Tomater förädlas för jämn färg och tappar smak

Startat av Tobias, 2012-06-29 10:03

Föregående ämne - Nästa ämne

Tobias

Tomatodlare har de senaste 70 åren valt sorter som är jämnt ljusgröna för att lättare kunna avgöra tid för skörd och för att de ska mogna till jämnröda tomater i butiken. På vägen har tomaterna tappat i smak, har en internationell forskargrupp kommit fram till. Man har förlorat den gen som kontrollerar produktionen av kloroplaster. Kloroplaster bildar klorofyll som omvandlar solljus till socker. Forskarna lyckades öka halten av fruktos och glukos i tomaterna med 40 % genom att tillsätta en intakt version av den aktuella genen, men fick enligt bestämmelser inte smaka dem.

Studien är presenterad i tidskriften Science.

Läs mer: http://news.sciencemag.org/sciencenow/2012/06/how-tomatoes-lost-their-taste.html (via Sveriges Radio)

Andreas

Citat från din länk "In most tomatoes on supermarket shelves, however, SlGLK2 is inactive. "We looked at about a dozen varieties, one from Asia, some from Europe, and all of them had the same mutation," says Powell."

Alltså. "I de flesta tomater på affärshyllorna" och "Vi har tittat på ungefär ett dussin arter". Undrar exakt vilka sorter de testade och om det är möjligt att hitta någon tomatsort med aktiv SlGLK2 i butik i Sverige.
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal