Kan Jang - bevisat fungerande mot förkylning?

Startat av Andreas, 2009-02-24 08:27

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Läste om Kan Jang i ett reklamblad från Life http://www.lifebutiken.se där det står följande: "Rinnande näsa, hosta, ont i halsen och lätt feber? Oberoende av förkylningssymptom så fungerar Kan Jang. Det är bevisat. Förklaringen är den unika kombinationen av echinacea, rysk rot och malabarnöt. ... En skandinavisk dubbelbind studie publicerad i Physiotherapy research vol 2, 207-210 (1997), visar att de som fått Kan Jang får snabb och effektiv lindring av förkylningssymtom som hosta, snuva, nästäppa och allmänna sjukdomssymtom. Dessutom nästan halverades symtomtiden."

Någon som provat Kan Jang själv eller känner till fler studier än den de hänvisar till i reklamen? Går det för den delen att få tag i studien de hänvisar till?
Den som inte frågar får inga svar.

kjpil

Hittade en studie till som verkar ha fått "lite positivt resultat". Men "snabb och effekiv lindring av förkylningssymtom" är ett ganska kraftigt påstående.

Kulichenko LL, Kireyeva LV, Malyshkina EN, Wikman G. A randomized,
controlled study of Kan Jang versus amantadine in the
treatment of influenza in Volgograd. J Herb Pharmacother. 2003;3:
77-93

MiGa

Har inte provat Kan Jang men kan tänka mej att det är något liknande som jag använder som heter Echinagard som faktiskt funkar ,  men man måste börja ta det så fort man känner sig lite förkyld :)

kurt

Eftersom bästa skyddet mot förkylning är att undvika kontakt med andra människor, så kan det ju vara så att man får en hemskt illaluktande andedräkt av Kan Jang?

crlhrv

jag har just provat Esberitox, av läkemedelsverket godkänt naturläkemedel. och det fungerar faktiskt riktigt bra. sen om det är placeboeffekt eller inte spelar väl ingen roll eftersom det faktiskt känns bättre.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Karl-Johan: Tack för tipset om studien men "lite positivt resultat" och en titel var luddigt, antingen om du har en fungerande länk till studien eller om du på några få rader så kortfattat som möjligt kan återberätta hur många försökspersoner som ingick, hur studien gick till och vad den faktiskt kom fram till. (Rent generellt, när du skriver om någonting här i forumet, försök alltid lämna så pass mycket information att det blir begripligt för "de flesta" och helst meningsfullt utan att läsaren behöver leta någon annanstans.)

MiGa: Ja Echinagard låter ju väldigt likt "echinacea" som ju är en beståndsdel i Kan Jang enligt ovan. På vilket sätt funkar det menar du?

Kurt: Jag tolkar det som att du är skeptisk, men har du några vetenskapliga belägg för det?

Calle: Det är sant, eventuella placeboeffekter är inte att förakta. På vilket sätt kändes din förkylning bättre av Esberitox tycker du, lindrades alla symtom eller bara vissa?
Den som inte frågar får inga svar.

MiGa

Andreas>>Förkylningen blir lindrigare och det går över fortare,men som jag sa man måste börja ta det när man känner att det är på G.Det funkar med mej iallafall.Bara tron att det hjälper har stark effekt på människan ;D

crlhrv

jag tar Esberitox så fort jag känner halsont och andra tidiga symptom och då försvinner det på ett dygn. sen om det skulle försvunnit av sig själv ändå, det vet jag inte. men någon valuta för mina 79 kronor måste jag ju få ;)
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

kjpil

Andreas: några starka påståenden kan jag inte skriva. Men kan försöka ge en lite mer utförlig förklaring kring hur jag uppfattar studien.

Vet inte hur man gör länkar in mot pubmed, nån gratisversion lyckas jag inte hitta.

Jag kommer själv inte åt fulltexten på den studien tidigare nämd utan har bara läst andrahandsinformation från en annan review - varför jag skrev så vagt tidigare - svårt att lita på någon annans review.

Jag har ingen aning om hur trovärdig studien är men vad som står i sammanfattningen är i alla fall att det är en randomiserad studie med 71 behandlade pesoner. Författarna säger att det finns indikationer för att kan jang kan ge snabbare tillfriskning samt minska risken för komplikationer efter influensan (jag vet inte vad för komplikationer det skulle kunna vara). Samt att Kan Jang tolererades av alla patienter. Jag antar att "Kan Jang phytopreparation" är samma sak som "Kan Jang".

A randomized, controlled study of Kan Jang versus amantadine in the treatment of influenza in Volgograd. J Herb Pharmacother. 2003;3: 77-93


Nästa studie där jag kom åt fulltexten gav man 53 barn rekommenderade dosen Kan Jang (2 tabletter 3 gånger om dagen i 10 dagar) med en kontrollgrupp på 39 barn som fick frikostigt med varma drycker och antibakteriella näsdroppar. Alla fick paracetamol och hostmedicin om de ville. Det fanns ytterligare en kontrollgrupp med en annan medicinering, "Immunal" - jag vet inte riktigt vad det är för nåt.

Kan Jang gruppen fick lite snabbare självupplevd förbättring, näsan rann lite mindre och "blev friska" snabbare än övriga grupper. De åt mindre hostmedicin än övriga grupperna samt mindre paracetamol än gruppen som "drack varma drycker".  Immunal-gruppen åt minst paracetamol.

Allt detta är ganska subjektiva parametrar om jag inte misstolkar studien. På de objektiva mätningarna var resultaten inte så slående. Författarnas "sammanfattande slutsats" är att det inte skiljde sig mellan grupperna i stort.

Kan Jang gav inte några bieffekter till barnen.

Comparative controlled study of Andrographis paniculata fixed combination, Kan Jang and an Echinacea preparation as adjuvant, in the treatment of uncomplicated respiratory disease in children. Phytother Res. 2004 Jan;18(1):47-53.

Det var flera parametrar som undersöktes, men jag är inte tillräckligt kunnig kring förkylningspatologin för att förstå mig på det helt och hållet. Några slående resultat verkar det inte vara med tanke på slutsatsen.

Jag tycker det är mest intressant att se om det ger bieffekter, man vet aldrig vad sådana hälsokostpreparat kan ha för effekter.

Fast snabbare tillfriskning och inga bieffekter kanske gör det värt att testa? Trots att det är vagt underlag, placebo eller inte :)

Jag tror att det ska finnas en relativt pålitlig lista över hälsokostpreparat som betraktas som ofarliga någonstans, lyckas tyvärr inte hitta den nu :/ Men jag jag antar att Kan Jang är en av de ofarliga :)


Lättare att förstå vad jag skriver nu?

Andreas

Miga, Calle: Ja det är förstås omöjligt för en enskild användare att veta om den effekt man upplever består av bara tron på produkten eller inte. Men jag undrar jag för jag känner ganska ofta att jag håller på att bli förkyld med lite lätt halsont och några nysningar och sen så blir det i alla fall ingenting trots att jag inte gör något över huvud taget.

Karl-Johan: Det var väldigt begripligt, tack så mycket!! Synd att vi inte kommer åt hela "treatment of influenza in Volgograd"-studien, det hade varit intressant att få "det finns indikationer för att Kan jang kan ge snabbare tillfriskning samt minska risken för komplikationer" lite mer utvecklat.

Och angående studie två så "inte skiljde sig mellan grupperna i stort" talar ju då emot Kan Jang.

Gällde bägge studier du nämner influensa? Finns det inga studier på "vanlig förkylning"?

Du har inte lyckats hitta studien som de använder i reklamen (i mitt första inlägg)? Den borde ju verkligen tala i Kan Jangs favör.
Den som inte frågar får inga svar.

kjpil

2009-02-25 08:23 #10 Last Edit: 2009-02-25 08:25 by kjpil
Jag ska leta efter den studien efter skolan. Tenta nu klockan 9.
Alltså.. studierna kan du troligen hitta på bibliotek som har de tidsskrifterna.. umeå universitetsbibliotek har ganska många tidsskrifter. Eller om du har/kan låna login till universitetets eller sjukhusets nätverk. De abbonerar på de flesta tidsskrifter i e-form. Gratis på internet är det svårt att få tag i de flesta vettiga artiklar, men en del finns. Andrahandsinformation i form av dagstidningar stämmer sällan utan är sensationsrubriker med journalisters egna slutsatser för att sälja tidningar. Plus att det är sån lättläst information som säger en hel massa saker som folk i allmänhet vill läsa.

Även om den första studien talar för kan jang så kan man sällan dra slutsatser innan man har 5 till likadana studier som gjorts likadant och fått exakt samma resultat. Om det  nu inte är megastora studier med vattentäta metoder - vilket sällan är fallet.

Krista

Jag brukar ta Esberitox, men det är ju svårt att veta om det är tack vare det förkylningarna inte känns så farliga eller om det skulle varit milda förkylningar ändå. Skulle säga att jag tror det är 50-50 effekt och placebo :) Varför jag tar just Esberitox och inte nån av de andra är för att jag tror att Esberitox är det mest undersökta och kliniskt testade förkylningsmedlet som också gett bra effekt i studierna (hindrar/förkortar förkylning).

Andreas

Karl-Johan: Hoppas tentan gått bra! Jovisst går det alltid att få tag i en studie om man anstränger sig men att åka till ett bibilotek är en betydligt större tröskel än att snabbt läsa ett dokument på nätet. Ang. dagstidningars andrahandsinformation så är det ett visst underhållningsvärde i att läsa vad som skrivs för att sen försöka ta reda på hur det verkligen förhåller sig. :)

Precis som du säger så går det sällan dra slutsatser från en eller ett fåtal studier och är det dessutom tveksamma studier så... det är ju därför jag är intresserad av just den de hänvisar till själva, rimligen är det ju den som talar starkast för dem.

Krista: Just att du tror att det är 50 effekt är väl det som är placebo? ;)
Den som inte frågar får inga svar.

kjpil


kjpil

2009-02-25 13:34 #14 Last Edit: 2009-02-25 13:43 by kjpil
man kan alltid köpa den om man är jätteintresserad:
http://www.haworthpress.com/store/ArticleAbstract.asp?sid=1LUA1BETPGMT8KHCQ39K1CP7CPPQ3GUC&ID=32309

Så här säger läkemedelsverket:
http://www.lakemedelsverket.se/upload/SPC_PIL/Pdf/natspc/Kan%20Jang%20oral%20lösning.pdf

Och apoteket:
http://www.apoteket.se/rd/d/2568/a/4433/pg/0

Krista

Citat från: Andreas skrivet 2009-02-25 11:45
Krista: Just att du tror att det är 50 effekt är väl det som är placebo? ;)


Jepp, 100% tilltro är ju resultatet :) Men skämt åsido så är säkert placebo en stor del av verkningen hos många läkemedel. Förr i tiden gick läkarna till och med så långt att de gjorde ett extra stort snitt vid en operation bara för att det skulle bli ett stort tjusigt ärr, så att patienten skulle tycka att han blivit "rejält opererad" och därmed må bättre (vi snackar alltså kirurgi á la 1800-tal...tror inte det vore etiskt försvarbart idag.. :)).

Filippa

Min chef dricker Kan Jang som om det vore vatten - men han är sjuk ändå :-)

kurt

Ett fåtal positiva studier i skumma tidskrifter. I de fall naturläkemedel och kosttillskott har någon påtaglig effekt, så beror det ofta på att de har blandat i något annat där:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/kosttillskott-bakom-dodsfall-1.807694

Lite söktips för vetenskaplig litteratur:

Google Scholar är bästa full text sökningen: http://scholar.google.com/advanced_scholar_search?hl=en&lr=

GoPubMed är mycket effektivare än NCBI PubMed: http://www.gopubmed.org/

Om man ha några intressanta abstract och vill hitta fler relaterade artiklar är eTBlast mycket effektivt: http://invention.swmed.edu/etblast/etblast.shtml

kjpil

Citat från: kurt skrivet 2009-02-25 18:15
I de fall naturläkemedel och kosttillskott har någon påtaglig effekt, så beror det ofta på att de har blandat i något annat


I hälsokostbutiker finns det väl medicin mot nästan allting? Om allt fungerar borde väl magi vara inblandat? "Födans magiska egenskaper". Ofta försäljare som är väldigt inspirerande dessutom :)

gojojo

Jag har ingen vetskap om medicinska studier,
men vet att jag levt nu ett par veckor tätt inpå vuxna och barn
med riktiga rejäla influensor med snor, hosta och feber.
Så fort jag kände lite i halsen körde jag till affären och pröjsade 100 kr för en liten flaska kan jang.
Och det har varit väl investerade pengar.
Trodde inte att det skulle funka eftersom jag har börjat röka igen och då jag vet att mitt immunförsvar brukar vara i botten när jag röker.
Jag är den enda som lyckats undkomma influensa denna jul. *peppa, peppa ta i trä*

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal