Det går alldeles utmärkt att lagra ost med natamycin och natriumnitrat, den ev påverkan dom kan ha på mognaden är försumbar.
Nitraten tillsätter man under ystningen för att förhindra att klostridiesporer gror ut i osten sk smörsyrajäsning. Förutom att osten nästan ser sprängd ut så smakar det väldigt starkt av smörsyra.
Natamycinet används för att förhindra mögel på ytan av osten och nästan bara på ostar som inte är vaxade. Osten sprayas med en lösning som innehåller natamycin så att ytan blir ren. Det tränger inte in mer än några millimeter så det har ingen som helst effekt på hur osten mognar.
Hushållsost går jättebra att lagra i förpackningen man köper den i, det går iofs väldigt långsamt om den ligger i kylen men det blir en skillnad!
Nitraten tillsätter man under ystningen för att förhindra att klostridiesporer gror ut i osten sk smörsyrajäsning. Förutom att osten nästan ser sprängd ut så smakar det väldigt starkt av smörsyra.
Natamycinet används för att förhindra mögel på ytan av osten och nästan bara på ostar som inte är vaxade. Osten sprayas med en lösning som innehåller natamycin så att ytan blir ren. Det tränger inte in mer än några millimeter så det har ingen som helst effekt på hur osten mognar.
Hushållsost går jättebra att lagra i förpackningen man köper den i, det går iofs väldigt långsamt om den ligger i kylen men det blir en skillnad!