2024-03-29 10:42

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - kurt

1
Konsumentfrågor / Ica basic
2016-03-06 19:14
För den som undrat vad  Ica basic  blandfärs och Ica basic nötfärs är för något, så är det uppenbarligen s.k. EU-färs, d v s kött från hela Europa blandat:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6383920
2
Restauranger har dålig koll på allergener, 40% av 50 st kontrollerade restauranger har inte koll på de 14 ingredienser som de är skyldiga att hålla reda på:

http://www.svt.se/plus/dalig-koll-pa-ingredienserna-trots-lagstiftning
3
SLU och Lunds Universitet har sammanställt samhällskostnaderna för de fem vanligaste livsmedelsburna sjukdomarna i Sverige: campylobacterios, salmonellos, yersinios, shigellos och EHEC. Norovirus (vinterkräksjuka) är inte med, även om det också ofta är livsmedelsburet. Samhällskostnaderna beräknas överstiga 1 miljard kronor, 60% av det står campylobacterios, men EHEC är mycket dyrare per sjukdomsfall:

http://www.agrifood.se/Files/AgriFood_PB20155.pdf
4
Reddit har frågat folk som arbetar med matprogram i TV hur inspelningarna går till, i många fall är kockarna bara skådespelare som presenterar mat som de inte själva tillagat eller tagit fram recept för. Även i Sverige så är det ju inte kändiskockarna som skapar recepten för kokböcker i alla fall, det sköts av mindre kända kockar.

https://www.reddit.com/r/AskReddit/comments/3febaz/redditors_who_have_worked_on_the_set_of_cooking/

http://www.couriermail.com.au/entertainment/tv/tv-cooking-shows-what-they-dont-want-you-to-know/story-fn8yvfst-1227477185607
5
Guldfågeln återkallar ett stort parti av kyckling eftersom det kan finnas metallbitar i kycklingen. Metalldelarna hade lossnat från en maskin.

http://www.mynewsdesk.com/se/guldfageln/pressreleases/guldfaageln-aaterkallar-ett-antal-kylda-kycklingprodukter-med-foerpackningsdatum-den-29-juni-1-juli-2015-1189341

Denna gång försöker de i alla fall inte skylla på utomstående som när det påstods finnas glas i kycklingen för några år sedan
6
Salmonellautbrottet på Öland fortsätter att växa - minst 70 personer drabbade. Grundproblemet är ju naturligtvis kockar som inte tillagar fläskfilén korrekt och/eller kontaminerar den tillagade fläskfilén med råa livsmedel:

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=86&grupp=3671&artikel=6204105
7
Kunskapen om  vegetarisk och vegansk mat i svenska matprogram = 0

Exempel på pinsamheter från Mons Kallentoft & Markus Aujalay

http://www.etc.se/debatt/svt-sprider-logner-om-vegetarianer
8
20 personer har dött i Danmark pga listeria i köttpålägg, ytterligare 8 (säkert många fler) är infekterade:

http://www.ssi.dk/Aktuelt/Nyheder/2014/2014%208%20listeria.aspx
http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/sygdom/ECE2364747/12-er-doede-af-at-have-spist-rullepoelse-med-bakterier/
10
Sedan första oktober 2013 har det rapporterats 63 fall av Listeria (grov underrapportering eftersom symptomen är de samma som influensa) i Sverige, och 12 personer som varit infekterade av Listeria har dött (dödsorsaken behöver inte vara listeriainfektionen i alla dessa fall, det är patienter som ofta har andra sjukdomar också). Man misstänker att kall påläggsmat är orsaken, i flera fall har man konstaterat att det är samma listeriastam (gemensamt ursprung) som orsakat sjukdom:

http://folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2014/februari/okning-av-fall-med-listeriainfektion/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5795005
11
SVA/SLU har undersökt förekomsten av Salmonella spp., Yersinia enterocolitica, Yersinia pseudotuberculosis och E. coli O157:H7 i vildsvin. Av 88 undersökta vildsvin fann man att 10% av djuren bar på Salmonella, 20% av djuren bar på Yersinia enterocolitica och 20% av djuren bar på  Yersinia pseudotuberculosis, medan  E. coli O157:H7 inte hittades alls.

Totalt bar 38,6% av djuren någon av dessa bakterier.

http://pub.epsilon.slu.se/10620/1/jacobson_etal_130812.pdf
http://www.slu.se/sv/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2014/2/matforgiftningsbakterier-funna-hos-svenska-vildsvin/

Kommentar: Det är inte ovanligt med Yersinia enterocolitica i griskött, däremot är det nog oväntat mycket Salmonella och  Yersinia pseudotuberculosis funnet,
12
SvD listar "10 vanligaste typerna av matfusk"

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/10-vanligaste-typerna-av-matfusk_8645320.svd

Men det gör det utan att på något sätt ange någon referens eller annat stöd varför just dessa tio former av matfusk skulle vara vanligast!

Fusket med spannmål skall enligt SvD bestå i att "Dyrare ingredienser drygas ut. I år blev höstskörden i Sverige dålig på grund av en regning höst.", vilket för mig är helt obegripligt!

13
Det har föreslagits att nitrit skall förbjudas i obearbetade livsmedel, detta skulle då gälla t ex julskinka, stekfläsk, Kött och Charkföretagen  jobbar dock hårt för att få fortsätta med nitriten:

http://www.kcf.se/om_kcf/ledare/2013/nr-5-2013
14
Det är ju alltid trevligt att få sina fördomar bekräftade. Som t ex att skruvar regelbundet kan hamna i pizzorna, och att pizzasåsen blandas i  en cementblandare:

http://www.dn.se/ekonomi/pizzeria-mixade-sas-med-cementblandare
15
Svenska Dagbladets Mats-Eric Nilsson blir chefredaktör för den ny mattidningen Hunger, som skall  granska fusket i matbutiker och på krogen men även göra hemmakockar mer självklara.

http://www.svd.se/mat-och-vin/ny-tidning-ska-granska-matindustrin_8029806.svd

Vem som skall annonsera i tidningen är oklart, men kanske har tidningen redan beslutat att fusket sker i matbutiker och på krogen men inte i resten av livsmedelsindustrin?
16
Sverige har de 3:e högsta matpriserna i Europa, förga förvånande är det främst frukt och grönt som är extra dyrt i Sverige:

http://www.scb.se/Pages/Article____345324.aspx
17
Den franska livsmedelskedjan Picard, som endast säljer djupfrysta matvaror, etablerar sig i Sverige. Den 13 februari öppnas den första matbutiken i Stockholm och inom fem år ska det finnas ett femtiotal runt om i landet.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5369363

De verkar mest ha färdigrätter:

http://www.pasasparis.com/paris-markets/picard-delicious-frozen-food-in-france/
http://myfrenchlife.org/2012/06/13/gourmet-frozen-food-in-france/

Det skulle vara intressant att veta om de säljer djupfryst mjölk och djupfryst kaffe också? Eller de kanske inte har varor som de inte har tillräckligt bra marginal på?
18
Flera ton fläskfilé har färgats och sålts till svenska grossister som oxfilé - och kan ha nått restauranger och butiker. Livsmedelsverket har gått ut med en varning i EU.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/flaskfile-saljs-som-oxfile_7584668.svd
19
90% av den siklöja som fångas i norra Vänern hamnar i ett värmeverk i Karlstad. Och fiskarna får då betala 80 öre per kilo för att bli av med sin fullt ätbara fisk.

http://www.svd.se/mat-och-vin/matkultur/toms-pa-rom-blir-vardelos-enligt-industrin_7555558.svd
20
Citat från: webguide skrivet 2012-09-28 18:08
Jag brukar köra lax i 45 grader.


Lustigt, det är samma temperatur som jag odlar Listeria vid.
21
50% av värphönsen destrueras i stället för att bli mat, de kan köras upp till 75 mil bara för att eldas, värmevärdet är väl mera värt än köttvärdet!

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hons-branns-upp_7521988.svd
22
Medieavdelning / Food Unwrapped Ch4
2012-09-20 20:53
Food Unwrapped är ett matprogram på Channel 4 där de tar reda på hur livsmedelsindustrin tillverkar olika produkter

http://www.channel4.com/programmes/food-unwrapped

T ex att man tillverkar grapefruktfiléer (utan membran) genom att behandla grapefruktklyftorna med saltsyra, för att lösa upp membranet
23
Färska matvaror märks om med nytt förpackningsdatum, och färska matvaror märks med förpackningsdatum som ligger upp till en månad fram i tiden:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14997228.ab
24
Inläggningar i olja har ju varit aktuella tidigare. Oftast klarar dock industrierna av att ha korrekt salthalt och tillräckligt lågt pH-värde (till skillnad från många som gör inläggningar hemma!). Men i det här fallet har något gått snett (notera den intressanta svenska texten på burken, verkar vara översatt med Google!):

http://efoodalert.wordpress.com/2011/10/24/botulism-alert-finland-germany-united-kingdom-and-usa/
http://matforum.se/index.php?topic=630.msg5557#msg5557
25
Scan som på sin hemsida har mottot: "Scan - Bry dig om vad du äter. Vi kan allt om kött och chark.". Visar sig skålla grisar levande:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2605387.svd
26
800 st välutbildade överviktiga personer som följts under 2 år tid. 

Två grupper åt mycket fett och mindre kolhydrater. De andra två grupperna åt fettsnålt och mer kolhydrater. Deltagarna minskade sitt kaloriintag med cirka 750 kilokalorier per dag. De erbjöds professionell rådgivning och uppmanades att motionera nittio minuter i veckan.

Efter ett halvår hade alla deltagare oavsett diet gått ner i genomsnitt sex kilo. Efter ett år hade de flesta börjat gå upp i vikt igen. Efter två år var viktnedgången i genomsnitt tre till fyra kilo. De testade dieterna leder till viktminskning, oavsett mängd kolhydrater, fett och protein. Kosten leder till att man får i sig färre kalorier och det gör att man går ner i vikt.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/alla-bantningsmetoder-ger-dig-lika-daligt-resultat-1.807923
http://content.nejm.org/cgi/content/full/360/9/923
http://content.nejm.org/cgi/content/abstract/360/9/859?ijkey=d6ca8a61b6bb05704b13a23c675b53127860188f&keytype2=tf_ipsecsha
27
Radioprogrammet meny i P1 läggs ned efter 16 år, sänder till Juli nästa år. Är det någon som hört något om vad/om Meny skall ersättas med? Det är ju sällan bra i längden med riktigt långkörare, åtminstone inte om man hela tiden har samma programledare och samma upplägg, så förnyelse är ju inte fel.


http://www.olandsbladet.se/index.php?placid=6&placid_text=6&id=10329
28
Man kan skynda på den fina stekytan genom att höja pH-värdet och på så sätt effektivisera Maillard reaktionen:

http://blog.khymos.org/2008/09/26/speeding-up-the-maillard-reaction/

Det borde fungera lika bra på kött som pannkakor som bröd.
29
Citat från: Andreas skrivet 2008-05-02 17:24
Var på Willys och jagade Tilapia som inte fanns. Däremot såg jag Nilabborre och trodde det var Havsabborre (som jag precis sett ett recept på) så jag köpte en påse 750 gram Nilabborre för 48 kr och 9 öre.

Men väl hemma ser jag på nätet att Nilabborre  och Havsabborre har två helt olika latinska namn:
¤ Havsabborre = Dicentrarchus labrax
¤ Nilabborre = Lates niloticus

Nån som smakat havsabborre och/eller nilabborre och har nån uppfattning om dessa fiskar?


Se gärna filmen "Darwins nightmare", som handlar om inplanteringen av nilabborre i viktoriasjön.

http://www.darwinsnightmare.com/
http://forum.svt.se/jive/svt/thread.jspa?threadID=13196&tstart=0
30
Det klassiska sättet att mäta styrkan på chili frukter, utvecklades av Wilbur Scoville 1912 och byggde på att man spädde ut provet i vatten tills testpersoner inte längre kunde känna någon smak. Senare har det ersatts av en  HPLC-baserad metod, som kräver dyr utrustning. Nu har man i stället kommit på en metod som använder nano-teknik för att generera en stor ytenhet. Sedan oxideras capsaicinet, och oxidationsgraden kan mätas som en elektrisk ström. På detta sätt skulle man ev kunna göra mätare som hobbyodlare eller andra matlagningsintresserade skulle kunna använda:

http://www.nature.com/news/2008/080512/full/news.2008.817.html
http://www.rsc.org/publishing/journals/AN/article.asp?doi=b803588a
http://sv.wikipedia.org/wiki/Scoville

Annonser

Powered by EzPortal