Masahiro

Startat av dePaul, 2008-12-09 03:30

Föregående ämne - Nästa ämne

dePaul

2008-12-09 03:30 Last Edit: 2009-08-01 09:37 by Andreas
[Edit: Andreas har flyttat nedanstående inlägg från Knivavdelningens skämstråd, det var inte meningen att skämstråden skulle bli en längre allmän konversationstråd, och felet är mitt eftersom jag inte låste den direkt, vilket jag nu gjort. Men fortsätt gärna diskutera Mashiro i den här tråden.]

Citat från: ferga skrivet 2008-12-09 00:52
Jag har bara Masahiro knivar. Helt grymma! Bäst gillar jag Neo serien. Jag hittade ett svenskt ställe på nätet som säljer masahiro för dom som är intresserade: www.masahiro.se
Kul att se dig här också ;). Som jag nämnde i det andra forumet (Matklubben) så finns det dock bättre knivar. Men visst är Masahiro ganska OK, om än lite för dyra med tanke på vad man får. Det finns otaliga märken som är mer prisvärda. T ex:

- Murray Carter
- Phil Wilson
- Hattori
- Mr Itou
- Fujiwara
- Kobayashi
- Kumadori
- Ryusen
- Sanetu
- Kazuyuki Tanaka

Kalle.holmqvist

Citat från: dePaul skrivet 2008-12-09 03:30
Kul att se dig här också ;). Som jag nämnde i det andra forumet (Matklubben) så finns det dock bättre knivar. Men visst är Masahiro ganska OK, om än lite för dyra med tanke på vad man får. Det finns otaliga märken som är mer prisvärda. T ex:

- Murray Carter
- Phil Wilson
- Hattori
- Mr Itou
- Fujiwara
- Kobayashi
- Kumadori
- Ryusen
- Sanetu
- Kazuyuki Tanaka


Jag har jobbat med Masahiro i 12 år på bättre restaurangerna i Sverige. Skulle du fråga några av mina kolegor så skulle nog dom säga att Masahiro spöar skiten ur dom flesta märken du rabblade upp. Om man ska prata prisvärda knivar alltså.

Andreas

Spöar skiten ur är starka ord Kalle, kan du utveckla, vad är det som är så ovanligt bra med Masahiro enligt dig och dina kollegor?  Ergonomi? Känslan? Formen på bladet? Hållbarhet? Förmågan att hålla skärpan? Utseendet?

Jag har aldrig ens hört talas om Masahiro förut, är det ett stort märke i Sverige med många återförsäljare?
Den som inte frågar får inga svar.

Kalle.holmqvist

Citat från: Andreas skrivet 2008-12-17 12:51
Spöar skiten ur är starka ord Kalle, kan du utveckla, vad är det som är så ovanligt bra med Masahiro enligt dig och dina kollegor?  Ergonomi? Känslan? Formen på bladet? Hållbarhet? Förmågan att hålla skärpan? Utseendet?

Jag har aldrig ens hört talas om Masahiro förut, är det ett stort märke i Sverige med många återförsäljare?


Jag ingen expert på knivar, men jag har använt väldigt många olika knivmärken under åren som kock. Varför jag skrev "spöar skiten ur" var delvis för att dom faktiskt gör det (i den prisklassen) men också för att skapa en intressant debatt om några väldigt bra knivar, eftersom inte första inlägget lyckades speciellt bra med det ;)

Masahiro har funnits i Sverige i ca 15 år men den har aldrig sålts till konsument. I exempelvis Norge och USA är Masahiro större än Global. Jag tror Masahiro har "blossat upp" nu hos konsument eftersom Masahiro Neo blev exponerad i tidningen Gourmet på sidorna med dom bästa köksredskapen?!?

Det som jag tror många tycker är bra med Masahiro är kolståls-laminatknivarna. Dom har jag tyvärr inte sett i någon "konsument-affär" i Sverige ännu, så det kan ju va ett tips till masahiro.se ovan ;)

dePaul

Hej Kalle. Precis som Andreas skriver. "Spöa skiten ur" är starka ord som du måste vara beredd att backa upp. I samma andetag som du säger detta så låter du dig undslippa att du egentligen inte kan så mycket om knivar, eller som det låter med dina ord: "Jag ingen expert på knivar, men jag har använt väldigt många olika knivmärken under åren som kock."

Jag vill inte påstå att jag har använt alla de av mig listade märkena men jag har säkert använt 50 procent av dem eller fått känna på dem. Jag har dock inte använt Masahiro, så mycket kan jag erkänna.

Mina åsikter gällande detta märkes konkurrenskraft är till största delen baserade på förhållandet mellan pris och kvalité/materialval. Med tanke på detta så är Masahiroknivar våldsamt dyra. För samma pengar får du avsevärt mycket mer kniv om du väljer bland de märkena som jag nämnt tidigare.

Masahiros "Top of the Line" serie består av ett laminerat blad i icke uppgivet pulverstål. Varför skriver man inte rent ut vilket stål det handlar om, vilken hårdhet, vem som tillverkar det och vem som har värmebehandlat det?? Att köpa en sådan kniv är lite grann som att köpa grisen i säcken. En väldigt dyr gris i det här fallet.

Tyvärr så finns det som jag kan se ingen kockkniv i det här stålet, vilket ytterligare drar ner betyget. Den längsta modellen är endast 180 mm lång. Inte mycket till utbud m a o.

När det gäller de andra modellerna, som t ex den näst dyraste serien (MV) så kostar en kockkniv med 24 cm långt blad sina modiga 2.125:- kronor. Stålet i det här fallet är ett japanskt standardstål liknande det i som man finner i Globalernas Cromova 18. Det kallas helt enkelt Mo/Va-stål och ligger runt 58 HRC.

Med tanke på de ganska mediokra materialen så är också den här serien rejält överprissatt. För ungefär 1.600:- kronor med frakt kan du få en Hattori HD-8 som jag vågar säga "sopar golvet" med Masahiron i fråga.

http://www.japanesechefsknife.com/HDSeries.html

När det gäller de avslutande två serierna så är pris-kvalité förhållandet ännu sämre. MBS-26 heter stålet i det här fallet. Det har Spyderco använt i många år och är i o f ett bra stål men ingen direkt mirakel. Våra Sandvik-/Uddeholmståltyper är avsevärt bättre och du kan köpa knivar av t ex MoS för en fjärdedel av Masahiros pris för knivar i respektive längd.

Fredrik Goldhahn

Allt detta prat om "bästa kockkniven"...Finns egentligen bara en sak att säga "It's in the Eye of the Beholder".

Att Ferga trots mitt väldigt öppna och hjälpfulla mail till honom när han ville göra "smygreklam" förra gången inte lärt sig läxan förvånar mig. Vi behöver någon som kan leverera Masahiro också! Om nu kniven (jag har hållt i en så jag vet att den har riktigt grymma skäregenskaper) är så bra som du skriver så kommer du hitta dina trogna kunder ändå. Ge det tid bara. Och "kanske" några alternativa marknadsföringsvägar...

Du får mer än gärna höra av dig Ferga om du behöver några e-handeltips.

Det får du också gärna göra dePaul. Jag skulle vilja diskutera med dig kring ett par idéer jag har.

Ni kanske vet var ni ska "hitta" mig? =)
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

dePaul

Citat från: Fredrik Goldhahn skrivet 2009-03-06 08:21
Det får du också gärna göra dePaul. Jag skulle vilja diskutera med dig kring ett par idéer jag har.
Mail avsänt :).

~Paul~

Proffsköket

Jag kan nog hålla med om att Masahiro är riktigt bra grejer. Dom har flera hundra knivar i sin "portfölj" så det finns nog knivar som är längre än 180mm också. Knivarna blev uppmärksammade för att tidningen Gourmet hyllade dom som "top of the line". Vi kommer göra ett riktigt prov av dom knivarna så småningom på proffsköket. Vi återkommer när den är färdig.

Andreas

Har tidningen Gourmet någon egen knivexpert anställd och om inte, vem gjorde testet åt dem?
Den som inte frågar får inga svar.

JC

Ingen aning vem som gjorde testet men Gourmet har garanterat ingen anställd knivspecialist, de har en redaktion men baserar innehållet primärt på frilansares insatser.

Ang. Masahiro. Som samlare och konnessör av köksknivar sedan många år har jag självklart en Mashiro i samlingen och mitt omdöme om den är: ok, men inget speciellt när det gäller stål/ergonomi/bladgeometri osv. En standardkniv (det är en 240 i moly/van-serien) helt enkelt på alla sätt utom ett: skaftet är för jamarns stort för att vara en japansk kniv. Jag har normalstora händer på alla sätt och jag kan absolut inte hitta ett riktigt bra grepp på Masahirons skaft.

Men jag ser inte detta som något som talar specifikt emot Masahiron, tvärtom. För en redigt kraftig kock kan det ju tvärtom vara en fördel. En kockbekant som är över två meter lång och har händer därefter (grova som en skogshuggares) tyckte att det var första gången en kniv hade legat bra i hans hand. Så, de har en fördel faktiskt. Annars kan man ha och mista detta märke, som faktiskt är Japans största när det gäller inhemsk försäljning.
En annan rolig detalj är att flertal andra märken såsom Suisin och Sakai Takayuki är startade av avhoppade släktingar till grundaren av Masahiro. Familjemedlemmar som konkurrerar om samma maknadsandelar alltså. Men i denna familj kan jag bara rekommendera Suisin helhjärtat, de försöker konkurrera med att ha samma pris men mycket högre kvalitet. Med framgång.

Anne

Jag har en Masahiro som faktiskt råkar vara en av mina absoluta favoriter. Nu är det också min minsta kniv, en liten smidig allroundsak, men nästa gång jag ska köpa nåt (och det är ganska fullt i knivstället..) så ligger nog Masahiro bra till. Smygreklam eller inte. :)
Anne's Food - min matblogg

Rob

Jag hade en Masahiro Virgin Carbon. Det var min första kniv med riktig kanji (tecknen på kniven).

Jag tyckte fantastiskt bra om den. Tunn, tog bra egg och välbalanserad. Den såldes här till en annan forummedlem.

Men att de skulle vara överlägsna allt annat? Njae
Extremt prisvärda? Njae, men ganska!

dePaul

Citat från: Rob skrivet 2009-07-31 20:40
Men att de skulle vara överlägsna allt annat? Njae
Extremt prisvärda? Njae, men ganska!
Japp, så skulle jag också vilja uttrycka det.

~Paul~

Andreas

Citat från: Rob skrivet 2009-07-31 20:40
Extremt prisvärda? Njae, men ganska!


I vilken mån något är prisvärt beror på vilket pris man får och då jag vet att ni båda ofta tänker i termer av utlandsköp måste jag fråga: Menar ni att Masahiro är ganska prisvärda om de köps av återförsäljare i Sverige dvs. till svenskt marknadspris eller om man direktimporterar dem själv från utlandet och har turen att slippa tull och moms?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Jag visste inte att Masahiro gick att köpa i Sverige...

Min referensram är vid köp till lägsta pris, men det gäller ju även de knivar den jämförs med.

dePaul

Citat från: Rob skrivet 2009-08-04 08:58
Min referensram är vid köp till lägsta pris, men det gäller ju även de knivar den jämförs med.
+ 1  ;D

~Paul~

Andreas

Citat från: Rob skrivet 2009-08-04 08:58
Jag visste inte att Masahiro gick att köpa i Sverige...


Jodå, den svenska representanten gjorde ju smygreklam här i Matforum tidigare, de finns på http://www.masahiro.se/

Citat från: Rob skrivet 2009-08-04 08:58
Min referensram är vid köp till lägsta pris, men det gäller ju även de knivar den jämförs med.


Det ante mig. :)

Undrar just om de är "ganska prisvärda" även till svenska priser, för prisskillnaden är väl knappast linjär mellan "billigast möjliga" och svenskt butikspris mellan olika märken?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Jag kan inte mycket om rostfria stål och jag har aldrig använt de serierna som de säljer på den svenska siten.
Svårt för mig att uttala mig om kvalitén alltså.

Att prisskillnaden är linjär låter väl optimistiskt. I mina ögon finns det mycket bra knivar till billigare pris än dessa om man letar och framförallt tar steget utomlands (Japan, USA men även Tyskland).

Dock tror jag fortfarande på att det kan inte vara fel för den enskilde konsumenten att det kommer in fler märken så vi får lite konkurrens till Globals marknadsdominans.


dePaul

Det som jag har hittat gällande stålet i Masahiroknivarna är detta:

Neo: Laminerat pulverstål av hemlig komposition. Av denna anledning därför ganska ointressant eftersom man berövas möjligheten att kunna jämföra.

136 serien: MBS 26 bladstål. Samma stål som Spyderco tidigare använde till sina köksknivar men gick ifrån. Ett OK stål, varken mer eller mindre. Metallhandtag. Pris för en 24 cm lång kockkniv: 2.025. Detta är på tok för mycket.

140 serien: Också MBS 26 men med trähandtag. Priset i det här fallet är avsevärt mer resonabelt, 955:- kronor. Ett OK köp. Inter mer.

148 serien: MV-Pro stål, dvs ett standard molybden/vanadin stål av klassiskt japanskt snitt. Trähandtag. Jämförbar med 140 serien i kvalité och materialval men 500 kronor dyrare. Inte lika bra köp m a o.

MV-H serien: Liknar MV-Pro men med något sämre precision och handtagsmaterial. Trähandtag. Priset ligger på runt 1 160:- kronor.  Inte lika bra köp som 140 serien men inte långt ifrån.

MH-Pro Carbon: Standard japanskt kolstål likt AISI 1075. Lätt att bryna upp till rakbladsskärpa. Sämre på att behålla den. Över 2000:- kronor. Inget bra köp.

~Paul~

Karl Erik Schough

En förfärligt rolig sida. Jag trodde jag kunde nåt men jag ger mig. Min kock får ta hand om det

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal