Vilka Kryddor används oftast till cevapcici?

Startat av Retromannen, 2017-12-21 18:55

Föregående ämne - Nästa ämne

Retromannen

Hej. Det är så att jag länge stått och letat efter en recept på hur man gör de vanliga cevapcici som man oftast ser på gatukök. Sarajevo kallas de om jag inte har fel. Vill gärna inte ha något försvenskad recept.

Min pappa är kroat och när vi grillade så grillade han alltid cevapcici och dem var jätte goda. Vad jag minns så hade han i en krydda vid namn vegeta som har en kok på bilden och sen var det någon röd krydda, förmodligen nån form av paprika som jag inte fullt minns vad det hette.

Har dick för mig att vegeta används av många som gör cevapcici och är ett av de viktigaste kryddorna till rätten och det märks på de goda cevapcicin som min pappa gjorde Har för mig att vitlök spelar någon roll men jag kan ha fel.

Andleddningen till varför jag inte frågar min pappa direkt är för att han svarar sällan på vardagar och ofta på helger men eftersom han har fullt upp denna helg inom julen så vill jag helst inte störa honom. Detsutom hade jag tänkt göra rätten under helgen.


Är det bara vitlök, vegeta och den där röda kryddan som man ska ha eller ska man ha fler? Är det någon som vet vilken röd krydda det är som jag tänker på?

kayaker

Citat från: Retromannen skrivet 2017-12-21 18:55
Är det bara vitlök, vegeta och den där röda kryddan som man ska ha eller ska man ha fler? Är det någon som vet vilken röd krydda det är som jag tänker på?

Jag har läst en hel del cevapirecept och i en del används paprikapulver. De som anser sig mest renläriga använder i princip bara färs - helst egenmald på relativt feta styckdelar och gärna med en del lamm - vitlök, salt, svartpeppar, bikarbonat och vatten. En del förespråkar kolsyrat vatten, medan andra hävdar att det är onödigt. Smeten bör stå i kylen åtminstone över natten.
Här har du ett alternativ med paprikapulver:
http://nivran.blogg.se/2015/january/cevapcici-med-hembakade-lepine.html
/F

Andreas

Den som inte frågar får inga svar.

Johan_


Mat-Janne

2018-01-01 15:24 #4 Last Edit: 2018-01-01 15:27 by Mat-Janne
Är det någon som vet vilken röd krydda det är som jag tänker på?

Utan att veta 100% gissar jag på Sambal Oelek i smeten och Ajvar vid servering. Båda är röda
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

Retromannen

Tack för alla svaren. Blev mycket till hjälp. Jag provade att göra cevapcici och det blev lyckad.

Tyvär så hade butiken inte lammfärs utan jag fick köpa 530g blandfärs bestående av nött och fläsk.

Här är listan på kryddorna jag testade att ha i.

en halv tesked salt ( ville ej ha i mer eftersom Vegeta kryddan redan innehåller en del salt)

1 tsk Vegeta

1 tsk paprikakrydda (ökade till 1 tsk extra eftersom paprika smaken var lite svag)

1 tsk bikarbonat

1 tsk vitlökspulver

1 dl vatten

Eftersom vissa recept säger att man ska ha i cayennepeppar medans andra säger man ska ha svartpeppar så provade jag att kombinera dessa två men jag vet inte om det är så smart. 1 halv tsk cayennepeppar och 1 halv tsk svartpeppar. Ska prova nästa gång att ha i bara det ena och se om det blir bättre nästa gång.

Efter att jag har kryddat färsen så la jag den inplastad i kylen för marinad i 30 minuter. därefter stekte jag dem på mellan värme.
Hade det varit bättre väder ute och inte blåsigt så hade det jag gärna grillat de men man får hoppas att vädret blir bättre senare i månaderna.

Men de blev annars goda, kanske inte i närheten av pappas men ändå bra för att vara första gången och vegeta kryddan gjorde susen.


Andreas

Retromannen menar nog Vegeta.

"Vegeta är ett varumärke för kryddblandning som tillverkas av det kroatiska livsmedelsföretaget Podravka. ... Produkten saluförs i fyrtio länder världen över,[3] däribland Sverige ... Vegeta används främst som smakförstärkare ... En snarlik kryddblandning är Aromat från företaget Knorr."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Vegeta_(kryddblandning)
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal