Behöver jag slipsten eller bryn för att få vassa knivar?

Startat av Essamino, 2017-05-15 19:46

Föregående ämne - Nästa ämne

Essamino

Hej. Jag är helt ny på detta. Tänkte köpa en slipsten till sambon. Behöver man något annat än slipsten för att hålla knivarna vassa? Tänkte köpa en dubbelsidig antingen 400/1000 eller 400/2000? Vi har gamla billiga köksknivar så inga dyra saker direkt. Eftersom det är gamla knivar tänkte jag att 400 behövs för att slipa om de. Sen antingen då 1000 eller 2000 men måste man ha något bryn för att bryna de sen? Eller hur ska man göra? Blir de nog vassa på 1000 annars?Johan_

Min första sten var en 1000/6000. Sen la jag till en 400 när jag vant mig lite. Det jag läste och fick rekommenderat när jag skulle börja var att inte ha grövre än 1000 som nybörjare då du inte är van och det är lätt hänt att det blir lite fel. Och en grövre sten tar ju bort material snabbare så det är mer att rätta till då. När jag slipar nu använder jag oftast bara 1000 sen 6000 och sen en "läderstropp" med brynpasta på. Sällan jag använder 400 faktiskt, det är klart det går snabbare om kniven är väldigt slö eller du vill lägga en "ny" egg men jag gjorde det utan större problem på en 1000 sten när jag började. Och jag har japanska knivar med hårt stål, har du billigare knivar är det förmodligen lite mjukare stål så ser ingen anledning att du ska köpa grövre än 1000.

Essamino

Tack då får det bli en 1000/6000. De knivar vi har har aldrig blivit slipade utöver nån sån där billig svart ikea grej som man skärper knivarna i. Du tror det fungerar med 1000 ändå? Får man dem vassa på det eller måste man ha något annat efter det? Typ brynpasta som du skrev. Eller fungerar det även utan det?

Johan_

6000 duger mer än väl att sluta på tycker jag. Men jag tycker det är roligt att ta det ett steg längre så jag har en bit bräda som jag limmat en bit läder på med "mockasidan" utåt. På denna har jag lite tormek brynpasta http://www.clasohlson.com/se/Brynpasta-PA-70/20-4415. Så blir eggen skinande blank. Jag tycker inte du ska börja med grövre sten än 1000 innan du fått lite vana och lärt dig att hålla en konstant vinkel på kniven medan du slipar. Någon annan här kanske är av en annan uppfattning. Visst kommer det ta lite längre tid att lägga en bra egg med en 1000 än med en 400 eller tom en 220 men du kan ju se det som övning nu i början och de "fel" du gör blir inte lika grova om du har en finare sten. Börja sen med att kolla lite youtube för att få tips, sök på Whetstone sharpening. Tänk dock på att de flesta videor förmodligen slipar hårda japanska knivar så har du lite billigare knivar med inte lika bra stål så vill du ha lite större vinkel på eggen då eggen annars inte kommer klara sig speciellt länge.

Johan_

Måste även säga att jag absolut inte är något proffs. Bara någon som tycker det är kul. Så om någon har andra åsikter eller tycker jag säger fel rätta mig gärna.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal