Vitlökspulver

Startat av vilsjin, 2012-02-22 13:07

Föregående ämne - Nästa ämne

vilsjin

2012-02-22 13:07 Last Edit: 2012-02-23 18:22 by Hasse
Hasse klippte ut detta ämne från en ennan tråd.


Citat från: kocknicke skrivet 2012-02-20 18:52
vitlökspulver

Existerar det fortfarande och varför används det?

kayaker

/F

annamaria

Citat från: vilsjin skrivet 2012-02-22 13:07
Existerar det fortfarande och varför används det?


Använder du paprikapulver, chilipulver, torkade örter?

Hasse

Vitlökspulver kan nog vara praktiskt ibland, men färsk vitlök är ju mycket godare och har även lång hållbarhet.

Det finns torkad, finhackad vitlök att köpa. Den är, i mitt tycke, bättre än pulvret men inte på långa vägar så bra som färsk vitlök.

annamaria

Visst är det färska generellt bättre. Så även färsk paprika, chili mm. Dock är det smidigt när inte det färska finns tillgängligt. Jag använder vitlökspulver till råstekt potatis, då är det bättre än den färska (enligt mig förstås  ;)). Den färska blir besk av långvarig stekning.

Sara W

Jag använder vitlökspulvret i den oljeblandning som jag penslar på mina potatisklyftor. Detta av precis samma anledning som Anna-Maria redan angivit. Jag tycker det blir riktigt gott!

priffe

Vitlökspulver har en frän smak som inte riktigt minner om vitlök.
Många halvfabrikat och kryddmixer smakar mindre bra då de har använt vitlökspulver.
Hmmmm.....har någon prövat att tunnskiva och frysa vitlök?

Andreas

Det går bra att frysa vanlig lök så varför inte vitlök, dock gäller det nog att packa in den ordentligt så att man inte "smittar" andra varor i frysen med vitlöksdoft.

Undrar om egentillverkat vitlökspulver skulle bli likadant som köpt?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Citat från: priffe skrivet 2012-02-29 18:05
har någon prövat att tunnskiva och frysa vitlök?


Ska det göras om man tex odlar vitlök och får väldigt mycket eller varför?

priffe

För att alltid ha 'färsk' vitlök hemma. VI förvarar ingefära och en del andra saker i frysen av samma anledning.

JanneG

Har köpt hyvlad, torkad vitlök från zmaka.se och den har varit jäkligt bra. Men nu såg jag att priset gått upp från 10 kr / 50 gram till 34 kr... så nu blir det nog inget mer därifrån  >:(

Hasse

Vad är fördelen med torkad vitlök i olika former framför den färska?

Om man använder vitlök väldigt sällan kan jag förstå att det är praktiskt, men även färsk vitlök håller ju väldigt länge.

Annamaria och Sara W hävdar att vitlöken blir besk vid långvarig stekning. (Något som jag dock aldrig har märkt själv.)

Finns det fler fördelar med den torkade?

JanneG

Framför allt enkelt att strö på som bordskrydda eller göra egna kryddblandningar med...
Själv använder jag färsk så mycket det går, men ibland står man utan sån och då är det finfint att hitta igen den torkade i skåpet... :) 

Sara W

Det är framför allt risken för att vitlöken bränns vid långvarig stekning, eller i mitt fall lång tid i ugnen. Jag vill att mina potatisklyftor ska få mycket färg och då har den färska vitlöken tidigare bränts. Visst kan man tillsätta den senare, men jag tycker att det är smidigt att göra en oljeblandning och pensla på klyftorna.

Det smiter också ner lite vitlöksklyftor i diverse kryddblandningar, men för det allra mesta använder jag färsk vitlök. Använder rätt mycket vitlök, så det finns ingen risk att den blir gammal hemma hos oss.

annamaria

Jag kan inte heller påstå att jag ofta använder pulver men det händer. Jo jag tycker att om man steker färsk vitlök lite för länge så blir det besk och illasmakande. Det händer bara när jag steker den med tex lök eller kryddor. Inte när den får koka länge i sås eller så.

Andreas

Citat från: JanneG skrivet 2012-03-03 12:49
Har köpt hyvlad, torkad vitlök från zmaka.se och den har varit jäkligt bra.


Men smakar hyvlad torkad vitlök alltså väsentligt annorlunda än vitlökspulver, vitlökspulver är väl pulvriserad torkad vitlök, och torkad vitlök borde väl smaka ganska lika oavsett om den är hyvlad eller pulvriserad?
Den som inte frågar får inga svar.

JanneG

Tycker bara den smakar mer helt enkelt... Vet inte om det kan bero på att den behåller smaken mer när det är större bitar som sen frigörs när man mortlar ner den till pulver. Eller så kan det kanske bero på tillverkarens metoder... Vem vet? :) Men jag tycker den är bättre än vanligt pulver iaf... kanske bara är inbillning också ;)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal