Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av agnetasch
 - 2013-01-13 18:03
Citat från: Olva Boberg skrivet 2013-01-12 17:05
Frukten stärker immunförsvaret och är bra för allt i kroppen
Är det c-vitaminerna i frukten du menar skulle stärka immunförsvaret? (C-vitaminer som det ofta finns mer av i grönsaker än i frukt)
Smittskyddsinstitutet: "Föreställningen att C-vitamin stärker immunsystemet är tämligen allmän och lite svår att hantera. Det finns egentligen inga tunga belägg, varken för eller emot"
FÖR: "I hälsokostbutiker är man tvärsäker. C-vitamin, eller askorbinsyra, är bra för immunförsvaret. Det inte bara kan utan bör med fördel intas i stora mängder. Faktum är att du kan köpa en burk just i den här butiken"
MOT: "C-vitamin har i större doser knappast någon förebyggande effekt mot infektioner. Trots många studier har man bara lyckats visa att man troligen kan förkorta förkylning med kanske en halv dag på sin höjd(!!!) Antalet infektioner påverkas inte. Det tyder på att C-vitamin inte har någon större betydelse utöver det normala dagsbehovet" säger Wulf Becker, professor vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, klinisk nutrition och metabolism, Uppsala universitet, och chefsnutritionist på Livsmedelsverket.

Fruktfibrer är väl bra men vad är det för fel på grönsaksfibrer?

Frukt verkar ju vara ett helt meningslöst livsmedel asså  ;)
Skrivet av Olva Boberg
 - 2013-01-12 17:05
Asså,vadå att frukt är farligt? Man kanske blir fet av frukt om man äter typ 100 bananer eller nåt.
Men så mycket mat är farligt i vad  man än äter. :o
Frukt är tvärtom! Frukten stärker immunförsvaret och är bra för allt i kroppen. Jag tänker aldrig sluta äta frukt eftersom det är det godaste man kan äta!!!!!!!!!
Det är godis som är farligt asså, hahahahahaha, det här är ett väldigt bra skämt!
Skrivet av kjpil
 - 2009-06-23 15:23
Ursprungliga artikeln grundar sig inte i något rön - studien handlar om en stor del av dagliga energiintaget i form av flytande fruktos. Det har ingenting med frukt att göra :)
Skrivet av mariaaa
 - 2009-06-23 14:53
Äter man bara tillräckligt mycket av något (och då ska det väl vara mycket) så lär väl allt vara farligt. :)
Kan inte tänka mig att man blir så härlig i kistan om man trycker i sig några kilon rödbetor som i sig är "nyttiga", eller att man mår så bra av 20 avocados eller 1 kg nötter om dagen även om de innehåller nyttiga fetter.

Jag vet inte.. men ska man lyssna på allt så så kommer man ju bli galen. Majs är farligt, potatis är rena synden, frukt är fettbildande, grädde till frukost- eller ingen grädde alls osv osv.

Man kanske ska testa att samla in alla rön och förbud under ett år och sen lägga upp en diet... undra om det finns något kvar då. :)

Skrivet av Kvasthilda
 - 2009-06-03 23:05
Skrivet av Andreas
 - 2009-05-09 13:44
Mer specifikt, vad för slags ämnen då?
Skrivet av Mickan
 - 2009-05-08 09:05
Jag har genom åren läst flera studier som visar att det inte är så enkelt att man bara äter mindre skräp som frukt- och gröntätare utan att det faktiskt finns skyddande ämnen i maten.
Skrivet av kjpil
 - 2009-05-07 14:59
Citat från: Andreas skrivet 2009-05-07 10:04
Är det helt säkert frukten i sig som är skyddande och inte det att fruktätare äter mindre av "annat onyttigt"?


Mycket möjligt. Får tänka på att frukt är väldigt energisnålt också.
Instämmer med Krista ang. resten.
Skrivet av Krista
 - 2009-05-07 11:12
För övrigt är den där toppenstudien (ironi) antifruktläkaren refererar till rätt skum och resultatet därmed värt att ifrågasättas. Dels har de använt fruktos från drycker (inte frukt) och dels har man gett 25% av energibehovet (=jättemycket) i form av fruktos. Känns mest som den där läkaren vill ha lite mediautrymme.
Skrivet av Krista
 - 2009-05-07 11:04
Citat från: Andreas skrivet 2009-05-07 10:04Kan man inte lika gärna få i sig kostfiber från annat, exempelvis spannmål/bröd, eller är fibrerna i frukten annorlunda på något sätt?


Det är stor skillnad mellan fibrer i frukt och grönsaker och fibrer från spannmål (undantag havre). Fibrer i frukt är lösliga medan fibrer från spannmål inte är det. Enligt vad jag förstått så är fibrer från frukt&grönt (samt havre) bättre och det är de som ger bra hälsoeffekter.
Skrivet av Andreas
 - 2009-05-07 10:04
Citat från: kjpil skrivet 2009-05-05 19:11
Alla bevis pekar på att frukt är skyddande faktor mot fetma


Är det helt säkert frukten i sig som är skyddande och inte det att fruktätare äter mindre av "annat onyttigt"?

Citat från: kjpil skrivet 2009-05-05 19:11
Sen ska man inte glömma kostfiberbiten - många bra kostfiber i frukt som också har gigantisk evidens för positiva effekter - där kan man göra hur mkt sökningar som helst.


Kan man inte lika gärna få i sig kostfiber från annat, exempelvis spannmål/bröd, eller är fibrerna i frukten annorlunda på något sätt?
Skrivet av kjpil
 - 2009-05-05 19:11
Citat från: Mickan skrivet 2009-05-03 17:38
Det är dags att kalla in Karl-Johan som jag tycker är den mest kompetente i vårt forum när det gäller frågor av den här typen. Stenkoll på forskningen!

hehe :)

Jag får skriva snabbt min syn då :)
Alla bevis pekar på att frukt är skyddande faktor mot fetma
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?db=pubmed&cmd=link&linkname=pubmed_pubmed&uid=18954583&ordinalpos=1&log$=relatedarticles&logdbfrom=pubmed

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?db=pubmed&cmd=link&linkname=pubmed_pubmed&uid=18239583&ordinalpos=1&log$=relatedarticles&logdbfrom=pubmed

Sen ska man inte glömma kostfiberbiten - många bra kostfiber i frukt som också har gigantisk evidens för positiva effekter - där kan man göra hur mkt sökningar som helst.

För övrigt håller jag med Sofia ganska mkt, frukt innehåller inte tillräckligt stora mängder fruktos. - läskkonsumtion i USA, då kan det vara relevant att snacka fruktos. .

Det finns massor med fler liknande studier som den läkaren refererar till.. jag tycker snarast den är intressant för hur ämnesomsättningen fungerar eftersom den indikerar att glukos inte ombildas till fett alls i så stor utsträckning - utan snarare prioriteras som energisubstrat (läs hämmar fettförbränning, här krävs egentligen ett långt resonemang om hur metabolismen (glykolysen) fungerar). Till skillnad från fruktos som i stora mängder ombildas till fett i levern - jämför med fett som redan är fett. För att gå upp i vikt så krävs självklart positiv energibalans (oavsett energigivare) - fruktos i stora mängder kan då ge en negativ distrubution av fett och påverka andra parametrar som är riskfaktorer för hjärtkärl och diabetes som jag tolkar de studierna.

Min tolkning är alltså sammanfattat vad alla redan vet, att socker och läsk (stora mängder renodlat fruktos) är onyttigt och frukt är bra. Sen kan man ju självklart bli fet på allt som innehåller energi - det blir ganska många bananer. - Jag håller på och läser in mig på ämnet eftersom jag tycker metabola reaktioner är intressant i sammanhanget.

edit: Vill tillägga också att jag undrar hur läkaren är funtad som angriper frukten till debatt med den artikeln som referens. Det tyder ju inte direkt på någon vetenskaplig kompetens som jag vet att läkare generellt har gott om.
Skrivet av Sofia
 - 2009-05-05 11:10
Fruktos kan inte ombildas till glykogen (som glukos kan) och lagras i muskler och lever på detta sätt. Det används istället direkt, eller ombildas till fett i levern. Vid intag av mindre mängder kan det således användas som energi, och det är först vid intag av större mängder som det bildas mycket fett. Man ska alltså hålla sig borta från t ex läsk som är sötade med fruktos, eftersom de innehåller väldigt mycket fruktos. (Det ska ju dock påpekas att kroppen inte kan lagra hur mycket glykogen som helst och att även glukos omvandlas till fett för att lagras, om man äter mycket av det.)

Frukos ger varken upphov till insulinfrisättning, eller kräver insulin för upptag, så varför man skulle få diabetes av det förstår jag inte?

Som vanligt är socker i stora mängder alltså inte bra, och man ska definitivt hålla sig borta från sötningsmedel och sånt, men att äta en frukt eller två om dagen är nog bara bra (pga vitaminer och antioxidanter som nämnts ovan). Men om man föredrar en fullkornsmacka och en tomat till mellanmål så är det nog helt okej det också.  ;)
Skrivet av Andreas
 - 2009-05-05 09:12
Nja vet inte om du slipper :) alla ju inte helt överens om att Christer Enkvist har rätt.

Ulf Bohman, chef för Livsmedelsverkets nutritionsavdelning tycker att fruktkorgar på jobbet är bra eftersom de ersätter torra kakor och söta bullar samt att han menar på att frukten i korgarna är begränsade till 1-2 stycken. (Fast samtidigt säger Livsmedelsverket att man främst ska äta frukt i anslutning till måltid, för annars kan man få hål i tänderna...) http://www.dn.se/nyheter/sverige/frukt-ar-inte-farligt-tvartom-1.857206

Citat från: Yoghurt skrivet 2009-05-03 20:53
Vore intressant att få läsa rapporten


Du menar den amerikanska studien? Jag länkar till den i det första inlägget http://www.jci.org/articles/view/37385

Citat från: Yoghurt skrivet 2009-05-03 20:53
om det nu är som Paulun säger att dom fick 25 % av energiintaget via fruktosen så låter det extremt mycket.  Kunde inte hitta någon pålitlig info om fruktosinnehåll men "ett medelstort äpple har 5-9 g" får väl duga som exempel. Om man utgår från en vuxen kvinna som ska ha 2000 kcal och 25 % kommer av fruktos så ger det 125 g ren fruktos vilket motsvarar 14-25 äpplen om dagen.


Om jag nu förstår saken rätt i Livsmedelsverkets databas så är Msac mängden fruktos
¤ Banan http://192.121.81.11/livsmedelsok/detalj.aspx?livsmedelsId=553&vikt=100 = Msac 7,1
¤ Äpple http://192.121.81.11/livsmedelsok/detalj.aspx?livsmedelsId=588&vikt=100 = Msac 7,7
¤ Apelsin http://192.121.81.11/livsmedelsok/detalj.aspx?livsmedelsId=551&vikt=100 = Msac 5,3
¤ Vindruvor http://192.121.81.11/livsmedelsok/detalj.aspx?livsmedelsId=587&vikt=100 = Msac 14,7
¤ Russin http://192.121.81.11/livsmedelsok/detalj.aspx?livsmedelsId=610&vikt=100 = Msac 58,0
Skrivet av Kari
 - 2009-05-03 20:55
Fasade just för att denna tråd skulle dyka upp. Har känt att man borde äta mer frukt och nu slapp man. Fast jag vill inte tro att det ska vara så.

Är det nu jag ska säga - då är ju allt farligt. Allt :(

Annonser

Powered by EzPortal