Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Psilander

1
Jag söker namet, och gärna receptet på den formen av potatis som ibland servas på krogen. Den är något mellanting mellan kokt och stekt, ofta små och har liksom som ett tunt skal/ yta, ibland lite stekyta också.

Ryktet sa man kokar potatisen med mycket salt i vattnet och man låtter vattnet koka bort så bildas ytskiktet på potaisen...
2
Är det någon som utvecklat teknik för att göra rårakor/ rösti i smörgåsgrill? Rent spontant ycker det verkar smart, men har inte lyckats riktigt (iofa inte i stekpanna heller), de faller sönder för lätt
3
Dagens funderare: till midsommar och nationaldagen äter vi sillbord och dricker snaps, Finland och Mannerheim hedras med Vorschmack och Rittarin ryppy.

Men med vilken maträtt firar vi vår kung idag? HMK eget recept på kaviarsufflé? En variation av Kalvfilé Oscar? Crépes Prins Bertil?

Förslag?
4
Av tradition har jag ansvarat för långfredagsmiddagen för familjen. Försöker hålla den klassisk, konservativ, vårlig och samtidigt elegant och gott. Tidigare år hr det blivit tex gäddqueneller i saffranssås, ungsbakad röding och gärna primörer till.

I år saknar inspiration, är tacksam för förslag. Gärna vintips också

Förrätt
antingen nångo soppa (mandel, hummer, ärtor, nässel) eller klassisk sydtysk spargel med hollandaise och löjrom

varmrätt
???

efterrätt
???
5
Tänkte roa mig med att göra Nobelmiddagen m/1901. Men hur gör man varmrätten, oxfilé Imperial? Oxfile liksom fois gras ingår, men vad mer?
6
Som fanatisk hatare av "fredagsmys" dvs barnmat, chips, lådvin och dåliga tv-program för att runda av en hektisk vecka så har jag ett förslag. Fredagsgourmet (Ja, jag har snott namnet från Allt om Mats bokserie). Mitt förslag är helt enkelt att man lagar smidig och lite lyxig mat till fredagkvällen för att njuta lite med familjen eller som en candlelight med kärestan.

Inkom gärna med förslag på recept och måltider
7
Champagnefrukost finns i en massa upptänkliga varianter. Nu när Morsdag är på ingående så tycker det är lämpligt att överraska hustru med en sådan. har just nu lite dålig inspiration av vad man lätt och snärtigt kan ordna på morgonkvisten utan allt för mycket slammer i byssan. Har tidigare gjort våfflor med löjrom och smetana, men behöver lite ny inspiration, gärna lite matig men glutenfri sådan.

tex
- Scones med gruyere och fikon marmelad
- snittar med pruscuttio och chevre, lite honung och pinjenötter
- fruktsallad med jordgubbar och melon.
8
I veckan åt jag okänd anledning en kebabrulle på Flempans Grill då det slog mig i sann merkantilistisk anda - denna maträtt torde kunna försvenskas, med svenska råvaror....

Mitt förslag till svensk kebab, eller vad Skavrulle.

Ren eller älgskav
riven västerbottenost
kantareller
pepparrotssås?
val av sallad?
Serverat i norrlänskt, mjukt tunnbröd

Vad säger ni?
9
Tips på snapsvänliga förrätter/ enkla rätter emottages gärna. Jag är trött på de vanliga.

SOS - smör ost och sill
Gubbröra
Skagenröra
Pytt i pannan och Biff Rydberg
Jansons frestelse
Västerbottenpaj

Skall passa till en enklare middag/ vickning.
10
Ohoj

Har en laddning hemslungad saffransaioli i kylen. Skulle behöva tips på nått snabbt och enkelt att äta till..
11
Restauranger / Cajun i Stockholm
2012-07-11 10:44
Blev väldigt nyfiken på sydstaternas Cajunkök. Tänkte äta lite inspiration innan jag dyker ner i grytor och grillar och börjar labba själv.

Var kan man gå ut och äta bra Cajunmat i Stockholm. De gamla resturangerna verkar vara slut (Resturang Peppar tex).

12
När jag var liten för en 25år sedan fanns en skaldjurssallad som hette "mojasallad" den köptes på Operakällarens bakficka eller deras take away ställe och serverades i tunnbrödkorg.

Är det någon som minns denna anrättning och framförallt har ett recept, såsen/ majonäsen den låg i är av särskilt intresse.
13
Ni som sett Solsidan vet vad jag talar om. Har trålat nätet men ej funnit ett vettigt recept liksom exprimenterat lite själv, utan önskvärt resultat...

Är det nån som har receptet på Kräftpanacotta med hummer och calvados toppad med löjrom eller nån annan form av kräftpanacotta....
14
Restauranger / Resturang Fäviken?
2012-05-11 09:08
Har spanat en del på denna resturang, som är en värdig arvtagare till numera stängda Oaxen och helt jämbördig med MD och F/L enligt bla White Guide.

Har nån provat den?, Hur är priserna? Hur lång framförhållning måste man ha för bordsbokning - det är ju en bit dit från huvudstaden så man kan ju inte gärna köra drop in?

Länk till Fäviken
15
Restauranger / Krogguider
2012-03-15 09:52
Nyligen har White guide (WG) och Guide Michelin (GM) släppt sina resturangbetyg. vad säger ni

Guide Michelin
- Håller inte helt med GM, tycker de i vissa lägen är lite väl hårda, medan andra krogar som definitivt håller måttet inte alls få plats. Dessutom lär de vara extra stränga mot allt ofranskt. Har iofs bara ätit på en stjärnkrog i Monaco, den var visserligen inget fel på men jag vet flera i Stockholm som håller liknande klass.

White Guide
- WG är bra, dessutom bra recensioner över hela linjen, från budget till lyx.
16
När man bakar med glutenfritt mjöl tenderar degen bli rejält kladdig - vilket inte är så kul i utbakandet. Är det någon som har tips eller förslag på hur detta kan förebyggas?

Kladdet beror på just avsaknaden av gluten som funkar som stärkelse i degen.
17
Skall över till östra rikshalvan och inspektera livet i Helsingfors. Är sugen på resturangtips - hemma i Stockholm gillar vi resturang i stil med Cadierbaren, Pontus, L'Rouge och Sturehof.

Gärna i sammas stil men med lokala speliaiteer.
18
åt denna trevliga sak till en entrecote på krogen. En flummig kräm/ mousse som passar bra till kött. Försökte luska reda på receptet men ack - hur gör man, fluffet får man genom att servera den med "tyfon" resten var bar"kör ungefär som en bea"....

Sökes recept: "Parmesanemulsion
19
Recept på den korrekta Gustav Adolfsbakelsen sökes?
Jag vet det florerar olika recept, vad är det mest korrekta?
Var kan man köpa cholkadbysterna, i stockholmstrakten.
20
Restauranger / Bruncha
2011-10-19 15:08
Jag vet inte om ni drabbats av det trevliga söndagsfenoment att gå ut och bruncha, med fördel halva söndageftermiddagen. Inledningsvis så gillade jag gå på de bättre hotellen och äta deras brunchbuffér men har med fördel till gått över till mer klassiska resuranger och äta deras brunch.
Mina favoriter just nu är:
Buffér
Grand Hotells buffé
Hotell Nordic lights buffé
hotell Anglais buffé

Brunch häng
Sturehovs hummersoppa (bästa hummersoppan i stan)
Hummerclubban på Cadierbaren
Gravade laxen med stuvadpotatis på Riche
Quesadillias på Rubys bar

Vad tycker ni?
21
Spenderade helgen på Blaxsta vingård i Sörmland. fantastiska viner. Bla ett utsökt eiswine som de blivit världsmästare med.

Har ni erfarenheter av våra svenska vingårdar?

En helt klart spännande näring som håller hög klass och värd att lyfta fram. Klart mer exotiskt och internationellt gångbart än trötta kläddesigners och musikproducenter,
22
På vilken resturang i riket finns den bästa Wallenbergaren?

Just nu anser jag Grands Veranda i Stockholms är bäst. Lätt och mjäll i smaken, bra lingon och potatis  puré. En god två är KB - Konstnärsbaren, mycket br men lite grövre i köttet än Grand.
23
I den lätt omodererade champangetråden började jag fundera på en sak. Hur vill ni att det ska fungera på en middagsbjudning avseende stil, form och etikett? Självklart finns ju olika nivåer redan från början men låt oss säga en sån där man ger inbjudan nn vecka i förväg och har lite egen förberedelsetid med meny och upplägg. Även ur gästens perspektiv är intressant.

Med hög risk för provocera en del så kan jag berätta hur jag är van och vill ha det iaf som värd.
Sen barnsben har bjudningarna hemma varit lite lagom formella. Fördrink serverades i salongen medan mor förberedde det sista i köket innan gästerna fick sätta sig till dukat bord i matsalen. Ytterst sällan gästerna öht fick se eller komma in i köket under en middag. Mycket sällan som familjens gäster åt i köket. Om vi barn hade kompisar på middag men aldrig om det var i förväg inbjudna gäster. Detta har jag tagit med mig när jag flyttat hemifrån och brukar diskret "slänga ut" gäster som vill hänga i köket. Jobbar man i köket är man ingen bra värd - bättre med korta koncisa besök och sedan umgås med gästerna utanför. Man är koncentrerad på matlagning, snabbt få undan disk etc.

Själv har jag rätt svårt för casual modellen där man hänger i köket och har "kök" i öppna planlösningar. Köket är som sängkammaren - privat. Är jag bara gammeldags som gillar "Fanny & Alexander" modellen. Min dröm vore att RUT kan mig möjlighet att för en billig penning hyra serveringspersonal för en kväll.
24
Ohoj

Jag har en efterlysning. Till champagne serverar man ibland nått lite trevligt tilltugg som snittar, chips, nötter etc. Jag efterlyser nu en liten trevlig torr/ halvtorr kaka man kan bjuda på till champagnen. Är det någon som har förslag eller recept. Vanlig kafferepskakor är liksom inte helt rätt.
25
Den trevliga dryck, vilken är er favorit.

Min är Pol Roger,
Cuvée Brut Reservé. En utmärkt hushållschampagne att piffa till vardagen med. vintage 2000 Brut är en utmärkt chamagne att dricka till fest. Har dessutom en Winston Churchill 1998 till nått lite extra tillfälle
26
Jag är aningens högborgerlig av mig och uppfostrad med söndagmiddag med familjen osv. En trevlig tradition som är värd att bevara.

Skulle behöva lite tips på bra söndagsmiddagar så man inte går i stå och tröttnar. Både klassiska stekar och grytor för hösten när Bourgonnen står i blom i vinkällaren liksom modernare förslag för alla årstider är av intresse.

Min uppfattning om en bra söndagmiddag är att den skall ta lite tid att göra men sköta sig själv, ta lång tid att äta men inte vara mastig. Den skall funka om du är två liksom om du har gäster med kort varsel. Helst skall den vara en trerätters som man kan ha samma vin till, iaf förrätt och varmrätt.
27
Ohoj Gastronauter.

Ny på forumet och intresserad av matlagning, gärna vardagslyx och trevliga enkla middagar. Men hatar kök i öppna planlösningar.

Nyligen créps frälst, särskilt de matiga middagsvarianterna. Är det någon som har ett bra grundrecept på själva pannkakan, gärna glutenfritt.

Tips på röror till som tex Prins Bertils mfl mottages gärna också

Annonser

Powered by EzPortal