Hiromoto HC4 Gyuto (High Carbon) 240 mm

Startat av Rob, 2007-05-27 15:00

Föregående ämne - Nästa ämne

Rob

En Hiromoto HC4 240 mm Gyuto säljes.
Kniven är slipad 50/50, mycket vass. Skär fantastiskt!
Sparsamt använd under ca 6 månader.
SK4-stål som är ett kolstål (rostar), men är inte speciellt reaktivt (nästan rostfritt och bildar inte mycket patina).
En bra kniv för de som vill prova en kolstålskniv, men inte lägga ut en massa pengar.
Levereras i originallåda med original oljepapper.

http://www.shinsakuto.net/Hiromoto.htm
http://www.japanesechefsknife.com/HiromotoHighCarbonSteelSeries.html

Säljes för att ge plats för nyinvesteringar

Pris 400 + frakt

Andreas

Tror inte många känner till det märket och kan ställa det i relation till annat. Om du jämför med något vi känner till, exempelvis Global och Dreizack, vilka är skillnaderna?

Det här med nästan rostfritt, vad innebär det rent praktiskt? Måste man exempelvis vara väldigt noggrann när man torkar kniven efter disk för att det inte ska bli fläckar?

Varför oljepapper?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Kniven är en japansk kock-kniv, lätt och smidig att använda. Den har ingen tjock bakkant och som alla japanska kockkninvar en flackare kurva (rakare) än de vanliga franska/tyska. Detta gör att de är effektivare och skär igenom hela salladshuvet mm utan att det hänger ihop någonstans i bortre ändan.

Kolstål skär bättre än rostfritt, men kräver något mera omsorg. Man kan inte lämna den våt i diskhon över natten. Kolstålsknivar blir med tiden brun/svarta av oxid (patina) vilket skyddar den från att röd-rosta (typ bra rost). Hiromoto är nästan rostfria vilket innebär att de klarar väta längre, men också att den patinerar långsammare. Vissa pressar patineringen genom att doppa kniven i syra eller vinäger för att få patina fortare. Jag rekommenderar att man inte gör detta om man inte vet vad man håller på med.

Oljepappret ligger kniven inlindad i då den levereras, skall man inte använda den under en längre period kan man stoppa in den där, då hålls den lätt oljad och rostar inte.

Impregnerat träskaft.

Kniven har i princip ingen patina ännu utan är mycket lite använd.


Anne

Rob, hur slipar man en kolstålskniv? Jag är intresserad, men inte sådär super på att slipa. Har en sån japansk whetstone (mellangrov?) som jag använder när jag verkligen orkar, och en fuskslip (sån där liten handhållen) för underhåll. Är det totalt otänkbart? :)
Anne's Food - min matblogg

Rob

Kolstålsknivar slipas som andra japanska knivar, ingen skillnad i vinkel eller material.
De "känns" lite olika på stenen, men det är inte mycket.

Mellangrov är sannolikt för grovt. På E-bay finns nu ett antal kombinations-vattenstenar från King med 1000/6000 korn. En utmärkt startsten. Träning ger färdighet.

Med fuskslip antar jag en keramikrulle, det funkar säkert, men inte perfekt. Hiromoton är hårdare än tex Global vilket gör att den kommer slita ner rullarna fort.

Jonas

Citat från: Rob skrivet 2007-05-29 09:25
Hiromoton är hårdare än tex Global vilket gör att den kommer slita ner rullarna fort.


Hur kan en kolståls egg vara hårdare än en Global egg????

Rob

Riktigt bra kolstål kan härdas/tillverkas upp till HRC 67. Metallurgiska anledningen är jag rädd att jag inte kan tillräckligt om....
Hiromoton är klassad som HRC 60.

Global ligger om jag minns rätt på HRC 55-57. Om man tittar på Japanska knivar i stort är inte Global speciellt hårda, men jämfört med europeiska är de det.

Jonas

Det var som F....den. Tack upplysningen. Själv så föredrar jag kolstål till mina snidar knivar men dom är mjuka och det går att få en ruskig skärpa dock så tål inte slipningen så mycke användnig.

Rob


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal