Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Kari
 - 2010-06-17 20:05
Ett helt halvår senare och vi har inte fått svar?! ;) Och det var jag som skulle koka två parallella köttsoppor.. Får jag skylla på att älgköttet är slut? ;)
Skrivet av Lena Marie
 - 2010-06-15 23:48
Det var ju jag som startade tråden och jag har kokat en del buljong sedan dess och har alltid i morötter.
Jag tror de tillför mer än de drar ifrån. Deras sötma och smak är härlig i fonder så jag låterd det hela bero.
Det verkar inte som det är särskilt belagt att den är någon smaktjuv :)
Håller med om att ångkokning är kanon!
Skrivet av Ringo
 - 2010-03-16 09:30
Citat från: Kvasthilda
Men då kanske min teori är fel då.

Eller teorin om morötter som smaktjuv? Det verkar ju inte vara någon som delar uppfattning här inne att den verkligen är en smaktjuv..eller? Jag kan inte google fram någon mer som nämner det än just den bloggen som nämns först heller. Någon annan som gjort det?
Däremot hittar jag de som nämner det omvänd om morötter. Som skriver att man bör undvika koka dem i vatten för att det drar ur smaken ur morötterna, utan istället välja att rosta,fräsa eller ångkoka dem för att behålla all smak och vitaminer. Men ska man koka buljong så vill man ju dra ut smaken.
Skrivet av Kvasthilda
 - 2010-03-15 22:13
Citat från: Ringo skrivet 2010-03-15 07:46
Jag trodde att det var tvärtom, att sötma är en smakförstärkare till andra smaker? Gjorde inte Heston Blumenthal ett sånt experiment med tuggummi, när smaken på tuggummit försvunnit tillförde han något sött i munnen som gjorde att alla smaker i tuggummit "kom tillbaka".


Jo det har du rätt i, det avsnitten såg jag. Jag utarbetade min teori häromdagen när jag gjorde en köttfärssås med både morötter och palsternacka i och kryddade och kryddade och ändå tyckte den var mesig i smaken. Tyckte den var SÖT i smaken. Och kom då att tänka på morötterna.

Men då kanske min teori är fel då.  :-\
Skrivet av agnetasch
 - 2010-03-15 09:25
Smaken försvann rätt fort, men hon slapp mitt tjat om nytt tuggummi en stund i alla fall ;D
Skrivet av Ringo
 - 2010-03-15 09:05
Oj,förlåt visst inte om din mamma ;) Men fungerade det länge eller försvann smaken ganska snabbt igen?
Skrivet av agnetasch
 - 2010-03-15 08:44
Heston var inte först med det experimentet, det var min mamma. När jag var liten doppade hon mitt gamla uttuggade tuggummi i socker så att det smakade som nytt ;D
Skrivet av Ringo
 - 2010-03-15 07:46
Citat från: Kvasthilda
Sötma gör att dom andra smakerna tonas ner.

Jag trodde att det var tvärtom, att sötma är en smakförstärkare till andra smaker? Gjorde inte Heston Blumenthal ett sånt experiment med tuggummi, när smaken på tuggummit försvunnit tillförde han något sött i munnen som gjorde att alla smaker i tuggummit "kom tillbaka".
Skrivet av Kvasthilda
 - 2010-03-14 19:12
Jag har en annan teori:

Som annamaria skriver: Moroten är söt.

Sötma gör att dom andra smakerna tonas ner. Alltså "själ" inte moroten smak bokstavligen.
Skrivet av JesperB
 - 2010-02-02 01:54
Jag tycker det är jätte bra att du tycker det är spännande med smaker och hur man får fram dom bästa. Men vad jag vet och lärt mig så ger moroten smak till buljongen och inte tjuvar den :)
Skrivet av Lena Marie
 - 2010-02-01 00:39
Jo, om avsikten är att koka en kycklingbuljong, vilket jag gör ganska ofta, så plockar jag ur moroten annars är det ju ganska självklart att moroten samt övriga tillbehör bli goda i munnen samtidigt.
Nu var det inte mitt eget påstående från början. Jag ställde frågan på grund av en blogg där påståendet fanns vilket du kan läsa om högst upp i tråden.
Jag tycker det är spännande med funderingar över smaker och hur man trollar fram de bästa  :)
Skrivet av JesperB
 - 2010-01-31 18:25
Det jag menade med mitt inlägg var ju att moroten inte tjuvar smak från andra råvaror. Om du kokar en soppa med en massa råvaror i och morot är en av dessa, så sätter ju alla råvaror sin smak på hela soppan. För inte har du tänkt plocka ur morötterna? Visst vätska(smak) tränger ju in i råvarorna och om du då tar ur dem ur grytan så slänger du ju bort en del av vätskan(mer smak). Annars så kan jag inte komma på något som skulle göra morötter till smaktjuv. För det är ju meningen att det ska bli en symfoni av råvaror/smaker i munnen(du stoppar alla ingredienser i munnen och tuggar).
Skrivet av Lena Marie
 - 2010-01-27 23:51
Ja, att potatisen släpper stärkelse är ju klart. Men den är ju ändå inte med när man kokar till just buljong även om avsikten är en soppa med potatis.

Citat från: JesperB skrivet 2010-01-19 18:23
Om morötter tjuvar smak så skulle väl inte kockar använda det i fond/buljong?!


Att moroten tjuvar salt är en sak men tjuvar den av övriga smaker som lök, selleri, peppar osv?

Själv har jag för dåliga smaklökar för att avgöra så finstämda smaker eftersom jag är rökare  :-[ men vill gärna laga god mat ändå!
Skrivet av JesperB
 - 2010-01-19 18:23
Moroten är inte en smak tjuv, men den drar åt sig väldigt mkt salt. Om morötter tjuvar smak så skulle väl inte kockar använda det i fond/buljong?! (Är kock själv)
Men det där med saltet lärde jag mig av en gammal kock, att om boljungen blir för salt, så skär morötter(går åt rätt så mkt) i mindre bitar o koka med, en 20 min, så räddar man buljongen. Potatis ska man ju helst inte koka med eftersom den släpper ifrån sig stärkelse.

OT: Hittade hit i natt och fastnade in på morgonkvisten. Kommer trivas bra här! =)
Skrivet av Kari
 - 2010-01-18 21:40
Japp, självklart Hasse!

Annonser

Powered by EzPortal