Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Skogis

41
Funderade först på att slitsa en bit kotlettrad längs med och fylla med ädelost, ost, soltorkade tomater och kanske lite salami men sen kom jag ihåg denna. Imorgon är det därför dags för en årets första köttpizza.
42
Av någon underlig anledning tycker jag om vad KFC säljer. Övrig snabbmat inkl pizza är inte lika intressant och äts helst inte.
Har provat att få till en liknande frasig panering men inte lyckats speciellt bra, visst det blir gott men det har inte blivit rätt. Har hävdat att det måste ha med att KFC friterar i tryckkokare men igår hittade jag hur man kan göra  :)

Blanda 3dl vetemjöl, 1msk bakpulver, 1tsk salt och nymald peppar i en bunke, tillsätter 3-4 msk filmjölk och duttar ihop smeten så den blir grynig. Kycklingvingarna delas och läggs i en bunke tillsammans med 2-3 dl filmjölk (som kan kryddas efter eget behag). Skulle tro att vingarna bara mår bra av att ligga där någon timme och marineras, men det var inget jag gjorde igår.

Vänd bitarna i den gryniga "smeten" och fritera i olja vid 180-190°. Jag fick värmehålla i ugn för att vingarna säkert skulle bli klara så ev behövs det värmebehandling innan om man vill gå på dom direkt från frityrgrytan. Sous vide verkar lite överkurs men då kan man smaksätta köttet innan fritering.
43
Kommer att testa med mindre socker nästa gång. Laxen blev lite väl mineralsöt den här gången, verkar vara en balansgång med risken för söt och blött eller salt och torrt.
44
Många bäckar små.... ;)
45
Gissar att det är pandemin som har sänkt priset på färsk laxsida, efter några år med högre pris på lax (110-200:-/kg) har det sjunkit till ungefär samma nivå som innan prisstegringen och verkar ligga på runt 70-110:-/kg.

Investerade i en sida innan i veckan och tänker grava den ikväll, men efter att jag letat runt lite på recept ser jag att andelen socker i kryddblandningen har stigit rejält.
Från 1/3 socker mot 2/3 salt i Hagdahls från 1860-talet till omvänt förhållande i Mannerströms husmanskost, är det saltet som är farligt eller är det sockret som är gott?
46
Låter lite underligt.
Möjligen spår av något giftigt men enda chansen att fröna skulle vara gasfyllda borde väl vara att bröden är väldigt nybakade, sen ångar väl merparten av gaserna bort och blandas upp med luften omkring.
47
Gjorde kåldolmar i lördags, ett tips är att man röker den förvällda kålen innan man fyller den med färsblandningen. Då får man en dolme som höjer sig rejält smakmässigt.

Men det var inte det jag tänkte skriva om.
Kåldolmar är väl egentligen relativt bra mat miljömässigt? Efterkalkylen på min matlagning gav att genomsnittskåldolmen vägde 123gr och hade 36gr blandfärs i sig. Det är väl rätt bra om man betänker att vi ska äta mindre kött?

När andan faller på ska jag nog även testa att göra några helt vegetariska. Med så lite kött i bör det inte vara så svårt att hitta ett substitut som funkar.

Som vanligt gick det hela överstyr, 12,5kg vitkål och 4,4 kg blandfärs resulterade i 15 kg kåldolmar. Det ska nog räcka ett tag. :)
48
När det var som värst, åt man bara tills man inte var hungrig längre. Det smakade ju inget och ätandet bestod mest av att tugga, vilket jag märkte att man gör en hel del när man äter.

Glad att det är över och att jag kom så lindrigt undan.
49
Jag hade en metallisk smak i början som tog överhand, efter någon dag försvann smaken helt men det metalliska var mer eller mindre kvar. Att krydda maten mer gjorde ingen skillnad.

Men nu är smaken helt tillbaka och det lagas och äts mat igen med glädje :)
Har ju en del att ta igen ;)
50
Ja det har blivit en hel del beige mat den senaste tiden.
Men där är ljus i tunneln, vill nog påstå att jag känner både sälta och sötma idag. Ser därför framemot att få laga både det ena och det andra framöver.
51
Ingen fara, jag mår bra men det är väldigt tråkigt att laga mat och äta  :(

Menyn den senaste veckan mest bestått av rätter typ
Stuvade makaroner och falukorv
Svampsoppa
rotmos med fläsk
Potatismos och korv
Dvs maträtter som inte kräver speciellt mycket av mottagaren. Men nu börjar inspirationen tryta.

Höll på att smaksätta en sås till revben när jag upptäckte smakbortfallet, "de var väl fasen varför jag inte får till det" men det var ju inte att såsen var smaklös  :)
52
Har nu tyvärr fått ta del av att vara utan smak och luktsinne helt eller delvis. Smaken är inte helt borta men allt jag äter har en metallisk ton, saltar jag maten på tallriken smakas sältan men även den med metallisk bismak.

Texturer av olika råvaror har därför fått bli ett av sätten att få någon form av upplevelse när det är dags att äta.

Men, finns det något annat man kan göra?
53
Nu är problemet löst.
Invandrarbutiken hade så nu är jag trygg  :)

God jul
54
Invandrarbutiker är en guldgruva, men jag trodde att muskotblomma inte skulle vara speciellt svår att få tag på. Men utbudet blir bara sämre i de vanliga butikerna.

Jo, jag bor inte så långt från Borgeby, händer lite då och då att jag beställer där ifrån men har aldrig varit där irl. Det börjar väl bli dags för en beställning.
55
Har kommit över svamp till rimligt pris så det var tydligen dags för att göra mer soja. :)

Mängden svampvätska översteg vad mina grytor klarar av så reduceringen fick bli i 2 omgångar. Första blev som förväntad men andra blev grumlig. Förmodligen för att muskotblomman bara räckte till den första omgången och jag använde riven muskot istället till den andra.

Vill därför gärna ha kryddor hemma, jag vet ju sällan vad som ska tillagas när andan faller på så idag har jag försökt köpa muskotblomma. Det finns inte längre!!!
Mataffärerna blir fattigare och fattigare på kanske lite udda saker. Stora Coop i tätorten har inte ens grovsalt i större förpackning!
Fattigt.
56
Intressant trådnamn
Jo, jag vill gärna undvika andningsförlamning. Kan nog erkänna att det är något jag gör var dag :)

Artikeln som det hänvisas till gav väl inte speciellt mycket nytt i ämnet, det är rätt många "kan" i den. Men det är förvånansvärt mycket information om diverse grönsaker, kan det vara så att intagen av dessa har ökat och då eventuellt skapat ett problem?

Om det är något jag ska göra så är det nog att minska på mängden vitkål som intas.
Har ingen aning om varför men vitkål är väldigt gott.
57
Det blev lite som ditt förslag, Skivor som blev panerade till lunchlådor och några hela bitar som jag frös in. Förvånansvärt gott kött.
58
Har blivit kund hos en grossist och storlekarna på köttstycken och förpackningar är mycket lockande.
Bl a kunde jag inte låta bli en hel kotlettrad, 6dm lång och 4kg tung.
Så nu står jag här med denna köttbit och funderar på vad som kan göras på den.
 
Det lär bli några middagar men ska den tillagas innan eller efter den frysts?
Givetvis i mindre bitar men vad funkar bäst?

Det slank även med en paket kalvgrytbitar (2,5kg) som har blivit dillkött. Den tänker jag frysa in i portionspaket.
59
Citat från: agnetasch skrivet 2020-10-25 05:41På Saigon Food finns djupfryst kassava, både rå och kokt. Kan det vara användbart?
Lyllos dig, har letat runt men inte hittat frusen Kassava, får köpa färsk som jag själv kokar och fryser in så det finns när suget blir för stort.
Det tråkiga med det är att man inte ser om roten är dålig eller ej innan man delar den. Frusen låter väldigt bra.

Citat från: Andreas skrivet 2020-10-25 08:52Det borde väl vara användbart såvida det inte blir några märkbara smak-konsistens-förändringar av djupfrysningen? Men det borde kanske inte bli det på något som tål att kokas timtals.  :)

Fast i artikeln jag länkar till ovan står "På Livsmedelsverket har man tagits lite på sängen när det gäller kassava. Därför finns det inga officiella rekommendationer angående grönsaken." - det låter ju inte som att det finns några begränsningar?

Men Kassavarot är ju knappast något nytt i Sverige, vill minnas att det funnits iaf 20-30 år. Har gått och klämt på dom många gånger genom åren innan jag köpte min första.

Funderade på hur man skulle beskriva skalet, det är mer som bark än skal.
60
Skulle gissa att de giftigaste varianterna inte får säljas i Sverige. Diskuterade dock Cassava med en från Tanzania en gång, han menade att det var viktigt att skala roten på rätt sätt, annars fick man med sig bitterämnen från skalet. Kanske det som hänt.
Har sedan dess skalat med metoden att bryta loss skalet, då lossnar skalet rätt så lätt och inga skalrester blir kvar på roten. Det blir ett rätt så tjockt skal, 1-1,5mm när man gör så.

Har hittat en butik som har bra kvalité på sina grönsaker och har redan förköpt mig där några gånger. :o

Annonser

Powered by EzPortal