Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Skogis
 - 2022-10-29 16:18
Nu är det så länge sedan jag rökte kassler och med en bit över från kotlettraden med svål fick det bli dags. Strax under kilot och i storlek som en normal kassler röktes den idag.
Biten var såpass stabil att jag inte behövde knyta den och jodå, den höll formen bra.
Kasslerlåda med ananas, ris och bea lär det väl bli  :)
Skrivet av Hasse
 - 2017-02-23 19:08
Bra jobbat Skogis! Det är spännande att läsa dina rapporter!   :)
Skrivet av Skogis
 - 2017-02-19 18:04
Röker resterande bitar kassler nu och en av 5 bitar behövde att bli knuten, den var mer som en blöt trasa än en ytterfilé. Övriga bitar var betydligt fastare i strukturen.
Skojade till det med att krydda en med rosmarin och en med kummin. Tycker om kumminfläsk och varför skulle det inte funka med kumminkassler?

Det finns kanske anledning till att röka egen kassler ändå :)
Skrivet av agnetasch
 - 2017-02-19 08:33
"Mycket skrik för lite ull som gumman sa när hon klippte grisen" ;D Bra försök, jag beundrar folk som provar att göra vad som far igenom huvudet på dom.
Skrivet av Skogis
 - 2017-02-18 09:55
Hur det blev?

Rökte på en köttbit innan i veckan. Knöt den eftersom jag fegade ur men jag har fler så det lär bli någon som inte knyts.
Värmeplattan i röken är i minsta laget så jag fick inte upp temperaturen och fick lägga den i ugnen på 80° efter rökningen för att nå 68° inuti köttet. Det är förmodligen bristen på värme i röken som gjorde att den blev så blek.



Det smakar.............kassler!
God kassler, men fortfarande bara kassler. Så det är tveksamt om jag kommer att göra detta igen, kan ju erkänna att jag inte är någon stor förbrukare av kassler. Sältan är balanserad så tiden i saltlaken har inte varit för lång. Lakade ur biten i 2 timmar innan rökningen och lät den hänga och lufttorka ytterligare en timme för att torka på ytan innan den hängdes in i röken.
Skrivet av Andreas
 - 2017-02-05 18:01
Bra fråga, det skulle jag också vilja veta! Kan det kanske vara så att man egentligen bara behöver näta såna bitar som inte är gedigna köttstycken, "hoprullade" bitar osv?
Skrivet av Skogis
 - 2017-02-05 10:34
Ja, det är med god marginal, men som jag uppfattat det så händer det inte så mycket när väl jämvikt i salthalten mellan kött och lake uppnåtts. Har plats i kylen som är dedikerad för liknande äventyr, så det är inget problem. Sen har jag inte tid att röka köttet förrän om 2 veckor heller.

Använder man nät för att köttet är så sprängfyllt med lake att det blir oformbart? Eller kommer mina bitar att se ut som något annat än kassler om jag inte knyter in dom?
Skrivet av agnetasch
 - 2017-02-05 07:10
OT Två veckor i saltlake! Oj! Vi låter fläsk (och skinka) ligga i två dygn, fast då sprutar vi det också
Skrivet av Skogis
 - 2017-02-04 19:51
Så har man trillat dit igen ???
Var och handlade och hittade på fläskmästarbit och fläskytterfilé till lågt pris, fläskmästaren står jag över för tillfället men det blev några ytterfiléer.
Brukar skära den i tjocka (2-3cm) skivor och banka ut dom till snitzel med gott resultat men efter en snitzelhelg får jag hitta på något annat.
Kassler är ju benfri kotlettrad så det bör gå att göra kassler på bitarna jag köpte. Just nu ligger köttet i 8% saltlag tillsammans med 3 bitar rimmat sidfläsk som ska bli bacon.

Om 2 veckor räknar jag med att köttet är genomsaltat och kan lakas ur och varmrökas, sidfläsket kallröks för sig efter att även det lakats ur några timmar. Men......jag funderade på om jag skulle sous vide tillaga kasslern, men då får jag nog göra det innan rökningen, röksmaken kan nog bli lite väl häftig annars.

Finns det någon med erfarenhet kring detta som kan dela med sig?

Annonser

Powered by EzPortal