Thaimat

Startat av Urban, 2007-04-19 18:36

Föregående ämne - Nästa ämne

Urban

Det skulle vara kul ifall att någon här ville dela med sig av något Thairecept. Själv så älskar jag Thaimat och lagar den ofta... Gärna väldigt starkt!!. Jag ska själv bidra med något recept, men det vore kul om man fick ta del av andras också. Har vi någon Thaimatälskare här förrutom jag?.

Augusto

2007-04-20 16:10 #1 Last Edit: 2007-04-24 20:40 by Urban
Jag åt en god thailunch idag här på hisingen.
fin jordnötssås och kycklingspett med nåt gult på. :-D

sorry att jag kanske inte delade med mig av mina bristande kunskaper i thaimat men ett tips har jag: gör din egen kyckling fond. Överlägset godast. Sen ett mat-Tina tips häll fonden i iskubsgrejen och frys in... bara att ta fram dom bitarna man behöver.

*svammel*

patrixan

Hej, jag undrar om någon kan ge mig ett bra recept på thaimat, jag har fått smaka på en otroligt god rätt med fläskkött och röd currypasta, om ni är tankeläsare kanske ni kan ge mig receptet på den  ;)  vad den nu heter  ;D

Urban

Rätten heter: "Fläsk i röd curry" eller "Kang Phet Moo"

Skiva lagomt tunna bitar av 500gr tex. fläskkarré/fläskfile (typ 3-4mm)

Fräs på fläsket i olja tills det är genomklart och lägg det sedan åt sidan i en skål.

Hetta upp ca:2 matskedar olja i stekpannan och fräs 1-1.5 matskedar röd currypasta (helst inköpt i
Thaibutik/orient) och finfördela den med stekspaden.

Slå på en burk kokosmjölk (inköpt i thaibutik/orient)+0.5 Dl vatten eller mjölk och sänk värmen på plattan.

Salta med fisksås efter smak och rör om (ta lite fisksås i sänder och smaka av lite eftersom så att det inte blir för salt) och tillsätt sedan 1-2 tsk socker och 4-5 färska eller torkade limeblad.

Skär sneda bidar av ca: 8-12 Thailänsk piri piri och rör i (kan uteslutas om man är känslig för riktigt stark mat)

Lägg i köttet i stekpannan och låt det småputtra ca:30-40 min (smaka på köttet under tiden och när det känns mört så är det klart)
(under tiden som köttet sjuder så minskar mängden vätska i pannan. fyll på med vatten eller mjölk vid behov)

Klyfta 1 stor eller 2 små gula lökar (helst i grova klyftor) och lägg i stekpannan.

Låt detta stå på svag värme i ytterligare ca:10 min så att löken blir tillagad men fortfarande har lite spänst.

Ps. Vill man ha ytterligare sås i pannan kan man späda med mera vatten eller mjölk och reda av med lite Maizena, men glöm inte att smaka ifall att det behövs mera fisksås eller socker)

Serveras med Jasminris och grönsaker tex. grön sparris i ostronsås

Fräs den mängd sparris (färsk eller fryst dock ej burk) i lite olja
Slå på några matskedar ostronsås+lite pressad lime och sjud i typ 2 min
Klart!











patrixan

2007-05-07 22:01 #4 Last Edit: 2007-05-08 12:25 by patrixan
Just den ja, det vattnas i munnen redan.......  :)


Andreas

2007-05-07 22:19 #5 Last Edit: 2007-05-07 22:22 by Andreas
Tack så mycket för receptet Urban! Är det nån skillnad på Thailänsk piri piri och annan? Var köper jag bäst Thailänsk piri piri i Umeå?

(Har skckat PM till patrixan om att ställa riskokarfrågan i rätt avdelning, så inget mer prat om det i den här tråden tack!)
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Om du köper på ICA Maxi så heter det Thailänsk piri piri (det finns faktiskt där i bland).
Annars så köper du på Thai Supermarket på Västerslätt, eller på Mariehems Centrum där det också finns en Thaibutik. Men då heter det bara Chili.
Det finns en grön variant som är riktigt stark och god, åsså en röd som ser ut som piri piri som är perfekt för denna gryta.

annamaria

Jag är obotligt förtjust i Thai-mat. Gärna stark sådan. Wok-varianterna jag har ätit ute på thai - restaurang är så goda - jag har experimenterat så många gånger men får inte till "det".
Är det någon som sitter inne med lite insider-tips? Vad är de kryddade med? 

Hasse

Vad jag har förstått så är fisksås en nödvändig ingrediens. Jag köpte faktiskt en flaska häromdagen, men har inte använt den än. Så även jag är intresserad av allehanda tips på thaimat.

crlhrv

Det stämmer att fisksås är en viktig ingrediens (men av lukten att döma är det svårt att förstå hur det kan göra maträtten godare). Om du inte provat någon av currypastorna så bör du också göra det, finns alla möjliga färger, röd, gul och grön till exempel - alla med sin speciella egenskaper. Smaksalt brukar också användas för att få råvaror att smaka lite extra, men ofta brukar det fungera utmärkt med soja. Men kom ihåg att det finns olika sojor, kinesisk är t.ex. betydligt mer tjockflytande och "stabbig" än japansk eller taiwanesisk. Tror till och med att det finns en separat tråd om soja.

Vi har också en egen tråd om kokosmjölk. Att använda light-kokosmjölk brukar av egen erfarenhet fungera lite halvtaskigt, som vanligt är det godare att använda riktiga (läs: feta) grejor.

Oj det finns hur mycket som helst att skriva om thaikäk. Vad är det du tycker saknas när du gör det själv?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

annamaria

Jag har provat alla currypastorna - de är underbara allihop! Jag gillar särskilt den gröna. Tycker personligen att de passar bäs i grytor - med koksmjölk.

Lite om fisksås: Fisksås är en smaksättare som tillverkas av fermenterad, det vill säga jäst fisk (därav doften...). Den används i stället för salt i thaiköket. Dvs i de flesta rätterna.

Hasse: Gör en gryta av Grön currypasta (1,5 msk ungefär), kycklingfilé, fisksås - bara droppvis, purjo, gul lök, limeblad, rivet limeskal (eller citrongräs), 1 burk kokosmjölk, lite socker, paprika och bambuskott. Servera med basmatiris. Såååå gott!

Den wok jag menar är utan kokosmjölk - med tex kyckling eller biff och grönsaker. Vad tror vi om Ostronsås? Jag köpte en flaska för flera år sedan, minns inte hur den smakade.

crlhrv: är sojasås samma sak som soja då? Ibland står det sojasås på flaskan. Smaksalt vad är det? ja vad är det då som saknas - mustigheten känns det som. Kan det vara buljong eller vad?

Ja jisses vad mycket det blev....och fanns att skriva om.  ;D


jelvis

För bästa upplevelsen bör du ju göra currypastorna själv. Stor skillnad faktiskt. Även om det är gott med färdig också.

Skulle rekommendera ett inköp av Thompsons "Thai Food". Jag har 10 kokböcker om Thaikäk och andra asiatiska kök men det är bara med hjälp av "Thai Food" som det har blivit lika gott som i Thailand.

http://www.amazon.com/Thai-Food-David-Thompson/dp/1580084621/ref=sr_1_3?ie=UTF8&s=books&qid=1197481782&sr=8-3

Torkade räkor och räkpasta är fantastiska smakhöjare. Räkpastan får dock fisksås att lukta underbart i jämförelse.

annamaria

jelvis: Ja det ska jag prova - det har jag aldrig gjort. Har du ett bra recept kanske? Hur länge är den hållbar sen? Jag har hört talas om räkpastan - har dock inte sett den i affären än. När använder man den?  Får ta en sväng till thaibutiken i stan.

Färsk thaibasilika är gott också. ;D

Rob

Min erfarenhet av Thaikäk är att fisksåsen ofta placeras i en skål lik soyaskålen på sushirestauranter med en hel del skuren chilli i. Den används sedan som "extrakrydda".
Som kuriosa så heter det "nam plaa" på Thai vilket löst översatt betyder "vatten av fisk", detta om jag minns rätt vill säga....

Nåväl Thaimaten lagas med Kinesisk trögflytande matlagningssoya och ofta ostronsås som ger en mustig smak.

Sedan använder de ofta en typ av ingefära (starkare och mer bitter än vanlig ingefära) som heter "Galangala" och kan köpas i Thaiaffärerna.

Som ett sista tips, för er som bor i storstäder, shoppa runt bland era lokala Thaibutiker, ofta får de hem färsk frukt, grönsaker och kryddor med Thai airways tisdagsflyg. 

annamaria

Ja ibland skulle man bott i en storstad.... ;)

Jag kanske inte var så fel ute då när det gällde ostronsåsen - det ska köpas och provas! Hur kommer det sig att thaimat lagas med kinesisk soja - fast det klart vi har ju också kinasoja i vår brunsås ibland...

Har du ett märke på den trögflytande soja du brukar använda som är bra? Är den det som kallas sojasås då eller?

Galangal har jag använt - jag vet inte om jag har använt den vid rätt tillfälle dock, tyckte inte den smakade så mycket i min gryta. Den är dock INTE god att äta rå!


Rob

Soya: Nope, brukar plocka upp det som finns i den lokala thai-butiken eller få hem från Thailand.

Ostronsås är faktiskt bättre än fisksås (min åsikt) och innehåller en hel del salt oxå. Byter ofta fisksås mot ostronsås och häller sedan lite fisksås med chilli på efter då alla i familjen inte gillar stark mat.

Galangala smakar inte så gott, men i en frisk Thom Kha-soppa blir det kanon (speciellt om man fått tag i riktigt färskt citrongräs)

jelvis

Ostronsås och fisksås är rätt svåra att ställa mot varandra, de smakar olika och används olika. Ostronsås är mer Kina än Thai.

Håller med Rob om att Thom Kha-soppa är fantastiskt! Betyder väl just kokt galangal om jag inte missminner mig.

annamaria: Har tyvärr inget recept som inte är copyrightat. Det är egentligen bara Thompsons pastor som jag har blivit riktigt förtjust i. Jag har försökt göra pasta för grön curry länge, men det var inte innan jag testade Thompsons med kaffirlimeskal och färsk gurkmeja som jag förstod vad som hade saknats.

Urban

Annamaria: Om du besöker en thailivsbutik och gillar thaicurry så rekommenderar jag att du provar att köpa den pastan som finns där.
Skillnaden mellan den vanliga affärens currypastor och deras är jättestor.
Jag har pratat om det här i en tidigare tråd.

http://matforum.nu/index.php?topic=14.0

Ostronsåsen använder jag mest när man gör den jättegoda rätten biff i ostronsås (det funkar med fläsk också)

Fisksåsen är en riktig smakhöjare i div. thailänska rätter. Jag använder den istället för salt i all thaimat jag lagar.
När jag gör Nam plaa så tillsätter jag även lite pressad lime i såsen vilken ger en fin brytning till det salta.


annamaria

Vad roligt!! Så himla många olika uppfattningar det finns om samma saker...

Jelvis - kaffirlimeskal - menar du kaffirlimeblad eller är det något annat?

Urban: håller med dig ang. pastorna - det är stor skillnad. Dessutom betydligt billigare i thaibutiken. jag har precis köpt en burk grön curry som bara väntar i skåpet.

Förslag på vad jag ska laga - någon??? Utom kyckling grön curry då....även om nu det är min stora favvo.

Hur är det nu då - är ostronsåsen mer kina eller även thai - kan vi enas?  ;D

Teriyaki då - är det bara kina?

jelvis

annamaria: Googlar man lite så finns en handfull Oyster Sauces som är gjorda i Thailand medan resten är gjorda i Kina. Enligt wikipedia så "uppfanns" såsen 1888 av Lee Kam Sheung. Det är jag lite skeptisk mot, låter mest som marknadsföring.
http://en.wikipedia.org/wiki/Oyster_sauce

Thompson har inte med Oyster Sauce i ingredienslistan och den är frånvarande från alla recept i boken. Det är det mest talande för mig. Kan inte minnas att jag serverades ostronsås till något när jag reste runt i Thailand för ett antal år sedan. Men det var ju som sagt några år sedan. :-)

Teriayki är varken kinesiskt eller thailändskt. Det är japanskt.

Kaffirlimeskal är skal från kaffirlimefrukten. En kaffirlime ser ut som en skrynklig vanlig lime men smakar lite annorlunda. Saften av den används i vissa rätter också. Kan kanske vara svår att hitta om man inte bor i en större stad. Jag brukar köpa på Kina Center på Möllan i Malmö.

Jag skulle rekommendera en Thom Kha Gai. Finns massor av recept på nätet. Ska innehålla en hel del galangal och citrongräs.

Urban: Intressant med upphovsrätten. Jag trodde att själva blandningen hade verkshöjd. För mig känns det som en större bedrift att få ihop exakt rätt proportioner av ingredienser snarare än att skriva om det. :-)




Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal