korv till i år, så får se vad de andra bjuder på.

Andreas

Jag tror Sara W ringade in vad majoriteten av svenska folket inklusive mig oftast äter på midsommar, sill, färskpotatis, nubbe, grillat och jordgubbar. Och som flera är inne på, varför ändra ett vinnande koncept?

Fast i år verkar det bli jordgubbsbrist så man kanske måste ändra trots allt, vad ersätter man jordgubbarna med om man nu inte får tag på några?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Citat från: Andreas skrivet 2010-06-21 07:32
Och som flera är inne på, varför ändra ett vinnande koncept?
Fast i år verkar det bli jordgubbsbrist så man kanske måste ändra trots allt, vad ersätter man jordgubbarna med om man nu inte får tag på några?


Jo det är äckligt med matjessill....
Ja ersätta jordubbarna blir inte lätt. Till tårtan kan det duga med mosade frysta gubbar i - men på?

Andreas

Färska hallon lär inte heller gå att få tag i? Körsbär?

*Sträng barsk stämma* -MAN MÅSTE ÄTA MATJES PÅ MIDSOMMAR ÄVEN OM DET ÄR JÄTTEÄCKLIGT. :) Nej menade inte just matjes utan sill i största allmänhet. Du skrev ju nåt om andra sillsorter i år, har du kommit fram till vad det blir?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Man kan göra en jordgubbsgelé med frysta jordgubbar o lägga på tårtan. Spritsar man sen grädde runtom ser det riktigt somrigt ut.

annamaria

Citat från: Andreas skrivet 2010-06-22 07:39
Färska hallon lär inte heller gå att få tag i? Körsbär?
Du skrev ju nåt om andra sillsorter i år, har du kommit fram till vad det blir?


Hellre då färska persikor eller nekatriner som är goda nu. Jordgubbsgelé låter också gott.
När det gäller sillen - fniss. Har övat och övat i alla år men jag lär mig inte äta matjess. Däremot har jag faktiskt lärt mig tycka om sill. 5-minuterssillen är super. I år blir det en krämig sort av vispad creme fraiche, rödlök, purjo och lite annat + min tomatsill som jag innan gjort av matjessill - har skrivit receptet på denna sill här på forumet innan.

Andreas

Ja jordgubbsgele lät smart, men hur gör man, är det svårt?

Såg att Coop säljer Finnerödja för 62,90 per liter så det verkar ju gå att få tag i gubbar ändå även om priset är rätt saftigt, men det är ju bara midsommar en gång om året. Fast risken är väl förstås ändå att de säljer slut just till midsommar när alla ska ha. Och man kan ju inte köpa gubbarna mer än nån dag i förväg heller för då blir de väl dåliga.

Creme fraiche i sillen är gott. På tal om creme fraiche så finns det en färdig sill med creme fraiche och rom som inte är så dum, nån som provat ha rom i själva sillinläggningen i "hemlagad" sill?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2010-06-23 09:13
Ja jordgubbsgele lät smart, men hur gör man, är det svårt?
Kan nog inte vara så svårt. Ta så mycket frysta jordgubbar som är lagom till en tårta (både fyllning o dekoration) Häll över så mycket socker du tycker är lagom. Låt tina.
Ta hälften av bären o blanda med grädde o lägg mellan bottnarna. Ta 2 dl jordgubbsspad o blanda i 2 st blötlagda o smälta gelatinblad. Låt stå o stelna lite. Lägg jordgubbar ovanpå tårtan o häll över den lagom stelnade gelén. Spritsa grädde runtom gelén.
Jag har för mig att jag brukar göra så :D

Fröken Dill

Samma funderingar här. På något sätt vill man ha den traditionella matjessillen, färskpotatis och jordgubbar till midsommar. Gravad lax med hemlagad hovmästarsås vill jag också gärna ha. Fast i år äter vi nog de två första i mindre mängd, som förrättt, följt av något grillat. Där är vatiationsmöjligheterna stora men i år tror jag att det blir lamm. Hoppas ändå på någon slags jordgubbar, annars fungerar det kanske med körsbär, nektariner, grädde och vaniljglass överströsslat med rostad flagad mandel?
Tänker fröken Dill

annamaria

Jag gjorde en smögensill vid påsk. Det var creme fraiche och rom i. Mycket gott!

Anne

Vi har som vanligt bjudit bort oss på midsommar, mycket praktiskt :) Jag har dock inga särskilda åsikter om midsommarmat och blir inte ledsen om jag inte får vare sig sill, potatis eller jordgubbar. (Jag blir faktiskt rätt glad, sill är inget jag gillar.)
Anne's Food - min matblogg

Adam

Är minst sagt lite sent ute, men har en buffé-tag som passar både till midsommar och andra sommarfestligheter.

Ta en titt och kom gärna med åsikter/kommentarer.

http://winendine.se/?tag=buffe

Trevlig semester och glad midsommar i efterskott  ;)


BR
Adam

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal