Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Skogis
 - 2022-09-21 07:56
På Snabbgross. Finns med och utan svål men det är rejäla bitar på runt 5kg.
Skrivet av agnetasch
 - 2022-09-21 07:01
Var hittar du kotlettrad med svål?
Skrivet av Skogis
 - 2022-09-18 15:55
Letade efter tips på fläskesteg när jag hittade denna tråden. Är det försent att ansöka om medlemskap i FFFFF efter 13 år?   ;D

Oavsett vilket så har jag eventuellt förädlat svålberedningen lite.
Jag lägger köttet (kotlettrad med svål) med svålsidan ner i rejält saltat kokande vatten i 20 minuter istället för att köra den i ugnen, vattnet täcker bara fettranden så köttet blir inte kokt. För övrigt följer jag recepten men svålen har blivit mycket bättre, riktigt knaprig och håller sig så flera dagar.
Skrivet av Mickan
 - 2009-07-03 11:13
Jag är med! För ett par år sedan var jag på jobb utanför Salzburg och en partner på orten bjöd hem oss på fläskstek. Flera av mina kollegor rynkade på näsan åt fettet och det hela slutade med att de skar av sina fettkanter och gav till mig  ;D

Mina gudföräldrar är danskar och dessa stekar åts alltid vid besök där. Detta är min typ av lyckliga barndomsminnen!
Skrivet av agnetasch
 - 2009-07-03 08:16
Jaaa, vi inrättar omedelbart en FFFFF-filial här; underavdelningen Asiagurkorna ;D
Skrivet av Hasse
 - 2009-07-02 17:27
Nej, men vi kanske kan starta ett eget sällskap? FFFFF - Föreningen För Flæskestegens Förädling och Förtäring.
Skrivet av agnetasch
 - 2009-07-02 14:49
Hihi, är du med i Flæskestegsklubben Hasse?
Skrivet av Hasse
 - 2009-07-02 10:48
Dansk flæskesteg

Jag vet inte riktigt vilken styckningsdetalj danskarna använder, men jag har köpt "dansk fläskstek" av kotlettrad och det fungerar bra. Svålen ska vara kvar.

Lägg steken med svålen nedåt i en braspanna och tillsätt så mycket hett vatten att svålen täcks. Stek i ugn vid 175 °C i en halv timme.

Vänd steken så att svålen kommer uppåt. Om slaktaren inte redan har skårat svålen, ska det göras nu. Salta med grovmalet salt och se till att det kommer salt mellan skårorna i svålen. Fortsätt steka tills centrumtemperaturen är 75 °C.

Häll av skyn och bryn sedan i 275 °C eller under grillen. Pass på så att svålen inte bränns! Den ska bli gyllenbrun och knaprig.

Serveras med brun sås av skyn, kokt potatis och rödkål.

Se gärna http://www.flaeskesteg.dk/
Skrivet av dePaul
 - 2009-07-02 10:21
En variant på Marco Pierre White's recept:

•   köp så stor bit sidfläsk som du kan
•   lägg den i valfri marinad som dock bör innehålla honung, salt, peppar och kryddor. Gärna torr Amontilado, soja och en liten mängd torkad och malen stjärnanis. Låt nu marinera helst i ett dygn.
•   ta upp köttet och torka det
•   skåra svålsidan först diagonalt och sedan på tvären så att det bildas små romber
•   sätt ugnsgrillen på 250 grader (!)
•   fyll en ugnsplåt med vatten och placera den direkt på botten av ugnen
•   lägg ett galler direkt på ugnsplåten och fläsket på gallret. Svålsidan upp!
•   kör nu i ca 70 minuter beroende på hur mycket din ugn tar. Skorpan skall vara vacker, mörkt gyllene och något bubblig
•   ta ut fläsket och slå in underdelen (ej svålen) i alufolie. Låt vila i ca 10 minuter
•   tranchera, t ex i kuber eller tjockare skivor. Det går bra att doppa fläsket i en sötaktig sås typ Hoisin, Teriyaki och liknande.
Obs, under inga omständigheter får vattnet koka bort. Kontrollera därför kontinuerligt!

Om du har lyckats så är köttet underbart mört i den köttiga delen och ytterst knaprigt på svålsidan.

~Paul~
Skrivet av agnetasch
 - 2009-07-02 09:15
En annan variant på temat "Nu är det kokta fläsket stekt":
Koka en svålfri bit sidfläsk i buljong 1 tim (?) Lägg i tung press under natten. Skiva o grilla.
Har tappat bort receptet så detaljerna saknas :-[

Om man har en bit rå julskinka i frysen kan man göra tjälknul (tjäljul ;D) av den:
Lägg den i kallt vatten ett par timmar. Sätt den i låg ugnsvärme över natten. Förflytta den till en plastpåse med julmust, peppar, lagerblad o en liten kanelstång. Inget salt. Låt ligga ett dygn. Är godast i lövtunna skivor.
Skrivet av MiGa
 - 2009-07-01 21:41
Någon som har ett gått recept på fläsk? Här är ett som jag rekommenderar varmt.

Läste i Livets Goda om ett recept på grissida (fläsk) som lät helt fantastiskt som måste provas.
Hel grissida eller bröstsida som vissa kallar det för köptes hem benad och broskad.

Koka upp en stor kastrull med vatten och salt.Rispa fettsida(har tagit av svålen)på köttstycket med en vass kniv i ett dekorativt rutmönster.Doppa köttet i vattnet någon minut.Detta gör att fettet binds och inte smälter direkt senare.Ta upp och torka stycket .Gnid sedan in det med salt ,  peppar , färska kryddor , rostad vitlök och annat gott.Jag tog även torkad lavendel som är kanongott till gris.
Lägg sedan köttet på en plåt och ställ sedan ytterligare en plåt ovanpå med en tyngd på.Låt sedan grissidan baka i ugn ,70 grader,under press i ca 8 timmar(över natten är perfekt).Grilla avslutningsvis fettsidan på köttet på grill eller med hjälp av grillelementet i ugnen(högsta temperatur)till fettet är knaprigt.

Kan bara säga att det blev sjuktgott även kall dagen efter på mackan


Annonser

Powered by EzPortal